Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Catalin
Catalin

Unde şi cum a greşit Poliţia Română în cazul de la Caracal

Uşor, uşor, după "bombele de presă" ce s-au dovedit a fi manipulări abjecte lansate de nişte jurnalişti sau "influenceri", în goana lor nebună după vizualizări şi like-uri, cred că a venit timpul să spunem lucrurilor pe nume astfel încât oamenii să ştie cum stau de fapt lucrurile în realitate. Nu sunt deţinătorul adevărului absolut, nu mi-am propus să apăr ori să stabilesc vinovaţi, nu sunt vreo somitate în vreun domeniu, sunt un simplu poliţist cu oareșice experienţă, ce îmi permite să observ lucrurile esenţiale făcând abstracţie de încercările reuşite de manipulare lansate în spaţiul public referitoare la caz-ul de la Caracal.

Părerea mea este că greşeala Poliţiei Române în acest caz a fost în domeniul comunicării.
Şi pe această cale aş vrea să le transmit celor ce se ocupă de comunicare şi celor ce au decis linia ori strategia de comunicare cu presa: Domnilor sau doamnelor comunicatori, ştiţi expresia aia din limba engleză: "the truth will set you free" ... pe viitor să o aveţi în vedere. Atenţie, NU spun că vinovaţi sunt purtărtorii de cuvânt, pentru că există posibilitatea ca strategia de comunicare să fi fost impusă de la nivel mai înalt şi după cum spuneam mai sus, nu sunt eu în măsură să stabilesc vinovăţii, ci doar îmi expun părerea cu privire la eroarea Poliţiei Române.
De ce cred asta? E simplu. Atunci când ziariştii au aflat că fata a sunat la 112, e logic că au văzut "nodul din papură" şi au început să speculeze şi să manipuleze în goana după senzaţional.

Priviţi aici cum ziarul Adevărul a manipulat printr-un titlu de tip "clickbait" (foto). Din păcate şi în realitate "Adolescenta NU a reuşit să le explice poliţiştilor unde se află ..." şi nici nu a putut să dea acele "indicii clare" aşa cum titrau ziariştii de la Adevărul.adev121.PNG

La acel moment Poliţia Română trebuia să iasă şi să clarifice lucrurile pentru a combate manipularea pe care mass-media în fuga după senzaţional începuse deja să o practice.
Imediat ar fi trebuit să le fi spus românilor realitatea, respectiv: DA este adevărat că fata a sunat la 112, dar întrucât grozavul 112 nu poate localiza un număr, nu se poate interveni de urgenţă dacă cel ce sună nu poate oferi detalii privind locaţia. Fie că ne place sau nu, ăsta e adevărul! Dacă românii credeau că superspecialul sistem SNUAU al STS-ului 112 îi localizează imediat şi cu precizie, e bine să ştie că tehnic nu este posibil. Punct. Sigur că părereologii şi specialiştii de facebook pot divaga, cum de fapt au şi făcut-o, dar ne-am lungi prea mult să combatem aberaţiile debitate în spaţiul public, iar postarea ar deveni una prea lungă şi ne-am pierde în detalii nesemnificative. Cert este că la ora actuală STS-ul prin 112 nu poate localiza terminalele mobile.

Drept urmare, în astfel de cazuri unde apelantul nu poate să ofere date suficiente care să ducă la localizarea sa, singura şi unica posibilitate pentru a localiza o persoană este să faci investigaţii. Ei bine, aceste investigaţii nu se fac aşa, cât ai bate din palme, în 5-10-100 sau 1000 de minute. Depinde de la caz la caz. Dar în niciun caz nu se poate discuta în astfel de situaţii despre o intervenţie contra-timp. Localizarea unei persoane prin investigaţii poate dura 5 - 10 min, una-două ore, zile sau chiar luni ori ani. Ăsta este purul adevăr!
Chiar dacă nu place unora, repet ăsta e adevărul, o investigaţie nu se face contra-timp şi nu trebuie confundată cu o operaţiune de salvare.

Capture.PNGMai mult decât atât, ce au pierdut din vedere toţi "deştepţii" părereologi şi scenarişti ce s-au grăbit să pună verdicte şi să stabilească vinovăţii este faptul că la acel moment, poliţiştii şi procurorii NU ştiau şi nici nu existau indicii că ar avea de-a face cu un monstru, un criminal, cum ştim astăzi. La acel moment singurele indicii clare şi certe erau lipsirea de libertate (informaţiile date de fetiţă la telefon) şi nişte indicii subţiri despre un posibil trafic de minori având în vedere telefoanele prin care autorul anunţase familia că fata ar fi în străinătate.
În plus, detaliul oferit la telefon de fetiţă, conform căruia criminalul s-ar fi dus la farmacie să cumpere o cremă pentru a-i trata rănile de la mâini ... nu i-a ajutat deloc să bănuiască că ar avea de-a face cu un criminal. N-avea nicio logică ca un criminal să vrea să o trateze la mâini pentru ca ulterior să o omoare sănătoasă ... să fim serioşi.

Având în vedere cele menţionate, este destul de clar pentru orice om cerebral că nu se putea discuta despre necesitatea intrării în locuinţa repectivă atunci în mijlocul nopţii, imediat după ce judecătorul a autorizat efectuarea percheziţiei.

Din păcate, atât Poliţia Română, cât şi Parchetul au căzut în plasa ziariştilor care printr-o manipulare perversă au inventat povestea că fata ar fi ţipat după ajutor în timp ce poliţiştii aşteptau ora şase la poartă.
De ce dracu să intri în jocul ăla pervers şi să încerci să arunci cartoful fierbinte la alţii? Vă spun eu de ce! Pentru că şi cei ce ne conduc habar n-au despre munca de poliţie adevărată şi trăiesc cu impresia că această muncă se rezumă la "intervenţiile contra-timp la 112", iar acolo nu a fost cazul de aşa ceva.
Faptul că au solicitat mandat de percheziţie şi au respectat prevederile codului de procedură penală NU a fost nicio eroare sau greşeală. Dacă ar fi pătruns în locuinţa respectivă încălcau legea, deşi şi aici diverşi "specialişti" au manipulat şi dezinformat intenţionat sau nu, dar nu voi intra aici şi acum în detalii pe acest aspect al pătrunderii poliţiştilor fără mandat în locuinţe (promit să dezbatem acest aspect într-o postare viitoare).
Ce trebuie reţinut este faptul că s-a dovedit că povestea cu fata care ţipa în curte, în timp ce vecinii sunau la 112 iar poliţiştii aşteptau la poartă a fost o minciună ordinară a ziariştilor!

Revenind la aşa-zisa problemă a timpului mult prea mare în care a fost găsită locaţia de unde a sunat fata, el nu e deloc unul mare având în vedere că localizarea s-a făcut prin investigaţii. Buni, răi sau proşti, poliţiştii ăia pe care acum toţi naivii manipulaţi îi înjură şi îi scuipă au aflat unde este locaţia în mai puţin de 24 de ore, ceea ce nu este deloc rău, ba din contră, s-au mişcat destul de bine.

Din câte ştiu eu, locaţia a fost aflată fără ajutorul echipamentelor tehnice. Dar am văzut că pe unele canale se vorbeşte despre intervenţia poliţiştilor de la Operaţiuni Speciale. Indiferent cum s-a făcut aceea localizare, ea s-a făcut şi a fost posibilă tot datorită acestor poliţişti pe care azi toată societatea i-a pus la zid şi îi înjură din cauza faptului că bravii jurnalişti ai ţării manipulează fără să aibă pic de jenă ori vreo mustrare de conştiinţă, în goana lor după senzaţional.

User Feedback

Recommended Comments

 • Active member
Roby

Posted (edited)

Asta ar trebui sa faca turul presei, al internetului și așa mai departe, ca sa vada si sa citească toti "desteptii" care stau si ne înjură fara sa aiba habar de ceva.

Edited by Roby
 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

@arcan nu au curaj pentru că le este teamă să nu-şi piardă scaunele.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • Member
Octavian

Posted

Chiar şi membrii CNA spun că a fost foarte multă dezinformare şi manipulare

 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Tragedia este că sunt suficienţi spărgători de seminţe care se uită la circul lor şi îl iau ca un adevăr absolut, apoi îl propagă şi puţin înflorit.
Priviţi aici alte exemple de manipulare ordinară:

adev13.PNG

În realitate s-a dovedit că nu a sunat niciun vecin la 112, nu au existat deloc acele 3-4 echipaje care să se plimbe prin faţa curţii.
Şi nu a fost un singur articol, au fost mai multe. Vă puteţi convinge comparând link-urile din bara de adrese a browser-ului.

adev12.PNG

Repet, tragedia este că aceşti nătăfleţi, ce preiau informaţile din media fără să le treacă prin filtrul raţiunii.
Nu ştiu, dar eu când am citit la acel moment aceste articole, mi-am pus imediat câteva întrebări de bun simţ, ca de exemplu:
Cum a reuşit criminalul, în 2 - 3 ore (de la presupusele strigăte, când poliţia ar fi aşteptat la poartă) să omoare victima, să o tranşeze, să o ardă, etc, încât să nu mai rămână mai nimic din ea?  Să rămână doar câteva oscioare calcinate?
Nu tu groapă proaspăt săpată, nu tu pete de sânge? Şi totul în 2 - 3 ore!?

Iar astfel de întrebări mi se par fireşti pentru orice om cu o minimă logică şi raţiune.
Din păcate şi azi, după ce s-a dovedit că toate acestea au fost doar intoxicări, dezinformări şi manipulare încă sunt mulţi oameni, care spun că poliţiştii ar fi trebuit să sară gardul şi fetiţa ar fi putut fi salvată.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu știu dacă îmi va fi permis să-mi exprim opinia vis-a-vis de ceea ce a postat ”un simplu poliţist cu oareșice experienţă”, dar mi-aș dori să punctez câteva aspecte mai ales că, recunosc, am „intrat” în casa dumneavoastră cu speranța că voi găsi un răspuns la întrebarea „Unde şi cum a greşit Poliţia Română în cazul de la Caracal”. 

Mă număr printre primii ziariști care au ajuns la Caracal în acea dimineață de 26 iulie. Pe drum, am primit multe telefoane, erau tot felul de informații, care de care mai halucinante: că a fost găsit un butoi în care erau 2-4 fete arse, că era și un copil ars, că nemernicul care a făcut toate astea este mecanic auto, geamgiu etc. Personal, de fiecare dată, dar de fiecare dată, încerc să confirm o informație. Pe vremea mea, chestia asta se făcea din trei surse. Acum, din păcate, este aproape imposibil. Ca jurnalist, dacă ai o sursă serioasă, credibilă, e lucru mare. În fine, ăsta-i alt subiect și, mai bine, revin...  Am primit acele informații și am sunat la Ipj Olt să mi se spună oficial ce se întâmplă. Încă nu ajunsesem în fața casei lui Dincă. Era în jur de 7,30...„Nu pot să spun nimic, cazul e de competența procurorului”, a fost răspunsul. „Ok”, am spus, „nu întreb aspecte din dosar, întreb doar ce se întâmplă la Caracal. E adevărat că ați făcut o percheziție și ați găsit oameni arși într-un butoi?”... „Crede-mă, nu am voie să spun”. Am sunat la Caracal, la Parchet. Logic, nimeni nu a răspuns.

În cele din urmă am ajuns la fața locului. Zeci de oameni adunați la poarta unei case. Toată lumea vorbea despre fetele arse în butoi...Polițiști peste tot, o atmosferă ciudată, plină de mister, civili intrau și ieșeau pe niște  porți albastre. Eu sunam continuu. Încercam să găsesc pe cineva în care aveam încredere să-mi spună ce se întâmplă.  În sfârșit am găsit un prieten care mi-a spus ce știa sigur în acel moment:  „nu-i vorba de vreun copil ars, nu știu, dar fete sunt, una dintre ele se bănuiește că a sunat ieri la 112  și a cerut ajutor. E nebunie, părerea mea e că acest caz va intra în analele poliției române”. A fost pentru prima dată când în mintea mea începea să se contureze ceva. Am sunat iar purtatorul de cuvânt de la IPJ Olt. ”E adevărat că ieri a sunat o fată la 112 și a cerut ajutor?”...„Da, dar nu pot să spun mai multe. E o anchetă în curs”... mi-am dat seama că e inutil să insist, dar în același timp, mi-am dat seama că se întâmpla ceva extrem de grav. 

Am încercat să văd dacă pot afla ceva de la vecini. Îmi amintesc, primul interviu pe care l-am făcut a fost cu o doamnă care a spus că a sunat la 112 pentru că în timpul nopții văzuse două mașini suspecte. „În fața casei mele, au stat toată noaptea două mașini. Mi s-a părut ciudat că erau trase spate la spate, vedeam niște oameni în mașină care stăteau. Mi-a fost frică și am sunat la poliție. De două ori. A doua oară mi-au spus cei de la 112 să-mi văd de treabă că au o misiune în zonă”. Aceasta a fost declarația femeii. Tot ea a spus că ar fi auzit de la alți vecini că fata ar fi fost auzită, în timpul nopții, tipând.... Așa a apărut în spațiul public nebunia că fata ”țipa în casă în timp ce polițiștii stăteau la poartă”.

Domnilor polițiști, aveți perfectă dreptate când spuneți că atunci s-a greșit. Păcat este, însă,  că generalizați, că aruncați cu noroi în toți jurnaliștii: „Ce trebuie reţinut este faptul că s-a dovedit că povestea cu fata care ţipa în curte, în timp ce vecinii sunau la 112 iar poliţiştii aşteptau la poartă a fost o minciună ordinară a ziariştilor!”...„poliţişti pe care azi toată societatea i-a pus la zid şi îi înjură din cauza faptului că bravii jurnalişti ai ţării manipulează fără să aibă pic de jenă ori vreo mustrare de conştiinţă, în goana lor după senzaţional”....

Prin spusele dumneavoastră, aruncați cu noroi în toți jurnaliștii fără să vă gândiți că poate unii dintre ei au depus eforturi incredibile ca să ofere publicului informații cât mai corecte, că unii dintre ei nu au spus nici că fata a țipat noaptea, nu au spus nici că polițștii erau la poartă când fata țipa etc.

Am observat că sunteți de acord că [cenzurat] conducerea dumneavoastră nu are habar să gestioneze o situație de criză, nu are habar să comunice, să intervină imediat ce sesizează că jurnaliștii ăia proști, tâmpiți, manipulatori, cum vreți dumneavoastră, o iau pe arătură. Lasă cu bună știință ca opinia publică să fie intoxicată, iar asta, din punctul meu de vedere, este extrem de periculos. Nu cumva conducerile IGPR și DIICOT sunt de vină pentru că acest caz a ajuns unde a ajuns? Că permit cu o toleranță revoltătoare să se spună tot felul de aberații, să se facă tot felul de speculații ieftine? Pentru că, ce credeți, și mulți jurnaliști sunt la fel de oripilați... 

Ce am vrut să spun e că mi-ar fi plăcut să văd în toată această perioadă reacții publice, asumate, să văd polițiștii buni ai României (pentru că știu că sunt mulți, foarte mulți) cum fac front comun și nu tolerează atitudinea conducerii IGPR, nu permit ca neprofesionalismul, delăsarea și impertinența unora să afecteze munca unei bresle întregi.

Și încă ceva... au trecut trei luni de când au ieșit la iveală nemerniciile lui Dincă și, din păcate, la întrebarea „Unde și cum a greșit  Poliția Română în cazul de la Caracal” nu a răspuns încă nimeni.... 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Deci de vină pentru ce aberează un ziarist, nu este chiar el, autorul, ci sunt de vină cei ce nu ies repede să îi combată tâmpeniile debitate! O logică imbatabilă! Dar nu mă miră, din moment ce spui cu mândrie că eşti artizanul unei dezinformări/manipulări.  
Mai citeşte o dată postarea de mai sus, este acolo şi răspunsul, dar probabil că ţi-a scăpat
 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Active member
Ben

Posted (edited)

On 29.10.2019 at 10:38, Ziarist a scris:

„Nu pot să spun nimic, cazul e de competența procurorului”, a fost răspunsul. „Ok”, am spus, „nu întreb aspecte din dosar, întreb doar ce se întâmplă la Caracal. E adevărat că ați făcut o percheziție și ați găsit oameni arși într-un butoi?”

Tertip specific ziaristilor: nu intreb aspecte din dosar, dar vreau sa stiu ce s-a intamplat. Mda

Ceea ce ar trebui sa intelegi, dar vad ca tot insistati e ca daca nu ies cu o declaratie de presa imediat cum bateti voi din palme nu inseamna ca e ceva in neregula, iar daca nu vi se pune voua la dispozitie dosarul, eventual ca sa-l luati si acasa, nu inseamna ca se ascund lucruri sau ca nu se fac progrese. Urmarirea penala este NEPUBLICA, iar unele detalii din dosar, daca ar fi date publicitatii, doar ca sa aveti cu ce sa umpleti spatiul de difuzare pt audienta, ar periclita ancheta.

Eventual poate ne spui si numele, ca sa nu mai fi bagat in aceeasi oala cu acei jurnalisti "manipulatori".

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Eu mi-aş dori să existe o răspundere dpdv legal şi pentru jurnaliştii care mint cu neruşinare şi manipulează. 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Active member
Ben

Posted (edited)

@Ziarist un subiect cu adevarat important pt voi ar trebui sa fie de ce din 2017 si pana in prezent, STS nu a implementat un sistem localizare exacta a terminalului telefonic in cazul apelurilor pe 112, cum se intampla deja in R. Moldova spre exemplu. In 2017, STS nu a reusit sa localizeze avionul prabusit in Apuseni, unde niste oameni au murit de hipotermie in asteptarea salvatorilor si 2 ani mai tarziu istoria se repeta. Asta nu va intriga? Nu vede nici un jurnalist treaba asta?

Daca ati fi macar 10% inversunati pe subiectul asta cum ati fost cu Politia, poate s-ar lucra cu adevarat la principala cauza care a dus la ce inseamna azi cazul Caracal.

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.