Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Istoria pistoalelor Glock

În 1963, Gaston Glock a înfiinţat o companie ce avea ca obiect de activitate fabricarea de componente din plastic lângă Viena, în Austria, ce avea 3 angajaţi. Glock şi-a dat seama că prin combinarea plasticului şi a oţelului poate realiza anumite produse militare foarte rezistente şi durabile, iar în perioada 1970 - 1979 a produs şi furnizat diferite componente din plastic pentru fragmentarea grenadelor militare austriace cât şi cunoscutul cuţit Glock.
În 1981, în timpul unei inspecţii efectuate de ofiţeri ai armatei austriece pentru supravegherea procesul de fabricaţie, Glock a remarcat nemulţumirile militarilor referitor la faptul că nimeni nu poate fabrica pistoale care să respecte specificaţiile lor şi astfel a început proiectarea unui pistol, care să respecte cele 17 criterii impuse de armată.
În ciuda lipsei de experienţă în industria armelor în 1982 a apărut prima generaţie de pistoale, iar Glock a fost invitat să participe la o licitaţie în urma căreia în 1983 armata austriacă a comandat 25 000 pistoale Glock 17. În 1984 Glock a intrat şi pe piaţa americană.
În 1985, Glock a construit o fabrică în localitatea Smyrna din Georgia, pentru a putea face faţă comenzilor de pe piaţa din Statele Unite, unde Glock 17 devenise extrem de popular şi intrase deja în dotarea instituţiilor pentru aplicare a legii. În aceeaşi perioadă, Glock dezvoltat un al doilea model de pistol, respectiv Glock-ul 18, ce se baza şi era aproape identic cu Glock-ul 17, dar care avea un selector în partea din spate a manşonului ce permitea schimbarea modului de tragere între semiautomat (foc cu foc) sau full-auto.
Datorită popularităţii Glock-ului, au crescut solicitările din partea clienţilor pentru un model compact, care să poată fi uşor ascuns, iar în 1988 a fost lansată a doua generaţie de pistoale, împreună cu un nou model compact - Glock 19 de 9mm. În ciuda dimensiunilor mici ale Glock-ului 19, acesta avea o capacitate de 15 cartuşe, aspect foarte apreciat de piaţa americană.
În această perioadă Glock a mai construit o fabrică în Hong Kong pentru a satisface cererea din Asia, precum şi o a doua fabrică în Austria. Curând, Glock a lansat modele mai mari, Glock 20 şi Glock 21 de 10mm şi respectiv .45 ACP. Aceste pistoale au câştigat o imensă apreciere din partea consumatorilor americani datorită calibrului şi a puterii de oprire foarte mare.
În 1990, când FBI-ul a dezvoltat calibrul .40 rotund prin Smith & Wesson, Glock a răspuns cu Glock 22 şi Glock 23. Glock-ul 22 avea dimensiuni modelului 17 şi folosea calibrul .40, iar Glock 23 a fost modelul compact (G19) pentru acelaşi calibru.
În acelaşi an Glock a mai deschis o fabrică în America de Sud pentru a acoperi mai bine pe pieţele din Brazilia şi America Latină, iar în 2014 a fost deschisă o nouă filială în Slovacia.
În ciuda reticienţei iniţiale de pe piaţă de a accepta un pistol aşa-zis "de plastic" datorate îngrijorărilor legate de durabilitatea şi fiabilitatea acestora, pistoale Glock ocupă aprox. 70% din cota de piaţă a pistoalelor în Statele Unite şi se află la nivel mondial în dotarea celor mai multe instituţii oficiale de aplicare a legii, precum şi a numeroase forţe armate naţionale. 
De-a lungul celor peste cei 30 de ani, Glock a efectuat câteva modificări mai însemnate ce sunt cunoscute ca "Generaţiile Glock".

Prima generaţie Glock - în 1982 a apărut prima generaţie de pistoale Glock, ce au intrat pe piaţa americană în 1984.

1.GLOCK-Gen1-G17.jpg

A doua generaţie Glock - a apărut în 1988 cu foarte puţine schimbari, având doar mici modificări de design ale cadrului.

2.GLOCK-Gen2-G17.jpg

A treia generaţie Glock - În 1998 a primit câteva modificări mai însemnate - crosa pistolului a primit caneluri pentru degetul mare, gheara extractoare a fost modificată astfel încât să funcţioneze ca şi un indicator de cameră încărcată şi a fost introdusă şina universală pentru accesorii (lanternă tactică, aparate de ochire cu laser, etc.)

3.GLOCK-Gen3-G17.jpg

2002 începerea producţia noilor lanternele tactice Glock - GTL (Glock Tactical Light). În 2009 Glock a introdus modelul 22 RTF2 pentru pistoalele Glock 17, 19, 22, 23 şi 23C. Acest model este un pistol din generaţia a treia şi a fost disponibil doar pentru dotarea instituţiilor de aplicare a legii. Modificările aduse au fost la nivelul unei noi texturi a crosei şi al striaţiilor de pe manşon în formă de semilună. La mijlocul anului 2010 s-a renunţat la această ultimă modificare revenindu-se la utilizarea striaţiilor de pe manşonul standard. 

A patra generaţie Glock - în 2010 Glock a scos pe piaţă a patra generaţie de pistoale cu următoarele modificări mai importante: crosa pistolului confecţionată din alt polimer şi cu o nouă textură pentru o mai bună stabilitate în mână, totodată crosa pistolului fiind ajustabilă în privinţa grosimii în partea din spate, butonul pentru eliberarea încărcătorului mult mai mare şi ambidextru (se poate monta şi invers pentru stângaci), încărcătorul apare cu fante de fixare pe ambele părţi şi se adaugă un sistem mecanic de reducere a reculului.

4.GLOCK-Gen4-G17.jpg

A cincea generaţie Glock - în 2017 a apărut cea mai recentă generaţie de pistoale Glock având un nou tratament exterior - finisaj nDLC ce creşte protecţia împotriva coroziunii şi zgârieturilor, clapeta de eliberare a manşonului ambidextră, de pe crosa pistolului au dispărut canelurile pentru degete, o deschidere mai mare a crosei în zona unde se introduce încărcătorul, îmbunătăţiri la nivelul ghindurilor din interiorul ţevii care oferă o precizie/acurateţe superioară, etc.

5.GLOCK-Gen5-G17-and-G19.jpg

GLOCK-G19X.jpgÎn 2018, Glock a mai lansat pe piaţă două modele noi: Glock 19X şi Glock 45 ce au fost denumite CROSSOVER. Aceste modele combină două dintre cele mai populare caracteristici şi platforme testate în teren, mai exact cele două modele 19X şi 45 au cadrul/crosa de dimensiune mare, similară cu GLOCK 17, iar manşonul cu ţeava este de dimensiune redusă similară cu GLOCK 19.

GLOCK-G45.jpgMai trebuie precizat că ultima generaţie de Glock a apărut în urma câştigării licitaţiei pentru dotarea agenţilor FBI din anul 2016, când principla forţă federală de aplicare a legii din SUA a impus specificaţii de proiectare ce au descalificat majoritatea pistoalelor de pe piaţă. Singurele modele râmase în competiţie au fost Sig Sauer P320 şi Glock 17M (modificat). Glock-ul a câştigat licitaţia primind un contract de 85 milioane $. Dintre specificaţiile de proiectare solicitate de FBI au fost ca arma să nu aibă caneluri pentru degete pe crosă/rama pistolului şi să existe o deschidere mai mare a crosei în zona unde se introduce încărcătorul. 
Este de notorietate că FBI are unele dintre cele mai riguroase teste şi studii ştiinţifice asupra armelor de foc şi muniţiei, iar dacă FBI este mulţumit de Glock de mai bine de 30 ani, înseamnă că pistoalele Glock merită toată atenţia noastră.

User Feedback

Recommended Comments

Am avut posibilitatea sa trag cu foarte multe pistoale si revolvere. Cred ca este cel mai bun de pe piata.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Azi am actualizat articolul, adăugând câteva cuvinte şi despre ultima generaţie Glock.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

IMG_9932.JPG

Magnatul austriac Gaston Glock a murit astăzi la vârsta de 94 de ani. Este autorul faimosului pistol Glock 17, brevetul pe care l-a înregistrat pe 30 aprilie 1981.
Și-a lăsat în urmă soția Kathrin Glock și cei trei copii ai săi din prima căsătorie, Brigitte, Gaston Jun. și Robert.

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.