Jump to content
POLITISTI.ro

Specializări în Academia de Poliţie - după admitere


Privacy

Recommended Posts

Buna tuturor!

Imi pare rau daca s-a mai discutat inainte pe aceasta tema, dar chiar vreau sa ma lamuresc cu privire la OSP. Eu am inceput acum pregatirea pentru admitere la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza (sunt clasa a XI-a) si simt ca asta mi s-ar potrivi, dar nu am cu cine sa port o discutie despre pasii ce trebuie urmati si anumite informatii. 

 Din cate am mai citit pe internet, criminalistul nu este cel care cerceteaza crima ci judiciaristul, el se ocupa doar de prelevarea ampentelor, dovezilor, face fotografii etc.. De asemenea stiu ca in anul II, in functie de medie, poti opta pentru ramura care ti se potriveste. Eu as putea alege in anul II, daca am medie mare, aceasta ramura a investigarii crimelor? Corectati-ma daca am gresit undeva. :)

Le multumesc celor care-si rup cateva minute sa imi raspunda! 

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Aşa este, poţi opta în funcţie de medie pentru specializarea (profil) investigaţii criminale (judiciar). Sunt corecte informaţiile expuse mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Marius, exista o lista cu specializarile disponibile pentru studentii ce termina primul an in Academie? Sau specializarile devin disponibile in functie de nevoile ministerului?

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Apropo de Academie si de specializari, au facut-o praf si totul a inceput de pe vremea rahatului de PDL. Ca reper va dau momentul in care BASescu isi da el cu parerea despre cum ar trebui organizata Academia si sa nu mai pregateasca juristi.

Ce sa vezi, la scurt timp fac perioada de scolarizare din 4 in 3 ani, ca apoi sa se suceasca si sa bage totusi  si o clasa de drept, ca intr-un final, cei care fac 3 ani sa nu mai poata sa-si transfere creditele la o facultate de drept si sa-si echivaleze o parte din studii, ci sa o ia de la zero, pe motiv ca acum domeniul de licenta este ”studii militare, informatii si ordine publica” chiar daca faci materia de 4 ani - drept comasata in 3 ani.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Antoniev, nu exista o lista cu specializari pentru ca difera de la an la an, asa cum ai ghicit, in functie de nevoile ministerului.

Mai multe decat atat te poti specializa pe Ordine Publica si la absolvirea Academiei sa fii incadrat pe alte specilizare. Se cam practica din pacate in momentul de fata.

 

Sa-ti faci o idee: Ordine Publica, Rutiera, Investigatii Criminale (fostul Judiciar), Informatii (nu prea se mai scot grupe), Combaterea Criminalitatii Organizate (se zvoneste ca nici pe cei de anul acesta nu prea ii va incadra pe CCO ci pe Judiciar), Investigarea Fraudelor.

Plus ca la sfarsit de promotie se mai fac recrutari pe baza de interviu sau alte probe pentru DGA, SSP etc.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

@Ben: nu sunt de acord cu opinia ta, conform căreia situaţia actuală din Academie este rezultatul unor interese politice! Ţine mai degrabă de implementarea Planului Bolonia, având ca scop armonizarea învăţământului universitar la nivelul continetului european, oferind practic recunoaştere reciprocă a studiilor pe baza unui "scor" sau "credite", fără a mai fi necesară "echivalarea" printr-un procedeu birocratic anevoios. Dhe, face parte din obligaţii asumate de RO ca membru la UE!

Link to comment
Share on other sites

  • Member

N-are nicio legatura cu Planul Bologna.

Ben se refera la faptul ca desi in Academia de Politie faci 3 ani de materii de drept+politie, materie comasata din cei 4 ani cum se faceau inainte, nu mai ai dreptul sa-ti continui studiile de drept asa cum se facea pana acum, respectiv un an sau doi apoi sa-ti sustii licenta la o facultate de drept si iti iei diploma de jurist.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

CITADELA, Planul Bologna se aplica si facultatilor de drept de la alte universitati si cu toate astea tot facultati de drept au ramas. Nu le-au ciopartit in 2 parti.

Pe langa cele enuntate de Alex, ma refeream si la faptul ca puteau sa o lase tot Facultate de Drept, 4 ani, cu diploma de jurist, nu sa o faci o struto-camila de 3 ani in care care comasezi aproape toata materia de drept, la final sa te duci cu miloaga pe alte facultati sa-ti echivaleze studiile si sa te primeasca in ultimul an, intre timp mai apar si 1-2 clase de drept formate la o promotie, iar acum, mai noua, nici cei 3 ani nu poti sa ti-i mai echivalezi pe motiv ca ti-au schimbat domeniul de licenta in "stiinte militare, informatii si ordine publica" :wacko:desi faci aceleasi materii  Si uite asa s-au dus pe apa sambetei toate acele credite de care vb mai sus ca nu mai poti sa ti le echivalezi nicaieri pt ca daca vrei sa faci dreptul, ai zero recunoastere a studiilor. Trebuie sa o iei de la capat din anul I, desi tu ai studiat deja materiile, doar pt ca ti-au schimbat titulatura in licenta. Asa ca nu stiu de ce recunoastere reciproca ar putea beneficia cineva.

Asta inseamna in mare sistemul Bologna aplicat Academiei, care tot de politicieni e implementat.

Sa mai vb de visele lui Igas care dorea sa-i schimbe denumirea in Academia de Ordine si Siguranta Publica si sa infiinteze o Facultate de Jandarmi?

Deci, da-mi voie sa cred ca n-are nici o legatura cu sistemul Bologna, pt ca, repet, tot acelasi se aplica si Facultatilor de Drept (ceea ce avea Academia odinioara, pe langa celelalte 2 facultati), dar uite asa au vrut unii sa nu se mai acorde dubla specializare, si ofiter de politie, si absolvent de drept, jurist. Cred ca le-a iesit de minune :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Dar ca să schimbe domeniul de licență ,nu trebuie să schimbe la urma urmei și materiile studiate in Academie?Ar fi culmea la urma urmei să studiezi toate materiile care se studiază la Drept și să nu fie recunoscute,din câte am auzit momentan încă se pot echivala studiile..poate de la promoțiile viitoare se schimbă.

Link to comment
Share on other sites

Inca se pot echivala studiile, dar studentii anului 1 si 2 nu cred vor mai putea sa realizeze acest lucru. Din cate am inteles s-au mai scos din materii, iar la unele discipline s-a schimbat structura acesteia(ex. drept penal )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Și eu auzisem de la o cunoștiință de e în anul I ..încă nu e stabilit domeniul de licență în "stiinte militare, informatii si ordine publica" ..probabil de la promotiile viitoare vor începe schimbările mai radicale

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Facultatea de Politie

Facultatea de Poliţie pregăteşte ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmi şi penitenciare, licenţiaţi în domeniul fundamental de ierarhizare (DFI) „Ştiinţe sociale”, ramura de ştiinţe (RSI) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", domeniul de ierarhizare (DII) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", domeniul de licenţă (DL) "Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică", specilizarea "Ordine şi siguranţă publică", cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ de zi.

Tot Facultatea de Poliţie pregăteşte şi ofiţeri de poliţie şi poliţie de frontieră licenţiati în domeniul fundamental de ierarhizare (DFI) "Ştiinţe sociale", ramura de ştiinţe (RSI) "Ştiinţe juridice", domeniul de ierarhizare (DII) "Drept", domeniul de licenţă (DL) "Drept", specializarea "Drept", cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ de zi.

 

http://www.academiadepolitie.ro/facpol/index.html

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Deci să înțeleg că studiile ce merg echivalate sunt valabile doar în cadrul celor de la profilul "Drept"?

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Da. Trebuie sa fie cum era inainte - stiinte juridice, domeniul de licenta "Drept" - specializarea "Ordine si siguranta publica" si puteai sa-ti echivalezi studiile si sa-ti transferi cele 180 credite la o facultate de drept.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Dar bănuiesc că e posibil încă ca după 5 ani de poliție judiciară să dai concurs direct pe loc de magistrat.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Daca nu ai Dreptul, cum poti sa dai admitere pt incadrare directa in magistratura? :wacko:

Daca tot vrei sa te faci magistrat, de ce te mai incurci cu Academia de Politie care nu-ti mai acorda licenta in drept?

Edited by Ben
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Ben cred că merge pe baza experienței de poliție judiciară..nu mă refer la mine e pur curiozitate...deoarece și în alt subiect de discuție un coleg de al tău a afirmat următoarea : " Facultatea de Drept ai terminat-o la buget? Stiu ca a fost o intreaga discutie ca daca ai fost la buget la o alta facultate sa nu poti urma cursurile ADP dar nu stiu exact cum a ramas. Daca facultatea a fost facuta cu taxa nu e niciun fel de problema.

Iti confirm si faptul ca dupa 5 ani lucrati in politia judiciara poti da concurs direct pe loc de magistrat fara a termina INM-ul.

        Salariul, avand in vedere stresul la care esti supus zilnic si conditiile de munca este mic dar daca nu esti "mana larga" te descurci cu el. "..

Eram doar curios  :hmmmt: 

Edited by bogdancrrn
Link to comment
Share on other sites

  • Member

Discutia era despre faptul ca daca termini Academia pe sistem de 3 ani nu mai poti nici macar sa-ti echivalezi la o facultate de drept. N-am de unde sa stiu daca tu ai terminat Dreptul deja si daca e asa nu inteleg de ce te-ar mai interesa daca poti echivala sau nu studiile din moment ce tu esti deja licentiat in drept.

Poti sa ai 10 ani de politie judiciara. Daca nu esti licentiat in drept prin oricare dintre cai - ori ca ai terminat o facultate de drept in alta parte, ori ca ai terminat la Academie pe 4 ani, ori ca ai terminat pe 3 ani si le-ai echivalat (desi incepand de anul asta nu mai e posibil) nu poti sa sustii admiterea in magistratura sau INM.

Oricum, iti multumesc ca-mi confirmi si faptul ca poti fii magistrat incadrat direct dupa minim 5 ani de politie judiciara :doh:  Chiar nu stiam si eram intr-o dilema, dar e bine ca-mi confirmi tu.

De asemnea, ma intrebam si cu salariul cam cum e.

 

PS Nu stiu ce e ADP, poate Administratia Domeniului Public. Daca te framanta atat de tare cam cum sta treaba cu magistratura poti studia Statutul Magistratilor. Nu sa umpli un topic dedicat Academiei de Politie si specializarilor sale cu metode de a ajunge procuror.

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

  • Member

ADP era prescurtarea folosită în citatul care l-am pus din topicul respectiv..și topicul se referea la echivalarea studiilor de drept..am întrebat fiind nedumerit pentru ca magistratura are legătură cu dreptul.În fine mulțumesc pentru timpul acordat..și o seară bună!

Link to comment
Share on other sites

Exista in academie specializarea ''Informatii'' care pregateste ofiteri pentru structura D.I.P.I ? Sau acestia sunt alesi in urma unei alte selectii dupa terminarea academiei?

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Da. E specializare pt cei pe sistem de invatamant de 3 ani si se face selectia pe baza de interviu in anul II cand iti alegi profilul.

Link to comment
Share on other sites

  • Member

Mai nou, Ben, nu s-a scos in ultimii profilul de informatii pentru cei de 3 ani dar peste noapte a fost transformata o clasa de drept in anul 3/4.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.