Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Catalin
Catalin

Cel mai dăunător argument: Nouă nu ni se poate întâmpla

Europa e sub teroare în acest sfârşit de an, chiar dacă unii vor să recunoască sau nu. Realitatea cotidiană o dovedeşte. După recentele atentate de la Paris, după ce capitala Belgiei pare a fi un oraş sub asediu cu soldaţi şi blindate pe străzi, aseară într-o clădire din Roubaix o luare de ostateci pare a fi un incident lipsit de importanţă, mass-media pierzându-şi brusc interesul după ce s-a aflat că incidentul nu a avut nicio legătură cu terorismul. În schimb, aflăm că aproape de graniţele României, în Ungaria, este alertă teroristă după ce şase persoane au fost reţinute. Mă gândesc că nu trebuie să fii vreun geniu pentru a realiza că, în condiţiile în care măsurile de securitate sunt înăsprite în vest, există o posibilitate destul de mare ca cei ce doresc să producă teroare să se orienteze către ţările din apropiere.

Sigur că analiştii, geo-strategii şi toţi specializaţii în "intelligence", pasionaţi de filme cu spioni şi teorii conspiraţioniste, ce bat câmpii zilnic pe la televizor sau în mass-media, le povestesc românilor că nu au de ce să-şi pună fireasca întrebare: Ce se va întâmpla în România într-o astfel de situaţie? Cu alte cuvinte, trebuie să stăm liniştiţi şi să avem încredere că "serviciile de informaţii" vor preveni astfel de incidente. Oare serviciile franceze de ce nu au reuşit? Nu ştim de ce spionii francezi nu au aflat şi nu le-au prevenit, singura certitudine este că nu au reuşit. În concluzie, povestea despre serviciile secrete ori de informaţii ce veghează şi ne apără, pe care o vedem că este recitată zilnic la televizor, nu se regăseşte şi în realitate. 

La începutul acestui an, imediat după atentatele din Paris, poliţiştii ce frecventează acest website au iniţiat o scrisoare deschisă prin care se solicita înlocuirea armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor. Iar unul dintre principalele argumente în susţinerea acestei necesităţi a fost acela că poliţiştii din stradă sunt cei din prima linie, în cazul unor astfel de incidente. Nicio unitate specială de antiterorişti sau spioni ai SRI-ului nu vor ajunge înaintea lor la faţa locului într-un astfel de caz. De ce? Pentru că ei sunt deja acolo în stradă, zi de zi, noapte de noapte. Răspunsul ministerului la această solicitare nici măcar nu merită comentat, el dovedeşte doar cât sunt de rupţi de realitate cei ce ne conduc. Deşi în solicitare se vorbea despre poliţiştii din stradă (poliţiştii din Poliţia Română/IGPR), răspunsul ministerului este pur şi simplu o bătaie de joc, se vorbeşte acolo despre misiuni internaţionale, programe multianuale şi alte instituţii ce nici măcar nu au atribuţii pe această linie, ci doar nişte prevederi legale prin care acordă sprijin altora. Cai verzi pe pereţi! Este ca şi cum atunci când te opreşte un poliţist de la rutieră şi-l întrebi despre motivul opririi, el să-ţi răspundă cu o poveste despre strategia europeană privind scăderea numărului de accidente. 

În mass-media au existat cazuri de publicaţii ce au luat în serios această solicitare a poliţiştilor şi le mulţumim pentru asta. Dar au existat şi cazuri în care acest demers a fost luat în derâdere, într-o notă de can-can, de către tot felul de "pricepuţi doar în ce ar trebui să facă alţii", de aceea vă propun o recapitulare sumară a incidentelor de acest gen, petrecute numai în acest an. 
Evenimentele din Franţa (ţara pe care noi românii am copiat-o şi am imitat-o după '89 într-un mod obsesiv în toate domeniile, inclusiv cel al securităţii), demonstrează că "serviciile" lor sunt complet ineficiente. În ultimele 10 luni în Franţa au avut loc cel puţin 6 (şase) incidente majore de acest tip. Da, saşe au fost, nu unul, două sau trei, ci şase şi toate numai în ultimele 10 luni. Primul a avut lor în 07 ianuarie, când cei doi jihadişti au atacat redacţia revistei Charlie Hebdo. Al doilea incident a avut loc a doua zi (08.01.2015), când acel individ a ucis un poliţist şi s-a refugiat în magazinul alimentar evreiesc, incident ce s-a dovedit că nu a avut nicio legătură cu cei doi ce au atacat redacţia Charlie Hebdo. Al treilea incident s-a petrecut pe 8 februarie, când un alt jihadist a atacat cu un cuţit trei soldaţi ce patrulau în apropierea unui centru evreiesc. Al patrulea incident a avut loc în 26 iunie când doi atacatori au decapitat un bărbat şi au rănit alte două persoane la o uzină din apropiere de Lyon. Cel de-al cincilea, este cel dejucat sau prevenit de către nişte turişti (atenţie, nu serviciile de informaţii) ci doi americani şi un englez a căror intervenţie curoajoasă într-un tren a salvat Franţa în 23 august de la o nouă tragedie. Iar recentele atacuri din Paris ce au avut loc în 13 noiembrie poartă numărul şase. Iar acestea sunt numai incidentele majore şi mediatizate. 

Privindu-le cu atenţie observăm că niciunul dintre ele nu a fost prevenit ori dejucat de către servciile secrete sau de informaţii. Sigur se pot găsi fel şi fel de scuze sau circumsanţe atenuante, numai că sunt complet irelevante. Cert este că spionii trebuiau să afle şi să le prevină, dar nu au reuşit. Aşa că cei pasionaţi de filmele cu spioni şi care au lut în derâdere demersul nostru, recitând teoriile conform cărora serviciile secrete ori de informaţii ne apără şi ne protejează, ar fi cazul să se trezească.

Tot din incidentele ce au avut loc în Franţa în ultimul an, se poate observa un detaliu cel puţin interesant. Singurul atentat dejucat a fost cel din 23 august şi nu s-a datorat "serviciilor antiteroriste", ci unor turişti. Ce fel de turişti? Nişte americani, pe care noi europenii îi privim de sus când vine vorba despre regimul armelor de foc. În schimb nici americanii nu au fost ocoliţi de jihadişti în acest an, numai că acolo lucrurile au stat complet diferit faţă de ce s-a întâmplat în Franţa cea plină de egalitate, fraternitate şi libertate.

La începutul lunii mai a acestui an, în statul Texas a avut loc un atac armat. În oraşul Garland doi indivizi înarmaţi au deschis focul în apropierea unei clădiri unde avea loc o expoziţie de caricaturi cu profetul Mahomed. Jihadiştii au fost neutralizaţi imediat de către singurul echipaj de poliţie ce se afla în zonă. Ce este şi mai interesant este faptul că un singur poliţist (echivalentul poliţistului de la ordine publică în România) a reuşit cu o armă scurtă (un pistol Glock) să oprească doi atacatori cu arme mult mai puternice, ce purtau şi echipament de protecţie balistică. Mai multe detalii găsiţi aici.

Deci ce să vezi, nici acolo serviciile de "intelligence" nu au reuşit să prevină atentatul. În schimb un simplu poliţist, dotat cu o armă de actualitate şi cel mai probabil pregătit în adevăratul sens al cuvântului (adică şi practic, nu numai teoretic) a reuşit să prevină o iminentă tragedie. În consecinţă chiar şi întâmplările din acest an confirmă principalul argument din scrisoarea deschisă privind înlocuirea pistoalelor de serviciu din dotarea poliţiştilor.

Atenţie, să ne înţelegem, nu spun că în intervenţia poliţistului american nu a existat şi o doză de şansă. Sau că aşa se va întâmpla de fiecare dată ori că aceasta este soluţia şi rezolvarea problemei. E clar că acel poliţist a avut şansă, dar cu siguranţă francezii ce se aflau în noiembrie la restaurantele acelea şi-ar fi dorit să aibă prin preajmă un astfel de poliţist, dotat şi antrenat să răspundă atât şi cât poate el mai bine în cazul unui trăgător activ. Să ne ferească Dumnezeu de o astfel de situaţie, pentru că şi acei concetăţeni nevinovaţi, ce se vor afla în locul şi la momentul nepotrivit ori rudele acestora, îşi vor dori ca în zonă să se afle vreun poliţist ca cel american, dotat cu un pistol din zilele noastre şi care să fi tras la poligon mai mult decât cele câteva cartuşe necesare evaluării anuale. Concluzia este că realitatea îi contrazice pe toţi "specialiştii de pe margine" ce au luat în derâdere demersul nostru.

Din păcate cei ce ne conduc, cât şi formatorii de opinie nu sunt interesaţi de problemele poliţiştilor din stradă, cei din prima linie. Şi cel mai probabil că societatea românească se va trezi încă o dată prea târziu, după o tragedie. Vom ieşi în stradă, vom comemora şi vom ţine momente de reculegere, vom umple străzile de lumânări, câţiva barosani îşi vor da demisia sau vor fi demişi ... după care ne vom relua viaţa cotidiană, ghidată de subiectele zilnice puse pe agenda publică de emisiunile tabloide.

În încheiere vă pot spune că sunt convins de faptul că majoritatea colegilor mei, aceşti poliţişti pe care societatea îi desconsideră zilnic, ştiu foarte bine că au datoria să intervină şi să apere cetăţeanul şi chiar dacă cu armele aflate în dotarea actuală nu au nicio şansă, vor interveni cum ştiu şi pot ei mai bine, chiar dacă sunt conştienţi că vor fi victime sigure.

User Feedback

Recommended Comments

  • Moderator

În situaţia unor evenimente nedorite de genul unor atacuri armate, poliţiştii români NU au nici posibilitatea şi nici dotarea necesară care să le permită o minimă ripostă, iar apărarea pe care aceştia trebuie să o asigure cetăţenilor este doar o utopie. Nu vor putea fi învinovăţiţi, din moment ce solicitările îndreptăţite privind înlocuirea armelor de serviciu le sunt ignorate. 

Link to comment
Share on other sites

In unul din exemple s-a aratat cum datorita norocului,  combinat cu puterea de foc a armei si pregatirea specifica  politistul a facut fata situatiei. Noi trebuie sa ne bazam numai pe noroc.

in conditiile in care tragem cu armamentul din dotare maxim 12 cartuse pe an

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau să pun paie pe foc dar dacă aruncăm o privire pe cv-urile capilor MAI constatăm că avem somități umflate cu pompa, tinichelați cu decorații, nici ei nu pot explica pentru ce merite, deci problema polițistului de stradă nu reprezintă un interes.

Privind la capii din Igpr și structurile teritoriale situația este la fel ca la vârf, doctori, masteranzi, etc în rest vorbe goale și șuturi polițiștilor operativi că vorba aceea sunt sute la poartă.

Ultimul exemplu răsunător este cel de la protecția martorilor, deci cu acești chestori, comisari vreți să aduceți polițistul operativ la nivelul colegilor americani? Paraziți este un cuvânt cu rezonanță modestă pentru a-i descrie în întreaga lor scârboșenie!  Luați la nimereală un castor din aceștia unul nu a ratat titlul de doctor, de aceea poliția este moartă de la renașterea să după 89' au moșit-o doctorii până la groapă în care se zbate să supraviețuiască.

Îmi este greață de chestorii doctori care au distrus poliția și polițistul român, îmi este silă de ipocrizia societății civile care cere totul de la polițist dar îi refuză dreptul la demnitate, îl umilește cu așa zisul umor "Garcea" dar îi cere să stea drepți cu burta goală, să fie incoruptibil și de veghe 24/24. Asta este fraților democrația originală românească. Trăiască castorul dottore acum îmi vine în minte slinosul de Abraham cu spectacolul absurdului pe scenă A3 și-ai lui șleahtă de berci mondiali.

În rest prevăd că vom lasa aceste discuții moștenire și generațiilor următoare de polițiști care vor continua dezamăgirile în timp ce castorii doctori își vor umfla piepturile pline de tinichele asta o spun uitându-mă la pieptul castorului  tobă cu t mic am zis, mă mir unde are loc să le agațe sau nu le pune toate odată să nu cadă în nas.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Sunt intru totul de acord cu ce s-a scris, in articol si in sectiunea de comentarii. Din pacate, acesta este doar varful icebergului de dezamagiri cu care un politist, in adevaratul sens al cuvantului, se trezeste in fiecare dimineata; acesta este gustul amar de pe cerul gurii, care este o constanta amintire ori de cate ori se trezeste dimineata ...

Link to comment
Share on other sites

"Nouă nu ni se poate întâmpla!" - exprimă mentalitatea tipic românească şi face parte din aceeaşi categorie cu altă expresie "Lasă, bă, că merge şi aşa!". Astfel de gândiri şi mentalităţi nu fac bine unei societăţi moderne. Trebuie să ne schimbăm modul de a gândi şi să fim conştienţi că în zilele noastre orice este posibil!
Cei care conduc MAI, dar şi cei care conduc IGPR nu doresc să se schimbe ceva în Poliţia Română. Nu doresc că noi să fim mai mulţi în operativ, să fim mai bine dotaţi, mai bine echipaţi, mai bine protejaţi de lege, mai bine plătiţi. Nu îi interesează pentru că nu ştiu cum este să fii poliţist, nu îi interesează pentru că viaţa se vede altfel de dincolo de geamurile unui birou imens. Lipsurile şi neajunsurile noastre nu îi interesează pentru că cei care ne conduc nu le au.
De aproape 20 de ani mă lupt cu cei care ne conduc şi am reuşit să imi atrag doar antipatii şi dispreţ de la nişte oameni care nu realizează cât de important este să lucrezi în patrulă cu alt poliţist doar în patrulă auto, să ai o armă de calitate în dotare, să faci pregătire fizică şi trageri periodice cu armamentul din dotare, să ai şefii care să te susţină.
Am în dotare un pistol Carpaţi mai bătrân decât mine, dar asta nu m-a împiedicat să îl scot din toc de vreo câteva ori, în timpul unor intervenţii, fără însă să fiu nevoit să trag. Sunt pregătit pentru orice, cu toate că uneori îmi vine să îmi (cenzurat) şi să plec în altă ţară. Dar, trag aer în piept şi îmi revin şi continui să sper. Merităm o viaţă mai bună!

Link to comment
Share on other sites

Dragilor faceți o listă cu doftorii ăștia bre, să-i admirăm ca pe maimuțe la zoo, astăzi îl propun pe dottore castor  aron ion după cum observați din stimă și respect numele cu litere mici. Mare om mare infect. Colegii de la Brașov și Covasna vă rog

Link to comment
Share on other sites

  • Member

La cati doctori sunt..., vom incarca inutil forumul. Si sa facem aici analiza unor colegi, hmm, nu stiu ce sa zic!! Nu cred ca ne incurca titulatura de doctor, cred ca mai importanta este competenta si calitatea umana. 

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.