Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Parlamentul a adoptat o nouă lege "Big Brother"

Parlamentul a adoptat astăzi o noua lege "Big Brother". Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice a fost adoptată astăzi, prin vot final, de Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat în urmă cu câteva săptămâni. Asta înseamnă că pentru a se aplica, mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării.

Documentul prevede o durată maximă pentru păstrarea datelor de trafic ale abonaţilor şi ale utilizatorilor serviciilor de telefonie şi internet, date care sunt prelucrate şi stocate în prezent de operatori pentru a emite facturarea serviciilor respective şi sunt introduse prevederi clare privind accesul la datele de trafic care se face doar în baza unei autorizări judecătoreşti.

Propunerea legislativă stabileste şi că datele de trafic ale abonaţilor şi utilizatorilor, care sunt prelucrate şi păstrate de către operatorii de telefonie şi internet, vor fi şterse la momentul la care acestea nu vor mai fi necesare pentru transmiterea comunicărilor, însa nu mai tarziu de trei ani de la efectuarea comunicării.

Mai mult, termenul de maximum trei ani de la efectuarea comunicării va fi valabil şi pentru datele de trafic prelucrate pentru stabilirea obligaţiilor contractuale ale abonaţilor la serviciile de comunicaţii a căror plată se efectuează în avans.

Art. 121
La solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.

Puteţi consulta proiectul de lege şi expunerea de motive în link-urile de mai jos:

Proiectul în forma adoptată   
Expunerea de motive

User Feedback

Recommended Comments

  • Moderator

Încă nu. Mai este necesară semnătura preşedintelui ţării.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.