Jump to content
POLITISTI.ro

Reformarea Poliţiei Române sau îngenuncherea acesteia?


BGeorge

Noul ministrul de interne, domnul Ion-Marcel Vela, doreşte o reformare a Poliţiei Române, astfel că s-a gândit el să-i schimbe denumirea sau aşa cum s-a exprimat "să rebranduiscă" Poliţia Română în Poliţia Naţională. Conform declaraţiilor de presă susţinute de către acesta, poliţiştii i-au cerut acest lucru: "Mi-au cerut acest lucru poliţiştii. Nu mi-au cerut sindicatele, eu am vorbit cu poliţiştii din stradă. În momentul de faţă, Poliţia Română şi cea Locală interferează şi ca imagine, şi ca atribuţii. Şi este normal să existe o separare instituţională. Plus că este şi pleonasm Poliţia Română pentru că este poliţia din ţara noastră".

Domnule ministru, este adevărat că dorim să dispară această confuzie. Este de asemenea adevărat că nu toţi cetăţenii reuşesc să facă diferenţa între Poliţia Română şi această structură din cadrul primăriilor denumită "poliţia locală", dar cu siguranţă vă înşelaţi, pentru că nu adevăraţii poliţişti din stradă au solicitat schimbarea denumirii. Cu siguranţă aţi confundat şi dvs. poliţiştii cu gardienii publici rebotezaţi "poliţişti locali", pentru că doar aceştia din urmă îşi doresc o asemenea schimbare aberantă.

De ce s-a ajuns aici?

Majoritatea poliţistilor locali poartă articole de uniformă care nu respectă prevederile anexei 2 din HG nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale, aceştia purtând ILEGAL cămăşi care sunt specifice uniformei poliţiştilor rutieri ori caschete care sunt specifice Poliţiei Române. local 2.jpg

În aceeaşi situaţie ne aflăm şi când vorbim despre inscripţiile de pe uniforma poliţiştilor locali, cât şi de pe autovehiculele folosite de aceştia. Aceste inscripţii sunt făcute astfel încât să inducă în eroare cetăţeanul, cuvântul "locală" regăsindu-se inscripționat cu caractere de o dimensiune mai mică în comparație cu inscripția "Poliţia".

local.jpgAceastă problemă a apărut încă de când foştii gardieni publici / poliţişti comunitari au fost "rebranduiţi" în poliţişti locali, mai exact din anul 2010, când cetăţenii au putut observa circulând pe străzile oraşelor din ţară autovehicule inscripţionate ilegal, acestea fiind foarte asemănătoare cu autospecialele din dotarea Poliţiei Române deoarece aveau printre altele şi girofar de culoare roşie, deşi legea prevede clar că poliţia locală are dreptul să folosească doar girofar de culoare albastră.

În privinţa atribuţiilor nici nu poate fi vorba de vreo "interferenţă" din partea Poliţiei Române, neglijenţa sau abuzul venind tot din partea poliţiştilor locali. Un exemplu ar fi depăşirea atribuţiilor în domeniul rutier, aşa cum  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 11/2017 a stabilit faptul că poliţiştii locali nu au competenţa de a aplica sancţiuni contravenţionale prevăzute de OUG 195/2002, neputându-se pune "semnul egalităţii între poliţistul rutier şi poliţistul local". De asemenea sunt exemple destule şi din domeniul ordinii şi liniştii publice, unde, gardienii locali dau dovadă de nepăsare atunci când cetăţenii îi sesizează direct cu o problemă din domeniul lor de competenţă, aceştia fiind îndrumaţi să apeleze mai bine la Poliţiei Română. La fel se întâmplă şi când poliţiştii locali se confruntă cu persoane care deranjează ordinea şi liniştea publică, în ciuda faptului că şi poliţia locală are atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice şi pot aplica sancţiuni contravenţionale.

Cum se poate rezolva această problemă!?

Este foarte clar că poliţia locală are o problemă cu identitatea, iar angajații primăriei sunt foarte mulţumiţi de această confuzie, motiv pentru care ar trebui ca aceștia să revină la denumirea firească şi iniţială de "gardieni publici". Această problemă îşi are izvorul în acţiunile primarilor care şi-au dorit cu ardoare să fie stăpâni peste poliţie, însă nereuşind acest lucru, au investit banii cetăţenilor într-un departament din cadrul primăriei denumit "poliţie locală" şi au acceptat tacit crearea acestei confuzii între Poliţia Română şi aşa-zis poliţia locală.

Problema de identitate a poliţiei locale creează în mod evident grave prejudicii de imagine Poliţiei Române iar percepţia poliţiştilor (- singurii poliţişti adevăraţi sunt cei din Poliţia Română) este că se doreşte în mod deliberat slăbirea instituţiei Poliţiei Române prin finanţarea poliţiilor locale într-un mod excesiv şi nejustificabil.

În momentul de faţă schimbarea denumirii Poliţiei Române ar reprezenta mai mult un „moft” şi o greşeală imensă, fiind total inoportună această acţiune deoarece ar implica un efort financiar considerabil din partea Ministerului Afacerilor Interne şi nu ar rezolva absolut deloc adevărata problemă privind confuzia. Aceşti bani se pot investi în echipament şi logistică, capitol la care Poliţiei Română stă foarte prost dacă ne raportăm la poliţiile din alte state europene. Sunt multe lucruri care ar trebui schimbate sau îmbunătăţite, de la schimbarea armamentului până la achiziţionarea de echipament specific pentru intervenţia la evenimentele care implică substanţe toxice (a se vedea cazul de la Timişoara unde 9 poliţişti au ajuns la spital intoxicaţi cu substanţa folosită pentru deratizarea blocului).

Singura soluţie viabilă pentru a elimina această confuzie este schimbarea denumirii poliţiei locale în "Garda Publică" şi eliminarea completă din denumirea altor instituţii a cuvântului "poliţie", totodată modificarea legii 155/2010.

Și nu în ultimul rând, dacă expresia Poliţia Română este după părerea dvs. un pleonasm atunci înseamnă că şi Guvernul României este tot un pleonasm?

  • Like 1
  • Upvote 5


User Feedback

Recommended Comments

Foarte bun articolul. Felicitări domnule BGeorge! 

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

Din păcate pentru noi, acest nou ministru prin declarațiile în fața presei și măsurile pe care le aplică dovedește că e un concurent serios în privința detronării “braNconierului” de tristă amintire Igaș. Omul e depășit complet de situație și nu a reușit să depășească nivelul funcției de primar al unui oraș mic. Pe lângă faptul că e un fan devotat al gardienilor publici și un mare susținător al acestora, el trăiește cu impresia că munca și activitatea poliției e similară cu ce fac paznicii de la primărie. 
Tot din poveștile expuse presei se vede de la o poștă că a absolvit o facultate de drept privată “fantomă” și are mari carențe în privința pregătirii profesionale. 
Parcă suntem blestemați și ne pricopsim doar cu ageamii în fruntea acestui minister.

  • Upvote 4

Share this comment


Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.