Jump to content
POLITISTI.ro

Lămurire profil


Matthewsing

Recommended Posts

Bună seara.

Am citit acum 2 zile câteva topicuri din acest forum şi am rămas cu câteva semne de întrebare. Am înţeles că nu criminalistul, ci judiciaristul este cel care conduce o investigaţie criminală, criminalistul este cel care doar adună probele. Ok, însă, aceşti doi oameni au absolvit aceeaşi ramură a Academiei de Poliţie ? În anul II, când îţi alegi specializarea, poti opta pentru care ramură a Criminalisticii vrei, urmând să avansezi? Am fost de curând la o activitate în cadrul IPJ-ului de care aparţin. Clădirea era structurată pe 4 etaje: Rutieră, Criminalistică, Combaterea crimei organizate şi Investigarea Fraudelor. Îmi poate da cineva mai multe detalii cu privire la toate domeniile care ţin de Criminalistică? În cazul în care sunt doar 2, cele 2 menţionate anterior, poate să mă lămurească cineva ce studii/alegeri au făcut diferenţa între cele 2 persoane (criminalist - cel care adună dovezile, probele şi judiciarist - cel care conduce investigaţia). Ţin să precizez că nu vreau să iau în calcul munca la laborator, care poate ţine de criminalistică. Mă refer strict la munca depusă pe teren. Dacă nu aţi înţeles, mi-as dorii să mă-ntrebaţi în prealabil, fără să criticaţi. Mulţumesc.

Link to comment
  • Moderator

Ia da un search pe forum dupa termenul criminalistica. Baietii astia de la Google au facut niste chestii extraordinare cu motorul lor de cautare.

Link to comment

După ce am dat am postat asta. Am înţeles că un criminalist doar ridică probele. Mă interesa însă câte specializări sunt după ce-ţi alegi secţia de Criminalistică în anul 2. (dacă se include sau nu judiciaristul aici)

Link to comment
  • Member

Criminalistica este un profil de sine statator ca si Investigatiile Criminale(judiciar), prin urmare:

- criminalistul se ocupa de relevarea si ridicarea urmelor, efectuarea de fotografii judiciare, expertize de un milion de feluri, etc.

- judiciaristul se ocupa de instrumentarea dosarului penal: audierea persoanei vatamate/martorilor/etc, dispune prin ordonanta efectuarea de expertieze/constatari, in functie de continutul dosarului face propunere pentru folosirea tehnicilor speciale de investigatii, etc iar la final, dupa ce a adunat toate probele inainteaza dosarul catre procuror, propunand o solutie pentru finalizarea acestuia.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Ca să înţelegi mai bine, ceea ce astăzi se numeşte "criminalistică" pe vremuri se numea "poliţia ştiinţifică" sau în engleză vei găsi că se foloseşte termenul de "forensic". Poliţiştii de la investigaţii criminale, crimă organizată, investigarea fraudelor, etc nu fac parte sau nu sunt o ramură a criminalisticii. 

Link to comment
  • Member

Daca nu iei in calcul activitatea de birou ar fi bine daca reusesti sa fii admis in cadrul uneia dintre institutiile de formare sa urmezi specializarea Investigatii Criminale (Judiciar).


Totusi, trebuie sa tii cont ca si munca de judiciarist presupune anumite activitati de birou (instrumentarea dosarelor penale - audieri etc.).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.