Jump to content
POLITISTI.ro
Marius

Furtul de şi din auto cu bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoarele de cheie

Recommended Posts

Marius

Furtul de şi din autovehicule cu ajutorul bruiajului radio-frecvenţelor şi a programatoarelor de cheie

Infracţionalitatea modernă în domeniul furtului de şi din autovehicule, ce folosesc bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoare de cheie, reprezintă un nou mod de operare tot mai des utilizat în ultimii ani. Până nu demult, instrumentele din dotarea hoţilor clasici erau cheile universale, banda metalică folosită pentru deblocarea portierelor, şurubelniţa sau bormaşina pentru găurirea blocajului pentru volan sau chiar piatra de pe marginea drumului.

Apariţia încuietorilor electronice, a imobilizatorului de bord (dispozitivul care citeşte un chip minuscul amplasat în cheie) şi a sistemelor din ce în ce mai evoluate de comunicare wireless în două sensuri, au determinat adaptarea infractorilor şi utilizarea de către infractori a noilor tehnologii.

La apariţia acestui mod de operare proprietarii de autovehicule au reclamat furturi din auto, declarând că au încuiat portierele cu cheia electronică (telecomandă), fără ca maşina să prezinte urme de forţare, iar în astfel de cazuri modurile de operare sunt foarte simple.

De obicei, în zone aglomerate, proprietarul maşinii închide autovehicolul din telecomandă fără a verifica portierele, timp în care hoţii utilizează dispozitive de bruiaj ce blochează semnalul emis de cheia maşinii, iar în acest fel portierele rămân descuiate. După ce proprietarul se îndepărtează de maşină, infractorul acţionează rapid, având nevoie de până la 30 de secunde să sustragă bunurile aflate în maşină.

O altă metodă constă în folosirea unui generator de semnal identic cu cel al cheii, tehnica fiind similară programatoarelor de cheie folosite de reprezentanţele auto. Pentru a reuşi deblocarea portierelor se încearcă, pe rând, frecvenţele folosite de producătorul autovehicului la programarea cheilor.

O altă variantă a dispozitivului, ceva mai complicată, recepţionează semnalul de închidere emis de telecomandă, îl compară cu o bază de date şi emite apoi frecvenţa pentru deschidere, de cele mai multe ori la câteva momente după ce proprietarul s-a îndepărtat de autoturism.

Din păcate, dispozitivele de acest fel pot fi procurate foarte uşor chiar de pe internet cu sume cuprinse între 100 şi 300 de euro.

Un alt dispozitiv (programatorul de cheie) oferă posibilitatea de a porni motorul, înlesnind astfel furtul autoturismului. Acesta dispozitiv este folosit după deschiderea maşinii. Câteva exemple:

Key programmers scan.jpg  Key programmers.jpg  Key_Programmer.jpg

În portul de diagnoză (denumit popular şi mufa pentru diagnoză) şi care se regăseşte la majoritatea autoturismelor fabricate după 1990, spărgătorul introduce un dispozitiv care citeşte codurile de securitate înregistrate în calculatorul maşinii şi le transferă într-un mic cip programabil care, la rândul lui, răspunde la interogările sistemului de securitate al contactului de cheie.

Disponibil, în special la dealerii auto sau service-urile autorizate, dispozitivul este mai scump, dar relativ uşor de procurat cu toate că vânzarea acestor dispozitive este interzisă către public, cel puţin bruiatoarele de frecvenţă pot fi uşor construite de orice pasionat cu ajutorul sutelor de scheme electronice disponibile online.

Concurenţa acerbă, scăderea vânzărilor, precum şi în vederea reducerilor costurilor de producţie au determinat producătorii de autovehicule să reducă investiţiile pentru îmbunătăţirile sistemului antifurt şi astfel, proprietarii de autovehicule sunt nevoiţi să îşi asigure maşinile.

În acest sens câteva sfaturi:

 • Îndemnaţi şoferii să verifice întotdeauna că maşina lor recepţionează semnalul de blocare al portierelor când o închid din telecomandă, nu doar să presupună acest lucru.
 • Recomandaţi cetăţenilor ca atunci când văd persoane suspecte în apropiere de locul unde parchează maşina să nu mai folosească sistemul de închidere la distanţă, ci să închidă portierele manual cu cheia, pentru a evita astfel citirea frecvenţei telecomenzii.
 • Să evite parcarea aproape de persoane ori locuri suspecte (cerşetori, parcangii etc.) care pot utiliza bruiatoare de frecvenţă. Dacă se observă persoane suspecte, trebuie să anunţe poliţia (când sunt indicii clare pot folosi numărul de urgenţă 112).
 • Când opriţi un suspect uitaţi-vă după dispozitive electronice de programare a cheii. Majoritatea arată la fel, iar la pornirea lor aceste dispozitivele afişează pe ecran marca şi modelul pentru care a folosit ultima dată. De cele mai multe ori hoţii nu le mai decuplează de la maşină până la ajungerea la destinaţie.
 • Recomandaţi cetăţenilor instalarea de alarme auto inteligente. Producătorii acestora sunt preocupaţi de îmbunătăţirea continuă a sistemului antifurt prin criptarea semnalului, coduri anticitire, folosirea comunicaţiei în două sensuri între maşină şi telecomandă schimbând aleator frecvenţa de lucru, etc.
 • Uitaţi-vă după aparate de bruiaj. Acestea sunt de obicei din plastic sau sub formă de cutii metalice, aproximativ de mărimea si forma unei staţii de emisie recepţie, cu una sau mai multe antene. Pot avea şi un comutator de putere pentru emisie.
 • În cazul în care identificaţi orice dispozitiv de acest fel se recomandă să luaţi legătura cu personalul abilitat de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • NewsBot
   By NewsBot
   Grupare specializată pe furturi auto, destructurată de Poliţia Capitalei

   În dimineaţa zilei de 8 ianuarie a.c., Serviciul Furturi Auto din cadrul Poliţiei Capitalei, împreună cu poliţişti ai Secţiei 21, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, cu sprijinul Serviciului de Poliţie Canină, al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al echipelor SPIR – Poliţia Capitalei, au efectuat percheziţii domiciliare la nouă adrese din Bucureşti şi Judeţul Ilfov, fiind vizată destructurarea unei grupări infracţionale cu preocupări pe linia furturilor de autoturisme.

   Începând cu luna noiembrie a anului 2011, poliţiştii au identificat şi supravegheat o grupare infracţională ai cărei membri comiteau furturi de autovehicule şi ulterior, cu ajutorul acestora, sustrăgeau diverse bunuri din locuinţe şi societăţi comerciale situate atât pe raza Capitalei cât şi a judeţului Ilfov. După comiterea faptelor, membrii grupării valorificau bunurile, unele dintre autoturismele sustrase fiind incendiate în scopul ascunderii urmelor.

   Membrii grupării, cunoscuţi cu antecedente penale, se deplasau cu autoturisme diferite şi acţionau cu precădere noaptea, la ore cu trafic auto şi pietonal restrâns, incendiind unele dintre autoturismele furate.

   De asemenea, există date că aceştia ar fi pătruns, în luna decembrie a anului trecut, într-o locuinţă din Bucureşti, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, precum şi cheile unui autoturism de lux, pe care ulterior, l-ar fi furat cu ajutorul cheilor.

   În urma percheziţiilor au fost identificaţi M. Iliuţă de 35 de ani, din Chiajna, M. Johann de 40 de ani, din Chiajna, C. Florin de 32 de ani, din Bucureşti, Z. Nicuşor de 29 de ani, din Bucureşti, G. Florin de 34 de ani, din Bucureşti, B. Marian de 43 de ani, din Chiajna, B. Marian de 37 de ani, din Teleorman şi B.Ilie de 62 de ani, din Teleorman.

   Totodată, la una din locuinţele percheziţionate a fost găsită şi ridicată o importantă cantitate de bijuterii, pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative, precum şi două pistoale deţinute în mod legal.

   Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat părţilor vătămate.

   M. Iliuţă, M. Johann, C. Florin şi Z. Nicuşor au fost reţinuţi şi prezentaţi Judecătoriei Sectorului 6, care a emis mandate de arestare pe o perioadă de 29 de zile.

   Compartimentul Comunicare Publică - D.G.P.M.B.
  • NewsBot
   By NewsBot
   Suspect de comiterea a zeci de furturi din auto, reţinut
    
   Poliţiştii clujeni au depistat un bărbat din Târgu Mureş, suspectat de săvârşirea a 35 de furturi din auto, fapte comise în municipiul Cluj-Napoca.
    
   În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii din municipiul Cluj-Napoca au reuşit identificarea şi depistarea unui bărbat, de 35, din Târgu Mureş, suspectat de săvârşirea a 35 de furturi din auto.
    
   În fapt, în perioada noiembrie 2010 – mai a.c., acesta este bănuit că, prin forţarea sistemului de închidere al mai multor autoturisme parcate pe raza municipiului Cluj-Napoca, a pătruns în interiorul acestora de unde a sustras aparatură electronică.
    
   Prejudiciul total creat în urma săvârşirii faptelor este de aproximativ 127.700 de lei.
    
   La data de 6 iulie a.c., în urma percheziţiei efectuate, poliţiştii au descoperit mai multe bunuri, recuperând, astfel, o parte din aparatura sustrasă.
    
   În cauză s-a întocmit dosar penal pentru furt calificat, iar suspectul a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.
    
   Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale în cauză.
    
   CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE - I.G.P.R.
  • NewsBot
   By NewsBot
   În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au depistat două autoturisme , în valoare totală de aproximativ 70.000 de euro, declarate ca fiind furate din Italia, respectiv Ungaria.


   Detalii: Flux de stiri MAI
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.