Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Când se pot folosi armele neletale (pistol cu bile de cauciuc)

MarioBril

Question

Am achizitionat un pistol cu bile de cauciuc pentru care am autorizatie de port-arma.

In ce situatii se pot folosi aceste arme si in ce mod?

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

O astfel de arma o puteti folosi numai pentru autoaparare, cu respectarea prevederilor legale privind uzul de arma.

E necesar sa studiati Legea privind regimul armelor si al munitiilor, legea nr. 295/2004.

Art. 62 - Portul armelor neletale destinate pentru autoaparare

(1) Persoanele prevazute la art. 58 alin. (1) au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.

(2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii:

a. in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege;

b. daca detinatorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sufera de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol in conditiile in care poarta arma asupra sa.

• Upvote 1

• 0
  • Membru

Sau mai concret:

ART. 63

Uzul de arma neletala destinata pentru autoaparare

(1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz

de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare

ori stare de necesitate. :emo-yessir: :emo-yessir:

Destul de simplu...

• Upvote 1

• 0

Si eu am un pistol cu bile de cauciuc pentru care am permis de port arma(este o arma neletala categoria E).

Vreau sa intreb daca este legal sa merg si sa trag pe camp cu el. Nu am un poligon de trageri la mine in oras si as dori sa invat sa folosesc arma.Nu voi trage in persoane sau in bunuri care nu imi apartin, deci nu ma incadrez in categoria "uzului de arma". Totusi, este mai bine sa intreb inainte decat sa ma trezesc legat si acuzat de cine stie ce incalcare a regimului armelor si munitiilor.

Va multumesc anticipat.

• 0
  • Moderator

Scrie mai sus:

Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

• 0

Marius, "uz de arma" e definit ca "Prin uz de arma, în sensul prezentei legi, se întelege executarea tragerii cu arma de foc asupra persoanelor sau bunurilor." Art 46 cap 3 din LEGEA Nr. 17 din 2 aprilie 1996

Nu mi se pare deloc normal sa nu poti folosi arma deloc in cazul in care nu ai un poligon in oras. Ma duc pe camp si trag de unu singur cu arma in aer. Nu vad care ar fi problema. Nu afectez pe absolut nimeni.

• 0

Maaad , nu este campul tau ,iar in cazul in care vei trage intr-un poligon in aer liber ,acel poligon va fi asigurat obligatoriu cu puncte de obsevatie.

Nu sti niciodata de unde apare sa zicem un vacar care nu stie ca tu in data de 30.10.2010 te-ai hotarat sa ii transformi locul de pascut al vacilor in poligon de tragere.

Si sa sti ca arma nu greseste decat o singura data.

Cand te vei intalni cu domnul procuror te va strange rau camasa.

Cu respect. :emo-yessir:

• 0
  • Moderator

Legea nr. 295 din 28 iunie 2004 privind regimul armelor si al munitiilor prevede:

ART. 2 Definitii

In sensul prezentei legi, definitiile si categoriile armelor, munitiilor, persoanelor si documentelor sunt:

[...]

5. uz de arma - executarea tragerii cu o arma.

La data intrarii in vigoare a Legi 295 din 2004 a fost abrogata Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 74 din 11 aprilie 1996, cu exceptia prevederilor art. 46-52, care raman in vigoare pentru fiecare institutie care are incadrate persoane ce ocupa functii care implica exercitiul autoritatii publice, inarmate cu arme de aparare si paza.

Tu ai catutat pe Google definitia uzului de arma si ai gasit-o in prev. art. 46. din Legea nr. 17/ 2.04.1996, dar acestea nu sunt aplicabile decat celor mai sus mentionati.

Sfatul meu e sa nu tragi cu pistolul pe camp, intrucat comiti infractiunea prev de art 136 "Uzul de arma letala, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani" si nu cred ca merita.

Numai bine!

• 0

Inca un motiv pentru care voi pleca din tara cu prima ocazie. Legea armelor si munitiilor este of lege penibila care ingradeste liberatile fundamentale are omului, printre acestea numarandu-se si dreptul la viata, proprietate si auto aparare.

Deci sa inteleg ca am cumparat arma degeaba, am dat 15 milioane pentru a nu o putea folosi deloc. "Poligoanele autorizate" sunt EXTREM de putine in toata tara. Este total absurd sa cumperi o arma si nu o poti folosi decat pe infractori sau in locuri imaginare.

O sa imi incerc sansele cu vacarii si cu procurorii. Cand infractorii imi incalca propietatea vreau sa fiu pregatit sa ripostez, nu sa stau sa citesc manualu de utilizare in timp ce "favorizatu de lege" in fura toata agoniseala si imi ameninta siguranta.

Acum ii dau dreptate lui Basescu : tara asta are legi numai pentru infractori. Politia nu poate folosi armamentu si nici civilii nu se pot apara. Trebuie sa stam toti capra si sa "respectam legea"

• 0
  • Moderator

Sunt de aceeasi parere cu tine, legea privind regimul armelor de foc din Romania este discriminatorie, iar prin asta statul trateaza toti cetatenii ca posibili infractori. In tara asta nu sunt numai derbedei, sunt si oameni cinstiti si onesti.

Am spus acest lucru in topicul:

• 0

Va multumesc oricum pentru raspunsuri.

De vina este cadrul legal care trebuie schimbat si sa dea libertate mai multa victimei.

Momentan este mai bine sa fii infractor in Romania. Poti sa intri fara probleme pe proprietatea altcuiva si sa furi cat vrei fara sa-ti fie frica. In mod normal ar trebui sa realizezi pericolul de a-ti pierde viata cand incalci proprietatea privata a altei persoane. In realitate faci ce vrei pentru ca nu exista repercursiuni. O cagula pe cap si esti invincibil.

Trebuie sa luptam pentru a schimba ceva in tara asta sau trebuie sa plecam cu totii afara.

Trist , dar adevarat.

• 0

Maaad tu poti sa iti incerci sansele cu cine vrei.

Eu daca ti-am spus ceva nu inseamna ca trebuie sa ma si asculti sau sa intelegi ce iti spun.

In conditiile date poti folosi arma numai pentru autoaparare si in poligoane special amenajate.

Daca tu doresti sa faci altceva este treaba ta, dar eu nu te voi invata sa incalci legea.

Cu respect. :emo-yessir:

• 0

Am reusit sa obtin permisul de port arma si am cumparat un pistol cu gloante de cauciuc(Rohm RG 88). Este o arma neletala de autoaparare.

Vreau sa stiu cand am dreptul sa folosesc arma deoarece legile sunt foarte stricte.

1. Daca intra cineva la mine in casa am voie sa trag in el sau trebuie sa astept sa imi puna cutitul la gat si sa imi ameninte viata?

2. Daca sunt talharit am dreptul sa scot arma si sa-mi cer banii inapoi, sau se considera fapta penala?

3. Am voie sa ies cu arma afara din casa, sau se va considera fapta penala pentru portul armei in locuri publice?

• 0

Daca intra cineva in casa ta fara sa iti ceara voie si te ameninta poti folosi arma pentru autoaparare.

Daca ai permis de port arma ai voie sa o porti asupra ta dar sa o folosesti in conditiile legale.

Daca esti talharit poti face uz de arma.

• 0
  • Moderator

Completez cu cateva precizari raspunsul general dat de Elvis...DA, ai dreptul de a purta arma la tine, dar numai concealed, adica ascunsa pe sub haine intr-un ham sau in toc pe centura si nu poti sa o fluturi ca pe o batista in mijlocul strazii. De asemenea, este interzis sa intri cu arme asupra ta in sediile institutiilor publice si nu numai. Am totusi o intrebare, cum ai obtinut permisul de port-arma? Nu trebuia sa cunosti prevederile legii privind armele si munitiile in Romania? Acolo scrie tot ce vrei. Ma rog.

• 0

Am reusit sa obtin permisul de port arma si am cumparat un pistol cu gloante de cauciuc(Rohm RG 88). Este o arma neletala de autoaparare.

Vreau sa stiu cand am dreptul sa folosesc arma deoarece legile sunt foarte stricte.

....................................

Situatie foarte hilara. E ca si cum cineva ar scrie:

"Am reusit sa obtin permisul de conducere si mi-am cumparat o masina. Este o masina normala, cu doar patru roti si patru locuri.

Vreau sa stiu cand am dreptul sa folosesc masina deoarece legile sunt foarte stricte."

Stimate coleg de arme...realizeaza, in al 12-lea ceas, ca esti posesor al unei arme de foc (chiar daca are proiectil de cauciuc).

In rest,

No comment

• Upvote 1

• 0

videosuzy

Presupun ca tu ai permis de port arma, altfel vorbesti in plus. Am citit legea si regulamentul, dar legea nu explica toate situatiile.

Nu se compara deloc obtinerea permisului de conducere cu obtinerea permisului de port arma, asa ca te rog frumos sa iti tii comentariile pana te informezi mai bine.

Va multumesc pentru raspunsuri. Ati fost de mare ajutor.

Sper sa nu am nevoie sa folosesc arma niciodata.

• Downvote 2

• 0
  • Moderator

Legea explica foarte bine situatiile domnule maaaad. Mai ales cele invocate de dvs. Puteti purta arma la dumneavoastra, dar nu in asa maniera de a speria sau a induce o stare de teama celorlalti. Adica concealed. Si nu aveti ce cauta cu ea in institutii, banci etc. Si da, videosuzy are permis de portarma si are arme chiar cu glont, deci stie ce vorbeste.

• 0

videosuzy are de foarte mult timp permis si de informat cred ca nu la el e problema, daca te-ai fi informat temeinic inainte sa-ti iei arma ai fi aflat ca armele confectionate din zamac nu rezista prea mult decit daca nu tragi cu ele decit asa citeva cartuse sa vezi cum e, de ceva timp exista pe piata romanesca arme neletale din otel (Grand Power, Fort) care sunt facute sa reziste la o folosire intensiva in poligon si pentru a afla cum se foloseste o arma cauta legea 17/96 unde gasesti uzul de arma. Bafta!

• 0

maaaad

"Nu se compara deloc obtinerea permisului de conducere cu obtinerea permisului de port arma, asa ca te rog frumos sa iti tii comentariile pana te informezi mai bine."

...................................

Imi pare rau daca te-ai suparat insa, daca spui ca dreptul de a purta o arma de foc nu se compara deloc cu o banala conducere pe drumurile publice a unui auto, atunci e mult mai delicata situatia ta. Fata mea, inainte de a solicita dreptul de a purta o arma de foc, a citit din scoarta-n scoarta atat L295 cat si toate celelalte modificari si alte texte de lege ce reglementeaza atat portul cat si uzul de arma (inclusiv "defuncta" L17/1996). Stiu, ai sa spui ca fetele sunt mai "tocilare". Probabil ca ai dreptate, insa, a detine o arma presupune o mult mai mare raspundere, indiferent de sex (nu odata m-a intrebat: tati, am voie sa merg "in cutare loc" cu arma?").

Iti doresc sa folosesti arma numai in poligon.

Stima

Edited by videosuzy

• 0

Vad ca aveti o mentalitate comunista de a judeca/amenda/sanctiona in loc de a educa si corecta, tipica politiei romane care ne considera pe toti infractori.

Eu nu am facut studii judiciare si nu stiu sa interpretez legea ca voi. Prin "locuri aglomerate" se poate intelege orice, inclusiv trotuare , piete, tramvaie, etc. deci nu am dreptu sa ies cu arma din casa conform legii.

De asemenea '" legitima aparare" e un termen destul de vag care implica si el niste conditii.

Din cauza asta am pus intrebarile respective, nu pentru ca nu cunosc textul legii.

Din pacate unii dintre voi va credeti prea importanti si nu stiti decat sa aruncati cu noroi si sa luati la misto.

• 0

Ma refer la videosuzy care vad ca si-a cerut scuze intre timp.

Nu am vrut sa jignesc, dar nu imi place sa fiu tratat ca si cand as fi un iresponsabil. Daca eram asa nu mai veneam aici sa intreb.

Trebuie sa intelegeti ca nu toata lumea intelege asa de bine legea ca voi, din cauza asta trebuie sa ne ajutati, nu sa ne sanctionati.

Imi pare rau daca am fost prea dur in afirmatii.

• 0
  • Membru

maaad am o intrebare pentru tine: cum ai obtinut permisul de arma neletala? daca nu vrei sa razpunzi nu e nicio problema, eu mi-am dat seama....ner.gif si sigur si colegii mei care ti-au raspuns cunosc raspunsul tau!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.