Jump to content
POLITISTI.ro

Terorismul - Prevenirea şi Combaterea Terorismului


Recommended Posts

 • Moderator

M-am gândit că e mai util să iniţiez acest topic de discuţie care să aibă ca subiect "Terorismul" pentru ca informaţiile şi discuţiile să nu mai fie dispersate în cadrul altor discuţii de pe forum.

Pentru a putea dezbate acest subiect, cred că e util să lămurim de la bun început care sunt competenţele Poliţiei Române referitoare la terorism, ce înseamnă terorism, antiterorism şi contraterorism, etc.

Ce înseamnă terorism, antiterorism şi contraterorism.

Conform legislaţiei româneşti avem următoarele definiţii:

Terorismul reprezintă ansamblul de acţiuni şi/sau ameninţări care prezintă pericol public şi afectează securitatea naţională şi îndeplineşte următoarele caracteristici:

 • sunt săvârşite premeditat de entităţi teroriste, motivate de concepţii şi atitudini extremiste, ostile faţă de alte entităţi, împotriva cărora acţionează prin modalităţi violente şi/sau distructive;
 • au ca scop realizarea unor obiective specifice, de natură politică;
 • vizează factori umani şi/sau factori materiali din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, populaţiei civile sau al oricărui alt segment aparţinând acestora;
 • produc stări cu un puternic impact psihologic asupra populaţiei, menit să atragă atenţia asupra scopurilor urmărite.

Întervenţie antiteroristă − ansamblul măsurilor defensive realizate anterior producerii unor atacuri teroriste iminente, folosite pentru reducerea vulnerabilităţii factorilor umani, specifici şi nespecifici, şi a factorilor materiali;

Întervenţie contrateroristă − ansamblul măsurilor ofensive realizate în scopul capturării sau anihilării teroriştilor, eliberării ostaticilor şi restabilirii ordinii legale, în cazul desfăşurării ori producerii unui atac terorist.

În România, SRI este autoritate naţională pentru prevenirea şi combaterea terorismului, iar acţiunile de ripostă (intervenţie) contrateroristă sunt competenţe exclusive tot ale Serviciului Român de Informaţii şi presupun totalitatea măsurilor şi acţiunilor executate de forţele speciale ale SRI, independent sau în cooperare cu alte forţe din cadrul sistemului naţional de apărare, pe întreg teritoriul ţării, asupra obiectivelor atacate sau ocupate de terorişti, în scopul anihilării acestora.

Acţiunile specifice contrateroriste au caracter ofensiv şi sunt executate exclusiv de BAT a SRI, dar NUMAI după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (Art. 12. din LEGEA nr.535 din 2004 privind privind prevenirea şi combaterea terorismului).

În concluzie, ca să putem vorbii de intervenţii contrateroriste e cale lungă, pentru că trebuie să existe o decizie a CSAT-ului, iar abia după o asemenea aprobare / decizie, BAT din cadrul SRI iese din unitate. Mai mult, pentru a exista o astfel de decizie a CSAT-ului, trebuie să existe TERORISM aşa cum e definit de legislaţie.

În rest, absolut orice situaţie agresivă ce implică eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite, sechestrate, atacuri armate, suspecţi violenţi ori folosirea unor arme de foc, substanţe explozive, toxice sau periculoase şi aşa mai departe, astfel de fapte se încadrează în sefera infracţiunilor pedepsite de legea penală, catalogate ca infracţiunile grave (cum spre exemplu sunt cele din sfera crimei organizate) şi se află în sfera de competenţa Poliţiei Române. Poliţia e competentă să intervină în astfel de situaţii prin SIAS şi SAS, structurile speciale de intervenţie şi acţiuni speciale ale poliţiei.

Revenind la subiectul topicului, terorismul nu a afectat, până acum în mod direct România, deşi ţara noastră se află pe unul dintre culoarele cele mai active ale traficanţilor de droguri şi de carne vie, ale reţelelor mafiote şi ale crimei organizate, cât şi în apropierea unor zone generatoare de conflicte şi terorism (Caucaz, Balcani, zona kurdă , Orientul Apropiat). Însă participarea efectivă la războiul antiterorist, intrarea în NATO şi în UE, proximitatea coridorului islamic, ca şi schimbarea configuraţiei economice, politice şi sociale constituie premise ale unor posibile viitoare atacuri teroriste şi asupra României. Este foarte posibil ca, în viziunea unor organizaţii şi reţele teroriste, România să fie considerată o ţintă şi un fel de spaţiu în rezerva strategică pentru eventuale acţiuni de mare frecvenţă împotriva unor ţări din UE.

În aceste condiţii şi având în vedere ultimele evenimente din vest, vă propun să discutăm aici despre acest subiect de actualitate, întrucât cu siguranţă în viitorul apropiat ne vom confrunta şi noi cu situaţii teroriste.

 • Upvote 4
Link to comment
 • 3 weeks later...
 • Moderator

După ce Statul Islamic i-a executat un pilot prin incendiere, Iordania jură răzbunare: "Vrem să eradicăm reţeaua teroristă"

Iordania vrea să se implice mai mult în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului de la Amman, a doua zi de la difuzarea unei înregistrări video ce prezintă incendierea unui pilot militar iordanian.

Mai mult, Iordania a executat miercuri doi deţinuţi, între care şi irakianca Sajida al-Rishawi, a cărei eliberare fusese cerută de gruparea Stat Islamic.

Link to comment
 • 9 months later...
 • Moderator

Turcia a doborât un avion de vânătoare al Rusiei, la graniţa cu Siria

Două avioane turceşti de vânătoare de tip F-16 au doborât marţi un avion de tip Suhoi 24 al Rusiei, la graniţa cu Siria, după ce acesta ar fi încălcat spaţiul aerian al Turciei şi ar fi ignorat avertizările. Oficiali de la Moscova au confirmat că este vorba de un avion rusesc, însă susţin că acesta se afla în spaţiul aerian al Siriei. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, iar unul dintre piloţi a fost capturat de rebelii sirieni.

şi alta,

Islamişti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au revenit în R.Moldova, anunţat Anatol Şalaru, ministrul moldovean al Apărării, după o reuniune a şefilor serviciilor de securitate.

Link to comment
 • Moderator

Stare de asediu în capitala Tunisiei

Stare de asediu în capitala Tunisiei şi stare de urgenţă în restul ţării, după ce un autobuz care transporta gărzile preşedintelui ţării a sărit în aer.

Preşedintele tunisian, Béji Caid Essebsi, a proclamat starea de urgenţă în Tunisia şi stare de asediu în capitală.

„În urma acestui eveniment dureros, a acestei mari tragedii (...), proclam în termenii legii starea de urgenţă pentru 30 de zile şi stare de asediu în capitală cu începere de la ora 21.00 până dimineaţă la ora 05.00”, a declarat şeful statului într-o scurtă alocuţiune televizată.

Link to comment
 • Moderator

Şase suspecţi de terorism, reținuți în Ungaria

Este alertă antiteroristă aproape de graniţele României, în Ungaria, unde şase persoane au fost reţinute. Ungaria a anunţat marți seara că a reţinut şase suspecţi de terorism.

Este vorba despre două grupuri separate, despre care nu e clar dacă au legătură. Patru dintre suspecţi au fost prinşi cu arme automate, iar ulterior, la domiciliul unuia dintre ei, s-a descoperit un adevărat laborator folosit pentru producerea de bombe pe care ar fi urmat să le folosească în atacuri teroriste. Alţi doi au fost arestaţi având asupra lor arme automate, muniţii şi amortizoare.

Şeful poliţiei de la Budapesta, a refuzat să dezvăluie naţionalitatea celor şase, dar a spus că acest caz are ramificaţii internaţionale. Doi dintre suspecţi au fost plasaţi în arest, iar ceilalţi patru vor fi audiaţi  miercuri de un tribunal.

Link to comment

Comunicat de presa 01.12.2015

     La data de 01.12.2015 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

     În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

    Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 sursa: diicot.ro

Edited by Eduard
 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Astazi, pe langa tentativa prezentata de colegul nostru mai sus, au mai fost doua alerte cu bomba, in doua capitale europene si anume Londra si Sofia. Puteti vedea aici materialele :

Citat:

Stare de alertă în centrul Londrei. Potrivit poliţiei metropolitane, mai multe birouri au fost evacuate pe o stradă care leagă cele două maluri ale Tamisei prin Tower Bridge, deci aproape de Turnul Londrei

 

Alarma a fost dată după descoperirea unui pachet suspect într-o galerie comercială din zonă. Unele publicaţii britanice vorbesc de sute de evacuări, poliţia londoneză însă nu spune decât că au fost evacuări în zonă, fără să dea un număr al persoanelor evacuate.  

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Stare+de+alerta+in+centrul+Londrei

 

Citat:

Este stare de alertă la Sofia, după ce un presupus dispozitiv exploziv a fost găsit în fața aeroportului din capitala Bulgariei.

 

ACTUALIZARE 15.36. Poliția bulgară nu a confirmat găsirea unui dispozitiv exploziv.


 

Microbuzul în care s-ar afla dispozitivul are numere de înmatriculare de Belgia, potrivit Reuters.

Un terminal al aeroportului din Sofia a fost evacuat, după descoperirea presupusului pachet suspect în microbuzul parcat în fața terminalului.

 

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Alerta+cu+bomba+in+capitala+Bulgariei

 

Stirile sunt inca in curs de actualizare, dar se pare ca nu s-ar fi confirmat cele reclamate.

Saptamana trecuta s-a descoperit, in municipiul Oradea, un diplomat intr-un tramvai. Colet suspect - toate bune - s-a tratat cu maxima seriozitate sesizarea. Se vedea pe fetele celor de la SRI - Pirotehnic, ca nu lasa loc de "la noi nu se poate intampla". Nu acelasi lucru puteam sa-l spun despre celelalte agentii implicate in actiune. Pana la urma s-a dovedit a fi alarma falsa, diplomatul respectiv fiind umplut cu documente si uitat de catre o persoana aeriana.

Ideea este ca, tara noastra este vulnerabila in fata acestor genuri de acte, la fel cum si cele mai securizate state din UE sunt. Diferenta este ca acestea au demonstrat faptul ca nu pot fi tot timpul cu un pas inaintea imprevizibilului, dar macar si-au luat alte masuri de securitate, acelea privind dotarea "soldatilor din prima linie"  aka. politistilor;  si totusi s-au intamplat nenorociri. De ce oare, trebuie sa se intample si la noi o nenorocire, ca sa ajungem sa se schimbe ceva ? De ce suntem o societate reactiva ? De ce nu incercam sa prevenim ? De ce nu invatam din greselile altora ? Astea sunt unele din intrebarile care ma macina de ceva timp incoace ... Din pacate, totul ramane la nivel de filosofie si retorica.

La multi ani dragi romani si sa ne fereasca Dumnezeu de incompetenta celor care ne tin in mana vietile si le dau la schimb, fara sa clipeasca, pentru a-si pastra locurile calde !!

Edited by Albu
Link to comment
 • Moderator

Mda. puteam să bag mâna-n foc că o să apară o astfel de ştire în această perioadă, în care se construieşte bugetul pentru anul viitor. Deja e marcă înregistrată a SRI-ului, ca în perioada când politicienii fac bugetul ei să iasă cu o petardă de consternare. 

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Deja a devenit un obicei al sri-ului să iese cu aşa ceva în perioada în care se construieşte bugetul. Se întâmplă de câţiva ani încoace.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.