Jump to content
POLITISTI.ro

Muzeul Naţional al Poliţiei Române


CITADELA
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Muzeul Poliţiei Române

 

Muzeul Naţional al Poliţiei Române a fost amenajat într-o clădire cu mare valoare artistică şi istorică, construita în 1701 și refăcută în stil neoclasic între anii 1867 şi 1893, ca urmare a concesionarii ei de catre Consiliul Județean Dâmbovița pe o perioadă de 50 de ani către IPA - Secția Națională.

 

Conacul, cunoscut și sub denumirea de Casa Cuconilor, a servit de-a lungul veacurilor drept locuință pentru familia domnitorului Constantin Brâncoveanu, școală, sediu pentru Ocârmuirea Județului și, ulterior, după construirea sediului Prefecturii, a adăpostit Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială Dâmboviţa. Ulterior, clădirea a fost abandonată, fiind preluată de către IPA - Secția Națională într-o stare avansată de degradare, ce a necesitat un amplu proces de restaurare (consolidări, tencuieli interioare şi exterioare, reamenajarea spaţiilor interioare, înlocuirea uşilor şi a ferestrelor degradate, precum şi amenajarea spaţiului aferent din exteriorul clădirii).

 

Istoria Poliției Române începe cu anul 1821, moment în care Tudor Vladimirescu pune bazele primului serviciu de ordine publică, alcătuit din gărzile pandurilor şi a arnăuţilor, şi continuă cu fondarea în 1848 a "Gărzii Municipale", care era subordonată şefilor poliţiei din Bucureşti şi din Iaşi. Momentul 1850, când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a emis primul act normativ cu privire la organizarea poliţiei, este bine reprezentat, fiind piatra de temelie a poliției moderne.

 

 

Există în expoziţia permanentă documente de legislaţie purtând semnături ale domnitorilor, uniforme, însemne de grad şi heraldice, lucrări de referinţă, cărţi, publicaţii periodice, albume, drapele, lucrări de artă cu tematică adecvată, arme de foc şi albe etc. Toate aceste exponate ne introduc în atmosfera asigurării climatului de menţinere a ordinii şi nu în ultimul rând de păstrare a fiinţei naţionale. Muzeul nu este doar o oglindă în care se poate vedea drumul parcurs până în prezent de către Poliția Română, ci şi o punte spre mapamond, exponatele româneşti fiind completate cu uniforme şi însemne heraldice provenite din alte ţări.

 

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Poliţiei Române s-a născut în anul 1998, când o delegaţie a I.P.A. – Regiunea Dâmboviţa, împreună cu polițiști din regiunile Braşov şi Timiş, cu asistentul secretarului general şi cu trezorierul naţional au efectuat o vizită în Ungaria. Printre obiectivele vizitate s-a numărat şi Muzeul Poliţiei Maghiare, cu rol evident de liant între comunitate şi poliţişti.

 

Astfel, la 7 iulie 2000, într-o atmosferă de mare sărbătoare şi-a deschis porţile publicului larg Muzeul Naţional al Poliţiei Române – singurul muzeu cu acest profil din ţara noastră. Este adevarăt ca instituțiile de învățământ ale MAI au organizate expoziții sau spații de reprezentare cu tentă istorică, însă nici una nu poate fi catalogată drept muzeu.

 

Adresa: Târgovişte, Calea Domnească, nr. 187 (în incinta curții Muzeului de Artă și a Muzeului de Istorie; nu există marcaje rutiere pentru muzeu, așa cum o să găsiți pentru celelalte obiective turistice; mai bine vă ghidați spre cele două muzee)

 

Programul: de marți până duminică, între orele 09.00 - 17.00 (luni este închis); tel. 0245/212990

 

Membrii IPA au reducere 50% la prețul biletului de intrare

 

https://www.facebook.com/muzeul.politiei

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Moderator

Vacanţă la Muzeul Poliţiei Române

 

Poliţiştii de la IPJ Dâmboviţa îi aşteaptă şi anul acesta pe elevi în cadrul campaniei "vacanţă la Muzeul Poliţiei Române". Astfel, în intervalul 18-29 august, elevii pot petrece câteva zile de vară într-un cadru deosebit, în perimetrul Muzeului Poliţiei Române din municipiul Târgovişte.

Copiilor le vor fi pregătite activităţi educaţionale sub forma unor lecţii deschise, ateliere de creaţie şi concursuri pe teme de educaţie rutieră şi prevenirea şi combaterea criminalităţii în rândul celor mici.

De asemenea, poliţiştii le vor împărtăşi şcolarilor din secretele acestei meserii.

Aşadar, pentru cei interesaţi, înscrierile se fac în perioada 11-17 august 2014, în intervalul orar 09:00-17:00, la sediul Muzeului sau la numerele de telefon 0245/212 990 sau 0721709175 (persoană de contact doamna Cristina Nica) ori 0727864688 (persoană de contact doamna Carmen Olteanu).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

NOAPTE ALBĂ LA MUZEUL POLIŢIEI ROMÂNE

 

În ziua de 16 mai a.c., între orele 18.00 – 24.00, Muzeul Poliţiei Române își va deschide porţile, sărbătorind Noaptea Muzeelor.

 

Muzeul Poliţiei Române (Casa coconilor) a fost amenajat într-o clădire monument istoric, cu mare valoare artistică şi istorică, construită în anul 1701, din iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu, pentru copiii domnitorului, şi refăcută în stil neoclasic, între anii 1867 şi 1893, cu ocazia construirii Prefecturii.

 

La etaj se află un hol lung, destinat expoziţiilor temporare, aici fiind vernisate peste 100 de expoziţii de-a lungul timpului. De o parte şi de alta a acestuia se află câte trei încăperi, unde este amenajată expoziţia muzeului, prezintând evoluţia Poliţiei de la începutul sec. al XIX-lea, până în prezent.

 

Prima sală începe cu prezentarea Agiei – prima instituţie poliţienească consemnată de documentele istoriei, care asigura ordinea, liniştea şi curăţenia oraşelor Iaşi şi Bucureşti. Sub ordinele Agiei se aflau formațiuni militare, ce participau la apărarea ţării, între acestea numărându-se și Arnăuţii (care au activat, în sec.al XVIII-lea, pe teritoriul Capitalei). Aceşia purtau uniforme împodobite cu motive orientale şi erau dotaţi cu arme de foc.

 

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu Steagul Agiei. Pe una dintre feţe, steagul avea brodată Buna Vestire. Tocmai de aceea, ziua de 25 martie (când se sărbătoreşte Buna Vestire) este Ziua Poliţiei Române.

 

În cea de-a doua sală, este prezentată perioada interbelică. Prin decret, în anul 1928, uniformele ofiţerilor de poliţie s-au modificat și au căpătat o linie tradiţională românească, ce a ținut până în anul 1948.

 

Sala a treia este dedicată Miliţiei – înfinţată în anul 1949, având drept scop menţinerea ordinii publice pe teritoriul ţării, asigurarea muncii paşnice, a securităţii personale a cetăţenilor şi apărarea bunurilor statului şi ale poporului. Aici au fost amenajate două colţuri, dedicate unor mari personalităţi ale  Miliţiei: gen.® Dumitru Ceacanica, considerat cel mai mare judiciarist român, cel care a instrumentat în timpul carierei numeroase cazuri, unele celebre în epocă (cazul Rîmaru - cel mai cunoscut criminal în serie din România),  precum şi un colţ dedicat gen. ® Ion Anghelescu, doctor în criminalistică, unul dintre primii poliţişti români care a lucrat cu poligraful, autor a numeroase articole şi cărţi de specialitate publicate în ţară şi în străinătate şi a unor inovaţii şi invenţii folosite şi în prezent de către criminaliştii din întreaga lume.

 

Cea de-a patra sală redă aspecte ale Poliţiei Române de după Revoluţia din Decembrie 1989, precum și din unităţile de învăţământ poliţienesc din ţara noastră. În prezent, în România există două şcoli pentru agenţii de poliţie: Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr”, în Câmpina şi Şcoala de agenţi de poliţie “Septimiu Mureşan”, în Cluj-Napoca, precum și Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor “Nicolae Golescu” Slatina şi o şcoală pentru dreasarea câinilor poliţişti, Centrul Naţional Chinologic “Dr. Aurel Greblea” de la Sibiu.

 

Sala a cincea găzduieşte o colecţie internaţională de uniforme şi caschete de poliţie din diverse state ale lumii, rezultată în urma donaţiilor delegaţiilor care au trecut pragul muzeului.

 

Ultima sală este o dedicată Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – I.P.A. Deschisă poliţiştilor din întreaga lume, International Police Association, înfiinţată în 1950, de către Arthur Troop, un sergent de poliţie britanic, are secţii naţionale în peste 80 de ţări. În această sală sunt prezentate fanioane şi plachete realizate de secţiile I.P.A., cu ocazia unor întâlniri internaţionale, însemne de armă, insigne şi alte obiecte de la alte poliţii din întreaga lume.

 

 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.