FAMAS puşca de asalt franţuzească, poreclită şi "goarna" sau "trâmbiţa" (în franceză: Le Clairon) este cel mai probabil cea mai cunoscută armă produsă de francezi. Acest lucru se datorează în mare măsură şi aspectului destul de diferit de armele convenţionale din aceeaşi categorie.
În anii '60 armata franceză deţinea o logistică învechită. Arma de asalt standard folosită de armata franceză în aceea perioadă era MAS49/56. O puşcă semi-automată de calibru 7.5mm, ce prezenta serioase dezavantaje în comparaţie cu armele folosite de alte armate. Principalele minusuri fiind capacitatea redusă a magaziei (10 cartuşe) şi greutatea destul de mare de aprox. 5kg. Astfel că în 1967 francezii au început să caute o nouă armă care să înlocuiască bătrâna MAS
Inginerul francez Paul Tellie a condus echipa ce s-a ocupat de această problemă, la fabrica "Manufacture d'armes de Saint-Étienne" şi s-a dovedit a fi un vizionar chiar şi pentru standardele actuale. Principala noutate a FAMAS-ului a fost designul bullpup. Pentru cei ce nu ştiu care este diferenţa dintre o armă convenţională şi una bullpup, principala particularitate a acestora este că au camera cartuşului poziţionată în spatele trăgaciului. Această soluţie constructivă ce poziţionează trăgaciul în faţa camerei cartuşului, permite acestor tip de arme să folosească o ţeavă de dimensiuni asemănătoare cu cele ale puştilor convenţionale, în condiţiile în care lungimea totală a armei este mai mică (mai compactă). FAMAS-ul avea o lungime totală de numai 75 cm, în timp ce cunoscuta puşcă americană M4A1 avea o lungime totală de 101 cm, în condiţiile în care lungimea ţevii era asemănătoare. O particularitate a FAMAS-ului o constituie bipod-ul cu care arma este dotată standard.
Noua puşcă franţuzească avea o magazie de 25 de cartuşe calibru 5.56mm. Cu toate acestea este de notorietate faptul că precizia acestei arme nu este una de top. În schimb la capitolul ratei de foc (cadenţa) este considerată a fi printre cele mai bune arme ce utilizează calibrul 5.65mm, putând trage peste 1000 de cartuşe/minut. Desigur această caracteristică îi aduce şi ceva probleme privind controlul în cazul rafalelor lungi. Poate executa foc cu foc, rafale de câte trei cartuşe dar şi foc automat.
Abia după 11 ani de la apariţie, perioadă în care a fost dezvoltată şi testată, arma a fost adoptată ca armă de serviciu de către armata franceză, în 1978, sub denumirea oficială de FA-MAS, ce vine de la "Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Etienne", numai că nu a fost prima armă de tip bullpup adoptată ca armă de serviciu de către o armată. Între timp, respectiv cu câteva luni înainte, austriecii adoptaseră Steyr AUG, care este tot o armă de asalt bullpup.
Mai târziu a căpătat şi porecla de “Le Clairon” (goarnă/trâmbiţă) datorită formei sale, iar în următorii ani a reuşit să capete o reputaţie negativă, conform căreia după ce un FAMAS cădea jos sau era trântit, nu mai putea executa foc. Tot la capitolul minusurilor trebuie menţionat şi modul constructiv ales pentru selecţia tipului de foc. Puşca are selectorul poziţionat tot în garda trăgaciului, iar prin rotirea acestuia se poate modifica modul de executare a focului. Selectorul este acţionat printr-o mişcare de rotaţie, numai că acesta modifică doar între modul foc cu foc şi automat, poziţia din mijloc fiind atribuită modului "safe". Pentru a selecta între modul complet automat sau rafala de câte trei focuri, trăgătorul trebuie să acţioneze un alt selector aflat sub patul puştii. Deci pentru a selecta modul de tragere între automat şi rafală, trăgătorul este nevoit să acţioneze două pârghii. În schimb arma are avantaje, cel mai notabil fiind posibilitatea de a fi folosită atât de către trăgătorii dreptaci cât şi cei stângaci, conversia acesteia putându-se face fără a fi necesare înlocuirea unor componente. Deşi nu s-a bucurat de o reputaţie bună, FAMAS-ul a continuat să fie folosită de armata franceză, devenind chiar un element de identificare în special pentru Legiunea Străină.
Mai târziu arma a fost îmbunătăţită, apărând versiunea G1, iar în anii '90 a apărut versiunea G2. Arma de asalt a francezilor a primit un trăgaci îmbunătăţit, iar la construcţia ei se folosea un polimer de mai bună calitate. De asemenea a fost modificată astfel încât să folosească aceleaşi magazii ca şi armele de asalt din dotarea celorlalte armate NATO, respectiv AR15/M16 şi au fost adăugate şinele Picatinny pentru sistemele optice şi alte accesorii.
În general FAMAS-ul francezilor impresionează mai mult prin aspectul său decât prin performanţele sale.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now