Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Politisti.ro
Politisti.ro

Principala aşteptare în urma modificării a statutului poliţistului

După cum probabil ştiţi, în această perioadă au loc negocieri între reprezentanţii MAI şi cei ai federaţiilor sindicale referitor la modificarea Statutului poliţistului. Poliţiştii au multe aşteptări şi speranţe referitor la aceste modificări ale legislaţiei şi nu le vom trata pe toate aici, dar una dintre principalele aşteptări se referă la eliminarea completă şi fără excepţie din legislaţie a posibilităţii încadrărilor din sursă externă ori de transfer din cadrul altor instituţii (transferul între arme).

Motivele sunt cat se poate de pertinente şi fireşti, pentru că abia atunci profesia de poliţist va fi cu adevărat o profesie, o specializare. În prezent este doar o titulatură, din moment ce un informatician, electrician, inginer, medic, cântăreţ, dansator etc. o primeşte peste noapte când este încadrat în poliţie. Această aberaţie se regăseşte doar la noi în ţără, pentru că în nicio altă ţară civilizată din lumea asta nu se procedează aşa cum e la noi. 
În plus, aşa cum nu te poţi angaja ca informatician, electrician, inginer, medic, etc cu specializarea primită în Academie ori în şcolile de poliţie, de ce invers să se poată? De ce specializarea în munca de poliţie e mai puţin importantă? De ce un inginer poate deveni peste noapte poliţist, iar un poliţist nu poate deveni peste noapte inginer? 
Un exemplu elocvent găsim la magistraţi, mai exact Parchetele când angajează experţi contabili, de ce oare nu-i încadrează direct procurori şi îi păstrează "specialişti". Pentru că ar trebui să facă INM-ul, aşa-i? La noi de ce să nu fie la fel? Cum sunt priviţi procurorii de societate? Oare nu cumva şi din cauză că nu orice "specialist" poate ajunge procuror? 
Aceste încadrări din sursă externă şi transferuri de la alte "arme" sunt principalele cauze pentru care poliţiştii sunt dispreţuiţi în societate. Datorită împământenirii în conştiinţa publică că oricine poate deveni poliţist, că nu e necesară o specializare şi că e suficient să-l îmbraci în uniformă şi-l trimiţi pe stradă, iar acesta este unul dintre motivele pentru care suntem văzuţi aşa cum bine ştim cu toţii de către societate.

Mai mult, unul dintre cele mai dureroase motive este că din cauza acestor "încadrări din sursă externă" şi al transferurilor, pentru agenţii de poliţie sunt prevazute numai funcţii cu studii medii şi nu postliceale, cum ar fi normal şi firesc. Nu este deloc corect ca un asistent medical să aibă prevazută o funcţie cu studii postliceale, iar un agent de poliţie care s-a chinuit şi a urmat o şcoală de poliţie să nu aibă acelaşi privilegiu şi să fie remunerat conform studiilor pe care le are. Iar acesta e un capitol foarte sensibil, întrucât viitoarea lege unică de salarizare conţine prevederi clare şi diferenţieri importante în acest sens. 
Referitor la acest aspect, ar fi interesant să ştim opinia lui Dumitru Coarnă de la SNPPC, care din câte am înţeles, la negocierile cu reprezentanţii ministerului şi-a exprimat clar susţinerea acestor încadrări din sursă externă şi al transferului de la alte arme. Drept urmare ne întrebăm dacă intr-adevăr domnia sa reprezintă şi susţine interesele poliiştilor, pentru că nu pare să o facă.

Domnilor sindicalişti să nu uitaţi că prin aceste metode se menţine posibilitatea politizării acestei instituţii. Eliminarea încadrărilor directe şi a transferului de la alte arme este doar un prim pas către o intrare în normalitate, către o profesionalizare reală a Poliţiei Române. Şi dvs. sunteţi datori să suţineţi această modificare pentru generaţiile de poliţişti ce vor veni din urmă.

În consecinţă singura soluţie corectă şi aşteptată de poliţişti este eliminarea definitivă a acestor încadrări din sursă externă şi al transferurilor din cadrul altor instituţii pe funcţii de poliţişti. Dacă angajatorul are nevoie neapărată de "specialişti" are posibilitatea legală să-i angajeze pe funcţii specifice activităţii pe care o vor desfăşura (medic, funcţionar etc.), dar nu e corect să primească peste noapte "titulatură" de poliţist.

Ca să înţelegeţi anomalia acestor încadrări, faceţi un exerciţiu de imaginaţie: dacă te îmbraci într-un halat alb şi te duci într-un spital, nu înseamnă că eşti medic ori asistent şi poţi acorda asistenţă medicală, la fel şi dacă te îmbraci într-o salopetă de pilot, nu înseamnă că poţi pilota un avion, iar exemplele pot continua. În consecinţă nici dacă te îmbraci într-o uniformă de poliţist, nu devii poliţist ...

Poliţiştii sunt sătui de aceste tranformări peste noapte în poliţişti a unor piloşi, pentru că marea majoritatea reuşesc cu sprijin din mediul politic, infiltraţi prin tot felul de concursuri dubioase. Poliţişti trebuie să rămână doar cei care desfăşoară activităţi specifice de poliţie, nu toţi cei care lucrează pe la popotă, la financiar, la logistică, prin garaje ori magazioneri sau toţi dansatorii, cântăreţii şi sportivii din structurile căpuşe ale ministerului. Ăştia sunt doar renumiţii "descurcăreţi" interesaţi numai de benficii personale, nişte fripturişti care nu au niciun fel de chemare pentru această meserie, nu au principii şi nici un minim simţ al dreptăţii ce trebuie obligatoriu să existe la un poliţist  adevărat.

Trebuie să precizăm că în rândurile de mai sus, nu facem referire absolut deloc la colegii proveniţi din sursă externă, dar care spre deosebire de majoritatea, s-au adaptat, au devenit nişte poliţişti buni profesionişti şi dedicaţi acestei meserii. Pentru că da, trebuie să recunoaştem că există şi astfel de cazuri, doar că ele sunt, din păcate, câteva excepţii de la regulă.

User Feedback

Recommended Comments

originalul

Posted (edited)

Un articol foarte bun, care scoate in evidenta exact problemele reale din sistem! Iar cu privire la acel domn Dumitru Coarna din SNNPC sigur are el niste motive subiective :) asa ca-l rugam sa paraseasca cat mai repede sindicatul......intr-o maniera respectuoasa ...bineinteles:))

Edited by originalul
Am uitat sa completez unele idei
Link to comment
Share on other sites

Bună seara! Am "frunzărit" așa zisul proiect de statut care se află pe site-urile sindicatelor și ce am reușit să îmi dau seamă este vechiul statut la care s-au adăugat ordinele de ministru conexe. 

Aș fi vrut persona,l să văd o schimbare majoră respectiv pierderea pensiei la o condamnare pentru corupție. Spun asta ca sunt sătul să văd polițiști condamnati cu suspendare pentru fapte care ne formează imaginea publică, și care sunt pensionări de parcă nici usturoi nu am mâncat..... În rest baliverne sindicaliste gen Coarna sau Lincu, să nu uit este statutul polițiștilor dar consemnează și gardienii de la penitenciare ghiveci nu glumă.

Link to comment
Share on other sites

În completare la cele spuse mai sus, aș dori ca si (scuzati cacofonia) calitatea de polițist să fie doar pentru formațiunile operative ale Poliției Române. 

Nu am nimic personal cu funcționarii din structurile de suport dar logistica, financiarul, resursele umane, etc., etc. pot lucra liniștiți prin birouri. 8.00-16.00 și fără împopoțonați cu 'deosebite' etc. De altfel MAI este plin de polițiști prin toate cotloanele, sindicaliștii vocali știu foarte bine acest fapt, doar unii dintre acești polițiști le sunt rude, prieteni, amante, soții, fiice, etc.

Link to comment
Share on other sites

NIMIC NOU .. . TIPIC TIMPURILOR PE CARE LE TRAIM !!!   VORBIM SI . . . .ATAT.

S-A REZOLVAT SI CU PLATA ORELOR SUPLIMENTARE: TIMP LIBER IN SCHIMB. NU SE POATE ? INSEAMNA CA ESTI UN SEF PROST,CA NU STII ORGANIZARE,ETC,ETC

PLATA PE MASURA STUDIILOR ? CRED CA IMI VOI RECUPARA BANII CHELTUITI PRIN UNIVRSITATI DIN PENSIE. DACA NU MOR PREA REPEDE CA "E VORBA SA NE BAGE ASTIA CEVA IN PENSIE . . . DE AIA CICA NE MARESC SALARIILE . .."

"din sursa externa" inseamna cine stie ce "elicopteristi" . . . care apoi zac cu limba in urechea vreunui sef (ala a facut aia,ala va face ailalta . . .)

Efectiv imi e sila de ce am ajuns. Am fost caini de lup si am ajuns javre de tomberon . .. Cand am intrat in politie eram mandru. Parca intram intr-un templu al dreptatii,acum ma simt . . . nu ma mai simt nicicum . . .

Link to comment
Share on other sites

După părerea mea este nevoie de un nou Statut şi nu de unul cosmetizat pe ici pe colo. Aşa-zisul nou Statut nu schimbă multe lucruri. Avem nevoie de un Statut adaptat condiţiilor actuale, avem nevoie de un Statut făcut pentru poliţişti. Dar văd că sunt probleme chiar la definirea cuvântului poliţist. Calitatea de poliţist trebuie să o aibă doar persoanele care au absolvit unităţile de învăţământ ale MAI care pregătesc poliţisti şi care, după absolvire, lucrează în structurile operative ale Poliţiei Române. Încadrările directe cu obţinerea calităţii de poliţist trebuie să dispară. Dacă Poliţia Română are nevoie de specialişti într-un anumit domeniu poate să îi angajeze, prin concurs, ca personal contractual, nu ca poliţişti. Şi în sistemul medical există contabili, informaticieni, şoferi, bucătari, dar aceştia nu fac parte din personalul medical. Nu poţi să devii medic sau asistent medical prin încadrare directă, iar apoi să fii trimis la cursuri pentru specializare în domeniu. La fel este şi în sistemul de învăţământ. Deasemenea cred că trebuie făcută o diferenţiere clară, ca nivel de salarizare şi încadrare pe funcţii, între poliţiştii actuali încadraţi direct şi cei care au şcoală ori academie de poliţie.
La fel, transferul între arme trebuie să dispară: ne-am săturat de toate nevestele şi amantele, de toţi soţii sau iubiţii, ori nepoţeii unora care s-au încadrat direct la buletine, la examinări auto, la paşapoarte, la jindari sau la pompieri, iar apoi "au sărit gardul" în curtea Poliţiei Române şi au devenit poliţişti. Aceştia nu sunt poliţişti!
Cred că ar trebui ca în noul statut să apară şi interdicţia de a se utiliza denumirea de "Poliţie". Să nu uităm că folosirea acestei denumiri de către alte servicii care nu au nicio legătură cu Poliţia Română sau cu Poliţia de Frontieră Română, ne-a adus şi ne aduce grave prejudicii de imagine, iar autoritatea a scăzut foarte mult din cauza acestor impostori.
Există doar Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română! Restul este minciună!
Acestea ar fi prevederile de la care ar trebuie să se plece în elaborarea unui nou Statut al poliţistului.
Cât despre activitatea sindicatelor nu pot să spun decât că fac, de cele mai multe ori, jocul MAI, dar noi suntem de vină pentru că îi menţinem în fruntea sindicatelor pe aceşti trădători. Dacă nu reuşim să îi schimbăm atunci putem să ne retragem din sindicate. După părerea mea poliţiştii care au ieşit la pensie nu ar trebui să mai fie lideri de sindicat, ci doar membrii, dacă doresc. Să fie sănătoşi şi să îşi plimbe nepoţeii prin parc.

Link to comment
Share on other sites

Am stat de vorba cu cei de la Cazier si imi spunea lucratorul de acolo ca se bucura ca in noul statut vor fi trecuti si ei la operativ. Eu totusi sper sa se faca diferenta intre politisti si lucratori la politie. Ii stiti cu totii care sunt nu are rost sa-i mai enumar si eu.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
Catalin

Posted

Părerea mea este că puneţi greşit problema, atunci când spuneţi că trebuie făcută o diferenţiere clară, ca nivel de salarizare şi încadrare pe funcţii, între poliţiştii actuali încadraţi direct şi cei care au şcoală ori academie de poliţie. Iar dacă cei ce vor merge la negocieri vor pune problema la fel, nu se va obţine nimic.

Viitorul statut, trebuie conceput în primul şi primul rând pentru viitor, pentru cei ce vin după noi. Dacă noi am apucat vremuri unde s-a greşit, îndreptarea acestor greşeli nu se poate face peste noapte. Nu uitaţi că actualii noştrii colegi, aşa cum sunt ei, sunt tot ai noştrii, indiferent de unde provin, ei sunt ai noştri şi trebuie să ţinem aproape unii de alţii. Cei ce poartă răspunderea pentru greşelile trecutului nu sunt ei. Nu uitaţi asta! Vinovaţi sunt cei ce au construit statutul actual, de aceea nu ar fi drept şi corect ca consecinţele să le suporte alţii. 

Noul statut trebuie să opereze pentru viitor, în caz contrar, dacă formularea nu va fi de genul acesta, nu se va reuşi nicio modificare, pentru că nu trebuie să uităm că mulţi dintre factorii de decizie, ar putea fi afectaţi de asemenea prevederi.O astfel de schimbare trebuie să se facă în timp. Asta e părerea mea.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Trebuie eliminate complet din statutul poliţistului absolut toate prevederile ce se referă la echivalarea gradelor militare cu gradele profesionale ale poliţiştilor.

Ori suntem instituţie demilitarizate, ori nu mai suntem. Pe noi, pe poliţişti NU ne ajută cu absolut nimic aceste echivalări, sunt doar prevederi care permit lucrătorilor din alte instituţii să sară gardul în Poliţia Română.

Link to comment
Share on other sites

Marius, echivalarea gradelor profesionale are altă rațiune, cea de mobilizare, când te retragi din activitatea de polițist ești în evidențele militare pentru situații în care poți fi rechemat, în situația unui război structurile poliției revin la militarizare pentru acest fapt se face echivalarea. Referitor la sărit gardul, pilă îți trebuie, sări gardul și fără echivalări.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Serios? Te asigur că nu e deloc aşa cum spui, iar asta este doar o minciună pe care o susţin impostorii. Pentru mobilizari şi alte bau-bauri de acest gen, există Legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare şi al stării de război. 
Nu scrie în absolut nicio lege că Poliţia Română devine instituţie militarizată, e doar o minciună.

Echivalările ăstea privind starea de război ori mobilizare trebuie să existe în Legea 355/2009, nu în statutul poliţistului şi să se aplice doar pentru aceste situaţii excepţionale.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
Catalin

Posted

Şi în ţările ălea civilizate de ce nu există? Acolo nu ai să găseşti câte un grad profesional corespondent unui grad militar. 

Link to comment
Share on other sites

Trebuie eliminate complet din statutul poliţistului absolut toate prevederile ce se referă la echivalarea gradelor militare cu gradele profesionale ale poliţiştilor.

Ori suntem instituţie demilitarizate, ori nu mai suntem. Pe noi, pe poliţişti NU ne ajută cu absolut nimic aceste echivalări, sunt doar prevederi care permit lucrătorilor din alte instituţii să sară gardul în Poliţia Română.

CORECT!

Nu ne ajută cu nimic pe noi, pe politisti această echivalare, pentru că niciun politist nu vrea sa se transfere în cadrul altei arme a ministerului. Să ne mai lase dracu în pace cu potrivirile, asemănările si echivalările ăstea tâmpite. În statutul magistratilor nu exista asemenea prevederi si din cauza asta se bucura de apreciere. În schimb la noi toti ageamii au pretentii să fie si ei politisti.

Link to comment
Share on other sites

Bun, văd ca supărarea este comună, asigur pe toți ca și eu sunt la fel de nemulțumit de faptul ca mustește ministerul de "polițiști" dar nu în teren.

Aș enumera aici câteva "unități operative" pline ochi cu "polițiști" evidența populatiei, permise, centrele medicale, directii din MAI, centrul cultural, pașapoarte etc.

Este discutabil necesitatea acestor funcții  de polițiști, să nu uit și imigrările (Germania și Ungaria imigrările sunt servicii în cadrul primăriilor).

Ținând cont că și locali sunt "polițiști" ce să mai dorim?

Întrebare: de ce polițiști în rezervă, pensionați, etc. au gradele profesionale echivalate cu cele militare? 

 

Link to comment
Share on other sites

Ținând cont că și locali sunt "polițiști" ce să mai dorim?

Vezi că locali nu au avut şi nu au nicio legătură cu Poliţia Română sau cu MAI şi nici nu sunt poliţişti! Sunt doar un serviciu sau o direcţie în cadrul primăriilor, sunt gardienii publici!

 

Întrebare: de ce polițiști în rezervă, pensionați, etc. au gradele profesionale echivalate cu cele militare?

Ar trebui să îl intrebi pe liderul de sindicat Surugiu, fostul agent de poliţie, pensionar acum, că a fost avansat de curând de către ministrul Oprea la grad de ofiţer în rezervă.

Link to comment
Share on other sites

Mda, cu dl. Surugiu personal m-am "ciocnit" acum câțiva ani la Centrul Cultural MAI, l-am întrebat ce rol are un așa zis sindicat al agenților? nu cumva prin înființarea unui astfel de sindicat de fapt mărește și mai mult prăpastia dintre ofițeri și agenți? În cele din urma toți muncim la fel de mult, discriminările știute sunt fundamentul multor frustrări în rândul polițiștilor. Sinceritate dl. Surugiu a ratat ocazia de a mă convinge, marșând pe clișeele obișnuite. 

Referitor la statut punctez încă odată necesitatea prevederii pierderii tuturor drepturilor conferite inclusiv pensia la o condamnare pentru infractiuni de corupție sau asimilate corupției.

De asemenea poate ar fi cazul să luăm un model modern care să unească polițiștii ca și categorie profesională cu proveniență dintr-o singură formă de învățământ de formare al polițiștilor (SUA), diferențele între polițiști să fie date de experiență muncii și rezultatele acestora. Stim foarte bine ca pilele au inelul magic care le permite să "ocolească" muncă operativă, să obțină funcțiile maxime, și tot ceea ce înseamnă beneficii, restul este pentru "talpa" 

Să nu uit cea mai cruntă armă aflată în mâna sistemului cu ajutorul căreia la ocuparea unei funcții participă cine vrea și iese cine trebuie, mă refer la așa zisă probă de interviu, cunosc personal această modalitate în care te face terci o "pilă. Acum câțiva ani la Miercurea Ciuc s-a scos un post de ofițer la TF, la probă scrisă conform listei citite de comisie în sală s-au prezentat zece agenți bărbați, din aceștia au promovat notă de trecere vreo patru, după proba interviului afisandu-se rezultatele, câștigătorul o domnișorică. Câte domnișorice / ci au ajuns în poliție pe acest sistem? Și ușă a fost lăsată deschisă și acum prin acest proiect, sindicatele ne cred fraieri, asta este adevărul, intrebati-l pe Vâlnei unde lucrează soția sa? și împreună câți bani ridica de la sindicat? Coarna, Paraschiv sunt la A3, ei pe cine reprezintă în platou? Pe polițiști? Mă îndoiesc. 

Suntem singură țară care are "polițiști" în afară Poliției Române!!! De ce ? 

Referitor la locali, da ei nu sunt polițiști, dar MAI așa îi încurajează să creadă ca sunt, îi școlarizează în centre ca Slatină unde vin îmbrăcați cu elemente dacă nu complet din echiparea Politiei Române și așa zisele cadre profesorale nu le trece prin cap ca ei "perfecționează" dar ăia sunt ilegal echipați? Nu ei văd dar închid ochii, să rezum fără o schimbare radicală a statutului polițistului nu se va schimba nimic, vom avea de dat ștafetă generațiilor următoare aceleași frustrări.

 

 

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.