Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Pachet de măsuri pentru sprijinirea polițiștilor răniți și a familiilor celor decedați în timpul serviciului

Miercuri, 26 iunie a.c., la propunerea ministrului Afacerilor Interne, în şedinţa săptămânală de Guvern, a fost instituit un pachet de măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor răniţi şi a familiilor celor decedaţi în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Măsura a fost luată prin adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, actul normativ fiind promovat la nivelul Executivului de către Ministerul Afacerilor Interne.

Scopul modificărilor aduse Statutului Poliţistului este acela de a fi asigurată o protecţie suplimentară poliţiştilor şi familiilor acestora, în cazul decesului polițistului sau al încadrării sale într-unul din gradele de invaliditate prevăzute de legislaţia românească.

Ordonanţa de urgenţă modifică cadrul legal existent, care nu oferea până acum posibilitatea valorificării pregătirii şi experienţei poliţiştilor, prin menţinerea în activitate a celor încadraţi într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.
În urma adoptării acestui act normativ, se creează posibilitatea menţinerii poliţistului în activitate, la solicitarea acestuia, pe alte funcții unde își poate valorifica experiența profesională.

Modificările aduse Statutului Poliţistului prevăd şi măsuri de sprijinire ale familiilor poliţiştilor aflaţi într-una din cele două situaţii sus-amintite.

Astfel, se crează posibilitatea angajării în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, a copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii sale în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Aceste măsuri de protecţie sunt aplicabile şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.
Angajarea, în acest caz, se va face cu respectarea cerinţelor legale pentru postul respectiv, cu precădere a cerinţelor generale pentru dobândirea calităţii de poliţist sau a celor de studii.

Necesitatea completării Statutului poliţistului vine ca urmare a faptului că, până în prezent, în situaţia în care un poliţist nu mai îndeplinea anumite condiţii stabilite de baremele medicale, acesta era încadrat într-un grad de invaliditate şi, implicit, exclus din rândul personalului MAI.

Analiza situaţiilor ce au generat catalogarea poliţiştilor ca inapţi pentru exercitarea serviciului poliţienesc a evidenţiat faptul că unele dintre aceste cazuri sunt o consecinţă a rănirii acestora în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, s-a avut în vedere şi faptul că pregătirea specifică dobândită în instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi starea sănătăţii sale, respectiv invaliditatea dobândită, îi restrâng poliţistului posibilitatea de a opta pentru o nouă carieră în afara sistemului de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională.

Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

• 1 lună mai târziu...
Publicat (modificat)

mai stie cineva in ce stadiu se afla Statutul politistului? care ar fi ultima versiune de lucru si pe cand ar putea aparea ca lege? Cei din cadrul penitenciarelor au un proiect de nou statut(sunt si ei functionari publici ca noi) care le permite sa desfasoare activitati lucrative la privat in anumite conditii,daca nu intra in incompatibilitate cu activitatea desfasurata.Oare putem spera sa avem si noi o prevedere similara? http://www.snlp.ro/_files/Legea_statut_30_mai_2013_-_final_1.pdf

Modificat de Kendo2012
Publicat

Ca politist, poti sa desfasori, legal, activitati lucrative la privat, in anumite conditii!

• 3 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat

S-a postat pe site-ul MAI proiectul de lege privind Statutul Politistului.

http://www.scribd.com/doc/189042225/Proiectul-de-lege-privind-Statutul-Politistului-Noiembrie-2013

Publicat

RUSINE, RUSINE, RUSINE!!!! Ce modificari si unde? Parca se spunea ca vom fi OFITERI DE POLITIE!!!

De ce??? Domnilor pseudolideri de sindicate ( ati aparut pe acest forum ca nu ati fost in stare sa-l administrati pe al vostru) nu observati ce se intampla in jurul vostru sau sunteti ocupati!?! AAAA, aveti scuza ca vin sarbatorile si e timpul chiolhanelor!!! La noi cei care MUNCIM in politie nu LUCRAM LA POLITIE, e treaba trista, ffff trista!!! Aruncati doar o privire pe planificarile pe luna in curs si va fi usor sa va dati seama ca un agent (care asa se pare ca va ramane) e planificat de mai muuuulte ori pe evenimente, fara a mai socoti serviciile de AOS la subunitati.

Concluzie nu aveti absolut nici o valoare si nici o influenta, tot cum vor ei se va finisa statutul, tot cand si cum vor ei dau banii, tot cum vor ei se vor da sporurile!!!

Ei au voie sa incalce in mod flagrant si evident (vizibil si pentru orbii ca voi si ca ei) un drept esential: La munca egala drepturi egale!!!

Apelativele si urarile de bine le pune fiecare dupa noncontributie!!! (nu fac corecturi ca-s prea nervos pe situatia de fapt si cred ca mi-ar veni in minte muuulte altele ce ar trebui spuse)

• Moderator
Publicat

RUSINE, RUSINE, RUSINE!!!! Ce modificari si unde? Parca se spunea ca vom fi OFITERI DE POLITIE!!!

Pe tine asta te doare, ca nu te striga sotia acasa "ofiterule"?  :doh:

• Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Elvis, fara suparare, fiecare s-a gandit bine cum vrea sa i se spuna, inainte de a se inscrie la un examen... 

• Displace 2
  • Membru
Publicat (modificat)

Nu danpin, ne cam ustura buzunarul!

Crezi ca daca se va schimba titulatura din agent in ofiter se va schimba si salariul? Parerea mea e ca nu. Tot aceeasi ierarhizare va fi sau cel putin una asemanatoare bazata pe acelasi sistem, tot aceeasi fisa a postului, va fi o functie tot cu studii postliceale prevazuta.

Asa au zis si cand au transformat sergentul major in agent si uita-te ca foarte multe nu s-au schimbat. Un fel de alba-neagra.

Modificat de Ben
  • Apreciez 3
  • Displace 1
Publicat

Ben nu vrei sa pricepi si gata.

Nu-ti mai explic pentru ca vad ca esti incapatanat.

Dar pe tine cu ce te incalzeste ca ma numesc eu agent?

Eu nu am facut scoala de agenti si nici nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fiu agent......iti este tie mai bine?

Publicat

danpin daca asta ai inteles, te mai numesti si politist si moderator pe acest forum, nu pot sa spun decat ca ne meritam soarta....Crezi ca modul de adresare e cel ce ma (ne) intereseaza si deranjeaja? Inseamna ca lucrezi la politie, nu muncesti...Sincer de cate ori ai picat pe evenimente de sarbatori in ultimii 5 ani? Departe de mine gandul de a intra in polemica. Mergeti si va uitati in fisele postului la cei de la judiciar si anuntati-ma si pe mine ce diferente sunt. Iar fisele postului sunt facute oare de...agenti. Daca as putea reda discutia de astazi cu doi comisari sefi de aceeasi varsta cu mine poate mi-ai da dreptate si tu si ben!!!

Of am comparat doua rapoarte de eveniment facute in doua inspectorate diferite, unul de 18 fraze si unul de 4 propozitii, ambele despre acest lucru, oare cine pretinde astfel de lucru si credeti ca o fi agent??? Pana in 2000 era o mare diferenta intre munca ce se pretindea unui agent si cum este astazi, cel putin la politia judiciara. Acum NU MAI ESTE NICI O DIFERENTA. De ce nu sunteti revoltati ca la urma RTUP sau RNUP nu se scrie OFITER ci lucrator sau organ. In cazul asta (caci munca de cercetare penala e caracteristica principala) nu va deranjeaja ca scriem la fel...??? OOOO sau s-ar putea sa fie o problema, ar fi prea putine referate semnate OFITER, credeti-ma nu vorbesc din auzite!!! E tarziu si sunt convins ca disputele dintre noi nu fac decat deliciul celor care sunt pe acest forum  pentru a ne dezbina si discredita, asa ca am sa ma tin de un mai vechi impuls de a nu ma mai agita fara folos. Va urez toate cele bune asa dupa cum meritam si putem fiecare!! (de parca asa s-ar intampla)

• Membru
Publicat

Elvis, nu ma incalzeste cu nimic, nu am nimic cu nimeni si nu-mi este nici mai bine, nici mai rau.

Asa imi par mie lucrurile: ca o simpla schimbare a denumirii nu va rezolva nimic concret cum de altfel s-a intamplat si in trecut. Problema nu este de forma, ci de fond.

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat

Pai Ben daca nici macar forma , voi ofiterii, nu vreti sa o rezolvam, si tu esti unul tanar neatins de anumite lucruri, ce asteptari sa am de la donii chestori din minister?

• Apreciez 2
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

In cadrul conferintei de astazi, ministrul afacerilor interne a reamintit de promovarea statutului politistului postat pe site-ul ministerului si citez: "Sper ca in prima luna al acestui an sa promovam acest statut, legea 360 este depasita complet si acest statut va aseza altfel raporturile dintre administratie si conducerile judetelor, conducerea igpr-ului, conducerea politiei de frontiera, ca sa zic asa, cei care lucreaza in strada. Va trebui sa existe o mai mare atentie un mai mare sprijin pentru acestia, iar conducerea administrativa sa actioneze eficient atunci cand se intampla lucruri ce trebuiesc canalizate, sactionate. " Intreaga alocutiune se gaseste

• Apreciez 2
  • 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Dezbatere publică pe marginea proiectului Legii privind Statutul poliţistului

Joi, 23 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a desfăşurat o dezbatere publică pe marginea proiectului Legii privind Statutul poliţistului, la care au participat reprezentaţi ai conducerii M.A.I., ai organizaţiilor sindicale reprezentative pentru poliţişti şi ai celor profesionale.

În cadrul întrunirii, reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi profesionale ale poliţiştilor au formulat propuneri şi au purtat discuţii pe marginea prevederilor proiectului Legii privind Statutul Poliţistului.

De asemenea, cei prezenţi au adus în discuţie şi probleme de ordin profesional şi social cu care se confruntă poliţiştii, subliniind necesitatea ca viitorul statut al poliţistului să ofere soluţii viabile pentru rezolvarea lor.

Propunerile formulate în cadrul întâlnirii de astăzi vor fi analizate de către specialiştii Ministerului Afacerilor Interne şi integrate în proiectul Legii privind Statutului poliţistului, documentul în forma sa finală urmând a fi prezentat ulterior Comisiei de Dialog Social.

La acestă dezbatere publică au participat reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România "Al. I Cuza", Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „ProLex”, Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul”, Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie „Sed Lex”, Sindicatului Naţional Uniunea Poliţiştilor UNIPOL şi ai Corpului Naţional al Poliţiştilor.

• 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna dimineata! Sunt mai nou in domeniu si vreau sa pun o intrebare, deocamdata din punctul de vedere al unui privitor la ceea ce se intampla si in anul 2014, cu privire la modul in care un politist este abordat "pe strada" atunci cand acesta actioneaza in scopul indeplinirii unei misiuni sau a unor dispozitii, fie in cadrul rutier ori cel de ordine si siguranta publica (voi atasa intrebarii si un exeplu): Majoritatea cetatenilor "cu multe drepturi", probabil inteleg gresit legea, sensul acesteia, ori sensul existentei oamenilor legii, care se asigura ca aceasta este respectata, pentru o mai buna evolutie spre civilizatie. De ce spun asta? Deoarece, de fiecare data cand un cetatean este oprit de catre un agent de politie, in urma incalcarii unei legi, sa presupunem "rutiere", acesta acuza "abuz" si iar "abuz" si nu mai stiu ce (de aceea m-am exprimat mai sus despre cetatenii "cu multe drepturi"). Asadar, mai exact, intrebarea si nedumerirea mea este: Ce este de facut pentru ca stimabilii cetateni ai statului roman, presupus in dezvoltare, care trebuie sa se supuna legilor, care datorita democratiei, nu mai sunt impuse cu forta, ci cat se poate de diplomat, acestea sunt impuse pentru a putea avea un sens sau o cale de convietuire. Ei bine, oamenii nu inteleg acest lucru, iar pentru ei, nu stiu ce inseamna armata, insa politia nu asigura siguranta si pacea, ci ei o deranjeaza? Problema este ca nici in SUA nu este comunism, ci tot democratie, iar legea acolo este totusi impusa prin forta si prudenta in acelasi timp, dar aici lumea subestimeaza politia, nu o considera, in adevaratul ei sens, aparatoarea lor, ci din contra, dusmanul lor. Dar ce nu inteleg ei este ca, isi fac rau singuri si apoi reclama ca politia este de vina: Politistul rutier opreste un cetatean care a incalcat legea, acesta devine violent cu agentii, ii jigneste, ii loveste, iar dupa minute in sir de diplomatie, echipajul de politie procedeaza la retinerea individului violent si tot ei sunt acuzati ca au gresit (https://www.youtube.com/watch?v=knt-mv14nZI). Pe bune? In opinia mea, politia trebuie sa fie politie si legea, lege, pentru toata lumea! In Romania, "s-au invatat" cam toti cetatenii sa spuna foarte usor, cu una cu doua: "abuz" si ca ei "au drepturi", cu sens nelimitat, ca sa nu mai spun de nenumaratele ultrajuri care se fac asupra politistilor. Ce se poate face in priviinta aceasta? Chiar nu se poate impune politia prin a se proceda la intarirea statutului politistului, in ceea ce priveste drepturile acestuia la arest, chiar si pentru cea mai mica jignire, atingere sau nesupunere? Care oricum, toate constituie ultraj asupra politistilor si cu toate astea, tot politistii trebuie sa fie diplomati si sa taca...?

Modificat de officeralexandru
  • Apreciez 2
  • 2 luni mai târziu...
  • Moderator
Publicat (modificat)

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca sunt neconstitutionale mai multe dispozitii ale unor articole din Legea privind statutul politistului, scrie Agerpres.

"In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.59 alin.(2), art.60 alin.(1) si ale art.62 alin.(3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat al CCR.

Judecatorii au constatat ca sunt neconstitutionale respectivele prevederi dupa ce au admis o exceptie ridicata de o persoana in instanta. Aceasta a fost cercetata disciplinar in baza unui ordin al ministrului pe care nu-l cunoaste, deoarece nu a fost publicat in Monitorul Oficial, si care contine dispozitii cu caracter de lege. 

Art. 59 alin.(2) prevede: "Procedura cercetarii prealabile se reglementeaza prin ordin al ministrului administratiei si internelor".

Art. 60 alin.(1) prevede: "Aplicarea sanctiunilor disciplinare se face potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, dupa expirarea termenului de contestare, prevazut la art. 61 alin. (1)".

Art. 62 alin.(3) prevede: "Consiliile de disciplina isi desfasoara activitatea in baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului administratiei si internelor".

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sursa: www.hotnews.ro

Avand in vedere contundenta stirii, s-a deschis un topic separat:

Modificat de CITADELA
  • Marius a eliminat recomandarea pentru acest topic
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Propun abrogarea sau modificarea art. 45 litera i, in sensul ca politistului sa i se permită sa mai aibă un job part-time atat la stat cât și la privat.

• 6 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat

Salutare!

Știu că a trecut ceva vreme de când nu s-a mai postat aici, dar vreau să vă aduc la cunoștință două chestii:

• bănuiesc că știți cu toții de proiectul de OUG de modificare a Statutului polițistului, pentru că ne-a fost trimis spre consultare mai tuturor. În cazul în care nu l-ați consultat, îl puteți vedea aici. Nu vreau să vorbesc acum despre acest proiect, vom discuta mai târziu (sper)
  • astăzi, în Camera Deputaților, a fost aprobat un proiect legislativ de modificare a Statutului polițistului, prin aceea că polițistul va fi sprijinit la cumpărarea unei case, prin compensare lunară pentru rată (de fapt, banii de chirie se redenumesc în ”compensare rată casă”), ceea ce e un lucru foarte bun! În cazul în care nu știați despre această modificare, o puteți consulta aici sau aici, sau să citiți știrile de aici și aici.

Propunerea a doua, cea cu banii de chirie, a trecut de Parlament, urmează să fie transmisă președintelui, care, să sperăm, o va promulga. Întrebările vin acum: bănuiesc că o să trebuiască elaborarea unor norme de aplicare, cum este și în cazul chiriei. Dar cine va beneficia de aplicabilitatea modificării? Cei care primeau chirie și anterior intrării în vigoare a modificării, și-au cumpărat locuință? Deși mi-ar plăcea să cred asta, îmi este tare teamă că nu se va aplica retroactiv, ci numai colegilor care vor contracta un împrumut imobiliar după intrarea în vigoare a modificării. Chiar și așa, este o modificare legislativă foarte importantă și care era așteptată de 16 ani, de la intrarea în vigoare a Legii 360, care încă mai spune că !polițistul poate fi ajutat, o singură dată în carieră, la achiziționarea unei locuințe personale”. Din păcat, acest drept nu a putut fi pus niciodată în aplicare, tocmai din lipsa unor norme care să reglementeze acest lucru

Personal, eu mă aflu în situația de a fi primit timp de 12 ani compensație de chirie, apoi m-am hotărât să îmi cumpăr locuință, renunțând la compensația aceea jalnică de 600 lei/lunar. Voi încerca să aflu dacă și mie mi se aplică noua modificare, ținând cont că, la momentul în care eu am contractat împrumutul imobiliar, aveam dreptul la un ajutor pentru achiziționarea locuinței, dar care nu putea fi pus în aplicare la momentul respectiv, din considerentele pe care vi le-am spus mai sus. 

• Apreciez 4
Publicat (modificat)

Din 2002 pana acum nu s-au emis norme metodologice sau un ordin de ministru prin care ,,politistul o sa fie sprijinit o singura data in cariera sa isi achizitioneze o locuinta". Mai este mult pana departe....sa nu ne imbatam cu apa rece. Voi v-ati pus intrebarea care este impactul bugetar? Suntem politisti, pompieri , jandarmi si militari. Imi doresc din tot sufletul sa se puna in aplicare aceasta modificare si domnii politicieni sa gasesca bani. Daca ati uitat eu va readuc aminte......politistii si militarii nu sunt in programul de guvernare al PSD ! In realitate nu am fost in niciun program de guvernare al vreunui partid din 1989!

Modificat de Elvis
  • Membru
Publicat

Daca modificarea aceasta se va referi doar la transformarea compensatiei de chirie in ajutor pentru cumpararea unei locuinte, va avea zero impact bugetar suplimentar, pentru ca de ea nu vor beneficia, in forma adoptata, decat politistii care in prezent indeplinesc conditiile legale pentru acordarea compensatiei de chirie si care vor contracta ulterior o locuinta. Evident, acest lucru creeaza niste discriminari destul de mari si presimt niste procese legate de acest fapt. Totusi, nu mai e un pas, respectiv Senatul?

Publicat

Dupa cum este formulata, se refera doar la cadrele care beneficiaza de compensatia pentru chirie, nu si la cele care au deja achizionata o locuinta.

Iar legi retraoctive cu impact pozitiv asupra cetateanului, nu prea sunt la noi. 

Probabil ca de aceea, Comisia pentru drepturile omului, culte si probleme ale minoritatilor nationale a dat aviz negativ.

Aviz pozitiv a primit de la Comisia pentru aparare si de la cea pentru Administratie Publica.

Si eu stiam ca mai trebuie sa treaca de Senat, promulgata de Presedinte si apoi publicare in M.O.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.