Jump to content
POLITISTI.ro

Liquid armur - va revolutiona protectia balistica?


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Liquid armor

Oamenii de stiinta sustin ca au creeat o substanta, care absoarbe forta de impact a unei impuscaturi prin marirea densitatii si o intarire instantanee in momentul impactului. Existenta acestei substante intre straturile traditionalului Kevlar face ca propietatile privind protectia balistica a unei veste sa se imbunatateasca semnificativ. Tot datorita acestei substante se spera ca echipamentul de protectie balistica sa fie mult mai usor, mai flexibil si evident mult mai eficient.

Tehnologia si principiul prin care functioneaza aceasta "substanta minune" este explicata de specialisti, prin analogia cu o lingurita pe care o rotiti intr-un pahar cu apa. Cand miscarea de rotatie este redusa si rezistenta pe care o intampinati cand incercati sa opriti lingurita pe loc este la fel de redusa. Iar cu cat viteza de rotatie a liguritei in apa creste si rezistenta pe care o intampinati este mai mare. Pe acelasi principiu se bazeaza si viteza de intarire si marire a densitatii (ingrosarea instantanee) a substantei, denumita "Liquid armor".

1413257ibai2ksl.jpg

Unul dintre avantajele acestei noi tehnologii este si faptul ca necesita mai putin material, ceea ce poate duce la crestere a flexibilitatii vestelor antiglont, o scadere a greutatii acestora, iar grosimea materialelor se reduce cu aprox. 45%.

Eficacitatea acestui material este mai crescuta datorita dispersiei energiei de impact pe o suprafata sensibil mai mare decat in cazul materialelor conventionale.

14131336sal23hg9q.jpg

Dispersarea energiei de impact pe o suprafata cat mai mare reduce posibilitatea ranirii sau uciderii in urma loviturii unui glonte, intrucat impactul nu mai este concentrat pe o suprafata mica. La vestele antiglont folosite in prezent, sunt dese situatiile in care cu toate ca proiectilul nu patrunde in organism, persoana sufera echimoze adanci, coaste rupte si chiar afectiuni grave ale organelor interne.

Link to comment
  • 3 months later...

De asta ce ziceti?

Filmul cu grenada e interesant. Asa cum spune cineva in comentarii,poate e doar reclama la produse americane, dar e de vazut.

Link to comment
  • 1 year later...
  • Moderator

O companie americană a lansat pe piață „Backpack Shield”, un rucsac ce poate fi folosit pe post de scut balistic, având o protecție Nivel IIIA (9mm FMJ, .44 Magnum SWC).

Este destinat elevilor și studenților, dar la fel de bine poate fi folosit de oricine, de către oamenii de afaceri care călătoresc în țări nesigure, dar nu pot sau nu doresc, indiferent de motiv, să poarte o vesta cu protecție balistică. Sau de către oricine altcineva, din diferite domenii.

Placa cântărește 2 kg. Iar rucsacul poate fi achiziționat pentru 235 dolari.

backpackshield.jpg

backpackshield2.jpg

Link to comment

In fotografia atasata acea domnisoara are o grutate de invidiat, se poate vedea cat este de slabuta si in forma. Un barbat la 90 de kilograme nu cred ca s-ar putea acoperi la fel de bine precum o face domnisoara, dar ideea este mai mult decat benefica pt. elevii si studentii americani.

Link to comment
  • 1 month later...
  • Moderator

Protecţie balistică, oferită de un ansamblu polimeric cu grosimea unei foi de hârtie

Echipamentele de protecţie ale soldaţilor si forţelor de ordine, dar şi alte domenii cu cerinţe ridicate pentru nivelul de protecţie şi scăzute pentru volum sau greutate, ar putea beneficia de o nouă tehnologie care a fost pusă la punct de un grup de cercetători în cadrul laboratorului pentru nanotehnologie cu aplicaţii militare (Institute for Soldier Nanotechnologies) din cadrul  Massachusetts Institute of Technology.

Conform studiului publicat de cei opt cercetători, oprirea gloanţelor sau a altor proiectile nu este doar o problemă de rezistenţă brută, iar celebrul si uşorul kevlar, folosit în prezent pentru armurile folosite de categoriile susmenţionate, ar putea fi înlocuit de un material cu caracteristici şi mai impresionante, care poate ajunge la grosimea unei foi de hârtie.

Folosind un ansamblu stratificat format din pelicule polimerice cu o grosime de numai 20 de nanometri, materialul prezentat are la bază două tipuri de structuri. Prima dintre acestea este un material cauciucat, care oferă elasticitatea, în timp ce al doilea are o structură cristalină, acesta oferind rezistenţa la rupere. Această tehnologie a fost deja testată, materialul oprind cu succes gloanţe cu calibrul de 9 milimetri, însă cercetarea nu se opreşte aici.

paper-thin-material.jpg?width=640&height=360

Unul dintre cei opt cercetători, profesorul Keith Nelson, a perfecţionat în ultimii ani o tehnologie cu impulsuri laser care permite analiza la nivel molecular al modului în care aceste materiale preiau şi disipă undele de şoc. Prin compararea comportamentelor diferitelor combinaţii ale acestor două straturi de bază, cercetătorii speră să descopere metode constructive noi care să permită maximizarea protecţiei oferite.

Nu doar tehnica militară va beneficia de acest nou material, aplicaţiile putându-se extinde la pelicule de protecţie împotriva micro-meteoriţilor pentru sateliţi sau împotriva nisipului sau cenuşii vulcanice pentru palele turboreactoarelor. Cum Institute for Soldier Nanotechnologies este un departament susţinut de U.S. Army Research Office, aplicaţiile militare vor fi probabil şi primele care vor fi văzute.

sursa: go4it.ro

Link to comment
  • Moderator

Mda, glontul il opreste, asta e clar...dar unde se disipa toata energia? Eu cred ca ti-ar rupe ceva organe interne instantaneu daca ai fi impuscat prin armura asta.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Foaia respectiva s-ar putea folosi in loc de placile ceramice clasice, impreuna cu o vesta si astfel avem si diminuare la impact si greutate mult mai redusa a echipementului de protectie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.