Jump to content
POLITISTI.ro

Ambulanta pe rosu


Huffy

Recommended Posts

Buna ziua.Am si eu 3 intrebari:

1- In timpul deplasarilor(misiunilor) cu caracter de urgenta, soferul ambulantei este obligat sa foloseasca semnalele sonore si luminoase la trecerea prin intersectii  sau zone aglomerate?

2- Soferul ambulantei din clipul urmator, avea dreptul sa treaca pe rosu, daca nu avea pornite semnalele acustice si luminoare ?

3- Care lege(articol) specifica clar, care sunt obligatiile conducatorilor de vehicule cu regim prioritar.

http://www.youtube.com/watch?v=T64QFEI01TI

Va multumesc.

Link to comment
  • Moderator

ART. 61

(1) Au regim de circulaţie prioritara numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

 

Conform legislaţiei autovehiculele aparţinând instituţiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) (mai exact cele ale poliţiei, pompierilor, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, ANAF, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, MAN, SRI, SPP, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi autovehiculele procurorilor) pot încălca absolut toate normele rutiere cu o singură excepţie, cele referitoare la trecerea la nivel cu calea ferată, în două situaţii:

  1. în acţiuni de intervenţie
  2. în misiuni care au caracter de urgenţă

Cele două situaţii nu trebuie confundate, pentru că "acţiunile de intervenţie" NU sunt acelaşi lucru cu "misiunile cu caracter de urgenţă".

În plus legea precizează foarte clar faptul că "Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore."

În concluzie folosirea semnalelor speciale de avertizare nu este obligatorie decât atunci când este necesar ca autovehiculul cu regim de circulaţie prioritar să beneficieze de prioritate de trecere.

 

Conducătorul ambulanţei poate fi sancţionat pentru că nu a respectat semnificaţia semaforului electric aflat în stare de funcţionare doar atunci când se constată că acesta nu se deplasa într-o acţiunie de intervenţie sau într-o misiunie care are caracter de urgenţă.

Conform legislaţiei dreptul acestor autovehicule cu regim special de a încălca normele rutiere nu este condiţionat de folosirea semnalelor speciale de avertizare, iar prevederile Art. 61 alin (1) precizează clar că aceste autovehicule sunt obligate să folosească semnalele speciale doar pentru a beneficia de prioritate de trecere.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Huffy lipsa semnalelor luminoase sau acustice nu înseamnă automat că maşina respectivă nu ar fi în misiune. E greşită această legendă urbană promovată în general de ziariştii tâmpi, ce nu cunosc legislaţia, conform căreia orice autovehicul aparţinând instituţiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) trebuie obligatoriu să aibă acele semnale în funcţiune când este într-o misiune.

 

Este foarte posibil ca cel de pe ambulanţă să fi încălcat legea, dar nu putem avea această certitudine doar în urma acestui clip. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.