Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendare permis pentru neacordare prioritate pietoni


alexch4
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna seara,

aflandu-ma intr-un oras strain, din acest moment la telefon in momentul opririi de catre masina politiei, am fost oprit pentru neacordare de prioritate pietonului aflat deja pe trecerea de pietoni.

Mentionez ca pietonul apucase sa faca 1-2 pasi pe trecerea de pietoni, nu era pe sensul meu de mers, iar viteza mea era de cca 30-35 km la ora.

Cumulat am fost sanctionat pentru vorbitul la telefon, iar permisul suspendat pentru 30 de zile.

Deoarece depind de acest permis, credeti ca in urma contestatiei as putea avea castig de cauza?

Multumesc

Link to comment
 • Moderator

Ai nevoie de copia procesului verbal de constatare a contravenției și poți depune contestație la Judecatoria competentă teritorial în termen de 15 zile.

Link to comment

poate daca erai mai atent la trafic si nu vorbeai la tel vedeai si pietonul. ma indoiesc ca politistul ti-a retinut permisul fara ca pietonul sa fie angajat in traversarea strazii pe sensul tau de deplasare.

Link to comment
 • Moderator

Nu conteaza daca pietonul era pe sensul lui de deplasare sau nu, atata vreme cat era angajat in traversare pe trecerea de pietoni, cu exceptia bine stiuta.

 • Downvote 1
Link to comment

pietonul venea din stanga...sigur nu era pe sensul meu de deplasare....n-am nici un interesa sa exagerez...vroiam doar sa aflu feed back-ul celor care poate au trecut deja prin asa ceva

Merci

Link to comment
 • Moderator

Cristi

Art.100

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

[ ...]

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Link to comment
 • Moderator

Faptul că în procesul verbal este menţionată şi sancţiunea pentru telefon, te dezavantajează, tocmai pentru că demonstrează într-un fel că aveai şi alte preocupări, în afara şofatului. Deci posibilitatea ca tu să fi fost atent în altă parte este mult mai plauzibilă.

Iar dacă judecătorul a fost vreodată stânjenit, enervat sau chiar scos din pepeni de vreun şofer ce vorbea la mobil, există o mare probabilitate să nu te creadă când îi spui că ai văzut pietonul.

Link to comment

chiar daca risc sa deviez de la subiect...am avut un prieten cu un caz asemanator...fara vorbit la telefon, si cu deosebirea ca drumul era cu sens unic, el se afla pe banda din dreapta, pietonul traversa din stanga...banuiesc ca aici se schimba situatia, nu?

Link to comment

In momentul in care ai semnat procesul verbal, daca cunosteai legea, si daca intr-adevar pietonul nu era pe sensul tau de mers, trebuia sa precizezi ca pietonul nu se afla pe sensul tau de mers in momentul trecerii prin dreptul lui, adica se afla dincolo de axul drumului.

Pentru vorbitul la celular nu-ti suspenda carnetul, primeai amenda.

Acum daca ai semnat in forma scrisa de politist, mai bine asteapta 1 luna si nu te mai complica.

Link to comment

Crezi ca daca nu semna, procesul verbal nu-si face efectul? Te inseli amarnic. Mai nou se afiseaza pe usa. Cel putin la noi asa se procedeaza.

Edited by Rusy
Link to comment

Rusy procesul -verbal s eafiseaza pe usa pentru ca,,marii manageri" din Politia Romana au decis sa faca ,,economii".

Adica aia care trebuie sa faca rost de bani. Cica nu mai au bani pentru posta!

Edited by Elvis
Link to comment

Da Elvis dar personal eu sunt de acord cu acesta masura, chair o sustin nu de multe ori s-a intors plicul cand a fost trimis prin posta ca, contribuabilul nu la primit. Si as mai schimba ceva, as trimite amenzile la proprietarul masinii, ma refer la amenzile de oprire, viteza etc. sa vezi atunci fiecare ce va stii sa-si transcrie masina si ar respecta mai mult regulile.

Link to comment
 • 3 weeks later...

Buna ziua , ma numesc Bogan , am avut permisul suspendat pe aceleasi criterii , am achitat amenda si perioada de suspendare a expirat .

Intrebarea mea este : Cat timp ramane permisul in posesia politiei rutiere daca conducatorul nu l-a ridicat . E posibil ca sa-l primesc prin posta sau e strict necesar sa-l ridic personal sau pe baza unei imputerniciri de catre o alta persoana .

Va multumesc anticipat .

Link to comment

permisul ramane la Politia Rutiera pana titularul sau o persoana imputernicita de catre acesta prin procura speciala se prezinta sa ridice permisul de conducere. Daca continui sa conduci autoturismul fara a avea permisul asupra ta risti o amenda de cel putin 420 lei.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 4 weeks later...

am vazut citatul din lege dar nu inteleg de ce e subliniat "pe sensul de mers...".

Unde as putea sa acord sau nu prioritate daca nu pe sensul meu de mers?

Puteti pune aici si definitia "acordarii de prioritate" de la art 6 pct 1 ? Acolo unde se spune ca "in sensul prezentei OUG expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles: ..."

pana la urma ceea ce se sanctioneaza este "neacordarea de prioritate", nu?

Ba chiar din suvblinierea dvs. mai ca inteleg ca daca pietonul se afla pe celalalt sens de mers nu as fi obligat sa-i acord prioritate. Eu o sa continui sa opresc daca ma intersectez cu el, chiar si atunci cand vine de pe celalat sens.

 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Din astfel de motive legiuitorul face precizarea expresă că trebuie acordată prioritate de trecere pietonilor angajati în traversare regulamentară aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, pentru a elimina tot felul de interpretări discreționare și subiective.

Link to comment

Va rog, nu inteleg comentariul dumneavoastra.

Sa intelegem ca daca pietonul vine de pe celalalt sens nu trebuie sa-i acord prioritate, chiar daca ne intersectam?

Eu as prefera sa conduc mai preventiv de atat.

Si va rog sa detaliati putin ce ati spus ca trebuie sa fac cand am pietoni pe sens! Ati scris "trebuie acordata prioritate de trecere" Ce inseamna asta? Ce spune legea ca inseamna asta? Este vreo alta definitie aplicabila aici, in afara celei de la Art 6?

Va multumesc!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.