Jump to content
POLITISTI.ro

Asigurare auto in vederea inmatricularii


misterclaude27

Recommended Posts

Buna ziua, 

Am o nelamurire care tine mai mult de asigurari decat de politie, dar sperand ca v-ati mai intalnit cu asemenea situatii, poate ma puteti ajuta.

Un prieten a cumparat o masina acum mai bine de un an (un an si 2-3 zile).
In momentul in care a cumparat-o, s-a trecut pe certificat "instrainat catre..." si dansul a facut asigurare RCA in vederea inmatricularii pe numele lui. Dupa care a mers la primaria de unde apartine si a inregistrat masina pe numele lui la impozit.

 Toate bune pana aici, problema e ca a trecut un an de zile si el n-a inmatriculat masina (din cauza timbrului de mediu). Acum ar vrea s-o inmatriculeze. Doar ca ieri i-a expirat asigurarea veche si trebuie sa faca din nou asigurare RCA, pe minim 6 luni, in vederea inmatricularii. Intrebarea mea e: se poate sa faci de 2 ori asigurare in vederea inmatricularii pe acelasi vehicul? El trebuia s-o inmatriculeze cat timp era valabila prima polita... acum ca a expirat, ce e de facut? Nu are nevoie de fisa de inmatriculare vizata in ultimele 30 de zile ca sa-si poata face RCA in vederea inmatricularii? Nu exista o baza de date a asiguratorilor unde se specifica deja ca masina respectiva a avut o asigurare in vederea inmatricularii si totusi nu a fost inmatriculata?

Multumesc foarte mult,

Link to comment
 • 1 month later...

Buna ziua,

Un cetatean european (din Portugalia) urmeaza sa inceapa de luni studii universitare in Romania. Acesta a venit cu masina personala care trebuie sa o inregistreze temporar.

Acum problema: In vederea inregistrarii temporare ii trebuie asigurarea auto in vederea inmatricularii, iar pentru eliberarea asigurarii masina trebuie inregistrata in Serviciul Public de Taxe si Impozite, pentru inregistrare la Taxe si Impozite, masina trebuie inamtriculata (am ajuns de unde am plecat).

Sunt convins ca undeva gresim intr-un fel, dar nimeni momentan nu a reusit sa ne ajute.

Imi puteti spune va rog, care sunt pasii corecti pentru a putea obtine asigurarea si inmatricula masina?

 

Multumim anticipat pentru timpul si raspunsul acordat.

O zii frumoasa,

Ramoiu Radu.

 

Link to comment

Răspunsul îl vei găsi și primi de la SRPCIV-ul localității respective, cel subordonat Instituției Prefectului, procedură ce nu ține de Poliția Română și de care aceasta nu se mai ocupă de câțiva ani. Ei sunt cei mai în măsură să-ți răspundă exact. Noi doar putem presupune.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua, tocmai am achizitionat o masina sh din romania inmatriculata pe jud Bacau si doresc sa o transcriu pe mine,jud Iasi, asigurarea pe numele fostului proprietar expira maine,deja am facut actele pentru transcrierea masinii, inclusiv asigurare in vederea inmatricularii pentru 6 luni, programarea pentru inmatriculare este pe 7 decembrie, intrebarea este, pot circula legal cu asigurarea in vederea inmatricularii pana cand trsanscriu masina pe mine? Sau trebuie sa fac alta asigurare pe numele fostului proprietar pana pe 7 decembrie cand o sa o transcriu pe mine? Va multumesc!

Link to comment
 • Marius changed the title to Asigurare auto in vederea inmatricularii
 • 3 years later...

Buna ziua! Am un autorurism inmatriculat in Germania adus pe roti de acolo si sunt in procesul de inmatriculare in Romania. Am o nelamurire cu privire la polita RCA obligatorie la prima inmatriculare; aceasta, evident, trebuie sa fie  valabila, insa, exista o perioada minima obligatorie? ( 6,12 luni) Imi va fi ceruta o polita RCA valabila minim 6 luni la biroul de inmatriculari sau nu conteaza perioada atat timp cat este valabila?

Va multumesc anticipat, o zi frumoasa!

Link to comment
 • Active member

La momentul (data) cand ti se eliberează plăcuțele cu numerele, fie ele provizorii (roșii) sau definitive (negre), politia RCA trebuie sa fie valabila.

Daca sunt numere provizorii, ele vor avea valabilitate cate este RCA (nu mai mult de 3 luni, chiar dacă RCA ai pe 5, sa zicem)

Daca sunt negre, mergi cu asigurarea in vederea înmatriculării(pe serie de șasiu) cat este valabila, dupa care ai obligația sa iti inchei alta, de data asta pe numărul de înmatriculare atribuit mașinii.

Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua!

Am asigurarea RCA valabila pana in martie, este facuta pe o luna iar eu am programare la DRPCIV pt a-mi lua numerele negre pe data de 22 februarie. Un broker de asigurări mi-a spus ca asigurarea trebuie facuta pe minim 6 luni. Este adevarat, ar putea fi un impediment la ghiseu avand in vedere ca asigurarea mea ar fi inca valabilă?

va multumesc anticipat 

Link to comment

Buna ziua!

Am asigurarea RCA valabila pana in martie, este facuta pe o luna iar eu am programare la DRPCIV pt a-mi lua numerele negre pe data de 22 februarie. Un broker de asigurări mi-a spus ca asigurarea trebuie facuta pe minim 6 luni. Este adevarat, ar putea fi un impediment la ghiseu avand in vedere ca asigurarea mea ar fi inca valabilă?

va multumesc anticipat 

Link to comment
 • Moderator

Conform prevederilor ART. 5 din Legea 132 / 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.
În concluzie, brokerul mănâncă rahat (rahat = aliment turcesc).

Trebuie precizat că Poliţia Română NU mai are competenţe privind înmatriculările, radierile sau transferul de proprietate al autovehiculelor cât şi cele privind examinarea, eliberarea ori preschimbare a permiselor de conducere încă din anul 2001.
Aceste activităţi sunt în competenţa DGPCÎ (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări şi /sau Serviciilor Publice Comunitare), instituţii care au fost înfiinţate şi funcţionează în cadrul Prefecturilor judeţene, respectiv a mun. Bucureşti şi care nu mai au nicio legătură cu Poliţia Română.
Drept consecinţă, trebuie să vă adresaţi instituţiei respective, nu Poliţiei Române sau poliţiştilor.

 • Upvote 3
Link to comment

Buna ziua, va deranjez cu o întrebare 

Daca masina nu este pe numele meu dar eu sunt cel care plateste asigurarea si cel care o si conduce de asemenea pot fi despagubit? 

Deoarece azi am fost lovit de o alta masina, masina mea fiind parcata in afara partii carosabile, cealaltă masina banuiesc eu ca a pierdut controlul si sa rasucit timp in care ma lovit pe mine apoi a plecat fara grija

Am anuntat la politie insa nu stiu daca acum raman si cu masina lovita si cu banii luati din buzunar adica va trebui sa o repar deci revin la intrebarea mea am vreo sansa sa primesc despagubirea? 

Mulțumesc 

Link to comment
 • Active member

Bineînțeles ca ești îndreptățit sa primești asigurarea dacă celalalt șofer este identificat și este de acord sa o dea ...

Dacă nu vrea sa o dea, va trebui sa îl acționezi în instanta pe cale civila

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.