Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Marius
Marius

Noi propuneri ale Comisiei Europene privind siguranţa rutieră

Comisia Europeană propune modernizarea legislaţiei privind permisele de conducere şi aplicarea transfrontalieră a sancţiunilor rutiere

Comisia a prezentat astăzi, 1 martie 2023, propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, precum și noi dispoziții pentru a facilita aplicarea normelor de circulație la nivel transfrontalier.

Noile norme vor permite tinerilor conducători auto să dobândească experienţă prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată – începând cu vârsta de 17 ani și vor putea obține un permis de conducere care să le permită să conducă singuri după împlinirea vârstei de 18 ani.

Noile norme propuse mai includ:

 • O perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto începători după promovarea examenului;
 • Toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului;
 • Adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea;
 • O evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere medical;
 • Pentru a simplifica recunoașterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, în premieră mondială. Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai ușoare, deoarece toate procedurile vor fi online;
 • Aplicarea transfrontalieră a normelor rutiere legate de siguranță.

Propunerile urmăresc să abordeze acest aspect permițând autorităților de aplicare a legii să aibă acces la registrele naționale ale permiselor de conducere şi îmbunătăţirea capacităţii statelor membre de a sancționa contravenienții din alte state membre. Aceasta va asigura, de asemenea, tratamentul egal al contravenienților rezidenți și nerezidenți. 

Decăderea din drepturi a conducătorilor auto cu efect la nivelul întregii UE.

Pentru a preveni impunitatea în rândul persoanelor care săvârșesc infracțiuni rutiere, se va institui un nou sistem, care va permite o interdicție de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său.
Tragerea la răspundere a autorilor infracțiunilor rutiere în toate statele membre este esențială pentru siguranța rutieră. Cu toate acestea, în conformitate cu normele actuale, atunci când o infracțiune gravă duce la o interdicție de a conduce, aceasta nu poate fi pusă în aplicare la nivelul UE dacă conducătorul auto a comis infracțiunea într-un alt stat membru decât cel care i-a eliberat permisul de conducere.

Următoarele etape: Propunerile urmează să fie examinate de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Detalii aici: Siguranța rutieră: propunerile Comisiei Europene

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.