Jump to content
POLITISTI.ro

Revolverul Nagant 1895


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Acest revolver a fost proiectat şi produs iniţial în Belgia de către industriaşul Leon Nagant la sfârşitul anilor 1880 şi începutul anilor 1890.

Modelul său Revolverul Nagant md.1895 a fost folosit pentru dotarea armatelor şi forţelor poliţieneşti din ţări ca Belgia, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Serbia etc. dar utilizatorul major şi cel mai important producător al acestei arme fost fără îndoială Rusia, mai târziu Uniunea Sovietică, Revolverul Nagant md.1895 devenind o imagine emblematică pentru Armata Roşie.

 

post-1-0-76014700-1376125400_thumb.jpg

 

Ca aspect exterior, Nagantul md. 1895 are alura clasică a revolverelor de la începutul secolului XX.

Încărcarea se face printr-o fereastră laterală iar butoiaşul se roteşte într-un cadru fix, fără a putea fi basculat lateral.

Extragerea tuburilor se face cu ajutorul unei vergele care culisează de-a lungul unui manşon port-vergea aflat sub ţeavă.
În momentul tragerii, butoiaşul se deplasează spre înainte şi îmbracă partea din spate a ţevii. Utilizând un cartuş special, capul tubului cartuşului pătrunde în ţeavă asigurînd un canal continuu pentru trecerea glonţului. Cartuşul de 7,62 x 39R, nu are glonţul la vedere, acesta aflându-se introdus complet în interiorul tubului. Un alt aspect important este capacitatea butoiaşului care poate fi încărcat cu 7 cartuşe.

 

post-1-0-31219700-1376125433_thumb.jpg

 

Specificaţii tehnice

  • Calibru 7,62 mm
  • Lungime ţeava 110 mm
  • Lungime 230 mm
  • Greutate 0,724 kg
  • Capacitate de foc 7 cartuşe
  • Greutate cartuş 6,3 g
  • Viteza iniţiala 290 m/s
  • Bătaie eficace 50 m
  • Upvote 4
Link to comment

Interesantă ideea de sigilare a camerei, ca să nu mai scape gaze. Ar trebui și alți fabricanți de revolvere să ia exemplu.

Pare o armă simplă și robustă, făcută să nu te lase la greu.  :wub:

Numai să nu rămîi fără muniție mai repede decît adversarul, că dacă trebuie să reîncarci... e game over... :D

 

Am mai văzut și la alte revolvere vechi inelul din capătul crosei. Ce rol are? Ce făceau cu el pe vremea aia? Cînd ajungeau seara acasă îl agățau în cui?  :unsure:

Link to comment
Numai să nu rămîi fără muniție mai repede decît adversarul, că dacă trebuie să reîncarci... e game over... :D

 

marea majoritate a armelor, inclusiv asta, este/sunt proiectata/e la nivelul tehnic si A LEGISLATIEI secolului XIX, cind nu prea se pierdea timpul cu somatii, iar cele militare si mai si. nu sunt arme pentru lupte de strada, pentru "schimb de focuri", sunt arme ofiteresti, sa-i traga mujicului un glonte in ceafa daca da inapoi sau dezerteaza.

  • Upvote 1
Link to comment

Corect, mai trebuie precizat, ca arme aveau doar institutiile de forta ale statului si cei bogati care isi permiteau o arma, prin urmare nu aveau cu cine face schimb de focuri. Si la institutiile de forta, prostimea avea in dotare pusca, probabil Mosin - Nagant, doar ofiterii aveau revolvere, mai mult pentru autoaparare si pentru mujicii amintiti in postul de mai sus.

  • Upvote 1
Link to comment

Într-adevăr, privind din perspectiva asta, are sens...  :hmmmt:

E o armă frumoasă. Mi-ar plăcea să trag cîteva focuri cu ea.

 

Apropos de încărcat, întîmplarea a făcut să văd săptămîna trecută un revolver cel puțin la fel de vechi (din păcate nu i-am reținut numele ca să caut informații despre el), probabil chiar mult mai vechi, care nu se încărca cu cartușe, ci turnai pulbere în fiecare cameră, apoi presai peste ea un tampon de pîslă și o bilă de plumb, iar la sfîrșit adăugai și capsa. 

Ce spectacol era cînd trăgea... ce nor de fum... Ca-n filmele cu cowboys și indieni...  :wub:

Dar asta-i off-topic; mă opresc aici... :)

Edited by VladSoare
Link to comment
  • Moderator

Sunt sigur că vorbeşti despre Colt Navy, cel mai cunoscut revolver folosit în Vestul Sălbatic. Am iniţiat un topic nou cu acest subiect:

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Interesantă ideea de sigilare a camerei, ca să nu mai scape gaze. Ar trebui și alți fabricanți de revolvere să ia exemplu.

 

 

Exista munitie pt calibrul .38 special cu acest design, proiectilul fiind incastrat in tubul cartusului, similar oarecum cartusului brenneke.

Link to comment

Sunt sigur că vorbeşti despre Colt Navy, cel mai cunoscut revolver folosit în Vestul Sălbatic. 

 

Da, da, el e! Sau cel puțin arată identic. Mulțumesc! 

 

 

Exista munitie pt calibrul .38 special cu acest design, proiectilul fiind incastrat in tubul cartusului, similar oarecum cartusului brenneke.

 

Păi toată șmecheria stă doar în cartuș? Am avut impresia că și arma are un rol în chestia asta, adică părea să împingă un pic cartușul spre țeavă. Sigilarea nu se poate face prin simpla lungime a cartușului, fără nici un ajutor din partea armei, pentru că atunci butoiașul nu s-ar putea roti. Deci abia după rotire un mecanism împinge puțin cartușul curent spre țeavă. Sau îmi scapă mie ceva?  :hmmmt:  

Zici că poți să bagi astfel de cartușe într-un revolver .38 special obișnuit și să obții același efect de sigilare? 

Edited by VladSoare
Link to comment
Deci abia după rotire un mecanism împinge puțin cartușul curent spre țeavă. Sau îmi scapă mie ceva?  :hmmmt:

 

se misca tot butoiul, in plus de asta, la intrarea in teava, pe exterior exista o conicitate cu acelas unghi cu "conicitatea concava" de pe butoi" astfel incit, fenomenul de "sigilare" sa fie amplificat.

Link to comment

Într-adevăr, se mişcă tot butoiaşul. Am mai văzut o dată filmuleţul. Foarte ingenios mecanismul.

Deci nu-i suficient să bagi muniţia asta într-un revolver obişnuit ca să obţii efectul de sigilare. Trebuie să te ajute şi arma.

Forma cartuşului, cu glonţul "îngropat", mai are şi alt rol în afară de sigilarea camerei? Ce avantaje ar avea un cartuş de genul ăsta dacă l-ai băga într-un revolver obişnuit?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.