Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Pot aplica Gardienii Publici sanctiuni conforme cu OUG 195?


OviU

Question

Buna ziua,

Din ce stiti dvs., gardienii publici pot aplica sanctiuni conforme cu OUG 195 si Reg. de aplicare? Avand in vedere ca cele doua mentioneaza:

OUG 195

Art 1. Alin (3): Autoritatea competenta în domeniul circulatiei pe drumurile publice privind initierea si avizarea unor reglementari, precum si aplicarea si exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General al Politiei Române.

Art 2.: Îndrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, care are obligatia sa ia masurile legale în cazul în care constata încalcari ale acestora.

HG 1391/2006 (Reg de aplicare)

Art. 177: (1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care se constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.

(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Ori ei, apartinand unui serviciu al primariei nu au nicio tangenta cu OUG 195, MAI sau IGPR

E o curiozitate, poate stiti ceva din experienta dvs. :) Mentionez ca am un dosar depus la judecatorie pe aceasta speta pe civil (prima plangere depusa, nu am mai ales aceasta cale pana acum, doar ca mi se pare grosolan din partea lor sa se foloseasca de o lege care nu li se adreseaza), cu siguranta vom stii mai multe dupa sedinta, daca speta e ambigua.

Edited by OviU
Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Revin cu decizia instantei privind speta de mai sus: respinge plangerea ca neintemeiata, cu drept de apel 30 zile de la comunicare. Pe ce considerente, nu pot sa-mi dau seama. Astept sa primesc decizia redactata sa vad vad motivele din spatele respingerii cererii.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Oprirea voluntara a autoturismului in zona de "Oprire interzisa".

Stiu ca teoretic, conform Legii 155 Legea Politiei Locale, au dreptul sa aplice sanctiuni pentru oprirea interzisa, insa sanctiunea a fost aplicata invocand OUG 195, iar OUG 195 nu face trimitere in niciun fel la Legea 155, iar nici Legea 155 nu face trimitere la OUG 195.

Edited by OviU
Link to post
Share on other sites
 • 0

Revin cu un update. Cum mentionam mai sus, instanta a respins plangerea ca fiind neintemeiata. Spuneau ei, printre argumentari, faptul ca conform Legii 155 au dreptul de a aplica sanctiuni pentru oprirea interzisa. Insa ce nu inteleg eu e ce legatura are Legea 155 cu OUG 195, sau HG 1391, de vreme ce nici una nu face referire la cealalta in textul lor, iar Politia Locala nu este autoritate competenta pentru aplicarea sanctiunilor prevazute de OUG 195 si HG 1391 (conform O.G. 2/2011, OUG 195, HG 1391). Probabil tine de interpretarea judecatorului. Poate va folosi cuiva aceste informatii.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Constantin
   By Constantin
   Bună ziua,
   În ultimele zile a apărut o înregistrare video pe internet (care văd că fost postată şi pe acest site în topicul politia LOCALA incalca legea) în care aceşti angajaţi ai primăriei încalcă cu nonşalanţă normele rutiere.
   Din ce ştiu, legislaţia rutieră română prevede foarte clar care sunt autovehiculele ce pot încălca normele rutiere (vezi explicaţiile de aici Încălcarea normelor rutiere de auto poliţiei) şi aş vrea să-mi spuneţi dacă acesti gardieni publici transformaţi în poliţişti locali beneficiază de aceste drepturi şi pot încălca legislaţia rutieră.
   În caz contrar, vă rog să-mi spuneţi ce se poate face?
   Mulţumesc.
  • Marius
   By Marius
   Această "instituţie" subordonată primarilor încalcă legea fără nicio reţinere.
    
   Stiţi vorba aia: "N-ai cu cine ... "


  • MK3200
   By MK3200
   Buna ziua,
    
   Intrebarea mea este simpla: Politia Locala, are voie sa te opreasca in trafic si sa iti dea amenda?
    
   Mai exact va povestesc ce mi s-a intamplat. Dimineata in drum spre lucru ma opresc sa iau o sticla de suc. "parchez" neregulamentar pe o banda, cea de langa bordura, las avariile pornite si dau fuga la butic. Cumpar ce am nevoie(am stat maxim 1 minut), ma intorc la masina si observ un domn in uniforma care imi face poza la masina. Ma gandeam e clar, am comiso. Dau buna ziua, ma saluta si el, se prezinta si imi cere actele. Ii inmanez toatele actele masinii + buletin si permis fara nici un comentariu, deja eram resemnat pentru ca eu merg pe principiul greseala se plateste. Imi spune articolul la care ma incadreaza, cat e amenda si cate puncte la care eu ii explic de ce oprisem acolo si ca inteleg cu ce am gresit si ca mi se pare normal sa platesc.Merge la masina sa scrie procesul verbal, dar dupa putin timp se intoarce si incepe sa ma intrebe de: jante, lumini, extinctor, trusa medicala, triunghi. Eu ii raspund respectuos ca jantele chiar daca sunt pe 18 sunt trecute pe talon, am extinctor, trusa medicala si 2 triunghiuri nu unul pentru ca asa prevede legea.Zice bine, sa le vedem si ma invita pe o straduta putin mai in fata sa nu incurcam traficul. Il urmez si surpriza, vad pe spatele masinii lui Politia Locala si girofarul albastru. Imi dau seama ca ceea ce imi ceruse el nu intra in atributiile lui si dupa ce am am oprit merg la masina lui, ii cer actele si il mai intreb odata numele spunandu-i clar intentia mea de a face plangere impotriva lui. De aici incepe circul, ca el suna dupa interventie, ca imi ridica masina, ca imi lipesete in parbriz prostie din aia, ca "popa nu repeta de 2 ori slujba pentru babele surde" tot felul de bazaconii si pe un ton foarte urat....la care eu ii propun frumos sa imi dea actele masinii, sa ramana doar buletinul la el si sa scrie procesul verbal pentu ce vrea el si cu ocazia asta aflu si numele lui ca pot sa ii fac plangere. Ii spun ca daca nu vrea asa sun la 112. Iese nervos din masina cu un actibild in mana, imi da actele inapoi si vrea sa mil lipeasca in parbriz moment in care imi pierd rabdare si ii spun "cu tot respectul iti spun ca daca imi lipesti pe masina asa ceva, eu merg la mine la sala mai iau doi baieti si te bat de te caci pe tine, analfabetule" exact asa. Ia el statia si incepe sa o regleze sau ceva ca nu a vorbit la ea, eu dau sa urc in masina si el incepe iar sa imi faca poze si spune ca asta nu ramane asa, ca el o sa imi faca rau, etc. Ma intorc la el, acum cred ca deja eram transfigurat la fata pentru ca a fugit repede la masina fara sa mai zica nimic si scria ceva pe un carnetel.Era si un taximetrist care a asistat la toata faza si ma intreaba ce s-a intamplat, ii explic si spune ca am procedat corect, ca nu are el ce sa ma intrebe de masina, jante, extinctor, etc..
    
   Acum va intreb pe dumneavoastra, nu daca eu am procedat corect pentru ca stiu ca nu a fost frumos ce i-am zis dar m-a facut sa ma pierd cu firea, eu fiind un om foarte calm dar cand am vazut pana unde merge abuzul lui m-am enervat maxim; ci daca el a procedat corect si ce este de facut in astfel de situatii. Eu stiu ca am gresit oprind acolo dar el fiind de la politia locala are voie sa imi dea amenda pentru asa ceva?
    
   Multumesc
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.