Jump to content
POLITISTI.ro

Eliberarea adeverintei ANAF care atesta nerecuperarea taxei de poluare/timbru


Dan

Recommended Posts

Autoritatile fiscale au emis acum ceva timp un comunicat in atentia contribuabililor in ce priveste solicitarea/emiterea adeverintei prin care se atesta restituirea/nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule sau a valorii reziduale a taxei.

 

Incepand cu data de 01.01.2013, O.U.G. nr. 1/30.01.2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile art. 4 alin.(2) din lege, publicata in M.O. nr. 79/31.01.2012, si-a incetat aplicabilitatea. Potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din Legea nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule, obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.

 

 

In cazul in care se solicita prima transcriere a dreptului de proprietate in Romania pentru un autovehicul inmatriculat dupa 1 ianuarie 2007 si pana la intrarea in vigoare a Legii nr.9/2012, iar proprietarului platitor al taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduala pevazuta la art.7 alin.(1) din lege, organul fiscal competent elibereaza o adeverinta care evidentiaza aceasta situatie. Documentul se prezinta la Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari vehicule odata cu solicitarea transcrierii dreptului de proprietate.

 

 

IMPORTANT:

 

 

Adeverinta se elibereaza de catre organul fiscal competent, la cererea contribuabilului, insotita de urmatoarele documente:

  • copia cartii de identitate a vehiculului
  • copia certificatului de inmatriculare

Prin organ fiscal competent se intelege:

  • in cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe
  • in cazul persoanelor fizice - organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal

 

 

Adeverinta nu se elibereaza:

  • in cazul autovehiculelor care la momentul inmatricularii faceau parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe
  • in cazul autovehiculelor inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2010, pentru care, la momentul inmatricularii, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule era zero

 

 

Mai pe înțelesul tuturor, la orice transcriere a dreptului de proprietate al unui autoturism înmatriculat înainte de 01.01.2007, cu excepția cazurilor prevăzute mai sus, este necesară solicitarea unei adeverințe ”ANAF” din care să rezulte faptul dacă taxa de poluare/timbru, etc a fost sau nu restituită. Este obligatorie emiterea cererea și emiterea adeverinței ori de câte ori se efectuează trascrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului. În atache aveți un model de cerere. Dacă sunt nelămuriri nu ezitați să întrebați. 

Cerere ANAF comunicare nerecuperarea taxei de poluare.pdf

  • Upvote 1
Link to comment

va salut, am si eu o nelamurire in legatura cu acest subiect:

in anul 2008 am cumparat o masina skoda sh, inmatriculata in Ro in anul 2007, luna iunie, deci cu toate taxele platite la data respectiva de fostul propietar.

eu daca vreau sa o vand acuma trebuie sa fac cererea la anaf in numele vechiului propietar , pentru avedea situatia taxelor?

mai rau, am banuiala ca intre timp, adica dupa ce am cumparat eu masina cu toate taxele incluse, vechiul propietar si- a recuperat in instanta taxa de mediu .

astfel, daca vand si eu masina mai departe se creaza din nou datoria unui timbru de mediu ? asta inseamna un pic de teapa pentru mine , deoarece la mamentul cumpararii masinii eu am platit-o la un pret de piata care a inclus toate taxele la momentul respectiv, ulterior vechiul propietar si-a recuperat taxa de mediu, astfel ca eu acuma am o masina cu valoarea de piata diminuata cu timbrul de mediu necesar a fi platit daca vreau sa vand si eu masina

o zi buna

Link to comment

La fiecare transcriere a dreptului de proprietate se cere eliberarea adeverinței ANAF care atestă nerecuperarea taxei de poluare/timbru/mediu în numele noului proprietar. Este simplu să vezi dacă a fost recuperată taxa. Bănuiesc că ai încă factura de vânzare cumpărare între tine și vechiul proprietar. În funcție de locul unde are domiciliul, intri pe portalul instanțelor de judecată, tribunal-secția contencios administrativ și fiscal și cauți la secțiunea dosare după numele vechiului proprietar al autoturismului. Este cea mai simplă și rapidă cale. Totuși această verificare on-line nu are valoare juridică, trebuie să ceri (prin modelul de cerere atașat) eliberarea adeverinței ANAF în numele tău, mai ales dacă te-ai decis să vinzi autoturismul. Nu prea mai cumpără nimeni mașini fără această adeverință. Succes !

Link to comment

Buna seara,
Problema mea e astfel: primul proprietar care a inmatriculat masina, a inmatriculat-o in urma unei hotarari judecatoresti:
 


INSTITUŢIA PREFECTULUI GORJ SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE AUTOVEHICULE Pârât

Şedinţe

02.08.2011 Ora estimata: 
Complet: 
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite cererea. irevocabilă.
Document:     
  10.06.2011 Ora estimata: 
Complet: CAF 09
Tip solutie: Soluţionare penal
Solutia pe scurt: Sentinţa nr.1309 din 10.06.2011. Admite acţiunea. Obligă pârâta să înmatriculeze autovehiculul proprietatea reclamantului, fără plata taxei de poluare. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 10 iunie 2011, la Tribunalul Gorj 
Document:     
 
Căi atac

Dată declarare Parte declarantă Cale de atac 10/08/2011 INSTITUŢIA PREFECTULUI GORJ SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE AUTOVEHICULE, Recurs

Citare prin publicitate

Nu există informaţii.
 
acum cei de la ANAF nu imi elibereaza adeverinta pe motiv ca nu vad nici plata si nici restiturea platii de prima inmatriculare.
Cum as putea intra in posesia adeverintei in acest caz?
 

Link to comment

Nu îți va fi eliberată pentru că autoturismul a fost înmatriculat fără a fi plătită taxa. Trebuie să plătești taxa de timbru pentru a face transcrierea dreptului de proprietate pe numele tău.

Link to comment
  • Moderator

Până acum nu am auzit ca vreo instanţă să fi decis aşa ceva, după ce guvernul a modificat legea.

Sigur că poţi încerca, numai că nu ştii ce şanse vei avea.

Înainte, pe vechea lege s-a creat un precedent, mai ales după ce curtea europeană a spus că taxa prevăzută de legea veche este ilegală. Şi procesul era doar o formalitate.

Acum pe noua lege (ordonanţa 9) încă nu există procese în care să se conteste legalitatea acestei taxe. Dacă o vei face vei fi un deschizător de drumuri.

Link to comment

Buna seara.

In data de 29.05.2013 am cumparat o masina de la o firma din Bucuresti ( Eu fiind din Constanta). Masina este din 2012 euro 5. toate bune si frumoase pana cand m-am dus la ANAF sa iau adeverinta pentru ca taxa e platita si nerecuperata. Domnul de acolo mi-a zis ca firma de unde am cumparat masina apare in evidenta cu 5 masini inmatriculate si la toate are taxa platita, insa nu apare nici un numar de sasiu nimic unde a verificat el. Si a trimis catre Bucuresti cererea mea si asteapta raspuns de acolo (mi-a zis ca poate dura chiar si mai mult de o luna). Eu inafara faptului ca o sa o iau in evidenta la Fisc, altceva nu pot sa fac.

Domnul de la ANAF mi-a mai zis intre timp sa incerc sa vorbescu cu fostul proprietar sa se duca la ANAF sa ceara o copie dupa chitanta pe care a platit-o.

Ce e rau ca asigurarea o sa imi expire pe data de 20.04.2013 dar din cate am inteles pot sa fac o asigurare pe seria de la sasiu corect?

Dumneavoastra ce imi recomandati sa fac?

Link to comment

Probabil ai vrut sa spui ca  polita RCA expira pe 20.05.2013.  Pentru a putea conduce acest autovehicul pe drumurile publice si dupa aceasta data noua polita de asigurare trebuie sa fie intocmita pe numele proprietarului / utilizatorului de vehicul mentionat in certificatul de inmatriculare.

Vei putea face asigurarea pe numele tau in momentul in care depui dosarul complet pentru inmatricularea autoturismului pe numele tau.

Edited by 25tess
Link to comment

Da intradevar, am gresit eu cu data, era 20.05.2013.  Dar daca fac asigurare pe numele meu in vederea inmatricularii??

Oricum sper ca astia de la ANAF sa se miste mai repede. Atata timp cat imi zice ca este platita taxa, dar nu apare nici un numar de sasiu/motor...undeva ceva nu e in regula. Nu sunt in stare sa bage niste date corecte in calculator.

 

Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Edited by panturu
Link to comment

Daca faci asigurare pe numele tau  societatea de asigurare isi rezerva dreptul sa nu despagubeasca partea adversa daca esti  implicat in vreun accident rutier.

O solutie legala ar fi sa soliciti eliberarea de numere provizorii pe numele tau pana se rezolva cu adeverinta de la ANAF si asa esti in regula.

Link to comment

Am fost azi sa imi fac asigurare, si doamna de acolo mi-a zis ca pot sa imi fac asigurare pe numele meu, pe serie de sasiu pentru ca pe talon scrie ca e instrainat catre mine si stampilat, dar ca in 30 de zile de la intrarea ei in vigoare trebuie sa inmatriculez masina pentru a fi valabila si dupa. Asa a zis si doamna de la inmatriculari, ca pot sa imi fac asigurare.

Acum sper sa o rezolv mai repede...tinand cont ca am platit 588 de lei pentru 6 luni pe asigurare, din cauza ca am doar 6-7 ani de experienta.

 

O zi buna!

Link to comment

@panturu
Doamna trebuia sa spuna ca NU AI DREPTUL SA CIRCULI cu acea masina MAI MULT DE 30 ZILE de la data trecuta pe spatele talonului (fara a o inmatricula pe numele tau), nu ca polita nu mai este valabila.
 
Poti inmatricula masina si dupa mai mult de 30 zile de la data trecuta in talon. Vei incheia o noua asigurare, din pretul careia se va scadea contravaloarea pentru perioada ramasa din vechea polita (cea pe care tocmai ai incheiat-o).
 
@ Dan
Legea 9/2012 este abrogata de aproape doua luni. Se aplica .
 
 
Ma poate ajuta cineva scriind care este termenul de valabilitate a unei adeverinte prin ANAF prin care se atesta nerecuperarea taxei?
Multumesc anticipat
 
 
P.S.:

varianta corecta (versiunea oficiala ANAF)

CERERE de eliberare a adeverinței prin care se atestă restituirea/nerestituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule sau a valorii reziduale a timbrului
 

Link to comment

Xbitza mulțumesc pentru corectări. Așa este, ai dreptate este vorba într-adevăr de OUG 9/2013. Este corectă și cererea postată de tine, în sensul că se face referire la OG 9/2013 și nu la OUG 9/2012, care este abrogată. În legătură cu nedumerirea ta, termenul de valabilitate este de 30 de zile atât cât este și termenul de înmatriculare al autoturismului. Știu asta deoarece chiar acum înmatriculez un autoturism second hand care are taxa plătită și nerecuperată. Azi sau mâine îmi iese și mie noua adeverință pe numele meu.

Link to comment

Multumesc Dan pentru raspuns.

 

Eu personal nu am de gand, deocamdata, sa-mi schimb masina, dar raspuns la aceasta intrebare nu aveam. Pana acum.

 

Ca sa-i raspund lui Catalin (tizul meu):

Chiar daca pana acum nu s-a castigat niciun proces pentru Timbru de mediu, s-a gasit calea de atac in instanta si pentru aceasta taxa, cu, castig de cauza.

M-au luminat si pe mine altii (dupa ce s-au chinuit cateva saptamani sa ma lamureasca) despre ilegalitatea acestei taxe in raport cu tratatele UE si despre sansele de castig in instanta.

Se asteapta insa trimiterea de catre Curtea Europeana a raspunsului oficial catre intitutiile din RO. Apoi va mai dura cateva luni pana va fi castigat primul proces creandu-se astfel un precedent, iar viitoarele procese vor fi iar pierdute "pe banda rulanta" de catre Statul roman.

Link to comment

Multumesc  XBitza pentru raspuns.

O intrebare mai am: Daca sa zicem, intr-un final inmatriculez masina, dupa aceea nu pot circula cu aceeasi polita de asigurare, fara sa o schimb? pentru ca practic ea(polita) este pe numele meu si pe seria de la sasiul masinii, asa ca nu vad pentru ce as mai schimba-o??

 

O seara buna!

Link to comment

@panturu
 
Anexa la Ordinul CSA nr. 14/2011
Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie ...
 
Teoretic, poti sa circuli fara probleme cu polita respectiva (cea pe care ai incheiat-o pentru inmatriculare) pana la termenul inscris in ea (6 luni in cazul tau).
Practic, in caz de "Doamne Fereste", in functie de firma de asigurari, risti sa ai mari mari mari batai de cap.

Edited by XBitza
Link to comment

Sunt proprietarul unei masini (inmatriculata RO), 2008, euro 4. Am cumparat-o acum 3 ani de la cineva care o avea deja inmatriculata RO, eu doar am trecut-o pe numele meu si i-am schimbat nr de inmatriculare.

Am fost la administratia taxe si impozite sector 1, de unde apartin cu domiciliul si am cerut o adeverinta prin care sa vad daca taxa este sau nu platita si mi s-a dat raspuns: " Daca e pe numele tau deja ce-ti trebuie, noul proprietar trebuie sa vina s-o ceara". Dar mie imi trbuie aceasta adeverinta din moment ce vreau s-o vand iar cand ma suna un potential cumparator ma inteaba daca am vreo dovada ca taxa a fost platita. Mi se pare o aberatie, eu sunt proprietarul, am dreptul sa cer aceasta adeverinta! Stau la coada ca toata lumea, am cererea si toate actele, de ce imi este refuzata? Pe mine ce cumparator ma crede doar pe vorbe? Vreau sa stiu daca exista in Codul fiscal sau o alta lege ceva legat de acest DREPT al meu ca proprietar de a cere adevarinta! Mersi!

Link to comment

@widoo

 

Ordin 490/407/2013

 

Cap III

6.1.

În cazul în care se solicită transcrierea dreptului de proprietate .... organul fiscal competent eliberează o adeverință care atestă această situație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la ordin. ....

 

Solicitarea transcrierii dreptului de proprietate se face de catre cumparator.

Transcrierea dreptului de proprietate se realizeaza in baza unui contract c/v, leasing, etc.

Edited by XBitza
Link to comment

Salutare tuturor!

Vreau sa i dau lu tata un golf3(inmatriculat in 2010)

care e pe numele meu , primul proprietar de la care am luat masina a recuperat deja taxa,acuma daca vrea sa si transcrie tata masina pe el va trebui sa plateasca din nou taxa de mediu??? pentru mine nu se pare corect sa pierd eu suma care a castigat primul proprietar.

Link to comment
  • Moderator

Răspunsul este da, va trebui să plătească taxa dacă o trece pe numele lui. Aşa prevede legea, iar afptul că mie, ţie sau altora nu ni se pare corectă această lege e mai puţin important, tot suntem obligaţi să o respectăm. Este o lege dată de aleşii neamului, care sunt frumoşi, deştepţi şi corecţi, din moment ce românii i-au trimis acolo.

Link to comment

Ziua buna!

 

Vreau sa vand masina personala - inmatriculata in 2009 ianuarie - si cel care o cumpara are nevoie de aceasta adeverinta ANAF de achitare/nerestituire a taxei. Problema este ca cei de la ANAF solicita si copie dupa chitanta prin care eu am achitat aceasta taxa. Eu nu reusesc sa mai gasesc copia acestei chitante, originalul l-am depus la dosar cand am inmatriculat masina. Exista o posibilitate sa obtin o copie dupa aceasta chitanta? De la politie? CEC? Din pacate nu mai stiu exact ziua in care am achitat aceasta suma, este un impediment major pentru care mi se poate spune ca nu pot fi ajutat?

 

Va multumesc!

Link to comment

Te poti adresa cu o solicitare in acest sens la Serviciul Inmatriculari Auto unde ai depus dosarul cand ai inmatriculat autoturismul, astfel incat sa iti puna la dispozitie o copie de pe acea chitanta.

Edited by 25tess
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.