Jump to content
POLITISTI.ro
Privacy

Specializări în Academia de Poliţie - după admitere

Recommended Posts

Privacy

Buna tuturor!

Imi pare rau daca s-a mai discutat inainte pe aceasta tema, dar chiar vreau sa ma lamuresc cu privire la OSP. Eu am inceput acum pregatirea pentru admitere la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza (sunt clasa a XI-a) si simt ca asta mi s-ar potrivi, dar nu am cu cine sa port o discutie despre pasii ce trebuie urmati si anumite informatii. 

 Din cate am mai citit pe internet, criminalistul nu este cel care cerceteaza crima ci judiciaristul, el se ocupa doar de prelevarea ampentelor, dovezilor, face fotografii etc.. De asemenea stiu ca in anul II, in functie de medie, poti opta pentru ramura care ti se potriveste. Eu as putea alege in anul II, daca am medie mare, aceasta ramura a investigarii crimelor? Corectati-ma daca am gresit undeva. :)

Le multumesc celor care-si rup cateva minute sa imi raspunda! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Aşa este, poţi opta în funcţie de medie pentru specializarea (profil) investigaţii criminale (judiciar). Sunt corecte informaţiile expuse mai sus.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Antoniev

Marius, exista o lista cu specializarile disponibile pentru studentii ce termina primul an in Academie? Sau specializarile devin disponibile in functie de nevoile ministerului?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Apropo de Academie si de specializari, au facut-o praf si totul a inceput de pe vremea rahatului de PDL. Ca reper va dau momentul in care BASescu isi da el cu parerea despre cum ar trebui organizata Academia si sa nu mai pregateasca juristi.

Ce sa vezi, la scurt timp fac perioada de scolarizare din 4 in 3 ani, ca apoi sa se suceasca si sa bage totusi  si o clasa de drept, ca intr-un final, cei care fac 3 ani sa nu mai poata sa-si transfere creditele la o facultate de drept si sa-si echivaleze o parte din studii, ci sa o ia de la zero, pe motiv ca acum domeniul de licenta este ”studii militare, informatii si ordine publica” chiar daca faci materia de 4 ani - drept comasata in 3 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alex87

Antoniev, nu exista o lista cu specializari pentru ca difera de la an la an, asa cum ai ghicit, in functie de nevoile ministerului.

Mai multe decat atat te poti specializa pe Ordine Publica si la absolvirea Academiei sa fii incadrat pe alte specilizare. Se cam practica din pacate in momentul de fata.

 

Sa-ti faci o idee: Ordine Publica, Rutiera, Investigatii Criminale (fostul Judiciar), Informatii (nu prea se mai scot grupe), Combaterea Criminalitatii Organizate (se zvoneste ca nici pe cei de anul acesta nu prea ii va incadra pe CCO ci pe Judiciar), Investigarea Fraudelor.

Plus ca la sfarsit de promotie se mai fac recrutari pe baza de interviu sau alte probe pentru DGA, SSP etc.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Antoniev

Multumesc, Alex!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alex87

Sa cresti mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites
CITADELA

@Ben: nu sunt de acord cu opinia ta, conform căreia situaţia actuală din Academie este rezultatul unor interese politice! Ţine mai degrabă de implementarea Planului Bolonia, având ca scop armonizarea învăţământului universitar la nivelul continetului european, oferind practic recunoaştere reciprocă a studiilor pe baza unui "scor" sau "credite", fără a mai fi necesară "echivalarea" printr-un procedeu birocratic anevoios. Dhe, face parte din obligaţii asumate de RO ca membru la UE!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alex87

N-are nicio legatura cu Planul Bologna.

Ben se refera la faptul ca desi in Academia de Politie faci 3 ani de materii de drept+politie, materie comasata din cei 4 ani cum se faceau inainte, nu mai ai dreptul sa-ti continui studiile de drept asa cum se facea pana acum, respectiv un an sau doi apoi sa-ti sustii licenta la o facultate de drept si iti iei diploma de jurist.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

CITADELA, Planul Bologna se aplica si facultatilor de drept de la alte universitati si cu toate astea tot facultati de drept au ramas. Nu le-au ciopartit in 2 parti.

Pe langa cele enuntate de Alex, ma refeream si la faptul ca puteau sa o lase tot Facultate de Drept, 4 ani, cu diploma de jurist, nu sa o faci o struto-camila de 3 ani in care care comasezi aproape toata materia de drept, la final sa te duci cu miloaga pe alte facultati sa-ti echivaleze studiile si sa te primeasca in ultimul an, intre timp mai apar si 1-2 clase de drept formate la o promotie, iar acum, mai noua, nici cei 3 ani nu poti sa ti-i mai echivalezi pe motiv ca ti-au schimbat domeniul de licenta in "stiinte militare, informatii si ordine publica" :wacko:desi faci aceleasi materii  Si uite asa s-au dus pe apa sambetei toate acele credite de care vb mai sus ca nu mai poti sa ti le echivalezi nicaieri pt ca daca vrei sa faci dreptul, ai zero recunoastere a studiilor. Trebuie sa o iei de la capat din anul I, desi tu ai studiat deja materiile, doar pt ca ti-au schimbat titulatura in licenta. Asa ca nu stiu de ce recunoastere reciproca ar putea beneficia cineva.

Asta inseamna in mare sistemul Bologna aplicat Academiei, care tot de politicieni e implementat.

Sa mai vb de visele lui Igas care dorea sa-i schimbe denumirea in Academia de Ordine si Siguranta Publica si sa infiinteze o Facultate de Jandarmi?

Deci, da-mi voie sa cred ca n-are nici o legatura cu sistemul Bologna, pt ca, repet, tot acelasi se aplica si Facultatilor de Drept (ceea ce avea Academia odinioara, pe langa celelalte 2 facultati), dar uite asa au vrut unii sa nu se mai acorde dubla specializare, si ofiter de politie, si absolvent de drept, jurist. Cred ca le-a iesit de minune :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Dar ca să schimbe domeniul de licență ,nu trebuie să schimbe la urma urmei și materiile studiate in Academie?Ar fi culmea la urma urmei să studiezi toate materiile care se studiază la Drept și să nu fie recunoscute,din câte am auzit momentan încă se pot echivala studiile..poate de la promoțiile viitoare se schimbă.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ProPatria

Inca se pot echivala studiile, dar studentii anului 1 si 2 nu cred vor mai putea sa realizeze acest lucru. Din cate am inteles s-au mai scos din materii, iar la unele discipline s-a schimbat structura acesteia(ex. drept penal )

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Și eu auzisem de la o cunoștiință de e în anul I ..încă nu e stabilit domeniul de licență în "stiinte militare, informatii si ordine publica" ..probabil de la promotiile viitoare vor începe schimbările mai radicale

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Facultatea de Politie

Facultatea de Poliţie pregăteşte ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmi şi penitenciare, licenţiaţi în domeniul fundamental de ierarhizare (DFI) „Ştiinţe sociale”, ramura de ştiinţe (RSI) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", domeniul de ierarhizare (DII) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", domeniul de licenţă (DL) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", specilizarea "Ordine şi siguranţă publică", cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ de zi.

Tot Facultatea de Poliţie pregăteşte şi ofiţeri de poliţie şi poliţie de frontieră licenţiati în domeniul fundamental de ierarhizare (DFI) "Ştiinţe sociale", ramura de ştiinţe (RSI) "Ştiinţe juridice", domeniul de ierarhizare (DII) "Drept", domeniul de licenţă (DL) "Drept", specializarea "Drept", cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ de zi.

 

http://www.academiadepolitie.ro/facpol/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Deci să înțeleg că studiile ce merg echivalate sunt valabile doar în cadrul celor de la profilul "Drept"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Da. Trebuie sa fie cum era inainte - stiinte juridice, domeniul de licenta "Drept" - specializarea "Ordine si siguranta publica" si puteai sa-ti echivalezi studiile si sa-ti transferi cele 180 credite la o facultate de drept.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Dar bănuiesc că e posibil încă ca după 5 ani de poliție judiciară să dai concurs direct pe loc de magistrat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Daca nu ai Dreptul, cum poti sa dai admitere pt incadrare directa in magistratura? :wacko:

Daca tot vrei sa te faci magistrat, de ce te mai incurci cu Academia de Politie care nu-ti mai acorda licenta in drept?

Edited by Ben
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Ben cred că merge pe baza experienței de poliție judiciară..nu mă refer la mine e pur curiozitate...deoarece și în alt subiect de discuție un coleg de al tău a afirmat următoarea : " Facultatea de Drept ai terminat-o la buget? Stiu ca a fost o intreaga discutie ca daca ai fost la buget la o alta facultate sa nu poti urma cursurile ADP dar nu stiu exact cum a ramas. Daca facultatea a fost facuta cu taxa nu e niciun fel de problema.

Iti confirm si faptul ca dupa 5 ani lucrati in politia judiciara poti da concurs direct pe loc de magistrat fara a termina INM-ul.

        Salariul, avand in vedere stresul la care esti supus zilnic si conditiile de munca este mic dar daca nu esti "mana larga" te descurci cu el. "..

Eram doar curios  :hmmmt: 

Edited by bogdancrrn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Discutia era despre faptul ca daca termini Academia pe sistem de 3 ani nu mai poti nici macar sa-ti echivalezi la o facultate de drept. N-am de unde sa stiu daca tu ai terminat Dreptul deja si daca e asa nu inteleg de ce te-ar mai interesa daca poti echivala sau nu studiile din moment ce tu esti deja licentiat in drept.

Poti sa ai 10 ani de politie judiciara. Daca nu esti licentiat in drept prin oricare dintre cai - ori ca ai terminat o facultate de drept in alta parte, ori ca ai terminat la Academie pe 4 ani, ori ca ai terminat pe 3 ani si le-ai echivalat (desi incepand de anul asta nu mai e posibil) nu poti sa sustii admiterea in magistratura sau INM.

Oricum, iti multumesc ca-mi confirmi si faptul ca poti fii magistrat incadrat direct dupa minim 5 ani de politie judiciara :doh:  Chiar nu stiam si eram intr-o dilema, dar e bine ca-mi confirmi tu.

De asemnea, ma intrebam si cu salariul cam cum e.

 

PS Nu stiu ce e ADP, poate Administratia Domeniului Public. Daca te framanta atat de tare cam cum sta treaba cu magistratura poti studia Statutul Magistratilor. Nu sa umpli un topic dedicat Academiei de Politie si specializarilor sale cu metode de a ajunge procuror.

Edited by Ben

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

ADP era prescurtarea folosită în citatul care l-am pus din topicul respectiv..și topicul se referea la echivalarea studiilor de drept..am întrebat fiind nedumerit pentru ca magistratura are legătură cu dreptul.În fine mulțumesc pentru timpul acordat..și o seară bună!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vixen

Arivist pustiu' :))

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
razvan0209

Exista in academie specializarea ''Informatii'' care pregateste ofiteri pentru structura D.I.P.I ? Sau acestia sunt alesi in urma unei alte selectii dupa terminarea academiei?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Da. E specializare pt cei pe sistem de invatamant de 3 ani si se face selectia pe baza de interviu in anul II cand iti alegi profilul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alex87

Mai nou, Ben, nu s-a scos in ultimii profilul de informatii pentru cei de 3 ani dar peste noapte a fost transformata o clasa de drept in anul 3/4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Politisti.ro
   By Politisti.ro
   Există o falsă percepţie a realităţii în rândul cetăţenilor, datorită filmelor de gen CSI, Dexter şi aşa mai departe, văzute la TV. Din acest motiv criminaliştii sunt confundaţi frecvent cu poliţiştii judiciarişti, cei care desfăşoară efectiv cercetarea penală, fac investigaţii, audiază victimele, martorii, persoanele suspecte, identifică şi reţin autorii faptelor penale etc. Spre deosebire de imaginea senzaţionalistă din filme, în realitate poliţistii criminalişti doar adună probele, le analizează şi apoi trimit concluziile colegilor poliţişti care instrumentează cauzele penale.
   Tot datorită acestor seriale şi a ficţiunilor prezente la TV, criminaliştii sunt foarte des puşi în situaţia de a da explicaţii persoanelor care, în calitate de parte vătămată, le solicită să identifice autorul furtului după urmele papilare lăsate pe o piatră/cărămida cu care a fost spart geamul, sau pe îmbrăcăminte şi aşa mai departe. Ori aceste aspecte, în practică sunt considerate cel puţin deplasate şi din domeniul fantasmagoricului.
   Criminalistica - este ştiinţa care elaborează mijloace şi metode tehnico-ştiinţifice, precum şi procedee tactice destinate descoperirii, fixării, ridicării, examinării şi interpretării probelor judiciare, efectuării expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice, în scopul prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, identificării făptuitorilor şi administrării probelor necesare aflării adevărului în procesul judiciar.
   Drept urmare, principalele atribuţii ale poliţistilor criminalişti sunt:
   participă la cercetarea la faţa locului în cazul infracţiunilor (efectuează fotografii judiciare, fixează şi ridică urme sau orice fel de probe materiale, etc.) efectuarea de expertize şi constatări tehnico-stiinţifice în laboratoarele poliţiei desfăşoară activităţi de identificare în cartoteci, baze de date şi colecţii criminalistice, etc. În concluzie, pentru adolescenţii care visează să devină criminalişti, e bine să ştie că pentru asta trebuie să fie poliţişti. Asta presupune să susţină şi să promoveze examenul de admitere la una dintre instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor (Academia de Poliţie Bucureşti - cu durata studiilor de 3 ani ori la una dintre Scolile de poliţie din Câmpina şi Cluj - cu durata studiilor de 2 ani). Abia după ce vor fi admişi în una dintre aceste instituţii de învăţământ există posibilitatea să opteze pentru specializarea criminalistică.
   În urma unor analize privind necesarul şi disponibilitatea funcţiilor de criminalişti în structurile poliţiei, anual se înfiinţează sau nu clase cu specializare criminalistică în fiecare dintre instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor. Specializarea criminalistică se poate urma şi după iniţierea în carieră, mai exact în timpul carierei poliţistului. Trebuie precizat că nu există alte forme de învăţământ, nicio facultate, cursuri, studii postuniversitare şi/sau de masterat etc. în urma cărora absolvenţii acestora să fie încadraţi în Poliţia Română pe funcţii de criminalisti.
   Pentru o imagine corectă a criminalistului puteţi urmări acest clip video:
    
  • Flipper
   By Flipper
   Salutari.M-am inscris la Scoala de Politie "Vasile Lascar" Campina  ,dar am o intrebare pentru cei care au terminat recent .Se mai scot clase de criminalistica ?Mai pot sustine examen la Academia de Politie in anul urmator daca sunt deja la Scoala de Agenti ?Daca nu iau examenul,si nu au fost clase de criminalistica la Campina ,mai exista si alta posibilitate sa ajung politist criminalist ?Cineva care e politist criminalist sa-mi spuna care sunt atributiile unui politist criminalist,ce program are,ce salariu are (nu sunt materialist,dar vreau sa stiu de curiozitate) .Va rog,fara comentarii de gen :"Nu se merita sa fii criminalist".Stiu in mare parte ce face un criminalist ,dar vreau sa stiu intamplari,povesti  a cuiva care este deja criminalist .Multumesc anticipat.
  • Matthewsing
   By Matthewsing
   Bună seara.
   Am citit acum 2 zile câteva topicuri din acest forum şi am rămas cu câteva semne de întrebare. Am înţeles că nu criminalistul, ci judiciaristul este cel care conduce o investigaţie criminală, criminalistul este cel care doar adună probele. Ok, însă, aceşti doi oameni au absolvit aceeaşi ramură a Academiei de Poliţie ? În anul II, când îţi alegi specializarea, poti opta pentru care ramură a Criminalisticii vrei, urmând să avansezi? Am fost de curând la o activitate în cadrul IPJ-ului de care aparţin. Clădirea era structurată pe 4 etaje: Rutieră, Criminalistică, Combaterea crimei organizate şi Investigarea Fraudelor. Îmi poate da cineva mai multe detalii cu privire la toate domeniile care ţin de Criminalistică? În cazul în care sunt doar 2, cele 2 menţionate anterior, poate să mă lămurească cineva ce studii/alegeri au făcut diferenţa între cele 2 persoane (criminalist - cel care adună dovezile, probele şi judiciarist - cel care conduce investigaţia). Ţin să precizez că nu vreau să iau în calcul munca la laborator, care poate ţine de criminalistică. Mă refer strict la munca depusă pe teren. Dacă nu aţi înţeles, mi-as dorii să mă-ntrebaţi în prealabil, fără să criticaţi. Mulţumesc.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.