Publicarea unei postări pe pagina oficială a Poliţiei Române de Facebook, a renăscut eterna dispută privind circulaţia în sensul giratoriu.
Respectiva postare a fost scrisă de nişte persoane fără pregătire, pentru că în realitate legislaţia şi regulile privind modul de deplasare în sensul giratoriu nu au fost modificate absolut deloc, legislaţia a fost doar completată cu precizări care să elimine interpretările greşite şi defectuoase pe care făceau mulţi necunoscători.
Ultimele completări efectuate în legislaţia rutieră au adăugat precizări care să înlăture interpretările deficitare şi eronate pe care unii le susţineau. În acest scop a fost definită clar intersecţia cu sens giratoriu - art. 2 pct. (41) din Regulamentul de aplic. al OUG 195 şi a fost precizată obligaţia conducătorilor de vehicule de respectare a regulilor privind circulaţia pe benzi - art. 107 alin. (11) din Regulamentul de aplic. al OUG 195.
După cum se poate observa destul de clar în Hotărârea Guvernului nr. 130/2023, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 136 din 17.02.2023, prin care a fost completat Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevederile referitoare la intersecţia cu sens giratoriu nu au modificat sau abrogat absolut niciun cuvânt din legislaţia anterioară, ci doar au adăugat două aliniate suplimentare numerotate cu indice 1.
Pentru clarificare vom încerca să expunem pe scurt regulile aplicabile pentru circulaţia în sensul giratoriu, reguli care au existat întodeauna şi care în urma ultimelor completări ale legislaţiei rutiere nu au niciun element de noutate.
Sensul giratoriul este o intersecţie dirijată, ce trebuie înţeles ca un drum cu sens rotativ (se circulă în jurul rondului din mijlocul intersecţiei). Inclusiv înţelesul cuvântul "giratoriu" este conform DEX - (Dicționarul explicativ al limbii române): "GIRATÓRIU, -IE, giratorii, adj. (despre o mișcare) de rotație, circular. ◊ Sens giratoriu = sens de circulație la o intersecție, într-o piață etc., potrivit căruia un vehicul este obligat să facă o rotație de la dreapta la stânga."
În consecinţă, afirmaţiile şi susţinerile privind "virajul la stânga" sunt complet false şi neadevărate, pentru că din moment ce această intersecţie are sens rotativ de la dreapta la stânga, este logic că în sensul giratoriu nu există din punct de vedere legal posibilitatea efectuării manevrei de viraj spre stânga. Drept urmare în intersecţiile cu sens giratoriu care au mai multe benzi pe sens sunt aplicate şi marcajele rutiere de delimitare a benzilor de circulaţie care au formă circulară.
Părăsirea / ieşirea din sensul giratoriu.
Pentru a ieşi / a părăsi sensul giratoriu, vehiculul trebuie să execute o manevră de viraj spre dreapta, iar pentru a efectua această manevră este necesar să fie încadrat obligatoriu pe banda 1, pe banda din dreapta (de lângă bordură), conform regulilor privind încadrarea pe benzi.
Folosirea benzilor de circulaţie din sensul giratoriu.
Când sensul giratoriu are mai multe benzi de circulaţie, acestea se folosesc conform prevederilor general aplicabile în legislaţia rutieră, respectiv art. 101 - "Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulație utilizată este ocupată, cu obligația de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil."
În situaţia în care un vehicul se află pe banda 2 sau 3 şi intenţionează să părăsească sensul giratoriu prin efectuarea unui viraj spre dreapta, trebuie să treacă succesiv de pe banda a 3 pe a 2 (după caz)) şi de pe a 2 pe banda 1, urmând ca abia atunci când se află pe banda din dreapta, de lângă bordură să părăsească sensul giratoriu efectuând manevra de viraj la dreapta.
Dacă vehiculul aflat pe banda 2 sau 3 din sensul giratoriu, nu se asigură şi prin asta nu permite deplasarea celor aflaţi pe prima bandă (banda din dreapta, de lângă bordură), acesta încalcă prevederile art. 54 din OUG 195/2002, care precizează: "(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic."
Aceste aspecte nu sunt noi, au existat şi înainte de ultimele completări ale legislaţiei rutiere. Interpretarea eronată pe care mulţi indivizi o susţineau anterior se datora faptului că aceştia făceau confuzie între două situaţii distincte, mai exact se făcea confuzie între intersecţiile cu sens giratoriu şi intersecţiile care au în zona mediană amenajări rutiere ori obstacole. Cele două situaţii sunt semnalizate diferit, una cu indicatorul "circulaţie în sens giratoriu", iar intersecţia cu obstacol în zona mediană cu indicatorul "ocolire prin partea dreaptă".
Pentru exemplificare se pot studia anumite intersecţii mari şi cunoscute din Bucureşti: intersecţiile de la Arcul de Triumf, Piaţa Presei Libere, Piața Charles de Gaulle, Aviatorilor etc. Niciuna dintre acestea NU este sens giratoriu, sunt doar intersecţii cu amenajări ori obstacole în zona mediană, unde circulaţia este reglementată prin indicatoare, marcaje şi/sau semnale luminoase, după caz
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now