Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Dreptul de a refuza audierea în calitate de martor

În cadrul procesului penal poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoștință despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauză penală. Persoana citată în calitate de martor nu poate, de regulă, să refuze să dea declaraţie.
Totuşi, legea prevede câteva excepţii. Conform art. 117 alin.(1) din C.pr.pen. au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor:

  • soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
  • persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.

Prin Decizia nr. 562 din 19 septembrie 2017, publicata în M.O nr. 837 din 23 octombrie 2017, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituțională excluderea de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi. Prin urmare, după publicarea motivării acestei decizii această categorie de persoane are dreptul de a refuza să depună mărturie.
Nu este singura decizie pe care CCR a pronunţat-o în legătură cu acest aspect. 
Printr-o decizie pronunțată în data de 24 martie 2022, Curtea Constituţională a constatat că este neconstituțională soluția legislativă care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul. Astfel, după publicarea motivării acestei decizii, și această categorie de persoane va avea dreptul de a refuza să depună mărturie.

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.