Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Sanctiuni accident rutier cu victime

vpa

Question

Buna ziua,

In 14.06.2014 am fost implicat intr-un accident, lovind din spate un autovehicul care voia sa o ia la stg. In urma lui, 2 persoane din masina lovita au fost duse la spital. Una a iesit imediat, neavand nimic, cealalta a primit 22 zile de ingrijiri medicale, avand coastele fracturate pentru ca nu purta centura de siguranta.

Mi s-a retinut permisul si mi s-a deschis dosar penal. In fiecare luna, am mers la Parchet pentru prelungirea dovezii de circulatie. 

Am doua intrebari pt dumneavoastra:

1. Dosarul este inca la Politie. Pot face ceva pt a urgenta trimiterea lui si solutionarea lui ?

2. Daca se va solutiona cu NUP, ce pedepse pot primi ? Mi se va suspenda permisul ?

Multumesc anticipat pt raspunsuri !

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Salut!

La prima intrebare: Te poti adresa Parchetului de pe langa Judecatoria in raza caruia s-a produs accidentul si poti solicita urgentarea solutionarii lui. E o simpla cerere prin care soliciti urgentarea dosarului invocand un motiv (necesitatea permisului la locul de munca, lipsa banilor privind deplasarea mereu pentru a prelungi dovada, etc.). Cererea o poti depune si la unitatea de politie care a intocmit dosarul. 

La cea de-a doua intrebare: potrivit Noului Cod Penal intrat in vigoare la 01.02.2014 nu mai exista NUP ci Clasare, Renuntare la Urmarirea penala sau Trimitere in judecata! In cazul tau probabil (din ce infomatii ai pus la dispozitie - doar o victima are 22 zile de ingrijiri medicale in timp ce celalata nu are zile de ingrijiri medicale, se va dispune prin Ordonanta Parchetului la propunerea organului de politie o clasare, iar cu ordonanta care ti se va comunica vei merge la Serviciul Rutier unde o vei depune! Pentru nepastrarea distantei in mers vei primi un proces verbal de constatare a contraventiei amenda 4 puncte si 3 puncte de penalizare!

O seara placuta!

• Upvote 4

• 0

buna ziua,

in luna aprilie a acestui an, am avut un accident rutier, am acrosat o persoana pe trecerea de pietoni. persoana a necesitat cateva zile de spitalizare,si a primit 30 dr zile de la inml. Din cate stiu eu, mi se va suspenda permisul pentru 90 de zile,momentan pot circula cu dovada. Insa , nu gasesc nici o informare despre amenda, voi primi ? si cam cat este acesta amenda? de la politie nu am primit nimica,si din cate am aflat dosarul este la procuror,in momentul de fata.

va multumesc!

• 0

Am aut un eveniment,am accidentat o persoana pe trecere(mazga pe carosabil si prin alunecare,viteza nu aveam ca tocmai parasisem un giratoriu),fara sa fie necesar zile de internare,mai mult am impins-o practic. Am sunat la 112,au venit au constatat,victima era ok.Nu a depus plangere(si acum mai tinem legatura),.

Inrebarea mea este: Am primit sentinta de la tribunal:clasarea cauzei,privind infractiunea de vatamare,in data de 12/11/2018. Incepand de acum,cat timp va fi retinut permisul si cum am sa reintru in posesia lui?.90 de zile sau mai mult?va trebui sa sustin din nou examen sau nu?.Cu comunicarea aceasta trebue sa ma prezint sau nu la politia rutiera?.

Cu stima.

• 0

Bună ziua!

În data de 22 mai 2020 am avut un accident, am lovit din spate mașina care era în fața mea. În urma accidentului, pasagera din dreapta, din mașina pe care am lovit-o, având o proteză la șold, a cerut transportul la spital pentru a verifica dacă totul este în regulă, deși nu avea nicio leziune vizibilă și nu acuza dureri. În urma analizelor a rezultat faptul că nu prezintă niciun fel de vătămare și nu a fost internată. 

Dar dosarul a fost întocmit înainte de aflarea rezultatului, prin urmare este etichetat ca accident cu victimă.

Victima m-a contactat, m-a asigurat că este perfect sănătoasă și că vrea să mă ajute dând o declarație că nu a suferit nicio leziune în timpul accidentului.

Întrebările mele sunt următoarele:

1) Dacă așa zisa victimă declară că nu a suferit nicio leziune din cauza accidentului, având drept dovadă fișa de la spital, se poate clasa dosarul de către polițiști, fără a mai fi trimis la parchet după cele 90 de zile?

2) Știu că dacă un accident din cauza nerespectării distanței se soldează doar cu pagube materiale, pedeapsa constă în 3 pct de penalizare și 4 pct de amendă fără suspendarea permisului, dar dacă în dosar accidentul apare ca ”accident cu victimă”, se poate decide suspendarea permisului de conducere? Dacă da, pe ce perioadă? 

Edited by Mihaela24

• 0

Bună ziua!

În data de 22 mai 2020 am avut un accident, am lovit din spate mașina care era în fața mea. În urma accidentului, pasagera din dreapta, din mașina pe care am lovit-o, având o proteză la șold, a cerut transportul la spital pentru a verifica dacă totul este în regulă, deși nu avea nicio leziune vizibilă și nu acuza dureri. În urma analizelor a rezultat faptul că nu prezintă niciun fel de vătămare și nu a fost internată. 

Dar dosarul a fost întocmit înainte de aflarea rezultatului, prin urmare este etichetat ca accident cu victimă.

Victima m-a contactat, m-a asigurat că este perfect sănătoasă și că vrea să mă ajute dând o declarație că nu a suferit nicio leziune în timpul accidentului.

Întrebările mele sunt următoarele:

1) Dacă așa zisa victimă declară că nu a suferit nicio leziune din cauza accidentului, având drept dovadă fișa de la spital, se poate clasa dosarul de către polițiști, fără a mai fi trimis la parchet după cele 90 de zile?

2) Știu că dacă un accident din cauza nerespectării distanței se soldează doar cu pagube materiale, pedeapsa constă în 3 pct de penalizare și 4 pct de amendă fără suspendarea permisului, dar dacă în dosar accidentul apare ca ”accident cu victimă”, se poate decide suspendarea permisului de conducere? Dacă da, pe ce perioadă? 

Vă mulțumesc anticipat!

• 0

Mihaela cel mai bine ar fi sa renunți tu singură la permis  nu de alta dar data viitoare o sa faci o boacănă imparabil mai mare!! Mergi pe jos sau cu autobuzul..e sănătos și pentru tine și pentru ceilalți din jurul tau!! Da dovada de celeritate!!

Edited by Andrei1969

• 0

Andrei1969, în primul rând întrebarea era adresată unui polițist, nu șomerilor cu lipsă de ocupație.

În al doilea rând persoana care a provocat accidentul a avut o cădere de calciu în timp ce se afla la volan (și nu, nu s-a simțit rău înainte și nici nu are probleme de sănătate, pentru că știu că se vor trezi unii să spună “dar de ce s-a urcat la volan dacă nu era în stare să conducă”) nu a fost vorba nici de neatenție, nici de lipsă de experiență. Ți se putea întâmpla și ție și oricui. 

Așadar, du-te și caută-ți de lucru și lasă comentariile inutile pe un forum în care oamenii caută răspunsuri la probleme serioase.

Edited by Mihaela24

• 0
  • Moderator
On 29.05.2020 at 21:31, Mihaela24 a scris:

Din păcate, nu este aşa de simplu. Este necesar un document medico-legal care să ateste că respectiva "victimă" nu a suferit vătămări corporale. Cea mai rapidă soluţie e să meargă persoana aşa-zis vătămată şi să solicite eliberarea unui certificat medico-legal. În situaţia în care nu o face, poliţistul care instrumentează dosarul este nevoit să dispună prin ordonanţă eliberarea documentului medico-legal în baza actelor medicale de la spital. E bine să ştii că în situaţia în care se dispune prin ordonanţă eliberarea actului medico-legal, obţinerea acestuia durează destul de mult (poate dura un an, chiar doi), întrucât e condiţionată achitarea contravalorii eliberării documentului, care o face ministerul. 

On 29.05.2020 at 21:31, Mihaela24 a scris:

E posibil să primeşti o suspendare a dreptului de a conduce pentru 90 zile.
Extras din OUG 195/2002 rep.:
Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
(...)
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

• 0

Mulțumesc pentru răspuns @Marius.

Conform OUG 195/2002 rep.:
Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
(...)
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, DACĂ PENTRU REGULA DE CIRCULAȚIE ÎNCĂLCATĂ PREZENTA ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PREVEDE SUSPENDAREA EXERCITĂRII DREPTULUI DE A CONDUCE.

Dar în OUG nerespectarea distanței e încadrată la Clasa a II-a de sancțiuni care constă în 3 pct de penalizare și 4-5 puncte de amendă și NU PREVEDE suspendarea dreptului de a conduce. 
Aici apare nelămurirea: se suspendă sau nu permisul în situația de față?

Mulțumesc!

Edited by Mihaela24