După cum probabil ştiţi, în această perioadă au loc negocieri între reprezentanţii MAI şi cei ai federaţiilor sindicale referitor la modificarea Statutului poliţistului. Poliţiştii au multe aşteptări şi speranţe referitor la aceste modificări ale legislaţiei şi nu le vom trata pe toate aici, dar una dintre principalele aşteptări se referă la eliminarea completă şi fără excepţie din legislaţie a posibilităţii încadrărilor din sursă externă ori de transfer din cadrul altor instituţii (transferul între arme).
Motivele sunt cat se poate de pertinente şi fireşti, pentru că abia atunci profesia de poliţist va fi cu adevărat o profesie, o specializare. În prezent este doar o titulatură, din moment ce un informatician, electrician, inginer, medic, cântăreţ, dansator etc. o primeşte peste noapte când este încadrat în poliţie. Această aberaţie se regăseşte doar la noi în ţără, pentru că în nicio altă ţară civilizată din lumea asta nu se procedează aşa cum e la noi.
În plus, aşa cum nu te poţi angaja ca informatician, electrician, inginer, medic, etc cu specializarea primită în Academie ori în şcolile de poliţie, de ce invers să se poată? De ce specializarea în munca de poliţie e mai puţin importantă? De ce un inginer poate deveni peste noapte poliţist, iar un poliţist nu poate deveni peste noapte inginer?
Un exemplu elocvent găsim la magistraţi, mai exact Parchetele când angajează experţi contabili, de ce oare nu-i încadrează direct procurori şi îi păstrează "specialişti". Pentru că ar trebui să facă INM-ul, aşa-i? La noi de ce să nu fie la fel? Cum sunt priviţi procurorii de societate? Oare nu cumva şi din cauză că nu orice "specialist" poate ajunge procuror?
Aceste încadrări din sursă externă şi transferuri de la alte "arme" sunt principalele cauze pentru care poliţiştii sunt dispreţuiţi în societate. Datorită împământenirii în conştiinţa publică că oricine poate deveni poliţist, că nu e necesară o specializare şi că e suficient să-l îmbraci în uniformă şi-l trimiţi pe stradă, iar acesta este unul dintre motivele pentru care suntem văzuţi aşa cum bine ştim cu toţii de către societate.
Mai mult, unul dintre cele mai dureroase motive este că din cauza acestor "încadrări din sursă externă" şi al transferurilor, pentru agenţii de poliţie sunt prevazute numai funcţii cu studii medii şi nu postliceale, cum ar fi normal şi firesc. Nu este deloc corect ca un asistent medical să aibă prevazută o funcţie cu studii postliceale, iar un agent de poliţie care s-a chinuit şi a urmat o şcoală de poliţie să nu aibă acelaşi privilegiu şi să fie remunerat conform studiilor pe care le are. Iar acesta e un capitol foarte sensibil, întrucât viitoarea lege unică de salarizare conţine prevederi clare şi diferenţieri importante în acest sens.
Referitor la acest aspect, ar fi interesant să ştim opinia lui Dumitru Coarnă de la SNPPC, care din câte am înţeles, la negocierile cu reprezentanţii ministerului şi-a exprimat clar susţinerea acestor încadrări din sursă externă şi al transferului de la alte arme. Drept urmare ne întrebăm dacă intr-adevăr domnia sa reprezintă şi susţine interesele poliiştilor, pentru că nu pare să o facă.
Domnilor sindicalişti să nu uitaţi că prin aceste metode se menţine posibilitatea politizării acestei instituţii. Eliminarea încadrărilor directe şi a transferului de la alte arme este doar un prim pas către o intrare în normalitate, către o profesionalizare reală a Poliţiei Române. Şi dvs. sunteţi datori să suţineţi această modificare pentru generaţiile de poliţişti ce vor veni din urmă.
În consecinţă singura soluţie corectă şi aşteptată de poliţişti este eliminarea definitivă a acestor încadrări din sursă externă şi al transferurilor din cadrul altor instituţii pe funcţii de poliţişti. Dacă angajatorul are nevoie neapărată de "specialişti" are posibilitatea legală să-i angajeze pe funcţii specifice activităţii pe care o vor desfăşura (medic, funcţionar etc.), dar nu e corect să primească peste noapte "titulatură" de poliţist.
Ca să înţelegeţi anomalia acestor încadrări, faceţi un exerciţiu de imaginaţie: dacă te îmbraci într-un halat alb şi te duci într-un spital, nu înseamnă că eşti medic ori asistent şi poţi acorda asistenţă medicală, la fel şi dacă te îmbraci într-o salopetă de pilot, nu înseamnă că poţi pilota un avion, iar exemplele pot continua. În consecinţă nici dacă te îmbraci într-o uniformă de poliţist, nu devii poliţist ...
Poliţiştii sunt sătui de aceste tranformări peste noapte în poliţişti a unor piloşi, pentru că marea majoritatea reuşesc cu sprijin din mediul politic, infiltraţi prin tot felul de concursuri dubioase. Poliţişti trebuie să rămână doar cei care desfăşoară activităţi specifice de poliţie, nu toţi cei care lucrează pe la popotă, la financiar, la logistică, prin garaje ori magazioneri sau toţi dansatorii, cântăreţii şi sportivii din structurile căpuşe ale ministerului. Ăştia sunt doar renumiţii "descurcăreţi" interesaţi numai de benficii personale, nişte fripturişti care nu au niciun fel de chemare pentru această meserie, nu au principii şi nici un minim simţ al dreptăţii ce trebuie obligatoriu să existe la un poliţist adevărat.
Trebuie să precizăm că în rândurile de mai sus, nu facem referire absolut deloc la colegii proveniţi din sursă externă, dar care spre deosebire de majoritatea, s-au adaptat, au devenit nişte poliţişti buni profesionişti şi dedicaţi acestei meserii. Pentru că da, trebuie să recunoaştem că există şi astfel de cazuri, doar că ele sunt, din păcate, câteva excepţii de la regulă.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now