Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat ÎCCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:
"Dacă în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 338 alin. (2) C.pen., fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie, sintagmă prevăzută distinct de art. 77 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002?"

În cuprinsul sesizării se arată că există doua opinii cu privire la acestă chestiune de drept.

Într-o primă opinie, se apreciază că fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, întrucât menţinerea poziţiei vehiculelor implicate în accident reprezintă premisa esenţială a unei corecte reconfigurării a modalităţii de producere a accidentului de circulaţie, fiind esenţială pentru stabilirea dinamicii producerii accidentului de circulaţie.

Într-o a doua opinie, se apreciază că fapta oricărei persoane de a modifica starea locului nu are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie, motivându-se că legiuitorul utilizează trei sintagme diferite privind obligaţiile în cazul unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, fiind incriminate acţiunile prevăzute de două sintagme, respectiv modificarea stării locului şi ştergerea urmelor accidentului, fără a se prevedea că schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie constituie infracţiunea incriminată de 338 alin. (2) C.pen.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în concluziile formulate arată că fapta unei persoane de a modifica starea locului unui accident are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie. În document se indică, printre altele, faptul că acţiunea concretă de mutare a unui vehicul ce a fost implicat în accident include "schimbarea sau transformarea elementelor suprafeţei de teren", sintagmă folosită în literatura de specialitate cu referire la articolul 338 din Codul penal – părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.
În plus, procurorul general arată în concluziile trimise Înaltei Curţi că păstrarea în poziţiile rezultate în urma accidentului a vehiculelor implicate în evenimentul rutier este obligatorie pentru stabilirea modului în care s-a produs accidentul. "Astfel, modificarea acestei poziţii pune în pericol aflarea adevărului privind dinamica producerii accidentului, încălcând relaţiile sociale privind înfăptuirea justiţiei".

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - COMPLETUL PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE PENALĂ a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: "Dacă în interpretarea și aplicarea prevederilor art. 338 alin. (2) din Codul penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de art. 77 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice" şi, în consecinţă, stabileşte:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că "fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere şi schimbarea poziţiei vehiculului implicat într-un accident de circulaţie".

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4 mai 2022.

User Feedback

Recommended Comments

  • Membru

Deci după unele Instanțe, dacă schimbai poziția autovehiculului, nu era o problema ...în sensul ca nu îndeplinea condițiile art.338 alin.(2) 🤦🏻‍♂️

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
Marius

Posted

Nu știu, problema apare atunci când un conducător auto implicat în accident transportă victima sau victimele cu propria mașină la spital.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.