Jump to content
POLITISTI.ro

Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Am citit un articol interesant pe historia.ro ce conţine şi o ediţie a emisiunii „Ce este România?” realizată la radio RFI.

Emisiunea îl are ca invitat pe Marius Diaconescu - lector doctor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, ce a publicat numeroase studii şi cărţi, consultând arhive din Austria, Polonia, Ungaria şi Vatican.

 

Pentru cei ce aveţi aprox 50 de minute disponibilie şi răbdarea necesară, vă invit să urmăriţi această emisiune.

 

http://www.dailymotion.com/video/xezvww_romania-eroilor-medievali-intre-mit_news

 

Aşa ca un rezumat al emisiunii ... profesorul are o versiune complet diferită despre istoria românilor ce se predă în şcoli.

De exemplu:

A câştigat Mihai Viteazul bătălia de la Călugăreni?

A învins Mircea cel Bătrân în bătălia de la Rovine?

Profesorul Marius Diaconescu spune:

„Pentru noi românii bătălia de la Călugăreni este un mare succes. Adevărul este altul. Până la un punct, Mihai Viteazul a provocat pierderi însemnate armatei otomane, dar seara s-a retras de pe câmpul de bătălie în munţi. Turcii au ocupat şi Bucureştiul, dar şi oraşul Târgovişte. Mihai a fost conştient că nu putea singur să faca faţă armatei otamane şi de aceea s-a retras în munţi şi a aşteptat sprijinul lui Sigismund. Cum putem vorbi de o victorie la Călugăreni când stăpânii în ţară erau turcii şi nu Mihai Viteazul? (...)

Un alt exemplu este bătălia de la Rovine. Toată lumea ştie că Mircea cel Bătrân îl învinge pe Baiazid. Învăţăm în şcoală acest lucru, avem şi poezia lui Mihai Eminescu despre bătălie. Nu este nimic adevărat, pentru că după bătălia de la Rovine, Mircea cel Bătrân stă aproape doi ani şi jumătate în Transilvania. Dacă ar fi câştigat bătălia ce căuta în martie 1395 la Braşov şi se închina regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg? De ce de patru ori a încercat armata ungară să îl repună pe tronul Ţării Româneşti pe Mircea cel Bătrân şi nu a reuşit pentru că au venit turcii întotdeauna şi l-au alungat pe Mircea? A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni”

 

Un alt exemplu al profesorului este filmul Pintea Viteazul:

„În film ni se spune că românii erau asupriţi de către habsurgi şi luptau împotriva habsurgilor. Fals! Pintea Viteazul era un tâlhar la drumul mare. Tocmai habsurgii au fost cei care i-au sprijinit pe români în conflictul care tocmai începea între ei şi unguri.”

 

sursa: historia.ro

Link to comment

Foarte interesant articolul.Din ce am citit stiam ca la 7 martie 1395,Mircea cel Batran incheie un tratat de alianta cu regele Ungariei,Sigismund de Luxemburg,primul tratat de alianta din sud-estul Europei ce avea caracter antiotoman.De altfel stiam ca aliatii aveau "drepturi egali",cel putin eu asa stiu.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.