În cadrul procesului penal poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoștință despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauză penală. Persoana citată în calitate de martor nu poate, de regulă, să refuze să dea declaraţie.
Totuşi, legea prevede câteva excepţii. Conform art. 117 alin.(1) din C.pr.pen. au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor:
- soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
- persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.
Prin Decizia nr. 562 din 19 septembrie 2017, publicata în M.O nr. 837 din 23 octombrie 2017, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituțională excluderea de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi. Prin urmare, după publicarea motivării acestei decizii această categorie de persoane are dreptul de a refuza să depună mărturie.
Nu este singura decizie pe care CCR a pronunţat-o în legătură cu acest aspect.
Printr-o decizie pronunțată în data de 24 martie 2022, Curtea Constituţională a constatat că este neconstituțională soluția legislativă care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul. Astfel, după publicarea motivării acestei decizii, și această categorie de persoane va avea dreptul de a refuza să depună mărturie.
Recommended Comments
Nu sunt comentarii
Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea
Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii
Înregistrare membru
Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!
Înregistrare cont nouAutentificare
Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.
Autentificare în cont