Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

eti79ety

Am obtinut permisul LEGAL si FARA SPAGA daca asta insinuai.

Am platit taxele la trezorerie, am facut controlul medical si psihologic ,am luat cazierul, am completat toate formularele si documentele necesare, am asteptat o saptamana. Dupa aceea mi s-a dat adeverinta de cumparat arma , am cumparat pistolul, m-am dus cu factura la politie, am asteptat inca 5 zile si mi s-a eliberat permisul.

Cam asta e tot.

Chiar nu stiu care e problema si ce vrei sa spui prin "daca vrei sa nu spui te inteleg". Chiar crezi ca toti suntem infractori sau care-i treaba?

• Moderator
Publicat

maaaad,

eti79ety si ceilalti fac o confuzie, intrucat pentru obtinerea permisului de arma letala este necesar absolvirea unui curs de instruire teoretica si practica in domeniul armelor si care in cazul armelor neletale nu este necesar.

Publicat

dcrist

Multumesc pentru informatii si pentru link. Am avut o situatie similara acum cateva saptamani cand 2 indivizi "suspecti" si "minoritari" asteptau la intrarea in bloc pe la ora 12 noaptea. Daca eram atacat si jefuit ma gandeam sa ma duc in casa si sa iau pistolu sa vin dupa ei, dar nu eram sigur daca era legal. Din fericire veneam de la sala de forta si nu aveam nimic de valoare la mine, cred ca din cauza asta am si scapat "controlului" .

Vreau sa va felicit pentru ideea asta extraordinara cu forumul politistilor, dar fiti putin mai blanzi cu "neinitiatii" intr-ale legii. Nu degeaba ati facut drept penal la Academie. Legea e greu de inteles daca nu ai o pregatire de specialitate.

Da Marius, ai foarte mare dreptate. Pentru armele letale legea este mult mai stricta( se fac controale , trebuie ca armele sa fie tinute in locuri speciale etc). Din cauza asta trebuie sa faca un curs de pregatire. Armele neletale nu pun in pericol viata celorlalti. Proiectilele de cauciuc se deformeaza la limpact si nu pot patrunde prin piele, mai ales daca esti si imbracat.

Am citit si eu foarte mult inainte sa imi aleg arma si stiu cat de cat atat prevederile legale cat si specificatiile tehnice ale diferitelor categorii de arme.

Eu atat am vrut sa intreb : ce sa fac intr-o anumita situatie pe care legea nu o explica foarte clar.

Va mutumesc pentru raspunsuri.

• Moderator
Publicat

Domnule maaaad nimeni de aici nu te-a considerat infractor, e o cale lungă de la un reproș privind lipsa documentării pe un anumit domeniu până la a fi considerat infractor. De asemenea nimeni de aici nu te-a jignit sau catalogat în vreun fel, dar cu toate asta tu ți-ai permis acest lucru.

• Moderator
Publicat

maaaad

Aceasta problema, cu legislatia care nu este clara, formularile ambigue ale textelor din lege este marea problema a noastra, a politistilor. Majoritatea legilor din tara asta sunt de acest gen.

Intr-un cuvant, esti la mana magistratului, care interpreteaza dupa cum vrea muschiul sau.

Publicat

Catalin, crede-ma ca am cititi foarte mult legea si am intrebat foarte multa lume , inclusiv pe politistul de la arme si munitii si un avocat, dar lafel cum spune Marius : legea e ambigua si esti la mana magistratului care are putere absoluta.

Am fost luat peste picior ca si cand am obtinut permisul dand spaga si asta nu mi-a placut. Eu consider ca daca dai spaga pentru un permis de port arma sau chiar de conducere esti iresponsabil si un potential infractor.

Uita-te numai la cate accidente rutiere se intampla din cauza unor indivizi care nu cunosc legea?

Publicat (modificat)

..............................

Pentru armele letale legea este mult mai stricta( se fac controale , trebuie ca armele sa fie tinute in locuri speciale etc).

Modul de pastrare al armelor neletale este legiferat astfel:

Art. 60 - Pastrarea armelor neletale

Posesorii armelor neletale au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru pastrarea armelor la domiciliu sau resedinta, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate la acestea si sa nu existe pericol de vatamare corporala accidentala.

diferenta fiind destul de mica fata de modul de depozitare si pastrare al armelor letale:

Art. 33 - Conditiile de pastrare si port ale armelor letale

(1) Titularul dreptului de a purta si folosi arme de aparare si paza are obligatia de a pastra arma inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la aceasta al persoanelor neautorizate.

(2) Pastrarea armei prevazute la alin. (1), la domiciliul sau resedinta detinatorului, se face in locuri special destinate, omologate in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Proiectilele de cauciuc se deformeaza la limpact si nu pot patrunde prin piele, mai ales daca esti si imbracat.

Iti redau un singur clip din care poti intelege singur ce grozavie ai in mana si efectul pe care il poate avea asupra unui potential agresor.

Chiar daca proiectuilul e doar din cauciuc, intelege intr-un final ca nu ai o jucarie ci e o autentica arma de foc (chiar daca materialul nu e prea ofertant ci e un simplu zamac.

Cu stima

Modificat de videosuzy
Publicat

"intelege intr-un final ca nu ai o jucarie ci e o autentica arma de foc "

Cum spuneam....iti place sa ma iei la misto.

Si este o diferenta enorma intre un pistol cu glont de cauciuc si unul cu glont de plumb. Glontul cu plumb trece prin tine pe cand cel din cauciuc, indiferent cate gloante tragi nu te poate rani letal pentru ca nu penetreaza.Sigur ca te doare foarte rau dar nu mori.Mai multe sanse ai sa mori daca iti iei un par in cap decat daca primesti un glont de cauciuc.

Uite aici ce inseamna o arma letala :

Publicat

Iti redau un singur clip din care poti intelege singur ce grozavie ai in mana si efectul pe care il poate avea asupra unui potential agresor.

Nu te supara, dar mie nu mi se pare aia o lovitura reusita, pentru ca nu l-a incapacitat. Dupa ce termina de injurat ala scoate lejer cutitul si iti face buzunarase, pe cand, pana si cu un banal iritant-lacrimogen respectivul cu greu ar respira si n-ar mai vedea unde merge.

Ce-a patit asta sunt treburi de-alea bune de dat la stiri cu prezentatoare oripilate pe-o simpla vanataie. Ca eficienta in autoaparare, o lovitura ca aia e frectie.

Publicat

Problema munitiei de 9x19 FMJ este tocmai posibilitatea de a trece prin individul vizat si sa raneasca sau sa ucida pe cel aflat intimplator pe traiectoria lui in spatele infractorului si puterea lui de stopare nu e chiar asa mare cum se crede, e posibil sa ai surprize la o distanta scurta sa tragi in agresor si el sa mai aibe destul timp sa te raneasca sau sa te omoare cu o bita sau cutit, din punctul meu de vedere fortele de ordine ar trebui dotate cu munitie de tip hollow point sau soft point cu putere de stopare mai mare si posibilitate foarte redusa sa iasa din infractor.

Publicat (modificat)

Nu te supara, dar mie nu mi se pare aia o lovitura reusita, pentru ca nu l-a incapacitat. Dupa ce termina de injurat ala scoate lejer cutitul si iti face buzunarase, pe cand, pana si cu un banal iritant-lacrimogen respectivul cu greu ar respira si n-ar mai vedea unde merge.

...................

Florin, faptul ca nu la incapacitat e numai chestie de pregatire psihica de moment. Pana la urma a fost un test in care "agresorul" a fost pregatit sa primeasca lovitura.

Insa, intr-un caz real, pentru un agresor, nu numai ca poate fi o surpriza scoaterea la vedere a unei arme (fie ea si cu bila de cauciuc) ci si seria de 4-5-6 cartuse pe care le poate primi in piept sau in abdomen, il pot scoate temporar din lupta pe acesta.

Crezi ca, daca respectivul "cobai" primea nu unul ci 5 bile in abdomen, ar mai fi fost atat de sprintar? Garantat ca nu.

Referitor la un spary iritant-lacrimogen, iti reamintesc ca efectul este mult diminuat daca agresorul este sub influenta alcoolului sau al produselor etno-botanice, mai ales ca nu trebuie comparat un spray "domestic" cu unul militar, cu o concentratie reala (nu de marketing) mult mai mare decat cel pentru uz personal.

Iar daca e sa ne gandim la cat mai poate sta in picioare un agresor "perforat", nu-l uita pe don Titisor alias Fane Spoitoru ce a reusit sa-l taie pe politistul Nelu Florea in 1992, in ciuda faptului ca acesta din urma "bagase" in el 6 plumbi de 7,65mm...

"intelege intr-un final ca nu ai o jucarie ci e o autentica arma de foc "

Cum spuneam....iti place sa ma iei la misto.

Si este o diferenta enorma intre un pistol cu glont de cauciuc si unul cu glont de plumb. Glontul cu plumb trece prin tine pe cand cel din cauciuc, indiferent cate gloante tragi nu te poate rani letal pentru ca nu penetreaza.

.......................

Am spus si mai sus ca nu am intentia de a te lua la misto. daca asta crezi, e problema ta, insa, revenind la subiectul topicului, esti in eroare mare daca crezi ca e mult mai bine ca unui agresor sa-i dai gauri decat sa-l scoti din lupta atat cat, fie sa fugi, fie sa-l predai autoritatilor. Daca glontul trece prin agresor e foarte posibil ca dincolo de el, acesta (glontul) sa se opreasca in cine nu trebuie, si astfel, sa devi coleg de celula cu cel care intentiona sa te agreseze.

Dar prefer sa ma opresc aici pentru ca am sentimentul ca suferi de mania persecutiei, in loc sa vezi si partea buna a randurilor postate de mine.

Cu stima

Modificat de videosuzy
Publicat

"Dar prefer sa ma opresc aici pentru ca am sentimentul ca suferi de mania persecutiei "

Nu e adevarat. Eu am pus niste intrebari si am fost tratat ca si cand as fi un terorist echipat cu un aruncator de grenade. Daca ai elimina si partea proasta din posturile tale cand ma iei la misto si te-ai limita numai la patea buna nu mai as fi nevoit sa iti raspund.

Cat despre munitia letala ai dreptate, ea poate rani si persoanele din apropiere, dar spre deosebire de cea neletala ea poate ucide. Un glont de plumb tras in cap sau in inima te incapaciteaza definitiv.

Publicat

Florin, faptul ca nu la incapacitat e numai chestie de pregatire psihica de moment. Pana la urma a fost un test in care "agresorul" a fost pregatit sa primeasca lovitura.

Insa, intr-un caz real, pentru un agresor, nu numai ca poate fi o surpriza scoaterea la vedere a unei arme (fie ea si cu bila de cauciuc) ci si seria de 4-5-6 cartuse pe care le poate primi in piept sau in abdomen, il pot scoate temporar din lupta pe acesta.

Crezi ca, daca respectivul "cobai" primea nu unul ci 5 bile in abdomen, ar mai fi fost atat de sprintar? Garantat ca nu.

Referitor la un spary iritant-lacrimogen, iti reamintesc ca efectul este mult diminuat daca agresorul este sub influenta alcoolului sau al produselor etno-botanice, mai ales ca nu trebuie comparat un spray "domestic" cu unul militar, cu o concentratie reala (nu de marketing) mult mai mare decat cel pentru uz personal.

Iar daca e sa ne gandim la cat mai poate sta in picioare un agresor "perforat", nu-l uita pe don Titisor alias Fane Spoitoru ce a reusit sa-l taie pe politistul Nelu Florea in 1992, in ciuda faptului ca acesta din urma "bagase" in el 6 plumbi de 7,65mm...

Faci o confuzie, efectele asupra cailor aeriene nu depind de starea de intoxicare a respectivului, si nici de pregatirea unui eventual agresor la gaz (mai rara la noi). Daca e om se va sufoca si-i vor lacrima ochii indiferent ce-a luat inainte. Numai cu timpul poti diminua efectul psihologic al expunerii la gaz, cam ca rezistenta la alcool, dar nu efectele fizice ale gazului.

In al doilea rand, puterea de oprire al unui foc nu consta in intensitatea durerii pe care o provoaca, pentru ca atunci ceea ce zici tu devine valabil. Un agresor destul de intoxicat poate avea aproape blocati receptorii pentru durere si da inainte fara probleme. Se poate intampla treaba asta si din cauza adrenalinei si atat.

Puterea de oprire, in cazul unui glont, inseamna sa lase o gaura cat mai mare si urata la care cineva va coase multe ore in sir pentru ca numai asa va sangera destul cat sa nu mai aiba vlaga sa lupte, indiferent ce vointa are.

Ori cu una, ori cu 5 vanatai pe burta, ala tot enervat si la fel de apt de riposta este, pentru ca nu i-a fost afectata in nici un fel mobilitatea, coordonarea sau vreunul din simturi. Umple-l de gaz sau fa o gaura mare in el si de la hemoragie ii va scadea tensiunea de probabil nu va mai fi constient pana ajungi la el sa-l dezarmezi. Pe la americanos asa se face treaba, trebuie sa cada din prima lovitura, indiferent unde-i aplicata. Agresorul nu e important daca supravietuieste sau nu. Preferabil sa nu.

• Moderator
Publicat

Nu e adevarat. Eu am pus niste intrebari si am fost tratat ca si cand as fi un terorist echipat cu un aruncator de grenade. Daca ai elimina si partea proasta din posturile tale cand ma iei la misto si te-ai limita numai la patea buna nu mai as fi nevoit sa iti raspund.

Observ că îți lipsește cu desăvârșire bunul simț, chiar și proprietatea elementară a termenilor, de aceea și răstălmăcești ceea ce s-a discutat aici, pozând într-o victimă. Totuși, fără nicio jenă ne-ai jignit pe toți, emițând judecăți de valoare la adresa tuturor polițiștilor și a acestei instituții.

Cu toate acestea, chiar dacă ți-am spus-o într-un mod, destul de diplomat, NU ai avut măcar decența de a-ți cere scuze. Ba chiar crezi că tu ești cel care stabilește aici care e partea proastă din posturile altora și care este cea bună.

Ai un tupeu ... specific cocalarilor!

Dacă dorești să primești exclusiv consiliere juridică pe un anumit domeniu, fără alte comentarii, angajează-ți un avocat și scutește-ne de astfel de posturi în care crezi, că pui tu pe toată lumea la punct.

Polițiștii nu au obligația ori datoria de a consilia juridic, altă categorie profesională este abilitată să facă așa ceva.

PS: Apropo, așa ca fapt divers ... să știi că videosuzy nu este polițist, este un cetățean (unul dintre acei ce formează opinia publică) care doar a observat singur că un specimen iresponsabil, datorită acestor legi, mult prea permisive, are acces la o armă de foc, fără să conștientizeze gradul de periculozitate al acesteia.

Publicat

@maad - indiferent cind folosesti arma, tine minte ca ce nu poti dovedi - nu exista. degeaba te consideri agresat la momentul folosirii armei daca nu poti dovedi asta prin martori sau imagini filmate. deci ai grija unde si cind foloseti arma sa nu dai din "lac in putz".

am citit cindva o carte in care un elev il intreba pe maestrul sau in karate - sensei J Parker, ptr cunoscatori - ce procedeu tehnic alege sa aplice cind un hot inarmat cu o arma de foc incearca sa il jefuiasca. Senseiul a raspuns "nici una". La mirarea elevului sau, acesta a precizat ca nici un portofel nu merita sa isi puna viata in pericol incercind sa dezarmeze hotul..

• Apreciez 1
  • 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

daca esti in padure la un picnic sau sa te relaxezi pe patura in aer liber si te ataca un mistret, urs, sacal, etc nu folosesti armamentul ??

ii spune chiar in lege caz de necesitate ;)

asa ca ai grija la porcii mistreti in padure si la focul executat asupra lor pentru autoaparare in caz de necesitate.

executi focul doar ca sa ii sperii nu sa ii ranesti :P

in rest respecta legea cu portite :emo-yessir:

Publicat

daca te hotarasti totusi sa tragi in mistret, ai grija sa nu te puna necuratul sa il pui in port-bagaj

la primul control pe traseu, varianta cu legitima aparare pica

dosar penal scrie pe fruntea ta :ner:

Publicat

Am ajuns pe acest forum deoarece ma gindesc sa achizitionez o arma cu bile de cauciuc. Initial am parcurs acest topic pt a ma informa mai mult si sa ma decid daca achizitionez o arma sau nu. Acum m-am inregistrat si eu doar pt a transmite un mesaj lui Maaad:

Cred ca ar fi indicat sa-ti ceri scuze persoanelor pe care le-ai jignit pt ca asa este frumos.

Nimeni nu a postat un raspuns cu conotatii ofensive. Chiar au fost foarte binevoitori cu tine chiar si dupa ce ai inceput "sa o iei pe aratura".

Nu am studiat inca legea dar aplicind doar regula bunului simt este de la sine inteles ca din moment ce ai un permis de port arma ai dreptul sa o iei cu tine cind iesi din casa.

Tot bunul simt dicteaza sa o porti ascunsa. Nu uita ca este o arma! Nu este cheia de la masina sau "celularul". Pot spune ca in termeni foarte frumosi au incercat sa te faca sa intelegi ca este totusi o arma nu un pistol de jucarie. Te-ai incapatinat sa rastalmacesti si sa interpretezi raspunsurile dupa bunul plac. Chiar nu ai fost jignit de nimeni dar nu ai avut bunul simt sa-ti ceri scuze dupa ce ai facut tu acest lucru.

Orice om in toata firea isi da seama ca din moment ce exista o lege si este nevoie de un permis pt a detine legal o astfel de arma inseamna ca aceasta este periculoasa! Se para ca tu nu ai inteles acest lucru si cu toate ca mai multe persoane au incercat sa te faca sa intelegi cumva ai reusit sa nu asimilezi nimic. Ai intrebat la modul general ce faci intr-o situatie pe care legea nu o explica foarte clar si astepti un raspuns clar si concis. Nimeni nu poate sa-ti raspunda. E ca si cum ai intreba ce faci daca ploua dar nu spui unde esti si ce faci! Raspunsurile corecte sint nelimitate. Sper sa ma insel dar din tot ceea ce ai scris aici eu am impresia ca ai achizitionat aceasta arma doar ca sa bravezi cu ea. Cel mai probabil ai pus intrebarile pe care le-ai pus doar ca sa sti ce se va intimpla cind vei scoate arma la cineva care a avut tupeul si neobrazarea sa treaca pe linga tine si sa nu-si scoata palaria in fata ta si sa nu iti arate respectul cuvenit...Poate o sa intelegi ca folosirea unei arme letale sau non-letale este justificata doar atunci cind au fost epuizate toate solutiile non violente de evitare a unui conflict si chiar si atunci folosirea acesteia trebuie sa fie minima. Asta este parerea mea. In cazul in care am sa ma decid sa-mi cumpar si eu una sper sa nu ajung in situatia in care voi fi nevoit sa o si folosec si cred ca asa ar fi normal sa gindeasca toata lumea....

• Apreciez 2
Publicat

Salut!

As dori un link daca se poate cu si despre conditiile utilizarii si detinerii o arma cu gloante de cauciuc.As vrea sa stiu in ce situatii pot sa o utilizez si chiar cand nu o utilizez ce reguli trebuie sa respect.

Multumesc

• Moderator
Publicat

Daca citesti topicul de la inceput gasesti raspunsuri la intrebarile tale.

Publicat

am dat peste acest forum printr-o simpla cautare pe google.ce am cautat pe google ?ce consecinte pot sa am daca fac uz de arma ?

in urma unui incident am decis sa imi fac permis de port arma si sa achizitionez o arma neletala!! deoarece vad ca in tara asta nu mai poti face nimik fara sa te uiti de 5 ori cine e in jurul tau sau oare ce tampit sta langa mine in tramvai etc.

intrebarea mea este urmatoarea: ies de la munca 5indivizi sar pe mine atentie fara nici un motiv!!!si incep sa ma bata,daca scot arma si trag in ei(sa zicem ca pe 1 il nimeresc in ochi si ramane fara un ochi) ce consecinte am dupa?

• Moderator
Publicat

phantomadark nu cred ca iti poate spune cineva cu exactitate care sunt consecinte, intrucat in astfel de cazuri se fac cercetari iar solutia este data de instanta de judecata.

Daca atacatorul isi pierde un simt ori un organ, poti fi cercetat pentru infractiunea de vatamare corporala grava, "slutirea" fiind o forma agravanta a infractiunii, dar (pentru ca intodeauna exista un dar) potrivit legii, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.

Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul.

Sper sa-ti fie de ajutor raspunsul meu. Bafta!

• Membru
Publicat

...stai sa vezi cand vor elimina ultimul paragraf de la legitima aparare...sa vezi atunci distractie...bati hotul care intra peste tine in casa, te da ala in judecata si mai si castiga... :blink:

• Membru
Publicat

nu il elimina, ca abia l-au bagat...

pana de curand nu era nici asta

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.