Jump to content
POLITISTI.ro

Sfaturi pentru poliţisti privind confidenţialitatea contului de Facebook


Marius

Având în vedere recentele evenimente, mai exact faptul că într-un judeţ din ţară câţiva poliţiştii sunt cercetaţi disciplinar din cauză că au dat LIKE unui articol publicat într-un ziar local ce conţinea acuzaţii de corupţie asupra unor şefi din poliţie, cred că e util să oferim aici câteva sfaturi privind confidenţialitatea pentru poliţiştii ce au cont de membru şi folosesc cea mai mare reţea socială din lume - Facebook.

Pentru a evita expunerea informaţiilor personale în spaţiul public şi eventualele probleme ulterioare, vă recomandăm:

1Verificaţi şi restricţionaţi accesul public la informaţiile din secţiunea "Despre".
În profilul dvs. public sunt afişate: numele, sexul, fotografia de profil, fotografia de copertă, ID-ul de utilizator şi aşa mai departe. Oricine poate vedea profilul dvs. public, chiar şi persoanele cu care nu sunteţi prieteni/ă pe Facebook sau cele care nu au cont de membru pe Facebook. Pentru a administra informaţiile incluse în secţiunea "Despre", mergeţi pe pagina de profil, selectaţi fila (tab-ul) Despre şi verificaţi care informaţii sunt publice. Vă recomandăm să restricţionaţi drastic accesul la aceste informaţii, cel puţin la nivelul prieteni.

selecteaza-fila-Despre.thumb.png.5b11b81

2. Verificaţi şi restricţionaţi audienţa viitoarelor postări pe Facebook cât şi a postărilor din trecut
Deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări

selectare-setari-dreapta-sus.thumb.png.a

şi selectaţi instrumente pentru confidenţialitate.

fila-confidentialitate.thumb.png.af3c9ed

În panoul respectiv aveţi posibilitatea să restricţionaţi audienţa la "Cine poate să-mi vadă lucrurile?" şi stabiliţi gradul de confidenţialitate pentru cine vedea postările dvs. viitoare. Tot acolo, mai jos găsiţi şi oţiunea ce vă permite să limitaţi audienţa postărilor vechi din cronologia dvs. - "Limitează audienţa postărilor vechi din cronologia ta"

3. Nu acceptaţi în lista de preieteni necunoscuţi şi eliminaţi din lista de prieteni persoanele pe care nu le cunoaşteţi personal în realitate. 
Când ştergeţi pe cineva din lista de prieteni, persoana respectivă nu va mai putea să vadă informaţiile pe care le arătaţi doar prietenilor, dar pot vedea în continuare postările care au setată audienţa "Public". Mai mult, aveţi posibilitatea să creaţi mai multe liste de prieteni pentru care să stabiliţi setări diferite de confidenţialitate. Vă recomandăm ca persoanele pe care nu le cunoaşteţi în realitate să le adăugaţi în lista "Utilizatori restricţionaţi"

liste-prieteni.thumb.png.38db56345dd149d

4. Limitaţi permisiunile de vizualizare a listei de prieteni. 
Pentru a modifica setările de confidenţialitate pentru lista dvs. de prieteni, mergeţi pe pagina de profil şi deschideţi fila Prieteni

selecteaza-fila-prieteni.thumb.png.f1fb0

Selectaţi opţiunea Editează confidenţialitatea aflată în meniul din colţul din dreapta sus al secţiunii "Prieteni"

editeaza-confidentialitate-prieteni.thum

prieteni-doar-eu.thumb.png.3960e82e4b452

5. Foarte IMPORTANT: NU permiteţi persoanelor care nu se află în lista dvs. de prieteni să vă urmărească activitatea (restricţionaţi urmăritorii). 
Persoanele care vă urmăresc pot să vadă postările dvs. publice şi primesc notificări atunci când adăugaţi conţinut nou pe Facebook. Folosiţi această setare pentru a restricţiona posibilitatea necunoscuţilor să vă poată urmări. Deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări şi selectaţi instrumente pentru urmăritori.
La prima rubrică de sus "Cine mă poate urmări" selectaţi doar "Prieteni".

selectare-setari-dreapta-sus.thumb.png.a

urmaritori.thumb.png.c3f76273c340dc2e467

6. Limitaţi permisiunile de vizualizare ale fotografiilor.
Pentru a controla confidenţialitatea fotografiilor postate pe Facebook, mergeţi pe pagina dvs. de profil şi accesaţi fila (tab-ul) "Fotografii" dup care daţi click pe Albume.
Utilizaţi selectorul de audienţă aflat la baza fiecărui album foto pentru a controla cine poate vedea albumul respectiv.
ATENŢIE!
Anumite albume, cum sunt cele cu fotografii de copertă şi cele de profil etc. sunt permanent publice, dar puteţi modifica confidenţialitatea fotografiilor aflate în aceste albume individual. Pentru asta accesaţi oricare dintre albumele foto şi accesând individual fotografiile puteţi modifica confidenţialitatea acestora utilizând selectorul de audienţă aflat în colţul dreapta sus.

selector-audienta-foto.thumb.png.d6febf4

7. Limitaţi etichetările (tag-urile) şi verificaţi permanent conţinutul în care aţi fost etichetat de persoanele aflate în lista dvs. de prieteni.
Deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări şi selectaţi setările pentru cronologie şi etichetare şi verificaţi absolut toate opţiunile disponibile pe pagina respectivă, în special activaţi cele două opţiuni pentru verificarea etichetelor adăugate de alte persoane la postări şi fotografii înainte ca acestea să apară pe Facebook. 

cronologie-etichetare.thumb.png.20180c94

8. Interzice accesul aplicaţiilor la informaţiile contului de Facebook.
Pe Facebook, numele, fotografia de profil, fotografia de copertă, sexul, reţelele şi ID-ul de utilizator sunt întotdeauna disponibile în mod public, atât persoanelor cât şi aplicaţiilor. În plus, aplicaţiile au acces la lista de prieteni, e-mail, număr de telefon şi la aproape toate informaţiile personale atunci când primesc acces de la utilizator, iar de cele mai multe ori utilizatorul nu acordă atenţie acestor aspecte şi permite accesul la informaţiile sale personale fără să-şi dea seama.
Pentru a verifica ce aplicaţii au acces la contul dvs. de Facebook, deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări şi selectaţi din stânga uneletele pentru setările aplicaţiilor.

setari-aplicatii.thumb.png.b55d1d6687bcc

Pe această pagină aveţi posibilitatea să verificaţi, să modificaţi şi să interziceţi complet accesul aplicaţiilor la informaţiile contului dvs. de Facebook.

9. Interziceti distribuirea informaţiilor personale către aplicaţiile Facebook folosite de alţii.
Persoanele care au acces şi pot vedea informaţiile dvs. (cele aflate în lista de prieteni) le pot prelua şi le distribuie fără să ştie atunci când folosesc diferite aplicaţii. În acest fel, chiar dacă o persoană nu foloseşte cu contul său nicio aplicaţiile Facebook (ex: jocuri, concursuri etc.), în cazul în care unul dintre prietenii săi le utilizează, informaţiile personale ale acestuia sunt accesate de aplicaţia respectivă.
Există însă o setare care vă permite să stabiliţi ce informaţii pot fi preluate de aplicaţiile preluate de ceilalţi utilizatori Facebook. Pentru asta mergeţi pe acceaşi pagină precizată mai sus, mai exact pagina cu setări şi selectaţi din stânga uneletele pentru setările aplicaţiilor. Mai jos găsiţi o rubrica "Aplicaţii folosite de alţii". Debifaţi toate elementele pe care nu doriţi să le poată accesa aplicaţiile terţe, cum ar fi biografia, ziua de naştere, opinii religioase şi politice, fotografiile, notiţele, videoclipurile, actualizările de stare, sau activităţile şi interesele.

aplicatii-folosite-altii.thumb.png.e0563

10. Eliminaţi informaţiile contului dvs. din reclamele de pe facebook. 
Facebook foloseşte informaţiile utilizatorilor pentru a afişa reclamă targhetată pe baza conţinutului distribuit de persoanele aflate în lista de prieteni şi a preferinţele acestora. Chiar dacă nu există posibilitatea de a bloca accesul la aceste informaţii personale utilizate de Facebook, există însă posibilitatea de reduce distribuirea acestora. Pentru asta, deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări şi selectaţi din stânga Reclame.

setari-reclame.thumb.png.c0820c6f10dafda

În pagina care se afişează modificaţi opţiunile de la primele două rubrici: Site-uri terţe şi Reclame şi prieteni selectând NIMENI.

11. Restrictionaţi indexarea profilului de către motoarele de căutare.
Atunci când cineva caută numele dvs. folosind un motor de căutare (Google, Bing etc.), în rezultatele afişate poate să apară şi link către pagina de profil de pe Facebook.
Există o setare ce vă oferă posibilitatea să interziceţi motoarelor de căutare să afişeze linkuri către cronologia dvs. de pe Facebook. Deschideţi din colţul dreapta-sus pagina cu setări

selectare-setari-dreapta-sus.thumb.png.a

 şi selectaţi instrumente pentru confidenţialitate. 

fila-confidentialitate.thumb.png.af3c9ed

În partea de jos veţi găsi rubrica "Doreşti ca alte motoare de căutare să afişeze linkuri către cronologia ta?". Debifaţi elementul din dreptul opţiunii "Permite altor motoare de căutare să afişeze linkuri către cronologia ta" şi confirmaţi în fereastra ce apare pe ecran.

12Verificaţi cum arată profilul dvs. atunci când este văzut de alte persoane.
După toate aceste modificări vă recomandăm să verificaţi cum arată profilul dvs. atunci când este văzut de alte persoane. Pentru acest lucru puteţi folosi opţiunea "Vezi ca..." aflată pe pagina de profil, în meniul din colţul din dreapta jos al fotografiei de copertă. 

vezi-ca.thumb.png.c11a1f0ce58c82451707da

Veţi putea testa cum arată profilul dvs. pentru anumiţi prieteni sau pentru public.

Dacă aveţi întrebări şi/sau nelămuriri, nu ezitaţi să le postaţi în comentarii şi vom încerca să le găsim răspunsul.

  • Upvote 19


User Feedback

Recommended Comments

Cei de la EVZ.ro au citit acest articol şi scriu:

Citat:

Pe site-ul „politisti. ro” a fost postat, recent, un material prin care membrii sunt învățați cum să nu mai fie descoperiți de superiori atunci când dau like-uri pe Internet.
[ ... ]
„A fost un caz, dar s-a lămurit problema!” 
Întrebând, ieri, la IGPR dacă aceste cazuri sunt reale, ni s-a explicat: „A fost un caz, dar s-a lămurit problema. Un polițist a comentat pe site-ul unui ziar din Prahova că știe altceva despre ceea ce s-a întâmplat. A fost chemat și când a fost întrebat despre adevăr a spus că nu el a postat. Că altcineva care i-a spart contul. Apoi a recunoscut. S-a mai înțeles greșit și despre agentul de la Brașov care postează pe pagina personală povești. Nu avem cum să interzicem aceste lucruri. Dar există un ordin MAI care reglementează faptul că, dacă aduci prejudiciu de imagine instituției, ești cercetat”, au explicat surse din IGPR.

Ăsta e articolul lor:

 cercetati-like-politisti-evz.thumb.jpg.a

  • Upvote 1

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
Elvis

Posted

Purtatorii astia de vorbe, surse din IGPR.....este noaptea mintii, o noapte fara luna si stele. A fost chemat si intrebat despre adevar? A fost verificat cu siguranta de niste sefi care traiesc in alte timpuri ! Inclin sa cred ca a fost cercetat disciplinar, dar nu cunosc cazul. Cu scriitorul de la Brasov nu vreau sa dezvolt. Aduci prejudicii de imagine institutiei pentru ca dai like sau ca postezi pe pagina Facebook ! Dumnezeule mare !

Share this comment


Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.