Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

Pe sensul opus de mers al autovehiculului,  se angajeaza un pieton in trecere. In acest caz,  se poate suspenda permisul pentru neacordare prioritate? Mentionez ca intre benzile

cu sens opus  nu exista refugiu, squar etc.

Unele pareri sustin ca permisul trebuie suspendat, pentru ca  intre benzi nu exista squar.  In regulament scrie despre pietonii care sunt angajati in trecere pe sensul de mers. Nu

regasesc in ordonanta si nici regulament, aceasta mentiune cu squarul pe care o tot sustin diverse persoane.

Deci, daca exista squar/refugiu pot sa trec cu masina, daca nu exista si sunt pe partea opusa sensului meu de mers, sunt obligata sa opresc si sa cedez trecerea?

Vreau referinte exact in acest sens.

Multumesc,

Publicat

Art. 135 r/oug 195/02

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Publicat

Multumesc pentru raspuns, acest articol l-am citit. Nu scrie nimic de sensul opus si nici de squar etc. Eu personal inteleg ca doar atunci cand se afla pe sensul meu de mers acord prioritate.

Publicat

S-a mai discutat de vreo 2 ori cel putin... Textul de lege e destul de clar, ce alte completari doresti?

Publicat

Buna dimineata,

M-am inscris pe acest forum sperand ca voi primi niste raspunsuri pertinente, dar vad ca sunt ironizata. Nu, nu vreau un desen si nici nu am stat sa citesc toate discutiile legate de acest subiect. De ce mai este rubrica "Intreaba un politist", daca ar trebui sa stau sa citesc tot ce s-a scris pe forum pana acum?

Sunt mai multe intrebari pe care le-am adresat si mi-ati dat un articol pe care l-am citit si eu. Textul de lege este interpretabil dupa bunul plac al fiecaruia, sunt tot felul de pareri si de aceea am insistat pe anumite aspecte. Instructorii te invata ceva, cei deja soferi iti spun altceva si in trafic te opreste politia sa-ti ia carnetul cand pietonul e pe sensul celalalt.

Multumesc stimabililor, nu va mai pierdeti timpul sa raspundeti cu ironii, prefer sa nu mi se mai raspunda deloc.

• Displace 2
Publicat

Textul de lege nu este interpretabil dupa bunul plac al nimanui, el este drastic de clar.

Parerile si aspectele pe care ai insistat tu sunt pe langa subiect. Sunt discutii de coltul blocului. Instructorii te invata sa conduci, iar politistii nu iti iau permisul daca este pietonul pe sensul opus. Dar, ma rog, daca le stii deja pe toate de ce mai intrebi?

Daca citeai pe forum, aflai ca s-a discutat deja subiectul, si au fost ”dezmintite” toate aberatiile astea pe care tu le reiei... De asemenea, daca citeai regulamentul, aflai ca inainte de postarea unui topic nou, ar trebui sa verifici daca nu exista deja cel putin 1 cu acelasi subiect. Rubrica ”intreaba un politist” nu exista acolo pt ca aceeasi intrebare sa primeasca raspuns de mai multe ori, in functie de lenea celui care posteaza inainte de a citi discutiile.

In fine. Mai intreaba-ne o data ce iti este neclar la textul de lege, sau ce zvonuri ai mai auzit in legatura cu el...  

Art. 135 r/oug 195/02

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.”

• Apreciez 4
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua

Am o intrebare simpla, chiar banala: in intersectia in care virez dreapta avand verde intermitent, dau prioritate pietonilor chiar daca eu ma gasesc pe banda 1 si ei pe banda 2 si ar fi loc si timp suficient sa trec fara sa ii jenez, ma pot asadar "strecura" printre pietoni, sau se aplica regula cu pietonii aflati pe sensul meu de mers asadar astept sa treaca toata lumea ?

Multumesc

• Moderator
Publicat

Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

[...]

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

E destul de clar acest text din lege şi nu trebuie confundată banda de circulaţie cu sensul de mers.

• Apreciez 1
  • 2 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna seara

Va rog sa-mi raspundeti cum procedez(ce scrie in lege) in urmatoarea situatie, intersectie larga/semaforizata/marcata masina trece pe verde (ultimele masini care trec pe verde dupa ce au trecut intersectia dau de pietoni care la randul lor au verde-exista un decalaj de 10 secunde. Opresc-sunt perpendicular pe sensul de mers al masinilor din dreapta care la randul lor doresc sa treaca intersectia (blochez intersectia) Trec-........am incalcat legea? si .......devin pieton. Mentionez ca strada unde dau de pietoni are 4 benzi pe sensul de mers si nu schimb directia de mers merg inainte.

Multumesc

Modificat de Cips
Publicat

1. Nu ai voie sa blochezi intersectia; daca consideri ca nu ai timpul necesar pentru a traversa intersectia in conditii de siguranta, nu intri in intersectie;
2. Daca semaforul indica culoarea verde pentru pietoni, esti obligat sa le acorzi prioritate de trecere acestora.

Daca chiar exista acel decalaj al semafoarelor ar fi bine sa te adresezi si celor de la primarie, pentru remedierea problemei.
Timpii de semaforizare se calculeaza in asa fel incat toti participantii la trafic sa circule in siguranta in intersectie.

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Cand am dat proba practica a examenului auto (acum 3-4 ani), pe partea stanga(deci nu pe banda mea), se angajase un pieton sa traverseze pe trecere, iar examinatorul mi-a atras atentia ca de ce nu ii acord prioritate. Unde este logica aici ?

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

Chiar nu realizaţi când puneţi asemenea întrebări?! 

Ne întrebi pe noi aici de ce ţi-a atras atenţia examinatorul? Păi de unde să ştim noi care era situaţia acolo?

Dacă tu nu ai fost capabil să pricepi acolo lângă el ce vrea examinatorul ăla să spună, chiar crezi că noi aici putem lua de bună capaciatatea ta de a percepe lucrurile şi realitatea mediului înconjurător?

O tot daţi înainte cu "banda" voastră de mers! Ce o fi aşa greu de înţeles că banda NU e acelaşi lucru cu sensul de mers.

bandă de mers = sens de mers

Un sens de mers poate avea una sau mai multe benzi.

• Apreciez 1
  • 1 lună mai târziu...
Publicat (modificat)

tot aud "

Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

[...]

dar daca eu sint pe trecere , traversez un drum cu 4 benzi de circulatie , doua pe sens , ajung pe banda 2 , din dreapta vine o masina cu viteza , pt ca pe " sensul lui de mers " nu este nimeni , eu ca pieton trebuie sa ma opresc pt ca el are prioritate, neavind pe nimeni pe trecerea de pietoni  pe sensul lui de mers !

Modificat de piratull
  • Moderator
Publicat

Și pietonul trebuie să se asigure înainte de a traversa, că o poate face acest lucru în sigurantă. 

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Buna ziua, as dori sa aflu unde incepe si unde se termina trecerea de pietoni. Deoarece in ultima vreme tot mai multi pietoni trec inainte de marcajul cu dunga lata unde opresti la trecere. In cazul in care pietonul se afla inaintea dungii respective la ce distanta fata de ea se considera ca nu ai acordat prioritate la trecere. Mai am o nelamuriere. Daca un pieton se angajeaza pe trecere in momentul in care o masina aproape a ajuns in dreptul lui  se considera ce este vinovat ca nu s-a asigurat ? Sau ca soferul este vinovat  ca nu a oprit (nu a mai avut cand, sunt situatii cand nu ai cum sa ghicesti ce intentii are pietonul).   De multe ori pietonul sta in fata trecerii fara sa traverseze si 3-4 masini stau dupa el asteptand sa treaca. Se invita reciproc sau cum se procedeaza ? Cine are prioritate in acest caz. Vorbim  doar de trecerile marcate dar nesemaforizate. Mai mult am auzit ca spatiul pietonal de traversare se afla intre stalpii cu semnele care marcheaza trecerea. Este adevarat ?

Ultima data m-a injurat o doamna la 5m de dunga unde opresti la trecere, ca nu i-am acordat din timp prioritate.

Multumesc.

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Stimati domni, as dori o parere din parte dvs. referitoare la trecerea de pietoni. Cine este de vina, pietonul care  traverseaza sau soferul ca nu a oprit la trecere ? 

Multumesc.

trecere1.jpg

trecere2.jpg

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

În ambele situaţii s-a produs un accident de circulaţie? Ai dat cu maşina peste ei? De ce se pune problema vinovăţiei?

Publicat (modificat)

Se pare ca sunt vinovat in ambele cazuri. In primul caz am oprit, am deschis geamul si am rugat doamna sa traverseze totusi pe trecere fapt pentru care am fost injurat de respectiva ca la usa cortului. In al 2-lea caz pietonul m-a asteptat sa ajung aproape de el dupa care s-a angajat in traversare prin spatele masinii. In acest caz am fost sanctionat ca nu am oprit la trecere de politie. Totusi pietonii au traversat corect sau nu ? La al 2-lea pieton  nu am apucat sa reactionez deoarece acesta s-a angajat in traversare cand nu mai puteam sa franez.

Multumesc.

PS: Pietonii nu au avut nimic, doar eu. M-am ales cu injuraturile si permisul suspendat.

Modificat de taviph
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Poţi să formulezi contestaţie în termenul legal şi aşa vei afla răspunsul. 

Nu ar fi corect să ne pronunţăm noi, din moment ce nu am fost la faţa locului, iar aici ne este prezentată doar varianta conducătorului auto cu interes în cauză.

Publicat (modificat)

NU am facut contestatie si nici nu am asa ceva de gand. Doream sa aflu doar daca pietonii traversau corect sau nu, o parere sincera din partea dvs.  Imaginile sunt reale doar blurate fetele din motive evidente.

Referitor la termene, au trecut demult, deci nu exista un interes in cauza. Poate o recomandare din partea dvs sau a membrilor acestui forum, pentru viitor,  referitoare la aceste situatii neplacute.

Multumesc pentru amabilitate.

Modificat de taviph
  • Displace 1
Publicat (modificat)

Stimati domni,

Conform legislatiei actuale:

Articolul 72
2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

Hotarârea Guvernului nr.1391/2006
Art. 81.
(3) Marcajul transversal constând din linii paralele cu axul drumului indica locul pe unde pietonii trebuie sa traverseze drumul. Aceste linii au latimea mai mare decât a oricaror alte marcaje.

Deci eu unul nu vad acele liniile paralele pe care se afla pietonul, conform LEGII.  As dori sa aflu ce lege prevede obligatia opririi la o trecere de pietoni pe care nu se afla pietoni si contraventia pentru aceasta fapta.

Este vorba doar de 2 fotografii. Facem abstractie de injuraturi si de interpretarea colegilor dvs, precum si de faptul ca pietonii au dreptul sa traverseze doar dupa ce s-au asigurat.

Deci stimati domni din cele 2 fotografii reiese foarte clar ca pietonii traversau corect sau incorect ?

Multumesc.

Cu stima,

Tavi.

Modificat de taviph
Corectare ortografica
  • Displace 3
  • Moderator
Publicat

După cum se vede, deja ai pus verdicte ... nu mai are niciun rost să ne pronunţăm noi. 

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.