Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Nu se pune problema in situatia asta de "secret profesional". Putem vorbi de violarea secretului profesiona in situatia divulgarii, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane ori institutii.

• Membru
Publicat (modificat)

Crede-ma ca nu intra deloc in categoria secretului de serviciu sau profesional, acela este un alt domeniu al muncii de politie, care nu se regaseste nici la fisc, garda financiara sau itm, ci doar pe la servicii. Ti-as povesti mai multe, pentru a te convinge, dar ar insemna sa incalc prevederea de care vorbesti.

Datele cu caracter personal, nu sunt deloc secrete de serviciu, iar pana la aparitia legii 577, dupa ce am intrat in UE, nu aveau nici macar caracter confidential.

Ironia ta privind "agentii secreti" este gratuita si o inteleg tocmai pentru ca sunt constient de faptul ca nu ai idee despre aceasta munca speciala, pe care politistii o desfasoara, si crezi ca ea consta in manipularea si circulatia datelor cu caracer personal. Te asigur ca nu in asta consta, tocmai de aceea comaparatia cu alte organe de control nu e deloc potrivita. Politistii au acces la informatii cu adevarat secrete, care si ele sunt impartite pe categorii.

Din raspunsul tau, sa inteleg ca daca cineva ma reclama constant complet nejustificat si vin la tine pentru a-l chema in instanta sa-i cer daune, ma vei invata sa-l reclam si eu pe el, ca sa fie sanctionat, pe principiul "ba pe-a masii"?

Poate doresc sa ma judec cu el si sa-l jupoi de bani pentru ca ma steseaza trimitandu-mi politia pe cap si pot dovedi ca am fost prejudiciat tocmai pentru ca am pierdut timpul pentru a da explicatii pe la sectia de politie, mi-a fost afectat prestigiul si imagina, bla, bla, bla. Nu am acest drept?

Modificat de Octavian
  • Apreciez 1
Publicat

nu ma refer la secret de serviciu si faceti o confuzie intre secret profesional si cel de serviciu. sunt notiuni diferite si nu inseamna acelasi lucru.

revin: identitatea unui reclamant este un secret profesional deoarece, in opinia mea, se incadreaza in dispozitiile art 42 din statut. aceeasi preveder o regasiti si in actele normative ale altor organe de control si nu stau acum sa expun motivarea unei asemenea obligatii deoarece este evident.

a doua chestiune: nu exista nici o legatura in aceasta speta cu datele personale, nu vorbim de culegere si prelucrare a datelor personale si legea 677 nu este aplicabila in aceasta speta. faceti o extindere nejustificata a legii 677 insa ratiunea este depasita. cititi legea si o sa vedeti ca nu are nici o aplicare in acest caz. altul este obiectul legii. este ca si cum ai spune ca identitatea unui martor nu poate fi secreta intr-o urmarire penale deoarece legea 677 nu prevede datele personale ca si secret de serviciu sau profesional.

in concluzie: identitatea reclamantului nu trebuie dezvaluita celui sanctionat, este contrar statutului politistului si nu exista nici o lege contraventionala (og2, lg 61, etc) care sa prevada - sub orice forma- o exceptie de la acest aspect.

in rest, fiecare functionar poate dezvalui ce date doreste el in cursul unei actiuni insa exista un risc legal. de exemplu, cel sanctionat sa afirme in fata instantei de unde a aflat identitatea celui care l-a reclamat, in cadrul unui litigiu civil intre cele 2 parti. in mod cert ca cel afectat de indiscretie va avea posibilitatea sa umple functionarul de reclamatii si sesizari.

• Membru
Publicat

Maxu de multe ori ai avut dreptate, dar aici crede-ma ca nu ai. Nu este vorba de nicio confuzie. Secretul este secret, nu il confunda cu confidentialitatea unor date. Acum secretul este de mai multe feluri (de serviciu, de stat, etc) clasificare prevazuta expres de lege. Legiuitorul cand a formulat acel text de lege din statutul politistului, pentru a nu le mai enumera pe toate a folosit acel termen general "secret profesional", tocmai pentru ca politistii au acces la diferite niveluri in functie de locul unde muncesc, iar in plus acele clasificari au fost modificate de-a lungul timpului. In acest fel chiar daca ele se modifica, statutul le cuprinde pe toate datorita acelui termen general.

Si ca sa te convingi ca am dreptate, este suficient sa citesti cu atentie prima fraza din acel articol 42, care ne spune: " sa pastreze secretul profesional, precum si confidentialitatea datelor dobandite in timpul desfasurarii activitatii". Deci pe langa datele secrete, secrete stabilite clar de lege se face referire si la datele confidentiale, care NU sunt clasificate ca secrete.

Identitatea unui reclamant NU poate fi secret de niciun fel, ci constituie date cu caracter confidential. De asemenea pentru ca identitatea unui martor sa devina secreta, acesta trebuie sa fie inclus in acel program de protectie a martorilor, iar pentru a se intampla asta trebuiesc indeplinite mai multe conditii, iar decizia nu apartine politistului. Nu mai compara politistii cu organele de control, gen fisc, itm, gf, pentru ca aceia nu au aceleasi atributii si nu fac munca informativa sau speciala, tocmai de aceea politistii au un statut special si actele normative ale celorlate organe de control nu se pot compara. De aceea iti spun ca aici te inseli, pentru ca identitatea reclamantului nu este deloc secreta si conform prevederilor pe care le-am postat mai sus, daca cel reclamat solicita esti nevoit sa i le spui, tocmai pentru ca nu exista o prevedere expresa si clara care sa dea politistului posibilitatea sa refuze.

Te-am intrebat clar, ceva mai sus, de ce nu raspunzi?

Daca ai vreun client care este reclamat de cineva si acesta doreste sa-l cheme in judecata pe acel misterios grijuliu, ii spui ca nu se poate?

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

nu m-ai convins deoarece tu faci analiza gramaticala: secretul profesional nubeste acelasi lucru cu secretul de serviciu si legile in vigoare o arata. daca ai o alta opinie, argumenteaza cu texte de lege si nu cu analiza gramaticala. in lege, un termen din vocabular poate avea alt inteles decit in DEX.

asa cum am spus, in legile aplicabile altor organe de control exista diferenta intre cele 2 notiuni. nu sunt la birou ca sa caut sa iti indic exact articolul, cu citat, insa crede- ma pe cuvint ca exista. de aceea nu achiesez la analiza ta gramaticala.

un singur exemplu- secretul profesional este definit si sanctionat de codul penal sub aspectul incalcarii sale. cel de serviciu beneficiaza de lege speciala si cei din sistem cunosc reglemetarile in vigoare ( incepind cu controlul sri asupra modalitatilor de pastrare, circuitul documentatiei, pastrarea ei, etc etc). daca ar fi acelasi lucru atunci si regimul juridic ar fi unitar, dar nu este.

ti-am raspuns dar nu citesti ce scriu: o astfel de actiune nu ar avea sanse de succes, nu ai o baza legala sa o intemeiezi. fostul art 998-999 Cod cv nu este suficient ptr a cistiga o asemenea actiune. singura sansa este ca agentul de politie sa sanctioneze reclamatiile repetate fara obiect sau apelurile la 112 facute aiurea. nu orice nemultumire se poate rezolva in instanta.

nu este vorba de a avea dreptate, nu incer sa conving pe nimeni de pozitia mea. pur si simplu astea sunt argumentele mele legale si doctrinare. potimfii de acord sau nu insa nu ma acuza ca incerc sa am dreptate. nu incerc nimic, doar discut o interesanta speta de drept :)

Modificat de maxu08
Publicat

Maxu, nu inteleg pe cine vrei sa convingi,dar in aceasta speta nu ai dreptate. Citeste ce am scris eu mai sus si gasesti justificarea pentru care reclamantul devine martor. Politistul nu mai este organ constatator direct, (prin propriile simturi) ci aplica sanctiunea pe baza celor reclamate si bine ar fi si sustinute in scris. Procesul-verbal ajunge la contravenient si astfel ia cunostinta de datele reclamantului(martorului) din cuprinsul acestuia. Si mai este o problema : procesul-verbal de contraventie, se afiseaza in anumite situatii la locul de domiciliu al contravenientului, putand fi observat si de vecini ori alte persoane care au acces in spatiul comun. Politistul respecta in acest caz prevederile OG nr.2/2001 Dar totusi, se pune intrebarea: in acest caz se respecta si prevederile Legii nr.677/2001?

• Moderator
Publicat

Maxu dacă tu depui o petiție la poliție în care soliciți să ți se comunice datele de stare civilă ale celui ce te-a reclamat, pentru a-l acționa în judecată și primești un răspuns de genul: „nu vă putem furniza astfel de date întrucât se încadrează în categoria secretului profesional, conform prevederilor art.42 din Legea 360” este în regulă?

Publicat

un raspuns similar am primit de la ITM cind am cerut sa stiu care salariat a reclamat probleme false. au invocat confidentialitatea datelor reclamantilor si au arata si temeiul legal. stiam raspunsul insa am incercat ca sa nu zic ca nu am incercat si varianta asta. secretul profesional este aplicabil la mod individual, adica datele nu le poate furniza un politist deoarece se aplica art.42.

sunt gata sa ascult opinii contrare cu privire la secret profesional si de ce art 42 nu se aplica in speta discutata. sunt open mind :)

idem si ptr Gf, cind exista numeroase cazuri in care adversarii se reclama unul pe celalalt la Gf ca si razbunare :)

in alte cazuri am aflat in mod neoficial direct de la inspectori, la o masa data cind s-a terminat controlul :)

• Moderator
Publicat

Eu nu imi dau seama cum si in ce baza legala ai stabilit ca identitatea petitionarului face parte din secretul profesional.

Publicat

art 42 este clar- Poliţistul este obligat:

a) să păstreze secretul profesional, precum şi confidenţialitatea datelor dobândite în timpul desfăşurării activităţii, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor în care îndeplinirea sarcinilor de serviciu, nevoile justiţiei sau legea impun dezvăluirea acestora;

de aici imi iese pasienta :) datele unui reclamant se incadreaza perfect in aceasta prevedere. daca eu gresesc, nu realizez unde. serios :) mie mi se pare foarte clara - un agent afla datele unei persoane (reclamant) in exercitarea activitatii (si nu la bere sau conversatie pe chat). aceste date sunt confidentiale si apartin secretului profesional ( in fucntie de natura datelor) la fel cum si eu, ca avocat, am aceleasi obligatii.

legea 677 nu poate fi incadrata la exceptia prevazuta in alin.a teza finala deoarece nu este o exceptie ci o regula generala si cu aplicabilitate limitata la cele prevazute in cuprinsul ei.

• Moderator
Publicat

Poate or avea cei de la ITM o prevedere legală în care să spună că identitatea reclamatului este confidențială, dar în art. 42 nu se spune așa ceva, este doar o deducție pe care tu o faci.

Dacă eu vreau să mă judec cu cel ce mă reclamă, este dreptul meu, la fel ca și accesul liber la actul de justiție, indiferent că am șanse sau nu să câștig. Iar statul prin instituțiile sale nu-mi poate ascunde astfel de date, tocmai din acest motiv identitatea petiționarului nu poate face niciodată parte din secretul profesional. Pentru că dacă nu-mi comunică datele reclamangiului, îmi îngrădește dreptul de a avea acces liber la actul de justiție.

• Moderator
Publicat

Scrie acolo că identitatea petitionarului face parte din secretul profesional? Te asigur că nu, e doar interpretarea ta.

Exista norme interne ce reglementeaza informatiile secrete, secretele de serviciu si cele care nu sunt destinate publicitatii, iar la aceste aspecte se refera art. 42 pe care il tot invoci. Mai mult, din cate imi amintesc identitatea unei persoane ce depune o petitie nu face parte din informatiile confidentiale si asta pentru că legislatia il obliga pe cel care formuleaza o reclamație să ofere toate datele de identificare.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Am si eu o intrebare pentru un politist! Daca in timp ce ma plimb prin parc,singur, si langa o banca se afla mai multi tipi care cu chef de scandal se leaga de mine si ma lovesc cat sa-mi provoace leziuni corporale minore! Chem politia ,si pot sa le solicit acestora numele celui(sau celor) care m-au lovit , dupa ce politisti ii legitimeaza , pentru a-i putea da in judecata pe indivizi (pentru ca nu ii cunosc). Va multumesc!

• 3 luni mai târziu...
Publicat

Vă rog să imi daţi un raspuns competent si clar, cu privire la situaţia în care vecinii din apartamentul de deasupra produc zgomote (tropăieli, joc cu mingea, bile pe parchet, sărituri, etc), aproape zilnic si aproape permanent, deseori si după ora 22.00. Aceasta se intâmplă de mai mult de 8 (ani). Zgomotele sunt atît de puternice, încât îi deranjează şi pe vecinii de dedesubt. Suntem oameni civilizaţi si am încercat, împreună cu vecinii să le explicăm că vrem sa ne odihnim noaptea, dar şi ziua, sau în weekend, în condiţii normale, dar răspunsul lor a fost că au doi copii mici si că nu au cum să-i liniştească. Între timp, unul dintre copii a devenit mai mare (cca 10 ani), iar zgomotele pe care le produce sunt de o intensitate din ce in ce mai mare. Ne-am adresat organelor de Poliţie de mai multe ori, dar nu s-a schimbat nimic. Situaţia a devenit insuportabilă, iar zgomotele devin din ce în ce mai puternice şi mai frecvente, pe zi ce trece, iar respectivii nu pot fi abordaţi. Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns !

Publicat

Civilizat, situatia e urmatoarea: tulburarea linistii publice e o simpla contraventie din Legea nr 61/1991 "art 3 pct. 26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;" si e sanctionata cu amenda intre 500-1500 lei. Poti sa te adresezi organelor de politie printr-o sesizare scrisa. Daca nici asa nu se potolesc, te sfatuiesc sa te muti deasupra lor si sa le faci si tu urat...

• Apreciez 1
Publicat

Art. 364 COD PENAL - Tulburarea folosinţei locuinţei

(1) Fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil ori prin care se împiedică normala folosinţă a locuinţei se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(3) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

• Displace 4
Publicat

Personal sunt de parere ca art.346 cod penal nu are de a face cu situatia solicitata. Tulburarea la care se refera codul penal consta fie in imposibilitatea accesarii/folosirii unui segment( camera, incapere, dependinta), folosirea fara drept, revendicarea acestora, etc. ori simpla larma din vecinatatea imobilului nu consta in ingradirea dreptului de folosinta asupra acestuia.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat (modificat)

art 364 nu este aplicabil in aceasta cauza. toata lumea se pricepe la femei, fotbal si legislatie.

Modificat de maxu08
  • Apreciez 1
Publicat

Pai... am sesizat si in scris, si verbal si telefonic organele de Politie, care "au luat masuri", iar situatia s-a agravat. Din ce ati scris, inteleg ca e o simpla contraventie, in masura in care e simplu de suportat ceea ce fac oamenii aceia. Eu v-am rugat sa-mi spuneti daca exista totusi o modalitate legala sa-i fac sa se linisteasca, pentru ca nu tine de firea mea sa apelez la metode "neortodoxe". Poate credeti ca e minor aspectul pe care vi l-am prezentat, dar nu deloc asa. In weekend-ul trecut, am avut un musafir, caruia ii spuneam de mult timp ce se intampla si nu m-a crezut... pana a stat 3 zile la mine si mi-a garantat ca nu si-a inchipuit ca se poate asa ceva. In fine, daca e o simpla contraventie, tinand cont ca am boxe suficient de puternice si muzica destula, as putea sa-mi permit sa dau discoteca la tot cartierul, intre orele in care nu e contraventie? Serios vorbind, oamenii mai dorm si ziua, mai ales daca muncesc noaptea, iar vecinii mei de deasupra fac intentionat acele zgomote. Presupunand ca as vrea sa ma mut deasupra lor, sunt sigur ca nu ar vrea nimeni sa suporte ce suport eu, de atatia ani. Din ceea ce ati scris, inteleg ca trebuie sa apelez la violenta, iar daca altfel nu se poate, ma voi gandi la solutia asta.

• Displace 1
Publicat

daca veti sesiza politia ori de cite ori se fac zgomote iar amenzile vor curge in lant, se vor potoli pina la urma. nimeni nu are bani sa achite amenda maxima primita zilnic.

Publicat

Nu se mai pot rezolva problemele de acest gen prin clasica bătaie?

În ţeavă, desigur. :) Sunaţi la poliţie, când e cazul, în niciun caz nu recurgeţi la

violenţă pentru că puteţi să intraţi deja pe teritoriul minat al penalului.

Un amic avea obiceiul să terorizeze o vecină cu nişte boxe de discotecă, dar după

ce l-a usturat buzunarul de câteva ori, ascultă numai "în surdină". Diferenţa e că

gălăgia făcută de el se auzea din stradă şi le-a fost mai uşor poliţiştilor să-i dea

amenda, era evident, nici n-a comentat. Întâi a fost avertismnet, apoi amenzi, dacă

mai are procesele verbale îl întreb cât l-a costat "distracţia" per total. Oricu, n-a

fost ieftin. :lol:

Publicat

aici va sugerez sa depuneti plangere scrisa la fiecare 2 zile cate una pana cand se va rezolva.

sa va explic...

daca sunati tot timpul la 112, care este un numar de urgenta si nu un numar pentru orice sesizari, puteti fi si dvs. amendat.

aici daca nu am dreptate ma puteti contrazice! insa am coordonat Centrul Operational 2 ani si stiu ce vorbesc!

deci patrula va veni la primul apel, la al doilea, dar de la al treilea nu garantez ca nu veti fi amendat si dvs..chiar daca aveti dreptate si e zgomot....pt ca pot fi mai multe apeluri odata iar cineva isi poate pierde viata....

dar daca depuneti plangerea scrisa e altceva...pt ca plangerea dvs, va fi data la un politist care va chema pt audiere vecinii si fiti sigur ca acestora nu le va conveni sa tot vina la politie pt declaratii! vor fi si amendati, asta e cert, dar in plus se vor si deplasa destul de des la politie, vor primi notificari etc... oricum si dvs. veti fi informat despre masurile luate de politisti.

Publicat

Buna Seara !

Intampin si eu o situatie asemanatoare,tulburarea linistii publice.In cazul meu,vecinul obisnuieste de ceva vreme sa asculte muzica atat de tare incat se aude si din strada(mai deschide si geamurile).Treaba asta se intampla dupa`amiaza si dureaza de la 20 minute pana la o ora,aproape in fiecare zi.Pe de o parte,il inteleg e tipul adolescentului care si`a ratat viata,fara scoala,fara loc de munca,ce dracu sa faca altceva?!Ieri am vorbit cu el si l`am rugat sa mai rareasca ritualurile salbatice de dubstep si totusi nici astazi nu s`a putut abtine sa nu`i dea drumu la muzica vreo jumatate de ora(recunosc ca nu e exagerat,dar daca vreau sa am liniste dupa`amiaza,chiar cer prea mult? )O sa il mai las cateva zile,insa vreau sa stiu,se incadreaza in legea 61/1991,art.3 al 25?

Sunt si eu un adolescent si inteleg fenomenul asta de ascultat muzica tare,dar vreau sa inceteze macar pana in vara(cand o sa sustin admiterea la politie,deci cam am de invatat :D )

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Multumesc !

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.