Jump to content
POLITISTI.ro

Pot aplica Gardienii Publici sanctiuni conforme cu OUG 195?

OviU

Recommended Posts

Buna ziua,

Din ce stiti dvs., gardienii publici pot aplica sanctiuni conforme cu OUG 195 si Reg. de aplicare? Avand in vedere ca cele doua mentioneaza:

OUG 195

Art 1. Alin (3): Autoritatea competenta în domeniul circulatiei pe drumurile publice privind initierea si avizarea unor reglementari, precum si aplicarea si exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General al Politiei Române.

Art 2.: Îndrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, care are obligatia sa ia masurile legale în cazul în care constata încalcari ale acestora.

HG 1391/2006 (Reg de aplicare)

Art. 177: (1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care se constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.

(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Ori ei, apartinand unui serviciu al primariei nu au nicio tangenta cu OUG 195, MAI sau IGPR

E o curiozitate, poate stiti ceva din experienta dvs. :) Mentionez ca am un dosar depus la judecatorie pe aceasta speta pe civil (prima plangere depusa, nu am mai ales aceasta cale pana acum, doar ca mi se pare grosolan din partea lor sa se foloseasca de o lege care nu li se adreseaza), cu siguranta vom stii mai multe dupa sedinta, daca speta e ambigua.

Edited by OviU

• 1 month later...

Revin cu decizia instantei privind speta de mai sus: respinge plangerea ca neintemeiata, cu drept de apel 30 zile de la comunicare. Pe ce considerente, nu pot sa-mi dau seama. Astept sa primesc decizia redactata sa vad vad motivele din spatele respingerii cererii.

Oprirea voluntara a autoturismului in zona de "Oprire interzisa".

Stiu ca teoretic, conform Legii 155 Legea Politiei Locale, au dreptul sa aplice sanctiuni pentru oprirea interzisa, insa sanctiunea a fost aplicata invocand OUG 195, iar OUG 195 nu face trimitere in niciun fel la Legea 155, iar nici Legea 155 nu face trimitere la OUG 195.

Edited by OviU

• 1 month later...

Revin cu un update. Cum mentionam mai sus, instanta a respins plangerea ca fiind neintemeiata. Spuneau ei, printre argumentari, faptul ca conform Legii 155 au dreptul de a aplica sanctiuni pentru oprirea interzisa. Insa ce nu inteleg eu e ce legatura are Legea 155 cu OUG 195, sau HG 1391, de vreme ce nici una nu face referire la cealalta in textul lor, iar Politia Locala nu este autoritate competenta pentru aplicarea sanctiunilor prevazute de OUG 195 si HG 1391 (conform O.G. 2/2011, OUG 195, HG 1391). Probabil tine de interpretarea judecatorului. Poate va folosi cuiva aceste informatii.