Poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Ploieşti au identificat şi documentat activitatea infracţională a trei bulgari în vârstă de 42, 34 şi 19 ani, care în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, au montat dispozitive de copiere a datelor de pe carduri bancare pe terminale ATM ale mai multor unităţi bancare din Ploieşti, Sinaia şi Buşteni, în vederea sustragerii banilor din conturile clienţilor.
În urma percheziţiilor efectuate de poliţişti în camere unui hotel din Sinaia unde erau cazaţi cei trei bulgari, au fost depistate mai multe dispozitive de skimming (dispozitive de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare ce imită fanta de inserare a cardului în ATM), două laptopuri, carduri de memorie, un hard-disk extern, componente electronice confecţionate artizanal pentru descărcarea datelor de pe dispozitivele de skimming, ustensile folosite la ridicarea şi instalarea dispozitivelor de skimming şi materiale folosite la fabricarea dispozitivelor (bandă dublu-adezivă, acumulatori, spray cu vopsea de culoarea ATM-urilor).
Începând cu data de 3 octombrie a.c., pe numele celor trei bulgari, Tribunalul Prahova a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.
Le urăm şedere plăcută şi cât mai îndelungată în România celor trei "turişti" din Bulgaria.
Skimming-ul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit. Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, vă recomandăm:
- Nu lăsaţi pe nimeni să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!
- Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
- Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, verificaţi dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus. Puteţi face acest lucru trăgând uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
- Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă. Tasta 5 trebuie să fie prevazută pentru nevăzători cu un punct care se simte la mână, însa pe tastaturile false bulina pentru nevăzători este doar desenată.
- Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu permiteţi ajutorul necunoscuţilor şi mai ales nu le spuneţi PIN-ul! Nu părăsiţi bancomatul după ce acesta v-a reţinut cardul. Anunţaţi imediat banca, apelând la un reprezentant al bancii.
- Nu lasaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now