Jump to content
POLITISTI.ro

Escrocheria de tip "colectionar de masini de cusut vechi, germane"


Recommended Posts

În ultimul timp au apărut pe internet și în special în zona de nord-vest a țării, anunțuri de genul ”colecționar german cumpăr mașini de cusut, mărci germane vechi, ofer 40.000-50.000 de euro.” Polițiștii din Maramureș atrag atenția că aceste anunțuri nu sunt decât niște anunțuri false folosite de șarlatani pentru diverse înșelătorii. Cum funcționează acest tip de înșelăciune ?

 

Victima care deține și dorește să vândă o astfel de mașină de cusut contactează ”cumpărătorul” la nr. de telefon afișat în anunț. La telefon răspunde de obicei o persoană care vorbește ”stricat” limba română, cu un ”ușor accent german” și care după ce pare interesată de mașina de cusut oferită spre vânzare, punând câteva întrebări despre caractersiticile acesteia (probabil găsite pe internet) solicită bani într-un anumit cont bancar în vederea obținerii unui așa zis certificat de autenticitate. Bineînțeles după ce vânzătorii de bună credință cad în această capcană și depun aceste sume de bani în conturile infractorului, nu mai pot contacta așa zisul vânzător, cartela cu nr. de telefon fiind închisă și cel mai probabil aruncată.

 

O alta metoda folosita de escroci este cea prin care ei promit sa cumpere cu zeci de mii de euro doua masini de cusut vechi !! Victima are doar una singura, care nu ar valora multi bani. Aici intervine un “salvator” care se ofera sa-i vanda victimei a doua masina de cusut, cu “doar” cateva mii de euro. Odata cumparata cea de-a doua masina, la fel ca si in situatia prezentata anterior, infractorii nu mai pot fi contactati.

 

Ce vă sfătuiesc polițiștii pentru a nu ajunge victime ale acestui gen de escrocherie ?

 

 • nu trimiteți bani în avans niciunei persoane sub nicio formă
 • nu oferiți date cu caracter personal, coduri PIN ale cardurilor persoanelor care vă contactează telefonic
 • gândiți-vă întotdeauna foarte bine de ce ar achita o persoană o astfel de sumă pe o mașină de cusut, cel mai probabil defectă
 • nu cumpărați mașini de cusut vechi de la ”binevoitori” care doresc să vă ”ajute” 
 • dacă sunteți contactați de astfel de persoane solicitați ajutorul polițiștilor

În imagine aveți postat un astfel de anunț fals.

post-335-0-50746600-1367389312_thumb.jpg

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Am vazut cateva anunturi de genul si pe strada mea, probabil la oras nu le mai merge si au venit in mediul rural.

Link to comment

Nu stiu daca mai functioneaza sistemul dar cel putin la mine in oras, in Baia Mare, de aprox. o luna au reinceput sa  apara acest tip de anunturi. Nu stiam ce finalitate au aceste ,,tzepe,, eu auzind diferite variante. Oricum sunt convins ca au fost destui oameni pacaliti.

Link to comment

Nu se poate organiza un flagrant si sa ii prinda pe acesti escroci? In general persoanele mai in varsta cad in plasa acestor oameni fara scrupule si isi pierd economiile de o viata.

Link to comment

bugmenot unii dintre ei au fost prinși numai că scopul acestui topic este prevenirea cetățenilor. Uite un exemplu mai jos.

 

sursa : adevarul.ro

 

Ţeapa cu maşini de cusut Singer se modernizează. Doi suspecţi  au fost arestaţi la Făgăraş

 

 

Suspecţii sunt doi bărbaţi, unul din Alba Iulia şi altul din Mediaş. Cei doi au păcălit un bărbat căruia i-au luat 6.000 de lei pentru un certificat fals de autentificare a unei maşini de cusut Singer. Victima a povestit oamenilor legii că s-a întâlnit în municipiul Făgăraş cu cele două persoane,după ce au comunicat în prealabil telefonic,pentru a achiziţiona de la aceştia un certificat de autenticitate pentru maşină de cusut Singer.Victima a plătit celor doi suma de 6.000 lei în schimbul unui fals, iar după ce  şi-a dat seama că a fost păcălit a anunţat poliţia. Suspecţii au fost prinşi în Făgăraş şi aveau asupra lor mai multe acte false. Escrocii au fost arestaţi.  Ţeapa cu maşini de cusut Singer nu este una nouă. Escrocii împânzesc oraşul cu afişe potrivit cărora un colecţionar german cumpără maşini Singer cu 40.000 de euro bucata. Dar respectivul achiziţionează doar maşini pereche, adică două bucăţi, la un preţ de 80.000 de euro. Dacă ai una singură, ţi se indică un număr de telefon, al altei persoane ce ar avea la rându-i o astfel de maşină. Acesta e dispus imediat să-ţi vândă maşina pentru doar 10.000 de euro. Adică, plăteşti 10.000, iei maşina şi ulterior le vinzi pe ambele cu 80.000 de euro. Singura problemă e că după ce faci achiziţia, colecţionarul german nu-ţi mai răspunde la telefon. Acum a mai apărut şi o a doua metodă după ce presa a avertizat victimele. Escrocii spun că vor să cumpere o maşină de cusut cu 40.000 de euro, dar că au nevoie şi de un certificate de autenticitate. Le indică victimelor şi experţii cu care trebuie să vorbească. Naivii plătesc mii de lei pe un act care nu valorează nimic, în speranţa că vor obţine zeci de mii de euro. Poliţiştii din Braşov fac apel la toţi care au fost păgubiţi să vină să depună plângere şi îi sfătuiesc pe oameni să nu cadă în plasa escrocilor. 

Link to comment
 • 5 years later...

NU SUNT POLIȚIST !

Scuze de necro la un topic vechi, dar se pare că treaba cu mașinile de cusut  încă merge. În ultima lună s-a umplut Tg. Mureșul de anunțuri. Cine le-a facut, are ambiții mari. Cine le-a tipărit și-a scos bănuțul....

Aș fi vrut să postez asta în rubrica ”Ask a cop” dar am găsit deja thread-ul ăsta... Care credeți că ar fi cea mai bună cale de acțiune?

1 - Să rup toate afișele care îmi ies în cale?

2 - Să vorbesc cu polițistul de proximitate?

3 - Să dau buzna la mamaia în pod și să-mi iau banii de un apartament pe masina de cusut dacă promit că îi scot toată buruiana din livadă? :naughty:

IMG_20181101_112337.jpg

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Incearca sa nu cazi in plasa lor si sfatuieste-ti si apropiatii. Si da, incearca a vorbesti cu politistul de proximitate si adu-i la cunostinta aspectele astea.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.