Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Catalin
Catalin

Absurd: Medicina Legală contra cost

Ştiaţi că în România există instituţii publice ce plătesc unei alte instituţii publice, toate finanţate de la bugetul statului, pentru ca aceasta din urmă să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de lege. Nu vi se pare absurd? 
Activitatea de medicină legală în România este un monopol al statului. Iar acest fapt este instituit prin lege, mai exact prin art. 4 din ORDONANŢA nr. 1 din 20 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicina legală, care are următorul conţinut:

Citat:

Articolul 4
Instituţiile de medicina legală sunt singurele unităţi sanitare care efectuează, potrivit legii, constatări, expertize, precum şi alte lucrări medico-legale.

Să analizăm cu atenţie ce presupune activitatea de medicină legală în ţara noastră.
Rolul principal al medicinei legale este să ofere asistenţă în rezolvarea problemelor juridice prin intermediul expertizei medicale. Iar acest aspect este stabilit în actul normativ ce le reglementează activitatea, unde la art. 2 alin. (1) găsim menţionat:

Citat:

Articolul 2
(1) Activitatea de medicina legală asigura mijloace de proba cu caracter ştiinţific organelor de urmărire penală, instanţelor judecătoreşti, precum şi la cererea persoanelor interesate, în soluţionarea cauzelor penale, civile sau de alta natura, contribuind prin mijloace specifice, prevăzute de lege, la stabilirea adevărului.

Practic activitatea de medicină legală este în România un serviciu public, având în vedere faptul că nu există servicii private în domeniul medicinei legale. De ce? Pentru că legea zice că instituţiile de medicină legală sunt SINGURELE unităţi care efectuează constatări, expertize, precum şi alte lucrări medico-legale.

Mai mult decât atât, există şi argumente pentru care activitatea de medicină legală nu ar trebui să se efectueze contra-cost sau să fie supusă unor tarife direct plătite de către cine care beneficiază de aceste servicii. Iată câteva:

1. În primul rând se încalcă principiul dreptului la accesul liber la justiţie prin împiedicarea prerogativelor asociate dreptului la acţiune. Accesul la serviciile de medicină legală reprezintă un element esenţial pentru garantarea dreptului la justiţie, având o importanţă crucială în anchetarea infracţiunilor, evaluarea vătămarilor corporale şi în alte aspecte legate de procesul judiciar. Existenţa unor costuri asociate generează inegalităţi referitoare la accesul la justiţie pentru cei care nu îşi pot permite serviciile de medicină-legală.

În plus, este anormal ca între instituţii ale statului ce prestează un serviciu public să existe relaţii de natură comercială. Şi aici mă refer la anomalia prevăzută de art. 7 şi 8 din actul normativ menţionat mai sus, care instituie faptul că serviciile medico-legale prestate, se efectuează contra cost. Ceea ce este absurd. Instituţiile de medicină legală nu sunt societăţi comerciale care să presteze servicii într-o piaţă liberă şi să urmărească profitul financiar. Nu trebuie omis faptul că serviciile medico-legale constituie un monopol şi sunt în esenţă un serviciu public, adică vizează interesul public, nu profitul pecuniar.

2. În al doilea rând, această practică poate genera suspiciuni cu privire la obiectivitatea şi imparţialitatea acestor servicii. Experienţa a demonstrat că tarifele plătite de către persoane inevitabil generează presiuni sau conflicte de interese ce afectează obiectivitatea şi imparţialitatea în domeniul medicinei legale. Este important ca experţii medico-legali să lucreze în interesul justiţiei şi să nu fie influenţaţi de detalii ori aspecte care ar putea distorsiona rezultatele expertizei. Cu siguranţă aţi auzit sau aţi întâlnit cu situaţii în care un cetăţean, fără a prezenta nicio leziune sau afecţiune, s-a prezentat în faţa medicului legist, iar doar în baza declarațiilor verbale i s-a eliberat un certificat medico-legal, care atestă existența unor leziuni sau afecțiuni ce necesită 1-2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, deşi în realitate, presupusa victimă nu are absolut nimic. Această practică se datorează şi faptului că cetăţeanul plătește o sumă de bani atunci când solicită eliberarea certificatului medico-legal. După ce a efectuat plata la casierie, medicul legist omite să menționeze în documentul medico-legal că individul în cauză nu prezintă leziuni sau afecțiuni. Însă această practică are un impact major din punct de vedere juridic, de exemplu, un accident rutier nu va mai fi din punct de vedere juridic o simplă tamponare, ci va deveni un accident rutier soldat cu victime, ceea ce implică automat declanşarea unei anchete penale, audieri, cercetări etc. Astfel de situații nu sunt normale.

Prin urmare, obiectivitatea şi imparţialitatea expertului trebuie să constituie o garanţie fundamentală pentru respectarea dreptului la un proces echitabil, lucru de care nu se mai poate discuta în condiţiile actuale.

Accesului universal şi nediscriminatoriu la aceste servicii contribuie la menţinerea integrităţii actului de justiţie şi la respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, indiferent de poziţia socială, starea materială, etc.

Este aberant ca instituţii ale statului să plătească unei alte instituţii pentru efectuarea unui serviciu public ce vizează interesul public, într-un domeniu ce constituie monopol al statului. Cu alte cuvinte, o instituţie (medicina-legală) a statului prestează un serviciu public dar nu urmăreşte interesul public, ci profitul.
Mergând pe acelaşi principiu sau logică ... ce ar însemna ca poliţia să taxeze cetăţeanul pentru a interveni în urma apelurilor de urgenţă 112 sau poliţia ori parchetul să emită factură persoanei vătămate pentru cercetările ce se efectuează într-un dosar penal.

Un detaliu important ce nu trebuie pierdut din vedere este că în domeniul medicinei legale avem experţi oficiali din laboratoare sau instituţii de specialitate şi nu există experţi independenţi autorizaţi la care instituţiile judiciare să poată apela, cum se întâmplă în alte domenii.

Din aceste motive consider că se impune de urgenţă o reformă a cadrului normativ ce reglementează organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicina legală, respectiv o modificare a Ordonanţei nr. 1 din 20 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicina legală, care să abroge prevederile articolelor 7 şi 8, precum şi a celorlalte prevederi din conţinutul acesteia referitoare la costurile asociate serviciilor medico-legale, cel puţin a celor ce vizează faptele de natură penală.

User Feedback

Recommended Comments

 • Moderator
Marius

Posted

Argumentul privind încălcarea principiului dreptului la accesul liber la justiție prin impunerea unor costuri pentru serviciile de medicină legală este valid şi întemeiat. Accesul nediscriminatoriu la aceste servicii este esențial pentru garantarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor într-o societate democratică.
Ridicarea problemelor legate de posibilele influențe negative asupra obiectivității și imparțialității experților medico-legali în cazul plăților directe de către persoanele interesate este pertinentă.
În consecinţă, propunerea de a reforma cadrul normativ existent, cu accent pe eliminarea costurilor asociate serviciilor medico-legale în cazurile penale, este cât se poate de justificată, având în vedere aceste argumente. 

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Active member
Ben

Posted (edited)

Unde mai pui la socoteala si ca urmarirea penala este ingreunata de multe ori de faptul ca raportul de expertiza medico-legala nu se emite din cauza intarzierii platii facturilor de catre IPJ, din lipsa de fonduri sau volum mare de munca, multe decontari asteptandu-si randul la plata. 
Ba chiar de multe ori, IML uita sa emita factura si stai si astepti ca vitelul la poarta noua cateva luni bune, daca nu ani cum mi s-a intamplat  candva cu INML. 
Pe langa argumentele de mai sus, perfect valabile, pierzi timp si din cauza birocratiei acestor decontari. 

Edited by Ben
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

@Ben situaţiile în care IML-ul uită să emită factura sau o mai rătăcesc ori o trimit către altcineva se datorează şi faptului că nu-şi respectă nici măcar prevederile legale din actele lor normative ce le reglementează activitatea.

Conform prevederilor art. 23 din NORMELE PROCEDURALE din 25 mai 2000 privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale (publicate în M.Of. nr. 459 din 19 septembrie 2000) medicina legală ar trebui să-ţi comunnice cheltuielile pentru efectuarea lucrării imediat după ce primesc lucrarea. Uite ce zice legea lor: 

Citat:

Articolul 23
După receptionarea solicitării conducătorul unității de medicina legală desemnează în scris, de îndată, medicul legist sau comisia care urmează să efectueze lucrarea și comunică organelor judiciare cheltuielile pentru efectuarea lucrărilor.

Însă IML-ul nu face acest lucru, cel puţin în Dolj nu am auzit să respecte vreodată această prevedere, deşi eu le-am solicitat şi în scris acest lucru. Nu îţi răspund. Poate că în alte judeţe se respectă aceste prevederi, nu ştiu.

Ehe şi mai sunt multe anomalii sau disfuncţionalităţi în "relaţia profesională" cu barosanii de la IML. Iar dacă tot m-am apucat să scriu despre act domeniu, o să revin cu o altă postare care să vizeze acest domeniu.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Active member

Foarte bună postare și obiectiva.

Total de acord cu cele scrise.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.