Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Catalin
Catalin

Ce este Hollow-point? Diferenţa dintre muniţia de tip FMJ vs JHP

Deşi sunt convins că majoritatea dintre voi ştiţi ce este şi care sunt particularităţile muniţiei de tip Hollow point, nu strică să le avem postate şi explicate aici în eventualitatea în care se vor mai găsi colegi mai tineri ori mai bătrâni (asta ca să nu fim acuzaţi de prejudecăţi) interesaţi de acest subiect.

Principala particularitate a muniţei (glonţul) cu proiectil Hollow-point este o groapă sau scobitură aflată în vârful formei lor. Acest design al proiectilului, în esenţă, are două avantaje principale:

  • puterea de oprire mai mare - creşte dimensiunea/diametrul proiectilului după ce a pătruns în ţintă, maximizând astfel şocul şi daunele pe care le produce
  • puterea de penetrare mai mică - de cele mai multe ori acest tip de glonţ rămâne în ţintă, disipând acolo aproape toată energia cinetică, astfel că puterea de penetrare este mult redusă şi automat riscul apariţiei unor victime colaterale este mai redus.

În concluzie, avantajul principal al glonţelor hallow point (în treducere liberă ar fi: glonţe cu punct de gol), este că a crescut puterea de oprire. Atunci când un glonţ hallow-point loveşte o ţintă, se deformează/extinde şi provoacă daune mult mai mari decât un glonţ convenţional (FMJ -full metal jacket), în acest mod obiectivul va fi eliminat din luptă mai repede. În plus, penetrarea ţintei, o problemă comună la gloanţele convenţionale, este redusă, deoarece atunci când proiectilul se extinde/deformează, automat încetineşte viteza glonţului.

Din punct de vedere al folosirii de catre poliţie, munitia hallow point este în ţările cu apă caldă privită ca fiind mai sigură, deoarece riscul de penetrare şi ricoşeu este redus. Iar de obicei, atunci când un poliţist este nevoit să facă uz de armă, de cele mai multe ori se află într-un loc aglomerat, astfel riscul rănirii şi a altor persoane trebuie să fie cât mai redus. În plus, muniţia hallow point poate neutraliza un suspect mai rapid.

FMJ-vs-JHP.png.f59cceea953da265706782238

Foarte important de reţinut, mai ales pentru colegii ce şi-au procurat şi deţin arme personale, este faptul că acest tip de muniţie, conform legislaţiei autohtone actuale este interzisă. Muniţia de tip hallow-point se încadrează în categoria "muniţiei expansive", din moment ce avem de-a face cu un proiectil ce are vârful concav, fiind proiectat pentru a-şi mări dimensiunile la contactul cu o ţintă solidă. Cu toate acestea veţi găsi acest tip de muniţie în magazinele de profil. Sfatul nostru este să nu cumpăraţi şi să folosiţi muniţie hallow-point, întrucât în cel mai pur stil românesc, deşi legea interzice folosirea acestui tip de muniţie, este importat şi comercializat, lucrurile d.p.d.v. legal nefiind clare. În plus preţul acestui tip de muniţie este mai mare decât al muniţiei FMJ. Cel mai probabil că după ce muniţia hallow-point va fi deja depăşită, se va "actualiza" şi legislaţia românească.

User Feedback

Recommended Comments

MariusRStoykka

Posted

A hollow-point bullet is an expanding bullet that has a pit or hollowed out shape in its tip often intended to cause the bullet to expand upon entering a target in order to decrease penetration and disrupt more tissue as it travels through the target.

Link to comment
Share on other sites

In legea 295/2004 este folosit cuvantul expansiv in dreptul munitiei interzise.Conform DEx al limbii romane,expansiv=care isi mareste volumul.In cazul munitiei hollow point avem de a face cu o modificare a formei,nu cu o marire de volum.Chiar daca dupa lovirea tintei glontul ia forma de ciuperca,volumul final nu se modifica,ci doar forma glontului.

In concluzie,interzicerea folosirii munitiei expansive se adreseaza armelor incadrate la cat.A din lege si anume munitiei explozive,care intr-adevar este interzisa si de legile si cinventiile internationale,la care Romana este parte.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.