Jump to content
POLITISTI.ro

Asistenta si tratamentul medical in strainatate


Catalin

Postare recomandată

  • Moderator

Cateva sfaturi utile privind încheierea unei asigurări medicale pentru călătorii în străinătate şi câteva recomandări pentru cetăţenii români care decid să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical.

Intotdeauna, înainte de orice deplasare în străinătate, verificati sfaturile de călătorie disponibile pe site-ul www.mae.ro

ATENŢIE!
Misiunile diplomatice/oficiile consulare nu asigură facilităţi de natură financiară!

  1. Fiecare cetăţean român, în momentul deplasării în străinătate are obligaţia de a deţine o asigurare medicală!
  2. În cazul deplasărilor în scop turistic, este necesară încheierea, în prealabil, a unei asigurări în România!
  3. Înaintea efectuării călătoriei, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se intereseze asupra situaţiei medicale din ţara de destinaţie!
  4. Asiguraţi-vă că în zona unde urmează să călătoriţi nu este nevoie de vaccinuri! Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă puteţi adresa Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - www.insp.gov.ro/cnscbt
  5. În situaţia în care cetăţenii români se deplasează pe teritoriul statelor cu care România a încheiat acorduri internaţionale, aceştia trebuie să intre în posesia documentelor care le pot facilita accesul la îngrijiri medicale pe perioada călătoriei în străinătate! Aceste documente sunt disponibile la Casele deAsigurări de Sănătate!
  6. Cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul statelor membre UE/SEE sunt sfătuiţi să-şi procure, înainte de deplasare, Cardul european de asigurări sociale de sănătate!
  7. O asigurare privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului direct la anumite servicii medicale!
  8. În cazul unei deplasări în străinătate pentrumuncă/studii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să ia legătura cu firma angajatoare/unitatea de învăţământ pentru a verifica dacă în contract este prevăzută şi asigurarea medicală aferentă perioadei de şedere!
  9. Fiecare cetăţean român care călătoreşte în străinătate este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale!
  10. Consultaţi de pe pagina de internet a M.A.E. pentru a afla care sunt responsabilităţile legale şi ce pot face pentru dumneavoastră, în caz de necesitate, reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României în străinătate!

Recomandări pentru cetăţenii români care decid să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical.

  • În situaţia în care cetăţenii români se deplasează în străinătate pentru a urma un tratament medical, este indicat să contacteze, în prealabil, unitatea sanitară din ţara de destinaţie, pentru a obţine detalii referitoare la tipul de asistenţă medicală acordată, o eventuală programare, costurile intervenţiei medicale etc.!
  • Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE cu scopul de a beneficia de tratament medical;
  • Persoana asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România trebuie să aibă în vedere că decontarea cheltuielilor de către instituţia de asigurări de sănătate va fi posibilă numai dacă a primit, în prealabil, autorizaţia din partea acesteia!
  • Instituţia competentă trebuie să emită un document portabil „S2” (formularul E 112) care acordă dreptul la tratament programat
  • În America de Sud, în sistemul public, nu este recomandat tratamentul medical, nici efectuarea intervenţiilor chirurgicale fără verificarea, în prealabil, a clinicilor în care urmează să se efectueze procedura medicală!
  • Dacă urmaţi un tratament medical în străinătate, luaţi în calcul faptul ca totalul costurilor ar putea depăşi cifra prevăzută iniţial, neexistând astfel posibilitatea negocierii acestora!
  • În situaţia în care un cetăţean român se deplasează într-un stat UE/SEE pentru a beneficia de un tratament medical, fără aprobarea prealabilă a Casei de Asigurări de Sănătate unde este luat în evidenţă, la întoarcerea în ţară, instituţia competentă rambursează, la nivelul tarifelor dinRomânia, contravaloarea serviciilor medicale acordate şi plătite.



    În cazul în care urmaţi un tratament medicamentos, ţineţi cont de următoarele recomandări:
    • Luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic!
    • Interesaţi-vă dacă medicamentele prescrise de medic nu sunt interzise în tara în care vă deplasaţi!
    • Luaţi doar cantităţile necesare pentru uzul personal!
    • Este recomandat ca medicamentele sau alte produse farmaceutice să fie declarate la intrarea în ţara de destinaţie sau în ţara de tranzit!
    • Pentru intrarea pe teritoriul unui stat cu anumite produse medicinale poate fi necesară aprobarea autorităţilor locale!
    • Luaţi în calcul faptul că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie medicală!

    La încheierea unei asigurări medicale pentru călătorii în străinătate, ţineţi cont de următoarele recomandări:

      [*]Să citiţi cu atenţie clauzele asigurării medicale!

      [*]Să verificaţi care sunt tipurile de servicii medicale care vă sunt acoperite prin asigurare!

      [*]Să vă notaţi care sunt unităţile medicale din ţara de destinaţie care recunosc poliţa de asigurare încheiată!

      [*]Să verificaţi care este valoarea maximă a poliţei de asigurare!

      [*]Să aveţi grijă ca asigurarea medicală să fie valabilă pe întreaga perioadă a şederii dumneavoastră în străinătate!

      [*]Dacă în timpul călătoriei în străinătate doriţi să practicaţi diverse sporturi extreme, verificaţi dacă poliţa de asigurare acoperă şi eventualele îngrijiri medicale de care aţi putea avea nevoie!

      Sunt state unde asigurarea medicală nu poate fi încheiată pe plan local. Din acest motiv, este indicat ca o astfel de poliţă să fie încheiată în România, înainte de efectuarea deplasării în străinătate. În unele state, o zi de spitalizare poate costa chiar şi 1.000 EUR.

      În Africa, pentru a putea obţine viză de intrare pentru unele state, cetăţenii români sunt obligaţi să încheie o asigurare medicală în România. (de exemplu: Angola,Algeria,Africa de Sud etc.). De asemenea, în Orient, în state precum Arabia Saudită sau Iran, pentru a putea obţine viza de intrare, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale în România.

      În statele din nordul Europei, sistemul medical este foarte performant, dar în absenţa unei asigurări medicale prealabile, cheltuielile medicale pot fi foarte ridicate.

      Sunt state unde, dacă doriţi să urmaţi un tratament medical de specialitate, este nevoie să fie efectuată plata în avans a tratamentului medical solicitat.

      Există ţări unde sunt distanţe foarte mari între oraşe, iar cazurile de urgenţă pot necesita deplasarea cu ambulanţa sau transferul aerian la spitalele de specialitate.

      Chiar şi în cazul deţinerii unei asigurări medicale, trebuie avut în vedere faptul că serviciile medicale vor fi plătite, în primă fază, de către beneficiarul acestora, urmând ca, ulterior, acesta să îşi recupereze sumele de la asigurator.

      Există unele particularităţi în zona Americii Centrale:

      -nu se fac internări dacă nu se depune, în avans, o garanţie pentru echivalentul a 2-3 zile de spitalizare, în funcţie de diagnostic;
      -nu se efectuează intervenţiile medicale nici chiar urgenţe până când nu există confirmarea scrisă din partea societăţii de asigurări străine că poliţa medicală are acoperire.

      Cetăţenii români care doresc să călătorească în state cu risc ridicat al securităţii (spre exemplu: Somalia, Irak, Afganistan, Pakistan, Iran, Ciad, Yemen etc.) nu pot să beneficieze de servicii medicale decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate deoarece România nu a încheiat acorduri internaţionale conţinând astfel de prevederi.

      IMPORTANT!
      În condiţiile în care asigurările medicale sunt oferite de societăţi private de asigurări, acestea nu se încadrează în sfera de activitate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

      Informaţiile prezentate în acest material au un caracter informativ

  • Apreciez 2
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.