Jump to content
POLITISTI.ro

Evaziune fiscală cu cereale, investigată de poliţişti


NewsBot

Recommended Posts

Suspect de evaziune fiscală cu cereale

Administratorul unei societăţi comerciale din Arad este suspectat că a achiziţionat şi livrat cereale către mai mulţi agenţi economici, fără a evidenţia operaţiunile în contabilitate. În acest mod, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 3.000.000 de lei.

 

Din cercetările efectuate de către poliţiştii arădeni s-a stabilit faptul că, în perioada 2007-2008, F. M., de 26 de ani, din localitatea Fântânele, în calitate de administrator şi asociat unic al unei societăţi comerciale cu sediul în localitatea Zădăreni, a achiziţionat şi livrat cereale către 20 de agenţi economici din mai multe judeţe, operaţiuni comerciale ce nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii.

 

Acesta este suspectat că nu a declarat în deconturile de TVA şi în declaraţia privind impozitul pe profit aferentă acestei perioade, veniturile realizate de societate, cauzând un prejudiciu bugetului de stat de 3.196.309 lei.

 

Bărbatul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art.9 alin.1 lit.b din Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

 

 

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Cercetaţi pentru evaziune fiscală în domeniul comerţului cu cereale

 

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Constanţa au destructurat o grupare infracţională coordonată de doi bărbaţi, de 45, respectiv 36 de ani, din Constanţa, care acţiona în domeniul comerţului cu cereale.

 

Pe parcursul cercetărilor, la data de 10 februarie a.c, poliţiştii constănţeni au efectuat cinci percheziţii domiciliare pentru documentarea activităţii infracţionale a unei grupări care acţiona în domeniul comerţului cu cereale.

În urma cercetărilor a rezultat existenţa unui circuit financiar ilicit, iniţiat de către doi suspecţi, în vârstă de 45 şi 36 de ani, asociaţi şi administratori ai unei societăţi comerciale, care sunt suspectaţi că au derulat operaţiuni financiare, prin intermediul unei firme de tip fantomă, cu sediul în judeţul Constanţa, având ca scop obţinerea unor câştiguri personale frauduloase prin eludarea plăţii obligaţiilor fiscale (T.V.A. şi impozit pe profit) către bugetul consolidat al statului.

Din investigaţiile efectuate de către poliţişti s-a reţinut că în luna septembrie 2009, prin intermediul unei societăţi comerciale din Călăraşi, firmă folosită doar ca intermediar scriptic în circutiul financiar iniţiat, cei doi suspecţi, E.P.şi S.A., ar fi virat 300.000 lei cu titlu de avans pentru cumpărare de cereale, în contul societăţii comerciale din Cobadin, judeţul Constanţa.

În aceeaşi zi, banii au fost ridicaţi în numerar din contul societăţii beneficiare în baza unui borderou de achitiziţie cereale, ce prezenta suspiciuni de falsificare, de către administratorul societăţii, R. B. Această sumă de bani trebuia să ajungă prin intermediul lui C. G., (arestat în prezenta cauză) la M. R. şi R. L. (de asemenea arestaţi în această cauză), care trebuiau să o restituie celor doi asociaţi E. P. şi S. A., însă la ieşirea din sediul bancii, C. G. a luat banii şi a dispărut cu ei.

În vederea recuperării sumei de 300.000 lei, cei doi asociaţi, împreună cu D. V. G., de 43 de ani, din Eforie Nord, l-au lipsit de libertate în mod ilegal pe R. B. şi l-au agresat fizic în sediul societăţii comerciale din Constanţa.

Totodată, a doua zi, prin constrâgere şi ameninţare l-au determinat pe M. R. să înstrăineze apartamentul proprietate personală, deţinut în municipiul Constanţa lui E. P., prin încheierea unui antecontract de vânzare-cumparare.

Tot ca urmare a presiunilor exercitate de E. P. şi S. A., asupra lui R. L. şi M. R., consideraţi direct răspunzători de pierderea sumei de 300.000 lei, aceştia au apelat la o cunoştinţă, care a contractat un credit bancar în suma de 41.000 euro, bani care au fost viraţi direct în contul lui S. A.

 

La sfârşitul activităţii infracţionale E. P. şi S. A., au cesionat, în mod fictiv părţile sociale ale societăţii comerciale din Constanţa, în scopul sustragerii de la urmărirea penală.

 

Cei doi bărbaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, şantaj şi lipsire de libertate, iar D. V. G. pentru complicitate la şantaj şi lipsire de libertate, fiind prezentaţi procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în vederea sesizării instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar Tribunalul Constanţa a emis pe numele suspecţilor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

 

Pe parcursul cercetărilor în cauză au mai fost reţinute alte cinci persoane pentru complicitate la evaziune fiscală, însă faţă de acestea, instanţa a decis cercetarea în stare de libertate.

 

Centrul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Evaziune fiscală cu cereale şi plante tehnice, investigată de poliţişti

Administratorii unei societăţi comerciale din Dolj sunt suspectaţi că au creat un prejudiciu de peste 1.300.000 de lei prin neînregistrarea în evidenţele contabile a activităţilor comerciale derulate

La data de 18 septembrie a.c., pe baza probatoriului administrat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, instanţa de judecată a dispus măsuri preventive faţă de trei persoane suspectate de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu şi transmitere (cesiunea) fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate.

În fapt, în perioada perioada iulie – octombrie 2010, D.Viorel, de 34 de ani, din Vulpeni, judeţul Olt, Ş.Constantina, de 23 de ani, din Craiova şi N.Petrică, de 25 de ani, din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, în calitate de administratori de drept şi de fapt la o societate comercială din localitatea Bucovicior, Dolj, sunt suspectaţi că au desfăşurat activităţi de achiziţie şi comercializare a cerealelor şi plantelor tehnice (rapiţă) fără a evidenţia în contabilitate veniturile realizate.

Acţionând în acest fel suspecţii s-au sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat cu 1.308.389 lei.

De asemenea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor financiare, a fost stabilit în mod fictiv sediul societăţii în comuna Vela, sat Bucovicior, judeţul Dolj, loc unde aceasta nu a funcţionat niciodată.

În aceeaşi perioadă, D.Viorel este suspectat că a întocmit borderouri de achiziţii false în baza cărora, la îndemnul său, ceilalţi doi suspecţi, administratori de drept ai societăţii, au ridicat sume importante din contul firmei pe care le-au folosit în scop contrar intereselor societăţii.

Totodată, la data de 23 iulie a.c., Ş.Constantina, la îndemnul lui D.Viorel, a cedat în mod fictiv părţile sociale deţinute la societatea în cauză către N. Petrică pentru a transfera răspunderea privind obligaţiile fiscale rezultate din activităţile comerciale efectuate în numele societăţii până în acel moment, dar şi ulterior. În continuare, de activitatea firmei s-au ocupat, în fapt, toţi cei trei suspecţi.

Din verificările efectuate până în prezent a rezultat că D.Viorel a fost sau este asociat şi administrator la alte cinci societăţi comerciale, toate cu obiect de activitate „intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi semifabricate”.

Ieri, cei trei au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă, iar instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru D.Viorel. Faţă de ceilalţi doi suspecţi s-a dispus cercetarea în stare de libertate, fiind dispusă interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Data: 19/09/2012 Sursa: IPJ DOLJ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Percheziţii la membrii unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală cu grâu

 

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracţională a unei grupări suspectate de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală cu cereale.

În urma operaţiunilor ilegale de achiziţii, procesare şi comercializare de grâu „la negru”, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), membrii grupării ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de euro.

La data de 15 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa şi Serviciilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - S.T. Ploieşti, au efectuat 45 percheziţii domiciliare, la imobilele a 34 de persoane fizice şi 22 de persoane juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale - I.P.J. Buzău.

Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane, coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.

În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 - 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.

De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.
Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad.

Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi).

De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.

Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.

O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.

Sumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.

Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – B.T. Buzău vor fi aduse pentru audieri aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire ale unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 39/2003, Legea nr. 656/2002, Legea nr. 241/2005 şi Legea nr. 82/1991, cu aplicare la Codul Penal.

Sprijinul specializat în desfăşurarea cercetărilor penale a fost acordat de către S.R.I..

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Iată reţeta evaziunii record de 18 milioane de euro cu grâu, făină şi pâine a turcilor de la Buzău.

 

http://youtu.be/KHjyQ1NiosI

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală cu cereale

 

Poliţiştii prahoveni au efectuat, în această dimineaţă, percheziţii la şapte persoane suspectate că ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat de peste un milion de lei, prin evaziune fiscală cu cereale şi produse cerealiere.

La data de 28 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu poliţiştii Serviciului de Ordine Publică şi Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Prahova, au efectuat şapte percheziţii în municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R..

Percheziţiile au vizat şapte persoane suspectate de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală prin neînregistrarea în evidenţele contabile a operaţiunilor comerciale ilicite.

Cei în cauză sunt suspectaţi că, începând cu anul 2011, ar fi desfăşurat operaţiuni ilicite cu cereale şi produse cerealiere, creând astfel un prejudiciu de peste un milion de lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri şi sisteme informatice ce constituie probe în documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor.

La sediul Poliţiei vor fi aduse pentru cercetări persoanele suspectate în cauză, urmând a fi dispuse măsurile legale în cauză.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Poliţia Română continuă activităţile de verificare a operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie

 

Urmare a rezultatelor obţinute în cursul anului 2013, şeful Poliţiei Române a dispus continuarea controalele pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.

Astfel, a fost semnat un nou plan de acţiune, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală de Politici Agricole şi Strategii.

În cadrul activităţilor demarate, poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi efectuează controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale.

Într-o serie de activităţi vor fi angrenaţi şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. şi I.S.C.T.R..

La începutul lunii septembrie 2013, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, au fost demarate, în toată ţara, controale pentru combaterea evaziunii în domeniul operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie. 

Până la sfârşitul anului 2013, au fost efectuate aproximativ 158.000 de controale, dintre care 36.088 la societăţi comerciale, 21.105 la persoane fizice şi 100.526 de mijloace de transport. Astfel, au fost depistate aproape 2.000 de infracţiuni şi au fost aplicate peste 63.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 27.300.000 de lei.

În cadrul dosarelor penale şi urmare a contravenţiilor aplicate au fost indisponibilizate/confiscate bunuri în valoare de 30.925.502 lei şi au fost luate măsuri de siguranţă cu privire la 115 mijloace de transport, în valoare de 3.393.234 de lei.

Totodată, în urma neregulilor constatate a fost suspendată/oprită activitatea la 57 de unităţi de morărit şi panificaţie.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Poliţia Română continuă verificările operaţiunilor cu cereale şi produse de panificaţie
 
În luna august, în cadrul acţiunilor desfăşurate la nivel naţional, de Poliţia Română, pentru verificarea operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie, au fost efectuate peste 19.600 de controale, fiind înregistrate peste 180 de dosare penale şi aplicate peste 3.800 de sancţiuni contravenţionale. 
În şapte luni de la declanşarea acţiunii naţionale de verificare a operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie au fost înregistrate 1.366 de dosare penale, au fost aplicate peste 48.500 de sancţiuni contravenţionale, au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de aproape 7.300.000 de lei şi a fost suspendată sau oprită activitatea la 51 de unităţi de morărit şi panificaţie. 
 
Poliţia Română a continuat şi în luna august activităţile de verificare a legalităţii operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie. 
 
Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, eforturile tuturor autorităţilor implicate au condus la diminuarea cu 20% a evaziunii fiscale după scăderea TVA-lui la pâine. De asemenea, s-au stopat insolvenţele şi s-a constatat o concurenţă loială pe piaţă, care a condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri.
 
Urmare a rezultatelor pozitive obţinute în cursul anului 2013, şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a dispus, în luna februarie, continuarea controalelor pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
 
În luna august, Poliţia Română a efectuat 19.627 de controale, dintre care 182 la depozite cerealiere, 106 la unităţi de morărit, 287 la unităţi de panificaţie, 196 la unităţi de patiserie, 442 la distribuitori, 1.936 la comercianţi , 14 la importatori, 1.599 la persoane fizice, fiind verificate şi 14.865 mijloace de transport.
 
Astfel, ca urmare a neregulilor constatate au fost înregistrate 183 de dosare penale, dintre care 123 au ca obiect infracţiuni prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, 6 vizează infracţiuni la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi 54 privesc infracţiuni prevăzute în alte acte normative.
 
Valoarea totală a bunurilor care au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea confiscării este de 1.025.797 de lei. Totodată, a fost luată măsura indisponibilizării unui mijloc de transport, în valoare de 20.000 de lei.
 
Au fost aplicate 3.830 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 957 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 49 la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 şi 2.824 la alte acte normative, valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate fiind de 2.558.307 lei. 
 
De asemenea, a fost anulată/suspendată o autorizaţie de antrepozit fiscal, iar la 4 unităţi de morărit şi panificaţie, activitatea a fost suspendată/oprită, având în vedere neregulile constatate cu ocazia controalelor efectuate.
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 
În şapte luni ale anului 2014, au fost efectuate 133.550 de controale, dintre care 20.878 la societăţi comerciale şi 19.334 la persoane fizice, fiind verificate şi 82.440 de mijloace de transport. 
 
În urma activităţilor desfăşurate, au fost înregistrate 1.366 de dosare penale privind săvârşirea unor infracţiuni economice.
 
Dintre acestea, 1.010 vizează încălcări ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, 116 se referă la infracţiuni prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în timp ce 240 de dosare penale au fost înregistrate pentru nerespectarea altor acte normative în vigoare. 
 
713 persoane sunt cercetate în cadrul acestor dosare penale. 
 
De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 48.578 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10.852 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 120 la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale şi 37.566 la alte acte normative, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 23.406.065 de lei. 
 
Valoarea totală a bunurilor care au fost indisponibilizate în cadrul dosarelor penale şi a celor ridicate în vederea confiscării este de 7.293.681 de lei.
 
De asemenea, au fost confiscate sau indisponibilizate 56 de mijloace de transport, în valoare de 925.750 de lei, iar în urma neregulilor constatate, a fost suspendată/oprită activitatea la 51 de unităţi de morărit şi panificaţie.
 
La activităţi au participat şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ACTIVITĂŢILE DIN DOMENIUL PANIFICAŢIEI, VERIFICATE DE POLIŢIA ROMÂNĂ

 

Poliţia Română continuă acţiunile pentru prevenirea ilegalităţilor în domeniul panificaţiei. Astfel, în luna octombrie, poliţiştii au efectuat aproape 14.000 de controale, au întocmit 159 de dosare penale, au aplicat aproape 4.900 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 2.500.000 lei şi au suspendat sau oprit activitatea la 5 unităţi de morărit şi panificaţie, pentru neregulile constatate.

 

În cursul lunii octombrie, poliţiştii de investigare a fraudelor, de la ordine publică, de la rutieră şi cei de la transporturi, angrenaţi în acţiunea pentru verificarea operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie, au efectuat 13.691 de controale, dintre care 196 la depozite de cereale, 141 la unităţi de morărit,  365 la unităţi de panificaţie, 417 la unităţi de patiserie, 484 la distribuitori, 2.515 la comercianţi, 16 la importatori şi 1.728 la persoane fizice, fiind verificate şi 7.829 de mijloace de transport.

 

În urma neregulilor constatate, poliţiştii au înregistrat 159 de dosare penale, dintre care 114 privind infracţiuni prevăzute de Legea nr. 241 din 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, 4 la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi 41 la alte acte normative. În 81 de dosare penale a fost începută urmărirea penală in personam faţă de 165 de suspecţi, iar 14 dosare au fost declinate la unităţi de parchet competente.

 

Poliţiştii au aplicat 4.879 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.245 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 57  la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale  şi 3.577 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 2.534.251 de lei.

 

Au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 1.150.195 de lei, fiind indisponibilizate şi 7 mijloace de transport în valoare de          102.000 de lei.

 

De asemenea, a fost suspendată/oprită activitatea la 5 unităţi de morărit şi panificaţie,  pentru încălcarea anumitor prevederi legale.

 

La activităţi au participat şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

 

Reamintim că, şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a dispus ca din 1 februarie să fie reluate controalele privind operaţiunile cu produse de panificaţie şi cereale.

 

Astfel, până în prezent, au fost efectuate 166.039 de controale, dintre care 1.912 la depozite cerealiere, 1.084  la unităţi de morărit, 4.473 la unităţi de panificaţie, 2.599 la unităţi de patiserie, 3.433 la distribuitori, 25.846 la comercianţi, 252 la importatori, 22.936 la persoane fizice, fiind verificate şi 103.504 mijloace de transport.

 

Poliţiştii au înregistrat 1.651 de dosare penale, dintre care 1.206 la Legea nr. 241 din 2005 şi 125 la Legea nr.8 din 1996. În 683 de dosare penale s-a început urmărirea penală in personam faţă de 950 de persoane, iar 64 de dosare penale au fost declinate la unităţi de parchet competente (30 - DNA, 6 - DIICOT şi 28 la alte unităţi).

 

Valoarea totală a bunurilor care au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea confiscării este de 10.457.395 de lei şi au fost luate măsuri de confiscare /indisponibilizare a 65 de mijloace de transport, în valoare de 1.033.450 lei.

 

Au fost aplicate 52.847  de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.735.979 de lei, dintre care 12.626  la Legea 12/1990 republicată, 344 la O.U.G. 12/2006  şi 39.877  la alte acte normative.

 

De asemenea, au fost anulate/suspendate 18 autorizaţii de antrepozit fiscal, iar la 42 de unităţi de morărit şi panificaţie,  activitatea a fost suspendată/oprită având în vedere neregulile constatate cu ocazia controalelor efectuate.

 

Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, eforturile tuturor autorităţilor implicate au condus, în 6 luni 2014, la diminuarea cu 20% a evaziunii fiscale după scăderea TVA-lui la pâine. De asemenea, s-au stopat insolvenţele şi s-a constatat o concurenţă loială pe piaţă, care a condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

ACŢIUNI NAŢIONALE PENTRU PREVENREA EVAZIUNII FISCALE ÎN DOMENIUL OPERAŢIUNILOR CU PRODUSE CEREALIERE ŞI DE PANIFICAŢIE

 

Poliția Română acționează permanent pentru combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul operaţiunilor economice cu produse cerealiere şi de panificaţie.

 

În primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii au recuperat un prejudiciu cauzat bugetului de stat de peste 8.200.000 de lei. 

 

Combaterea evaziunii fiscale, în toate formele în care aceasta se manifestă şi protejarea intereselelor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română.

 

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, poliţiştii au continuat şi în acest an controalele, la nivel naţional, pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

 

Astfel, în perioada 6 ianuarie – 9 iunie a.c., poliţiştii au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificaţie, cât şi la cei care comercializează produsele finite către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale.

 

Poliţiştii au efectuat 13.723 de controale, dintre care 578 la unități de morărit, 2.105 la unităţi de panificaţie, 1.543 la unităţi de patiserie, 9.497 la alte unități comerciale, care desfășoară activități în acest domeniu și 221 la depozite de cereale. Au fost verificate şi 22.285 de mijloace de transport.

 

În urma controalelor, poliţiştii au constatat 959 de infracţiuni, dintre care 676 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Valoarea prejudiciului recuperat este de peste 8.240.000 de lei. În cadrul dosarelor penale sunt cercetate 1.649 de persoane.

 

De asemenea, au fost aplicate 14.082 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 4.937 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 55 la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale şi 9.090 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 10.287.349 de lei.

 

Au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de 31.068.879 de lei, aceleaşi măsuri fiind luate şi faţă de 43 de mijloace de transport, în valoare de 469.500 de lei.

 

Pentru neregulile constatate, activitatea a 9 unități de morărit și panificație a fost suspendată sau oprită.

 

La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi ale inspectoratelor de poliţie judeţene, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi secţiilor regionale de poliţie transporturi. De asemenea, la unele acţiuni  au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. şi I.S.C.T.R. , iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi Serviciul Român de Informații

 

Informații de background:

 

Conform datelor Patronatului Român de Morărit Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, acţiunile desfăşurate de Poliţia Română anul trecut, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii  în domeniu, au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale în domeniul morăritului şi panificaţiei cu 20%, precum și îmbunătățirea mediului de afaceri. De asemenea, conform aceluiași studiu, populația a cumpărat produse mai ieftine cu 12%.

 

Exemple semnificative:

 

La data de 13 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu au efectuat un control la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul fabricării produselor de panificaţie.

 

La acţiune au participat şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale Control Antifraudă şi Inspecţie Bucureşti, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Giurgiu şi Specialişti din cadrul D.S.V.S.A. Giurgiu.

 

În urma verificărilor, echipele de control au constatat faptul că punctul de lucru nu deţine autorizaţiile necesare în domeniul producerii, depozitării, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor de panificaţie, respectiv producerea de cozonaci, funcţionând fără a respecta condiţiile igienico – sanitare.

 

Astfel, a fost dispusă încetarea activităţii până la intrarea în legalitate şi a fost dispusă sechestrarea a 1.756 de cozonaci, în vederea denaturării, întrucât, la momentul controlului, produsul era nesigur.

 

De asemenea societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 4.000 de lei.

 

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au întocmit dosar penal pe numele unui aministrator al unei firme de panificaţie,  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

Cel în cauză este bănuit că, în perioada octombrie 2014 – mai 2015, ar fi reţinut de la angajaţi, fără a vira contribuţiile către bugetul de stat, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 11.250 de lei.

 

La data de 14 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu au efectuat verificări la punctul de lucru din oraşul Mihăilești, judeţul Giurgiu al unei firme de panificaţie.

 

În urma controlului, s-a constatat că, în perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, reprezentanții societății nu au evidențiat în actele contabile veniturile realizate din

 

comercializarea tuturor produselor de panificație, cauzând un prejudiciu de 3.000 de lei bugetului de stat.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

În urma unui control efectuat la o brutărie din Craiova, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au identificat 470 de kg. de făină, ce urma a fi utilizată în procesul de producție, pentru care reprezentantul societății nu a putut prezenta documente de proveniență.

 

Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional , dispunându-se totodată confiscarea celor 470 de kg. de făină, fără documete de proveniență.

 

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi au dispus indisponibilizarea a 222.870 de kg de porumb furaj, în valoare de 96.000 de lei, descoperite la  sediul unei firme de comercializare a cerealelor, seminţelor, furaje şi tutun neprelucrat, din Galaţi.

 

Din cercetări a reieşit că, în perioada 13 – 14 mai a.c., societatea în cauză ar fi introdus în ţară 9 camioane încărcate cu 220 de tone de porumb furajer provenit din Republica Moldova, fără a întocmi documentele legale şi fără a plăti T.V.A..

 

Marfa ar fi fost descarcată la un depozit din municipiul Galaţi, fără îndeplinirea formalităţilor legale, sustrăgându-se în acest mod de la plata T.V.A. de 36.834 de lei.

 

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de spălare de bani şi contrabandă.

 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

PESTE 200 DE TONE DE PORUMB, INDISPONIBILIZATE DE POLIȚIȘTI

Polițiștii din Galați au indisponibilizat 220 de tone de porumb, în urma a patru percheziții efectuate la persoane bănuite de spălare de bani, contrabandă și neglijență în serviciu.

La data de 3 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Galați, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, au efectuat patru percheziții la sediile unor societăți comerciale, ai căror reprezentanți sunt bănuiți de spălare de bani, contrabandă şi neglijenţă în serviciu.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite documente, unităţi de calcul și au fost indisponibilizate 220 de tone de porumb, fiind conduse la audieri 6 persoane.

Din cercetări a reieșit că reprezentanţii a două societăți comerciale din Galați ar fi efectuat operațiuni de import cereale din Republica Moldova și s-ar fi sustras de la plata taxei pe valoare adăugată aferente și a taxelor vamale.

Cele două societăți comerciale ar fi importat 220 de tone de cereale (9 camioane) și ar fi făcut declarații vamale nereale cu privire la destinaţia mărfurilor, în sensul că mărfurile sunt în tranzit pe teritoriul României, urmând a fi depozitate în cadrul unui antrepozit vamal din zona liberă Galaţi şi apoi exportate.

În realitate, întreaga cantitate de cereale ar fi fost descărcată la sediul unei societăţi comerciale din Galaţi și urma să fie vândută pentru consum pe teritoriul ţării.

Prejudiciul cauzat este de 37.700 de lei, fiind luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea acestuia.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare de bani, contrabandă şi neglijenţă în serviciu.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.