Jump to content
POLITISTI.ro

NewsBot

Recommended Posts

Poliţia Rutieră, vă recomandă!

Poliţiştii de la rutieră acţionează zilnic, pe principalele căi de comunicaţie, pentru diminuarea riscului rutier. Întrucât mulţi cetăţeni au ales să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile montane, valorile de trafic înregistrate pe D.N. 1 sunt ridicate. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Poliţiştii rutieri acţionează cu precădere pe principalele drumuri, pentru fluidizarea traficului rutier şi preîntâmpinarea producerii unor evenimente nedorite.

În această perioadă sunt folosite la capacitate maximă aparatele video de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depăşirile hazardate.

În acelaşi context, se recomandă pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

De asemenea, poliţiştii reamintesc conducătorilor auto că în această perioadă, efectivele de poliţie rutieră care se află la datorie pentru a asigura fluenţa traficului rutier vor avea în vedere şi depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care vor fi efectuate controale în trafic.

Având în vedere că suntem în plin sezon de iarnă, pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, face următoarele recomandări participanţilor la trafic:

Conducătorii auto, înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor!

Aceştia sunt sfătuiţi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic şi, chiar dacă se află în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabila este umedă ori acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă, sau drumul este din piatră cubică, trebuie să circule cu viteza redusă!

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor ca înainte de a porni la drum să verifice starea tehnică a maşinii, să o echipeze corespunzător pentru sezonul rece şi să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să-l străbată, să nu plece la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant. De asemenea, să verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, pentru a putea frana în condiţii de siguranţă şi să menţină o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei, nu trebuie să viraţi şi sa frânaţi în acelaşi timp!

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite!

Păstraţi rândul în coloană şi nu vă hazardaţi în efectuarea unor depăşiri neregulamentare! Asiguraţi-vă la schimbarea direcţiei de mers. Oricând, din spate sau din faţă poate un alt autovehicul!

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru ca puteţi derapa foarte uşor!

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Poliţia Rutieră recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

Nu vă urcaţi la volan, daca aţi consumat băuturi alcoolice!

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

Respectaţi ceilalţi participanţi latrafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete,mopede,motociclete!

Cetaţenilor români care s-au întors acasă le reamintim că legislaţia în domeniu este la fel de fermă şi în România, iar regulile de circulaţie trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector!

Traversaţi străzile numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde!

Siguranţa rutieră este o prioritate naţională. Oamenii trebuie să conştientizeze că siguranţa traficului rutier, reprezintă şi siguranţa lor.

DRUM BUN!

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • NewsBot

    34

Asigurarea fluenţei traficului rutier

În urma căderilor de zăpadă, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, acţionează pe cele nouă Drumuri Naţionale care tranzitează judeţul, precum şi pe drumurile judeţene şi comunale din şi dintre localităţi, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier.

La această oră, traficul rutier în judeţul Ilfov se desfăşoară pe majoritatea drumurilor în condiţii de iarnă, cu un carosabil acoperit de zăpadă.

- Pentru DN 2 (Bucureşti-Urziceni), DN 3(Bucureşti-Călăraşi) şi Drumul Naţional 4 (Bucureşti-Olteniţa) s-a luat măsura blocării pentru a se proceda la deszăpezire

- Pe Drumul Naţional 7 (Bucureşti-Piteşti) se circulă pe câte o singură bandă pe fiecare sens de mers;

- Pe raza localităţii Şindriliţa, doi copii, au fost scoşi de către poliţişti din autoturismele în care se aflau şi conduşi în adăposturi

- Drumul Naţional Centura Bucureştiului, pe raza localităţilor Afumaţi şi Pantelimon (DN2-DN3), precum şi sectorul A1-Domneşti este blocat pentru a se acţiona cu utilaje de deszăpezire

Pe Drumul Judeţean 200B (între localităţile Tunari-Baloteşti), DJ 200 (Ştefăneştii de Jos – Dascălu), Drumul Comunal 27 (Moara Domnească-Găneasa) traficul este blocat din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete din trafic, iar pentru un plus de siguranţă, este obligatorie mărirea distanţei în mers între vehicule.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în această perioadă, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment

Recomandări pentru conducătorii auto

În urma căderilor de zăpadă, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, acţionează pe cele nouă Drumuri Naţionale care tranzitează judeţul, precum şi pe drumurile judeţene şi comunale din şi dintre localităţi, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier.

La această oră, traficul rutier în judeţul Ilfov se desfăşoară pe majoritatea drumurilor în condiţii de iarnă, cu un carosabil acoperit de zăpadă.

- Pentru DN 2 (Bucureşti-Urziceni), DN 3(Bucureşti-Călăraşi) şi Drumul Naţional 4 (Bucureşti-Olteniţa) s-a luat măsura blocării pentru a se proceda la deszăpezire

- Pe Drumul Naţional 7 (Bucureşti-Piteşti) se circulă pe câte o singură bandă pe fiecare sens de mers;

- Pe raza localităţii Şindriliţa, doi copii au fost scoşi de către poliţişti din autoturismele în care se aflau şi conduşi în adăposturi

- Drumul Naţional Centura Bucureştiului, pe raza localităţilor Afumaţi şi Pantelimon (DN2-DN3), precum şi pe sectorul A1-Domneşti este blocat pentru a se acţiona cu utilaje de deszăpezire

- Pe Drumul Judeţean 200B (între localităţile Tunari-Baloteşti), DJ 200 (Ştefăneştii de Jos – Dascălu), Drumul Comunal 27 (Moara Domnească-

Găneasa) traficul este blocat din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov recomandă conducătorilor de vehicule să nu plece la drum decat dacă este absolut necesar, iar dacă, totuşi, călătoria se impune, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete din trafic.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 6 months later...

Recomandări ale polițiștilor pentru trafic rutier în siguranță, în perioada caniculară

Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte câteva reguli necesare deplasării în condiţii de siguranţă pe drumurile publice, în perioada caniculară.

În vederea prevenirii producerii incendiilor de vegetaţie din zona drumurilor publice, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române face apel la conducătorii de autovehicule să nu arunce pe geam surse de foc deschis (ţigări aprinse etc.). Poliţia Rutieră avertizează că, în special pe autostrăzi şi drumuri naţionale, datorită vitezelor ridicate de deplasare, există şi riscul ca acestea să lovească parbrizul, sau să pătrundă în habitaclul altor vehicule, generând astfel evenimente rutiere.

Direcţia Rutieră recomandă participanţilor la trafic ca, în perioada caniculară, să îşi planifice deplasările cu autovehiculul, pe cât posibil, în afara intervalului orar 10 – 18.

Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare!

În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri!

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Polițiștii fac recomandări pentru un weekend în siguranță

În acest weekend, poliţiştii rutieri şi cei de la transporturi vor acţiona pentru asigurarea fluenţei traficului, prevenirea accidentelor rutiere şi evitarea oricăror evenimente nedorite.

În perioada 3– 5 iulie a.c., având în vedere că se preconizează creşteri ale valorilor de trafic pe principalele intrări/ieşiri rutiere din municipiul Bucureşti, pe DN.1 (tronsonul Bucureşti - Braşov), precum şi pe Autostrada A2 către Constanţa, Poliţia Rutieră va asigura fluenţa traficului şi prevenirea producerii accidentelor grave de circulaţie.

Astfel, pe drumurile către Litoral, pe Valea Prahovei, dar şi în zonele de agrement limitrofe capitalei, vor acţiona, zilnic, peste 250 de poliţişti rutieri, care vor folosi peste 60 de autospeciale, dotate cu aparatură video de supraveghere a traficului rutier şi măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, și aproximativ 20 de motociclete.

Poliţia rutieră va informa permanent participanţii la trafic cu privire la valorile de trafic înregistrate, rutele alternative şi va adresa recomandări cu privire la conduita pe timpul deplasărilor.

În situaţia în care, din cauza valorilor mari de trafic se vor înregistra blocaje pe Autostrada A2, segmentul Medgidia-Cernavodă, poliţiştii sunt pregătiți să intervină pentru asigurarea fluenţei circulaţiei rutiere, prin devierea pe rute ocolitoare, respectiv pe DN 22C.

În sprijinul echipajelor de la sol, vineri şi duminică, în intervalul orar 16.00-21.00, se va acţiona şi cu elicopterul pus la dispoziţie de Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul M.A.I..

Totodată, în aceeaşi perioadă, Poliția Transporturi acționează în zona Aeroportului Internațional „Henri Coandă” București, în staţiile de cale ferată și pe trenurile de călători care circulă spre/dinspre zone turistice, pe magistralele feroviare 800 (București – Constanța – Mangalia) și 300 (București – Sinaia – Predeal – Brașov), pentru prevenirea şi combaterea actelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, precum şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională.

În aceste activități sunt angrenați peste 180 de polițiști din cadrul Secțiilor Regionale de Poliție Transporturi București, Constanța și Brașov.

Pentru un trafic în siguranţă, Poliţia Română face conducătorilor auto următoarele recomandări:

- Planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, în afara

intervalului orar 10.00 – 18.00;

- Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul menţionat;

- Atunci când în calitate de pasageri în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui;

- În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite;

- Evitarea efectuării depăşirilor neregulamentare;

- Este interzisă conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice;

- Portul obligatoriu al centurii de siguranţă pentru toţi ocupanţii

autovehiculelor, precum şi utilizarea sistemelor de retenţie pentru copii;

- Păstraţi o distanţă regulamentară faţă de autovehiculul din faţa

dumneavoastră pentru a putea fi în măsură să evitaţi orice pericol;

- Nu purtaţi convorbiri telefonice în timp ce conduceţi un autovehicul, decât dacă folosiţi sisteme de tip “mâini libere”;

- Respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor, pentru

devierea traficului rutier, în contextul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră poate dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum!

Recomandări pentru o călătorie cu trenul în siguranţă:

- Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp;

- Nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane

Necunoscute;

- Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute;

- La urcarea şi coborârea din tren, supravegheaţi atent bagajele şi buzunarele;

- La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră;

- Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare;

- Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care şi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte;

- Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Având în vedere faptul că în acest weekend sunt aşteptate creşteri ale valorilor de trafic, numărul poliţiştilor rutieri prezenţi în stradă va fi suplimentat, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie şi pentru asigurarea fluenţei traficului rutier.

În acest context, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte regulile necesare deplasării în condiţii de siguranţă pe drumurile publice:

circulaţi cu viteză redusă în zonele aglomerate;

  • păstraţi o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţa dumneavoastră pentru a putea evita producerea unui eveniment rutier;
  • opriţi autovehiculele doar în locurile special amenajate, pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule şi a preveni apariţia blocajelor;
  • adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile meteo, de drum şi de trafic;
  • folosiţi luminile de întâlnire, atât ziua, cât şi noaptea, în condiţii meteo nefavorabile;
  • evitaţi efectuarea depăşirilor neregulamentare;
  • nu conduceţi un autovehicul după ce aţi consumat băuturi alcoolice;
  • purtaţi centura de siguranţă şi utilizaţi sistemele de retenţie pentru copii;
  • respectaţi semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier în contextul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră poate dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum.

De asemenea, pentru evitarea ambuteiajelor ce se pot crea pe anumite segmente ale Autostrăzii A2, Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor de autovehicule următoarele rute ocolitoare, la întoarcerea de pe litoral către Capitală:

1. DN2A Constanţa - Hârşova D.N. 3 B Hârşova - Feteşti - A 2 - Bucureşti;

2. DN2 A Constanţa - Hârşova - Slobozia - Urziceni DN2 Urziceni - Bucureşti;

3. DN2A Constanţa - Hârşova - Slobozia D.N. 21 Slobozia - Drajna A 2 - Bucureşti;

4. DN2A Constanţa - Hârşova - Slobozia D.N. 21 Slobozia - Drajna D.N. 3 A Drajna - Lehliu D.N. 3 Lehliu - Fundulea – Bucureşti.

Reamintim faptul că, în perioada 9 - 11 august a.c., poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., desfăşoară, la nivel naţional, acţiuni pentru depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, precum şi pentru depistarea pietonilor care nu respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Recomandarea poliției rutiere române: respectă regimul legal de viteza!

În perioada 20-26 august a.c., Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române va organiza şi coordona, la nivel naţional, o acţiune preventiva pe linia respectării regimului legal de viteză. Activitatea se înscrie în calendarul de activităţi pentru anul 2012 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene- T.I.S.P.O.L., din care face parte şi Poliţia Rutieră Română, şi se desfăşoară, concomitent, pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.

In cadrul actiunii vor fi folosite toate sistemele de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei.

Operatiunea constituie un element important în strategia T.I.S.P.O.L. de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în accidente produse pe drumurile publice din Europa. Potrivit organizaţiei, la nivel european, viteza excesivă se regăseşte între primele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, constituind totodată cauza principală de producere a acestor accidente în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani.

Pericolul de implicare a participanţilor la trafic în accidente rutiere soldate cu consecinţe grave, având drept cauză “viteza”, există nu numai atunci când autovehiculele sunt conduse cu o viteză superioară limitei legale, dar şi în situaţiile în care viteza nu este adaptată la condiţiile de drum, chiar dacă se încadrează în limitele impuse de lege.

Din acest motiv, recomandăm conducătorilor auto să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum, atât pentru siguranţa personală şi a pasagerilor transportaţi în autovehicul, cât şi pentru siguranţa celorlaţi participanţi la trafic.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Recomandări ale polițiștilor pentru un trafic rutier în siguranţă în perioada caniculară

Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte câteva reguli necesare deplasării în condiţii de siguranţă pe drumurile publice, în perioada caniculară.

De asemenea, vă reamintim faptul că, în perioada 20-26 august a.c., Direcţia Rutieră va organiza şi coordona, la nivel naţional, o acţiune preventivă pe linia respectării regimului legal de viteză. În cadrul acţiunii vor fi folosite toate sistemele de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei.

Urmare a avertizării Administraţiei Naţionale de Meteorologie conform căreia în zilele de marţi, miercuri şi joi vremea va fi caniculară în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra valori termice, în general, între 37 şi 39 de grade, Direcţia Rutieră recomandă participanţilor la trafic să îşi planifice deplasările cu autovehiculul, pe cât posibil, în afara intervalului orar 10 – 18.

De asemenea, posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare!

În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri!

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment

Poliţia Rutieră recomandă respectarea regulilor de circulaţie

47 de abateri la regimul rutier au fost depistate de poliţişti în patru ore, în cadrul acţiunii organizate de Secţia de Poliţie Autostrăzi sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., pe Autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti, pentru combaterea încălcării regimului legal de viteză, dar şi pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

La dara de 24 august a.c., între orele 15.00-19.00, pe Autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R, a fost organizată o acţiune care a vizat combaterea încălcării regimului legal de viteză. La acţiune au participat efective de poliţie rutieră din cadrul Direcţiei Rutiere, Secţiei de Poliţie Autostrăzi, precum şi echipaje rutiere din cadrul I.P.J. Prahova şi I.P.J. Ilfov.

La acţiune au fost folosite în sistem ,,cascadă” aparate radar, dintre care unul cu sistem de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor prin raze laser.

În cadrul acţiunii, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 47 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 24 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

De asemenea, au fost reţinute 17 permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi au fost retrase cinci certificate de înmatriculare pentru diferite nereguli tehnice.

Viteza maximă înregistrată de aparatele radar, în cadrul acţiunii, a fost de 215 km/h.

Poliţia Rutieră recomandă respectarea regulilor de circulaţie, viteza excesivă reprezentând una dintre cauzele frecvente de producere a accidentelor rutiere grave.

Reamintim faptul că, în perioada 20-26 august a.c., Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române organizează şi coordonează, la nivel naţional, o acţiune preventivă pe linia respectării regimului legal de viteză.

Acţiunea se înscrie în calendarul de activităţi pentru anul 2012 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene - T.I.S.P.O.L., din care face parte şi Poliţia Rutieră Română, şi se desfăşoară, concomitent, pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.

În cadrul acţiunii sunt folosite sisteme de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei.

Operatiunea constituie un element important în strategia T.I.S.P.O.L. de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în accidente produse pe drumurile publice din Europa. Potrivit organizaţiei, la nivel european, viteza excesivă se regăseşte între primele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, constituind totodată cauza principală de producere a acestor accidente în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani.

Pericolul de implicare a participanţilor la trafic în accidente rutiere soldate cu consecinţe grave, având drept cauză “viteza”, există nu numai atunci când autovehiculele sunt conduse cu o viteză superioară limitei legale, dar şi în situaţiile în care viteza nu este adaptată la condiţiile de drum, chiar dacă se încadrează în limitele impuse de lege.

Din acest motiv, recomandăm conducătorilor auto să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum, atât pentru siguranţa personală şi a pasagerilor transportaţi în autovehicul, cât şi pentru siguranţa celorlaţi participanţi la trafic.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Acţiune la nivel european pentru respectarea regimului legal de viteză

În perioada 20-26 august a.c., în urma unei acţiuni la nivel naţional, coordonate de Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române, au fost depistate aproape 35.500 de cazuri de încălcare a regimului legal de viteză pe drumurile publice. Acţiunea a avut loc simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene - T.I.S.P.O.L..

Acţiunea desfăşurată de poliţiştii rutieri s-a înscris în calendarul de activităţi pentru anul 2012 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene - T.I.S.P.O.L., din care face parte şi Poliţia Rutieră Română, şi a avut loc simultan pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.

În cadrul acțiunii au fost folosite toate sistemele de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei.

Pe parcursul celor şapte zile de acțiune au fost înregistrate 35.498 de cazuri de încălcare a regimului legal de viteză.

Operațiunea constituie un element important în strategia T.I.S.P.O.L. de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în accidente produse pe drumurile publice din Europa. Potrivit organizaţiei, la nivel european, viteza excesivă se regăseşte între primele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave, constituind totodată cauza principală de producere a acestor accidente în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani.

Pericolul de implicare a participanţilor la trafic în accidente rutiere soldate cu consecinţe grave, având drept cauză “viteza”, există nu numai atunci când autovehiculele sunt conduse cu o viteză superioară limitei legale, dar şi în situaţiile în care viteza nu este adaptată la condiţiile de drum, chiar dacă se încadrează în limitele impuse de lege.

Poliţia Rutieră recomandă respectarea regulilor de circulaţie!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Respectă regulile de circulaţie rutieră!

Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată continuu particularităţilor meteo, de drum şi trafic.

Din această după amiază vor fi instituite primele filtre rutiere în localităţile Vatra Dornei, judeţul Suceava şi Bistriţa-Năsăud pentru cei care se vor deplasa prin Pasul Tihuţa şi în localităţile Borşa, judeţul Maramureş şi Cârlibaba, judeţul Suceava pentru cei ce vor traversa Pasul Gutâi, pentru verificarea echipării corespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul de iarnă.

Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada următoare, va scădea brusc temperatura la nivel naţional, fiind favorizată apariţia precipitaţiilor sub formă de lapoviţă şi ninsoare, totodată semnalându-se apariţia poleiului, îndeosebi în zonele montane.

Poliţiştii rutieri vor verifica autovehiculele cu privire la echiparea pentru iarnă. O atenţie deosebită se va acorda autovehiculelor cu greutate peste 3,5 tone care trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pentru neechiparea corespunzătoarea se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

Poliţia Rutieră Română recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:

Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră, mai ales în situaţia în care sunt prognozate condiţii meteo extreme.

Asigurati-vă că funcţionează corespunzătoar sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi a cele de climatizare/degivrare.

Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.

Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.

Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Poliţia Rutieră recomandă prudenţă maximă pe şosele

Poliţiştii rutieri vor fi la datorie, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în condiţii de normalitate. În acest sens, în zonele în care va ninge, vor fi instituite filtre rutiere pentru verificarea echipării corespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul de iarnă.

Având în vedere avertizarea meteo privind răcirea accentuată a vremii, căderea de precipitaţii sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului, poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depăşirile pripite.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

Poliţiştii recomandă şoferilor:

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!

De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.

Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.

Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!

Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

De asemenea, recomandăm pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. urează tuturor participanţilor la trafic drum bun şi fără evenimente rutiere!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Sfaturi utile pentru siguranţa traficului rutier

În contextul prognozei pentru perioada următoare, în care se anticipează precipitaţii mixte şi condiţii de formare a poleiului, Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române le recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi să respecte regulile de circulaţie.

Potrivit prognozei meteorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru perioada 13 – 19 ianuarie, se vor semnala precipitaţii mixte şi vor fi condiţii de formare a poleiului cu precădere în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zonele de munte şi în Banat, iar în zonele joase se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

În aceste condiţii, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă conducătorilor de autovehicule:

  • să reducă viteza de deplasare, în condiţiile unui carosabil acoperit cu polei, gheaţă, zapadă bătătorită sau mâzgă şi să circule cu o viteză de maximum 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora;
  • să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
  • să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului şi să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
  • să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece;
  • să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
  • să respecte semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de politie rutiera.

Link to comment

Recomandări ale Poliţiei Rutiere pentru un trafic în siguranţă

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Peste 200 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în cursul zilei de ieri, în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă activităţile preventive pentru combaterea evenimentelor rutiere grave.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii au aplicat 232 sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci conducătorilor auto care au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilul cu anvelope de iarnă.

În perioada 5 decembrie 2012 - 18 ianuarie a.c., în filtrele rutiere, au fost aplicate 19.050 sancţiuni contravenţionale, din care 19.003 conducătorilor auto (459 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 284 pentru lipsa dispozitivelor omologate şi 18.260 pentru alte abateri), iar în 47 de cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Datorită căderilor masive de zăpadă în cea mai mare parte a ţării şi având în vedere atenţionările meteorologice privind menţinerea codului galben de ninsori şi viscol, Poliţia Română recomandă:

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Potrivit art. 101, alin. (3) din OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, “constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 months later...

Recomandări ale Poliţiei Rutiere pentru un trafic rutier în siguranţă

2.000 de poliţişti cu peste 700 mijloace auto sunt pregătiţi să intervină în orice moment, în judeţele care se vor afla sub avertizarea de Cod portocaliu de ninsori şi viscol, în intervalul 25 – 26 martie a.c., pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo – rutiere.

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Asiguraţi o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului şi să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire!

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece!

Respectaţi semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Potrivit art. 101, alin. (3) din OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, “constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”.

Link to comment
  • 3 months later...

Stop accidentelor rutiere! Poliţia Română recomandă prudenţă la volan!

 

Peste 1.800 de poliţişti rutieri sunt prezenţi şi astăzi, 14 iulie, pe toate drumurile naţionale şi autostrăzile din ţară, pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere. Stimaţi conducători auto, nu urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice şi nu depăşiţi limitele legale de viteză! În caz de trafic aglomerat, respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

În cadrul acţiunilor sunt angrenaţi 1.840 poliţişti rutieri.

Poliţiştii acţionează în principal pentru reducerea numărului şi consecinţelor accidentelor rutiere, având drept cauză nerespectarea regimului legal de viteză.

În cadrul acţiunilor sunt folosite peste 400 de sisteme de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.


* * *

 

Jurnaliştii acreditaţi pe lângă Inspectoratul General al Poliţiei Române sunt invitaţi să participe la acţiunile poliţiştilor rutieri, desfăşurate sub coordonarea Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R., pe A2 (Autostrada Soarelui).

Persoană de contact, comisar-şef de poliţie Carol Vârnă, tel. 0743 164 246.


* * *

 

Stimaţi conducători,

Alcoolul şi volanul sunt incompatibile! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere!

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Nu urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Atenţie, viteza ucide! Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată carosabilului umed şi să acorde o atenţie sporită pietonilor. Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!

Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

În caz de trafic aglomerat, adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă.
Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.
Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari!

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!
DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 2 weeks later...

Recomandări ale Poliţiei pentru un trafic în siguranţă

 

Poliţia Română recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină seama de atenţionarea “COD GALBEN” de caniculă şi să respecte câteva reguli necesare deplasării în condiţii de siguranţă pe drumurile publice, în perioada caniculară. De asemenea, pentru asigurarea fluenţei traficului, combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, 1.700 de poliţişti rutieri vor monitoriza, în special, traseele turistice intens circulate, folosind 415 sisteme de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Urmare a avertizarii meteo ,,COD GALBEN” şi în contextul preconizatei creşteri a valorilor de trafic dinspre litoral şi munte, Poliţia Rutieră vă recomandă:

În caz de trafic aglomerat adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare evitând efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri! Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.

Planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10 – 18.

Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul menţionat.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare!

În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!

Ignorarea recomandării poate genera ambuteiaje în zona respectivă şi iminenţa parcurgerii acesteia într-un timp mai îndelungat.

 

DRUM BUN!

Link to comment
  • 3 months later...

Poliţia Română recomandă prudenţă maximă pe şosele

 

POLIŢIA RUTIERĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic, în contextul informărilor meteorologice, conform cărora, începând de mâine, 6 noiembrie, va ploua în toată ţara, iar la munte va fi lapoviţă şi ninsoare, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

Informați-vă cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le veți parcurge. Echipaţi-vă maşina corespunzător! Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică. 

Precipitaţiile abundente pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică!

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate. 

Informați-vă cu privire la condițiile meteo și echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. 

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! 

Protejaţi-vă autovehiculul:

Parcaţi-vă autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat1

Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete, serviete!

Atunci când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea! De asemenea, nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte, sau în incinta staţiilor de alimentare.


POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

DRUM BUN!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Alege viaţa! Poliţia Română recomandă prudenţă la volan!

 

Urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ceaţă, în special în zonele de sud, POLIŢIA ROMÂNĂ atrage atenţia conducătorilor auto să respecte regulile de circulaţie, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi să îşi echipeze autovehiculul corespunzător.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică de tip cod galben de ceaţă pentru data de 15 decembrie a.c., atât pentru municipiul Bucureşti, cât şi alte opt judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Suceava, Buzău, Giurgiu şi Teleorman). În aceste judeţe se circulă cu dificultate din cauza ceţii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 50 de metri.

 

De asemenea şi pe autostrăzile A1, A2, şi A3 ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri, iar pe alocuri chiar şi sub 50 de metri.

 

Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

 

Conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător. Folosiţi corect luminile de ceaţă!

 

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

 

ATENŢIE! Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

 

Stimaţi conducători auto, pentru o călătorie sigură în condiţiile scăderii temperaturilor şi apariţiei fenemenelor meteo specific anotimpului rece, Poliţia Rutieră Română recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte următoarele reguli de conduită preventivă:

  • Plănuiţi deplasarea din timp şi asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca, în cazul unor blocaje, să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
  • Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
  • Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!
  • Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

 

POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...

Recomandări ale Poliţiei Române pentru un trafic rutier în siguranţă

 

Poliţia Română atrage atenția tuturor participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să respecte regulile de circulație. Programaţi călătoriile în aşa fel încât să nu conduceţi în stare de oboseală și nu consumați alcool înainte de a vă urca la volan!

 

Peste 1.800 de polițiști de la rutieră, sprijiniți de 2.000 de polițiști de la ordine publică se află la datorie pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave şi fluidizarea traficului rutier. Începând de mâine, numărul polițiștilor care va acționa în traficul rutier va fi suplimentat, în funcție de valorile de trafic, până la 6.000, respectiv 3.000 de polițiști de la rutieră, sprijiniți de 3.000 de polițiști de la ordine publică.

 

Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.

 

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

 

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

 

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

 

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

 

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 10 months later...

POLIŢIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ PRUDENŢĂ MAXIMĂ PEDRUMURILE ACOPERITE CU ZĂPADĂ SAU POLEI

Pentru un trafic rutier sigur în condiţii de iarnă şi prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. DRUM BUN!

Legislaţia rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.

Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 weeks later...

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ SĂ CONDUCEŢI CU MAXIMĂ PRUDENŢĂ!

 

În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (burniţă, lapoviţă, ninsoare sau ceaţă), Poliţia Română recomandă participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximă prudenţă şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.

 

Poliţia Română recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionarea nowcasting referitoare la producerea fenomenelor de ceaţă, depuneri de polei şi burniţă care îngheaţă, valabilă în această dimineaţă, pentru judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi şi Arad.

 

Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

 

Întrucât ceaţa, burniţa şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

 

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de burniţă, lapoviţă sau ninsoare, precum şi ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

 

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceţii/ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

 

De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

 

De asemenea, curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

 

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

 

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Sursă: IGPR

Link to comment
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ PRUDENŢĂ LA CUMPĂRĂTURI, ÎN PREAJMA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ!
 
În această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, când supermarket-urile, mall-urile, târgurile, pieţele sunt aglomerate, în graba cumpărăturilor, POLIŢIA ROMÂNĂ vă recomandă să aveţi un comportament preventiv la cumpărături.
 
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.
 
Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta!
 
Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.
 
Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!
 
Când sunteţi însoţiţi de copii, explicaţi-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului. Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv sau personalul magazinului. De asemenea, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie ori sunaţi la numărul de urgenţă 112!
 
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).
 
Sursa: IGPR
Link to comment
ACŢIUNE NAŢIONALĂ PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA CONSUMULUI DE ALCOOL ŞI DROGURI LA VOLAN
 
Poliţia Română desfăşoară, în perioada 8-14 decembrie a.c., o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau drogurilor. Activităţile sunt incluse în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (T.I.S.P.O.L.) şi se desfăşoară pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.
 
Sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de colegii de la ordine publică, acţionează în această săptămână, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere grave, în special a celor produse pe fondul consumului de alcool şi droguri.
 
De asemenea, în cadrul acţiunii, participanţii la trafic vor fi informaţi cu privire la riscurile pe care le implică consumul de alcool sau droguri.
 
Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
 
Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. 
 
Sursa: IGPR
Link to comment

ALEGEŢI VIAŢA! CONDUCEŢI CU PRUDENŢĂ, PE TIMP DE IARNĂ!

 

În contextul informărilor meteorologice, conform cărora se vor produce fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (polei, ploaie care îngheaţă şi intensificări ale vântului), Poliţia Română recomandă participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă de conducere şi să respecte regulile de circulaţie ori îndrumările poliţiştilor rutieri.

 

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, întrucât condiţiile meteo din această perioadă, precum depunerile de polei, ploaia care îngheaţă şi intensificările vântului afectează buna desfăşurare a circulaţiei rutiere.

 

În condiţiile unui trafic aglomerat, poliţiştii vă recomandă să vă păstraţi calmul, să nu uitaţi de politeţea rutieră şi să nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

 

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, toţi conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii meteo este mult mai mare.

 

De asemenea, conducătorii auto trebuie să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

 

În situaţia în care vizibilitatea este redusă din cauza ceţii, ploii, lapoviţei sau ninsorii, poliţiştii rutieri recomandă folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, permanent, astfel putând reduce riscul producerii unor accidente, pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

 

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

 

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare, folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare şi folosiţi corect luminile de ceaţă!

 

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

 

ATENŢIE! Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

Totodată, pietonii sunt sfătuiţi să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.