Jump to content
POLITISTI.ro

MarinaC

Recommended Posts

Ce ma bucur ca existati ! Incerc sa aflu cu telefoane, vizite ce pasi ar trebui sa urmez in situatia mea si nu reusesc.

Pe scurt : am avut un accident acum o luna; frana brusca, intrat in masina in fata, nu am respectat distanta; persoana din masina din fata s-a speriat, a chemat salvarea.. de aici a urmat procedura obisnuita (politie, declaratii etc) ; persoana respectiva nu a patit nimic si e chiar dispusa sa declare ca nu are nimic (am fost si eu cu ea la medic sa ma asigur ca e totul in regula).

Acum, nu stiu unde, cu cine trebuie sa vorbesc etc.

Am incercat sa gasesc info deja postate ca sa nu va mai fac sa pierdeti timp.. nu prea am gasit.

Ma puteti ajuta, va rog ?

Multumesc anticipat !

Marina

• Moderator

Marina,

Daca persoana presupus vatamata in urma accidentului nu doreste sa depuna plangere impotriva ta, trebuie sa mearga la politistul care are cauza in lucru si sa declare in scris acest lucru. Dupa ce face acest lucru dosarul se inchide.

Procedura este destul de anevoioasa si dureaza ceva timp.

Dureaza destul de mult timp procedura, vei fi chemata atat tu cat si persoana vatamata din nou la cercetari penale pentru o a doua declaratie iar daca nu depune plangere se va da solutia, abia cand vei afla solutia data prin parchet se va termina totul, totul depinde de cat de repede sunt primite hartiile in dosar de la alte insitutii (spital, medicina legala) si bineinteles de pretentiile persoanei vatamate.

Multumesc pt raspuns !

Cum aflu cine se ocupa de dosarul meu ? Anevoios inseamna luni de zile ? :( si dupa dosarul va fi solutionat.. in functie de ce se stabileste cat mai raman fara permis ?

Inteleg ca persoana presupus vatamata are dreptul sa depuna plangere timp de 60 zile ; e diferenta de timp intre a nu depunde declaratia asta si a o depune ? adica se inchide mai repede daca depune ea declaratia ? nu stiu daca are importanta, mentionez totusi : nu se pune problema de spitalizare sau altceva...a fost numai o constatare a salvarii in cazul acesta...

• Moderator

Dacă victima declară în scris că nu dorește să depună plângere, nu are pretenții, etc, da se termină mai repede, se va încheia mai devreme.

Pentru a afla la cine este dosarul, cred că cel mai repede o poți face dacă iei legătura cu polițistul ce te-a audiat atunci.

• Member

Sau poti merge in fata unui notar unde respectiva persoana sa dea o declaratie din care sa reiasa ca nu are pretentii de la tine si nu se constituie parte civila,dupa care o duci la politistul care se ocupa de dosar si cred ca acest lucru va grabi solutionarea acestuia.

• Upvote 1

Nu ar avea niciun rost să cheltuie niște bani, pe care-i dă la un notar, când exact același rezultat îl obține dacă declarația este consemnată în prezența polițistului.

• Upvote 1

Dosarul este mai intai inregistratat la Unitatea de Politie din care face parte agentul constatator(cel ce a intocmit dosar de cercetare penala art. 184 CP) dupa care este trimis la Parchetul de pe langa Judecatoria in care este arondata Unitatea de Politie pentru atribuirea de numar unic ex: 100/P/2012 si abia dupa aceea dosarul se reintoarce la Unitatea de Politie pentru a intra in lucru- la cercetari penale- unde in baza citatiilor veti fi chemati atat dvs. cat si victima incidentului pentru declaratii. Acolo in fata politistului "victima acc. " trebuie sa declare ca nu depune plangere penala impotriva dvs. pt. vatamare corporala din culpa, si ca nu are pretentii. Abia dupa ce declaratiile partilor sunt consemnate, politistul de la cercetari penale intocmeste un referat cu propunere de NUP si trimite dosarul la procurorul cu care lucreaza pentru confirmarea solutiei sau infirmare- al doilea caz nu cred ca este posibil in cazul dvs. daca victima nu are peste 10 zile de ingrijiri medicale. Termenul de finalizare a dosarului penal variaza in functie de cat de aglomerat este cel de la cercetari penale(cate dosare are in lucru). Daca vi s-a retinut permisul de conducere puteti cere prelungirea dreptului de a conduce auto pe drumurile publice cu cate 30 zile pana la solutionarea dosarului penal: cerere la procurorul care are repartizat dosarul penal, acesta elibereaza o rezolutie, cu aceasta la Servicul Rutier care v-a retinut permisul impreuna cu dovada si actul de identitate, si seful SR va prelungeste dovada cu 30 zile. Dupa finalizarea dosarului Penal, daca spuneti ca a fost doar o nepastrare a distantei de siguranta (art. 51 alin. 1) din OUG 195/2002 Rep. dupa NUP se va intocmi un proces verbal de constatare a contraventiei amenda (4 puncte= 280 lei) sau avertisment si 3 puncte de penalizare. Sa auzim de bine!

• Upvote 3