Jump to content
POLITISTI.ro
Sign in to follow this  

Vesta de protecţie balistică - vesta antiglonţ


Marius

Vesta antiglont este o piesă esenţială a echipamentului de protecţie împotriva diferitelor ameninţări, dar în principal al atacurilor cu arme de foc. Având în vedere că în general aceste elemente de protecţie balistică sunt folosite de către poliţiştii şi că există o mulţime de modele cu diferite caracteristici, cred că e util să prezentăm aici principalele modele şi nivele de protecţie ce îl oferă fiecare. Vestele antiglonţ sunt împărţite în două categorii principale:

  1. Vestă "under" sau "soft" (în română a fost tradusă - "maiou") - este vesta antiglonţ ce se poartă pe sub îmbrăcămite şi e confecţionată din tesături de kevlar, aramidă, dyneema etc. Principala caracteristică a acestui model de vestă este faptul că prind/fixează glonţul în ţesătură şi disipă energia, prevenind prin acest procedeu perforarea/străpungerea vestei. 
  2. Vestă "over" sau "hard" - este vesta antiglonţ care se poartă peste îmbrăcăminte şi e dotată cu plăci/panouri de protecţie (faţă/spate) din diferite materiale dure (ceramică, polietilenă, oţel, titan etc.), îmbrăcate/placate cu diferite materiale laminate ce au rolul să reducă fragmentarea. Acest model de vestă este proiectat să sfărâme/distrugă glonţul şi să disperseze energia împiedicând pătrunderea. 

În timp ce vesta antiglonţ soft/under este mai uşoară şi mai potrivită pentru a fi putată de zi cu zi ori o perioadă mai lungă de timp, vesta antiglonţ hard/over este destul de grea şi reduce considerabil mobilitatea, astfel încât este utilizată în general de către echipele tactice şi atunci când purtarea acesteia se impune pentru un timp relativ scurt.

vesta-soft-1.jpg  vesta-soft-2.jpg  vesta-hard-1.jpg  vesta-hard-2.jpg

În ultimi ani a mai apărut încă o categorie de veste antiglonţ, denumite "Plate Carriers" (traducere aproximativă purtători/transportator de plăci) care este de fapt o vestă uşoară antiglonţ cu bretele reglabile ce fixează/suţin nişte suporturi în care sunt introduse plăci dure de protecţie balistică cu un nivel ridicat de protecţie.

plate-carrier-1.jpg    plate-carrier-2.jpg

Nivelul de protecţie balistică - standardul de performanţă NIJ

O altă clasificare importantă a vestelor de protecţie balistică se face în funcţie de nivelul de protecţie balistică pe care îl oferă. Între anii '60 -'70 în SUA s-a înregistrat o creştere masivă a atacurilor cu arme de foc asupra poliţiştilor americani. Ca răspuns la această tendinţă, Institutul Naţional de Aplicare a Legii şi Justiţiei Penale (National Institute of Law Enforcement and Criminal Justice - NILECJ), agenţia predecesoare a Institutului Naţional de Justiţie (National Institute of Justice - NIJ), a iniţiat un program de cercetare pentru dezvoltarea unei armuri corporale uşoare care să poată fi purtată permanent de poliţişti în timpul serviciului. În urma cercetărilor iniţiale de laborator, agenţia a ajuns la concluzia că se pot produce armuri corporale adecvate şi împreună cu Biroul Naţional de Standarde / Laboratorul de Standarde pt aplicare a legii (National Bureau of Standards/Law Enforcement Standards Laboratory) a fost elaborat un standard de performanţă care defineşte cerinţele minime de rezistenţă balistică pentru vestele antiglonţ purtate de poliţişti, încă din anul 1976.

National Institute of Justice (NIJ) stabileşte standardele privind nivelul de protecţie balistică în funcţie pe calibrul şi viteza proiectilului. Aceste nivele de protecţie au fost împărţite în cinci mari categorii: IIAIIIIIAIII şi IV. Fiecare categorie superioară oferă protecţie la un nivel superior decât precedenta.

Standardul de protectie NIJ.png

O vestă antiglonţ soft/under ce se poartă sub haine/ascunsă, de obicei oferă protecţie de la nivelul IIA la IIIA şi este proiectată să oprească proiectile provenite de la majoritatea armelor de foc scurte (gloanţe de pistol), cum ar fi 9mm, .357 magnum și .44. 
Vesta antiglonţ hard/over oferă în general protecţie de nivelul III şi IV, fiind capabile să reziste la proiectile mari şi de mare viteză, provenite de la arme de foc lungi, (puşcă, arme asalt etc.).

Certificat NIJ vs. Conform NIJ

Standardul de performanţă NIJ nu numai că stabileşte nivelul de protecţie balistică, dar pentru certificare supune produsul şi unui program de testare complex al echipamentelor de protecţie balistică. Astfel, testul NIJ nu include doar teste balistice pentru a determina nivelul de protecţie, ci şi teste de rezistenţă, cum ar fi scufundarea echipamentului în apă timp de 30 de minute cât şi un teste de umiditate ridicată / temperatură ridicată, pentru a vedea cât de bine se menţin fibrele în condiţii extreme. Vesta antiglonţ care trece testele oficiale de laborator NIJ este etichetată drept "certificat NIJ", cea mai mare calificare pe care o poate obţine o vestă de protecţie balistică. Întrucât acest test este unul foarte minuţios, programul de testare NIJ este un proces destul de îndelungat şi costisitor. Pentru a economisi bani, de multe ori producătorii aleg să producă veste antiglonţ care să satisfacă doar standardul de protecţie scris NIJ, dar produsul nu este testat efectiv de NIJ. Aceste veste de protecţie balistică sunt etichetate "conform NIJ", iar în timp ce acestea pot să ofere aceeaşi protecţie împotriva proiectilelor la fel de bine ca şi vestele antiglonţ certificate NIJ, există posibilitatea ca acestea să nu îndeplinească toate standardele de calitate impuse de programul de testare al NIJ.

Factori care influenţează performanţele vestei antiglonţ

Deşi vestele antiglonţ sunt în general rezistente şi durabile, acestea nu sunt impenetrabile în absolut orice condiţii. Există câţiva factori ce influenţează performanţele acestora dincolo de designul lor. 
Umiditatea - Apa poate produce ravagii în cazul vestelor antiglonţ soft/under, care se bazează pe o ţesătură strânsă. Pe măsură ce fibrele se umezesc, ele încep să se relaxeze şi să slăbească structura generală a ţesăturii, scăzând semnificativ capacitatea de rezistenţă. Acesta este motivul pentru care vestele antiglonţ soft/under sunt introduse într-un suport impermeabil (huse) care resping umezeala. În situaţia în care husa impermeabilă este ruptă, umiditatea poate intra în interior şi poate slăbi ţesătura.
Loviturile multiple - În timp ce standardele NIJ evaluează loviturile multiple pe faţa unei veste, majoritatea vestelor antiglonţ sunt proiectate pentru a rezista doar la una, poate două focuri într-o singură zonă. În funcţie de cât de apropiate sunt între ele, loviturile multiple pot compromite integritatea vestei antiglonţ. Prima lovitură compromite rezistenţa fibrei sau a plăcii şi slăbeşte zona/locul respectiv, diminuând capacitatea de rezistenţă în situaţia în care loviturile ulterioare sunt în aceeaşi zonă.
Uzura în timp - vestele antiglonţ, în special cele soft/under, se descompun în timp, iar acestă deteriorare se pote accelera în funcţie de condiţii. Toate vestele antiglonţ au un termen de garanţie, în general între 2-5 ani. Din aceste motive, NIJ recomandă inspecţia vestelor de protecţie balistică aflate în uz cel puţin o dată pe an.

Trebuie precizată şi legătura cu aşa-zis vestele multifuncţionale. La început vestele de protecţie balistică şi în special vestele antiglonţ de tip hard/over nu aveau niciun fel de sistem pentru depozitarea materialelor necesare (încărcătoare rezervă, staţii emisie-recepţie etc.), erau fără buzunare etc. Pentru a se elimina această problemă au apărut aşa-zis vestele multifuncţionale care se purtau peste vesta antiglonţ şi a căror utilitate era doar capacitatea de depozitare. După ceva vreme, producătorii au aplicat pe vestele antiglonţ de tip hard/over diferite sisteme modulare ce permit utilizatorului să-şi aplice pe exteriorul vestei sisteme de depozitare în funcţie de nevoie - cel mai cunoscut sitem de acest fel este "Molle", iar vestele multifuncţionale şi-au pierdut utilitatea.

  • Upvote 12
Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

In dotare am IIIA .... asta oferă protecție și împotriva cuțitului, corect ?

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
Marius

Posted

Nu, nu e corect. Standardele privind nivelul de protecţie balistică NIJ se referă doar la capacităţile de protecţie împotriva proiectilelor provenite din arme de foc. Pentru vestele de protecţie împotriva înţepăturilor sau înjunghierii cu obiecte ascuţite există standarde diferite.

  • Upvote 1

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

Si atunci pe ea de ce scrie si "antiînjunghiere" ? 🤔

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

Pe care vesta @Roby? Pe maiou sau pe vesta neagra?

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
Marius

Posted

în urmă cu 1 oră, Roby a scris:

Si atunci pe ea de ce scrie si "antiînjunghiere" ?

Poate are şi certificare pentru aşa ceva. ⁉️ Nu am de unde să ştiu. 🙃

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
CITADELA

Posted

Dacă așa scrie pe vestă, înseamna (cel puțin în teorie) că rezistă și la înjunghiere; totuși, de precizat câteva detalii aflate zilele trecute de la reprezentantul unei companii (din străinătate) ce produce/comercializează materiale antiglonț (veste, blindaje, căști balistice, geamuri antiglonț etc):

- probele sunt făcut în condiții de laborator!

- vestele anti-înjunghiere sunt de fapt anti-tăiere! adică sunt testate pentru a rezista la un atac de tăiere, și nu de împungere (imaginează că vine unul cu o furcă și vrea să te înjunghie, probabilitatea este foarte mare ca vesta să nu reziste)

- singura metodă de a proteja 100% la înjunghiere/tăiere, este aplicarea plăcilor antitraumă (din ceramică ori oțel), care, de cele mai multe ori, nu sunt utilizate (din comoditate, datorită modelului de vestă/maieu, din motive economice etc)

  • Upvote 1

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
CITADELA

Posted (edited)

Mai am de făcut un comentariu: pe rețelele de socializare circulă tutoriale (promovate inclusiv de mulți polițiști români) despre cum să-ți confecționezi acasă o vestă antiglonț din fibră de sticlă; de avut în vedere că materialele antiglonț, gen kevlar, au două proprietăți principale: pe de o parte opresc acțiunea de perforare a proiectilului, dar totodată absorb sau disipează energia cinetică a acestuia. Chiar și așa, sigur te alegi cu vreo coastă ruptă sau o vânătaie de toată frumusețea! În cazul vestelor tip "gospodină" (adică făcute în casă), efectul este similar al unui clopot (panourile rigide acționează asemenezi unei cutii de rezonanță și amplifică energia cinetică) așa că te trezești cu leziuni grave, chiar dacă scapi de glonț.

Am vazut niște studii făcute - apropos de energia cinetică - despre efectul vestelor antiglonț în cazul accidentelor de circulație, iar calitatea materialului de a disipa această forță sporea șansele conductorului auto în cazul în care se lovește de volan sau este "lovit" de către air-bag!

Edited by CITADELA
  • Upvote 1

Share this comment


Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.