Jump to content
 • 0

Suspendare permis pentru neacordare prioritate pietoni


alexch4
 Share

Question

Buna seara,

aflandu-ma intr-un oras strain, din acest moment la telefon in momentul opririi de catre masina politiei, am fost oprit pentru neacordare de prioritate pietonului aflat deja pe trecerea de pietoni.

Mentionez ca pietonul apucase sa faca 1-2 pasi pe trecerea de pietoni, nu era pe sensul meu de mers, iar viteza mea era de cca 30-35 km la ora.

Cumulat am fost sanctionat pentru vorbitul la telefon, iar permisul suspendat pentru 30 de zile.

Deoarece depind de acest permis, credeti ca in urma contestatiei as putea avea castig de cauza?

Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Vinovat 100% dacă pietonul se afla pe sensul tău de deplasare.

În cazul obligativităţii acordării priorităţii de trecere pietonilor de către autovehicule, legiuitorul a introdus în plus o precizare suplimentară, respectiv "trebuie acordată prioritate de trecere pietonilor angajati în traversare regulamentară aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului", care exclude necesitatea condiţiilor enumerate în definiţia generală a acordării de prioritate, tocmai pentru a fi eliminate interpretările subiective ale şoferilor iresponsabili, care în lipsa acestei prevederi şi obligaţii suplimentare, ar face slalom printre pietonii aflaţi pe trecere, motivând că definiţia generală valabilă pentru neacordarea priorităţii de trecere în cazul vehiculelor, precizează doar împiedicarea continuării deplasării cu viteaza iniţială.
Cazul acordării priorităţii de trecere pietonilor, este unul separat, este o excepţie, tocmai datorită formulării alese de legiuitor şi prin introducerea unei obligaţii suplimentare, respectiv că atunci când pietonul se află pe sensul de deplasare al vehiculului, acesta trebuie să oprească şi să-i acorde prioritate. Simplu şi clar ca bună ziua!
În astfel de cazuri, nu se aplică prevederile referitoare la împiedicarea deplasării cu viteza iniţială şi nici nu poţi face slalom printre pietonii aflaţi pe trecere pe considerentul că nu i-ai stânjenit în deplasarea lor. Este pe trecere pentru pietoni şi acesta se află angajat în traversare pe sensul tău de mers, opreşti şi îl laşi să treacă. Scuzele puerile de genul maşinilor parcate pe margine, că pietonul era dezbrăcat cu pălarie şi umbrelă, că traversa în pasul ştrengarului sau alte asemenea născociri nu au nicio relevanţă.

 • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Ai nevoie de copia procesului verbal de constatare a contravenției și poți depune contestație la Judecatoria competentă teritorial în termen de 15 zile.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

poate daca erai mai atent la trafic si nu vorbeai la tel vedeai si pietonul. ma indoiesc ca politistul ti-a retinut permisul fara ca pietonul sa fie angajat in traversarea strazii pe sensul tau de deplasare.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Nu conteaza daca pietonul era pe sensul lui de deplasare sau nu, atata vreme cat era angajat in traversare pe trecerea de pietoni, cu exceptia bine stiuta.

 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

pietonul venea din stanga...sigur nu era pe sensul meu de deplasare....n-am nici un interesa sa exagerez...vroiam doar sa aflu feed back-ul celor care poate au trecut deja prin asa ceva

Merci

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Cristi

Art.100

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

[ ...]

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Faptul că în procesul verbal este menţionată şi sancţiunea pentru telefon, te dezavantajează, tocmai pentru că demonstrează într-un fel că aveai şi alte preocupări, în afara şofatului. Deci posibilitatea ca tu să fi fost atent în altă parte este mult mai plauzibilă.

Iar dacă judecătorul a fost vreodată stânjenit, enervat sau chiar scos din pepeni de vreun şofer ce vorbea la mobil, există o mare probabilitate să nu te creadă când îi spui că ai văzut pietonul.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

chiar daca risc sa deviez de la subiect...am avut un prieten cu un caz asemanator...fara vorbit la telefon, si cu deosebirea ca drumul era cu sens unic, el se afla pe banda din dreapta, pietonul traversa din stanga...banuiesc ca aici se schimba situatia, nu?

Link to comment
Share on other sites

 • 0

In momentul in care ai semnat procesul verbal, daca cunosteai legea, si daca intr-adevar pietonul nu era pe sensul tau de mers, trebuia sa precizezi ca pietonul nu se afla pe sensul tau de mers in momentul trecerii prin dreptul lui, adica se afla dincolo de axul drumului.

Pentru vorbitul la celular nu-ti suspenda carnetul, primeai amenda.

Acum daca ai semnat in forma scrisa de politist, mai bine asteapta 1 luna si nu te mai complica.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Crezi ca daca nu semna, procesul verbal nu-si face efectul? Te inseli amarnic. Mai nou se afiseaza pe usa. Cel putin la noi asa se procedeaza.

Edited by Rusy
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Rusy procesul -verbal s eafiseaza pe usa pentru ca,,marii manageri" din Politia Romana au decis sa faca ,,economii".

Adica aia care trebuie sa faca rost de bani. Cica nu mai au bani pentru posta!

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

 • 0

la fel se intimpla in bucuresti si cu citatiile ptr dosarele penale aflat in curs de UP - le aduc agentii de la ordine publica sau le afiseaza pe usi :)

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Da Elvis dar personal eu sunt de acord cu acesta masura, chair o sustin nu de multe ori s-a intors plicul cand a fost trimis prin posta ca, contribuabilul nu la primit. Si as mai schimba ceva, as trimite amenzile la proprietarul masinii, ma refer la amenzile de oprire, viteza etc. sa vezi atunci fiecare ce va stii sa-si transcrie masina si ar respecta mai mult regulile.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Deci tu te duci şi afişezi toate pv la cei pe care îi sancţionezi şi nu semnează sau aveţi pe cineva desemnat anume?

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua , ma numesc Bogan , am avut permisul suspendat pe aceleasi criterii , am achitat amenda si perioada de suspendare a expirat .

Intrebarea mea este : Cat timp ramane permisul in posesia politiei rutiere daca conducatorul nu l-a ridicat . E posibil ca sa-l primesc prin posta sau e strict necesar sa-l ridic personal sau pe baza unei imputerniciri de catre o alta persoana .

Va multumesc anticipat .

Link to comment
Share on other sites

 • 0

permisul ramane la Politia Rutiera pana titularul sau o persoana imputernicita de catre acesta prin procura speciala se prezinta sa ridice permisul de conducere. Daca continui sa conduci autoturismul fara a avea permisul asupra ta risti o amenda de cel putin 420 lei.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

am vazut citatul din lege dar nu inteleg de ce e subliniat "pe sensul de mers...".

Unde as putea sa acord sau nu prioritate daca nu pe sensul meu de mers?

Puteti pune aici si definitia "acordarii de prioritate" de la art 6 pct 1 ? Acolo unde se spune ca "in sensul prezentei OUG expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles: ..."

pana la urma ceea ce se sanctioneaza este "neacordarea de prioritate", nu?

Ba chiar din suvblinierea dvs. mai ca inteleg ca daca pietonul se afla pe celalalt sens de mers nu as fi obligat sa-i acord prioritate. Eu o sa continui sa opresc daca ma intersectez cu el, chiar si atunci cand vine de pe celalat sens.

 • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Din astfel de motive legiuitorul face precizarea expresă că trebuie acordată prioritate de trecere pietonilor angajati în traversare regulamentară aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, pentru a elimina tot felul de interpretări discreționare și subiective.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Va rog, nu inteleg comentariul dumneavoastra.

Sa intelegem ca daca pietonul vine de pe celalalt sens nu trebuie sa-i acord prioritate, chiar daca ne intersectam?

Eu as prefera sa conduc mai preventiv de atat.

Si va rog sa detaliati putin ce ati spus ca trebuie sa fac cand am pietoni pe sens! Ati scris "trebuie acordata prioritate de trecere" Ce inseamna asta? Ce spune legea ca inseamna asta? Este vreo alta definitie aplicabila aici, in afara celei de la Art 6?

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Dacă nu ai reușit să înțelegi un text de lege atât de clar, înseamnă că doar îmi pierd timpul cu tine.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.