Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Recuperare bani imprumutati


Marta

Question

Buna seara,

 

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am imprumutat anul trecut unei persoane suma de 10000 ron, suma pentru care am convenit sa mi-o inapoieze pana in iunie 2013. Banii au fost transferati din contul meu bancar in contul persoanei imprumutate. Acum nu mai vrea sa sa mi-i restitueze. Ce pot sa fac legal sa imi recuperez banii? Reclamatie la politie, avand dovada transferului....

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!

Link to comment

22 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Degeaba faci reclamaţie la poliţie, pentru că poliţia nu te poate ajuta. Poliţia Română nu are astfel de competenţe, ar fi şi absurd.

Refuzul de a restitui suma împrumutată atrage răspunderea civilă contractuală, în niciun caz pe cea penală, iar pentru rezolvarea litigiului trebuie să te adresezi instanţei de judecată.

Link to comment
  • 0

Va multumesc pentru raspunsuri. Revin cu o intrebare.

Aceeasi persoana careia i-am imprumutat bani, primeste de aproximativ 10 ani de zile pensie de boala mintala. In fiecare an se duce la nu stiu ce comisie si face pe "nebuna", cand de fapt este santoasa tun. Acest lucru unde as putea sa il sesizez?

Link to comment
  • 0

Am cumparat acum 2 ani un apartament iar vechii proprietari nu si-au schimbat nici pana acum adresa din buletin, figurand la actualul meu domiciliu. Primesc tot felul de instiintari cu numele lor. Unde pot sa sesizez acest lucru?

 

Multumesc!

Link to comment
  • 0

Daca ai idee in ce oras sau comuna s-au mutat este indicat sa incerci sa iei legatura cu politia de acolo si stiu colegii ce au de facut.

Link to comment
  • 0

Da, stiu ca stau in Bucuresti. Pot sa ma duc la orice sectie de politie din Bucuresti? Pot sa fac sesizarea si on-line cumva?

Cum o sa-i someze sa isi schimbe adresa, primesc si ceva amenda?

 

Multumesc!

Link to comment
  • 0

Sa inteleg ca nu pot sa merg la orice sectie de polilite. Pai si de unde sa stiu eu adresa lor exacta si apoi sa vad si de ce sectie apartin. Politia nu detine aceste informatii dupa CNP-ul persoanei? Sau poate mai exista o alta cale....

 

Link to comment
  • 0

Sa inteleg ca nu pot sa merg la orice sectie de polilite. Pai si de unde sa stiu eu adresa lor exacta si apoi sa vad si de ce sectie apartin. Politia nu detine aceste informatii dupa CNP-ul persoanei? Sau poate mai exista o alta cale....

Pai, tu cu gurita ta ai spus ca buletinul lor este pe adresa ta, nu?Atunci CNP-ul lor figureaza tot pe adresa ta.

Link to comment
  • 0

In cazul in care eu nu stiu unde locuieste persoana respectiva, ea va putea ramane cu buletinul la adresa mea la nesfarsit. Nimeni nu are cum sa o depisteze si sa o someze sa isi schimbe adresa. Asa este? Adica eu daca ma duc la politie, la sectia de politie din sectorul meu si sesizez acest lucru, dand datele persoanei respective pe care le detin din contractul de vanzare cumparare, politia nu poate sa faca nimic atata timp cat eu nu stiu noul ei domiciliu (lucru dealtfel imposibil de aflat pentru mine)???

Link to comment
  • 0

Probabil, daca sesizezi acest lucru la politie, ii vor face o vizita la rudele familiei pana vor da de el. PROBABIL, nu sunt politist.

Mai bine mergi la sectie si le povestesti, cei de acolo cu siguranta te vor ajuta.

Link to comment
  • 0

Pentru ca nu si-a schimbat actul de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului, persoana in cauza poate fii sanctionata contraventional, insa nu si obligata(fortata). Daca va deranjeaza cu diverse facturi,somatii, citatii etc.si doriti sa fie obligat sa nu mai figureze cu domiciliul in imobilul dvs., singura solutie este o cerere la judecatoria de care apartineti.Succes!

Link to comment
  • 0

Buan ziua, am o intrebare. Daca i am imprumutat unui prieten suma de 700 de lei ii pot recupera inapoi prin lege? Am dovezi scrise( prin mesaje) in care spune ca la data de 15 octombrie imi va inapoia toti banii, iar aceasta nu s a intamplat. De atunci ma tot amana si prin mesaje si la telefon.

Link to comment
  • 0

In ianuarie am imprumutat de buna voie bani fostului meu iubit.  Prima data i-am imprumutat 3.000 de lei, ulterior 16.000 lei, bani pe care i-a pierdut. el joaca la pariuri., stiam acest lucru cand i-am imprumutat. Mai apoi mi-a zis sa scot din banca un imprumut cat de mare pot pentru ca sa poata juca si sa imi pot recupera si eu banii pierduti. Ca o proasta l-am ascultat si am scos o suma de 70.000 lei. Intre timp a castigat vreo 20.000 de lei si si-a cumparat masina, dar nu a trecut-o pe numele lui ci pe numele surorii sale. dupa ce si-a luat masina a mai jucat o saptamana si a pierdut toti banii, eu nu am ramas cu nici un leu din banii pe care i-am strans si cu un imprumut pe 5 ani. Mi-a zis din noua sa merg iarasi sa scot ptr ca daca el nu face nu o sa pot platii creditul fara ca parintii mei sa afle si raman si cu el 5 ani. Niciodata nu m-a obligat, dar imi spunea diferite argumente ca sa ma convinga ca doar cu ajutorul lui pot scapa. Am scos un nou imprumul de 50.000 de lei pe care i-a pierdut dupa o perioada mai lunga de timp. Tin sa mentionez ca in toata aceasta perioada tot salariul meu a mers la el tot prin ideea ca "de data asta fac si rezolv tot". Dupa ce a mai jucat bani pe care i-a luat de la altcineva, mi-a cerut sa cer imprumut de la prieteni cate 10.000 de lei, 5.000 de lei ca sa aiba sanse sa recupereze tot. In total cu el am pierdut 2 imprumuturi in valoare de 1 miliard 20.000 lei,  salariul meu in 10-11 luni in jur de 50.000 lei si bani pe care eu ii datorez la prieteni 80.000 lei. El nu lucreaza nimic, nu are nimic trecut pe el, masina casa telefonul nimic nu este pe el. Tind sa mentionez ca am chitante de la multe tranzactii pe care le-am facut si cand am facut online am pe mail ordin de plata.  Singura problema este ca el nu are nici cardul pe numele lui. Este pe numele unei prietene si eu o cunosc pe acea fata care i-a imprumutat cardul. Inclusiv ea are probleme cu banii dar nu o sa declare impotriva lui.  Stiu ca am fost foarte proasta si sunt sanse mici sa reucperez tot ce am pierdut, dar exista sanse sa obtin ceva de la el in acest caz? Macar sa platesc datoriile la oameni.  Multumesc frumos!

Edited by Fata
Link to comment
  • 0
  • Moderator

Dupa ce iti recuperezi banii, nu vrei sa fii iubita mea? Glumesc. Singura ta solutie in speta de fata este sa il actionezi in judecata, la instanta civila. Politia nu are atributii in solutionarea dramelor sentimentale sau recuperarea banilor imprumutati.

Link to comment
  • 0

Buna ziua.As avea si eu nevoie de un sfat.In martie anul acesta am imprumutat unui prieten suma de 13000 euro.Initial stabilisem sa facem un contract la notar dar sub pretextul ca ii trebuie urgent si fiind din orase diferite nu am facut contract si i.am trimis suma prin transfer bancar.Dupa ce i.am trmis banii a refuzat sa facem contractul din 'lipsa timpului' sau alte motive si am ajuns in decembrie.acum nu raspunde la.mesaje sau telefon.Cum imi pot recupera banii?Va multumesc

Link to comment
  • 0

Buna ziua, 

Trebuia sa ma mut in chirie cu un prieten in cateva zile si mai aveam doar banii de garantie. Pentru a nu ii consuma I-am dat lui. Munca, avea si masina de serviciu deci m-am gandit ca e safe. Am primit si banii de garantie intr-o saptamana si trebuia sa ne platim chiria. A zis ca nu are banii fix acum si ca sa pun eu chiria ca urmeaza sa mi-i dea. Am mai stat cu el in chirie cam jumatate de an, mereu a dat banii la timp asa ca l-am crezut. Am dat chiria si cam intr-o saptamana trebuia sa dam si garantia. El a spus ca cei de la munca o sa ii intarzii salariul si ca nu are de unde sa dea. Daca nu dadeam banii pana la sfarsitul saptamanii de dadea afara din casa. A spus ca primes te bani de la parinti si luni ii am inapoi pe toti. Luni el a disparut si nu am mai avut cum sa dau de el. La telefon nu raspundea, pe Facebook nici atat. Au trecut mai bine de 4 luni si nu pot sa il contactez. Poate fi considers furt say as putea sa il acuz cumva? 

Stiu ca este vina mea, am avut prea multa incredere si am suferit consecintele insa nu mi se pare corect deloc ca el sa nu pateasca nimic 

Link to comment
  • 0

Buna ziua.Am imprumutat o persoana cu bani.Persoana respectiva refuza inapoierea sumei de bani,se poate face ceva legal in aceasta situatie?

Este fapta prezentata incadrata la categoria de  abuz de incredere sau santaj? Politia poate solutiona problema?

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiunii ori altfel spus nu întruneşte elementele de tipicitate ale unei fapte penale. Dacă veţi insista şi veţi formula totuşi o plângere penală (legea permite oricui să formuleze plângeri pentru orice), nu veţi face altceva decât să irosiţi vremea. 
În aceste situaţii ce privesc recuperarea sumelor de bani oferite cu titlul de împrumut, singura posibilitate pentru a determina împrumutatul să restituie suma de bani împrumutată este iniţierea unui proces cu o acţiune în pretenţii pe temeiul răspunderii contractuale. Împrumutatul are posibilitatea de a plăti împrumutul pe parcursul procesului, ori dacă nu plăteşte pe parcursul procesului (împrumutul şi cheltuielile judiciare), hotărârea definitivă a instanţei va fi titlu executoriu şi împrumutatul va putea fi executat la finalul procesului, suportând plata împrumutului precum şi plata cheltuielilor judiciare cât şi a celor de executare, plus dobânzile aferente acestor sume indexate la ziua executării.
Probele într-un astfel de proces pot fi înscrisuri (documente bancare, mesaje, mailuri prin care împrumutatul recunoaşte împrumutul) ori chiar proba cu martori. Proba cu martori este admisă şi când există un început de dovadă scrisă, spre exemplu există dovada unor chitanţe din partea unor servicii de transfer de bani privind livrarea şi ridicarea banilor către/de către împrumutat. Pentru iniţierea unui astfel de proces trebuie avută în vedere incidenţa prescripţiei dreptului material la acţiune. 
Cel mai indicat e să consultaţi un avocat bine pregătit dpdv profesional.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.