Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Stimati Domni,

 

Analizand codul rutier aplicabil in aceasta zi (actualizat), la capitolul VIII- "Cai de atac impotriva procesului verbal de constatare",art.121 in cazul respingerii plangerii impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, a sanctiunii contraventionale si complementare, inteleg ca acestea se aplica (amenda si perioada suspendare) dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti (si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare).

Limbajul este ambiguu, este vorba de aplicarea perioadei de suspendare din data ramanerii definitive inclusiv, ziua imediat urmatoare sau orice alta data, oricand dupa?

 

Exemplu:

suspendare 30 zile

data ramanerii definitive a deciziei:10.07.2013

 

Aplicare perioada suspendare:

inclusiv: 10.07.2013 - 08.08.2013

exclusiv:11.07.2013 - 09.08.2013

oricand dupa::  xx.xx.2013 - xx.xx.2013 + 30 zile?

 

Va multumesc si astept cu deosebit interes raspunsul Dvs.,

 

  • Moderator
Publicat

Depinde de situaţie.

De exemplu, dacă permisul a fost restituit posesorului după ce a depus contestaţie, acesta are obligaţia să se prezine şi să-l predea la poliţie şi primeşte o dovadă înlocuitoare.

Îţi putem da un răspuns dacă expui detaliat situaţia care te interesează.

Publicat

Stimate Domn Marius,

multumesc pentru raspunsul deosebit de prompt.

 

Permisul nu a fost restituit posesorului dupa ce a depus contestatie si nici nu s-a emis vreo dovada inlocuitoare alta decat cea de 15 zile de la constatarea contraventiei.

Din momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, permisul este in posesia Politiei municipiului ce l-a emis, si dovada inlocuitoare este expirata.

Intrebarea este, cat se asteapta pana la prezentarea pentru ridicarea permisului?

Publicat

Stimate Domnule Marius, stimati membri politisti.ro,

 

Revin cu o expunere detaliata a situatiei asupra carei rezolutii sunt foarte interesat, avand incredere in experienta in aplicarea legii a Dvs.,

 

1. Organul de politie constata contraventia, elibereaza proces verbal de constatare, retine permisul si elibereaza dovada inlocuitoare valabila 15 zile.

2. In termen de 15 zile contravenientul depune plangere impotriva procesului verbal de constatare (si implicit a sanctiunilor contraventionale si complementare descrise in acesta), primeste certificat de grefa pentru 30 zile dar nu ridica permisul retinut de politie

3. Plangerea este respinsa de instanta de judecata pe raza careia a fost savârsita fapta. Permisul este in posesia Politiei municipiului ce l-a emis, certificatul de grefa este expirat.

4. In acest moment ne incadram perfect in: art.121(1): În cazul în care instanta învestita cu solutionarea cauzei a respins plângerea contravenientului împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, îsi produce efectele dupa data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii înlocuitoare a permisului de conducere.

De asemenea, se aplica art 120(1):Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestiua ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

 

Aceasta fiind situatia care sper sa va ofere mai multe detalii pentru a imi oferi un raspuns, revin cu intrebarea initiala si anume: "aplicarea perioadei de suspendare din data ramanerii definitive inclusiv, ziua imediat urmatoare sau orice alta data, oricand dupa?"

 

Astept raspunsul Dvs.,

Publicat (modificat)

 art 118 din OUG 195/02

 

(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

 

In primul rand nu inteleg de ce te- ai mai complicat sa faci contestatie daca nu ai ridicat permisul.

Cu hotararea judecatoreasca pe care este facuta mentuinea ,, definitiva" te prezinti la Politia Rutiera cu actul de identitate pentru a-ti fi stabilita perioada de suspendare a permisului.  Daca nu faci acest lucru in termenul legal suporti consecintele de la alin 5.

Nu are nici o importanta faptul ca pe aceasta perioada permisul s-a aflat la politie.

 

art 118 OUG 195/02

(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Modificat de 25tess
  • Apreciez 1
Publicat

Buna seara,

 

Am facut contestatie deoarece am considerat masura abuziva, si mi-am exercitat dreptul de a exprima acest lucru. Se pare ca nu am avut probe suficiente pentru a-mi argumenta cazul, avand in vedere ca am fost singur in masina si inregistrarea video a camerei de la bordul autovehiculului nu reprezinta proba in instanta.

 

Doresc sa va prezint indeplinirea punctelor de lege astfel:

 

118(4) in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile m-am prezentat la serviciul politiei rutiere ce ma are in evidenta pentru a certifica faptul ca permisul este la ei (neputand sa il depun, evident)

 

Va rog sa imi prezentati articolul de lege care justifica afirmatia : "Cu hotararea judecatoreasca pe care este facuta mentuinea ,, definitiva" te prezinti la Politia Rutiera cu actul de identitate pentru a-ti fi stabilita perioada de suspendare a permisului.  Daca nu faci acest lucru in termenul legal suporti consecintele de la alin 5."

 

Doresc sa mentionez ca in articolul 118 (2) si (3) sunt de fapt explicate actiunile ce pot fi intreprinse intre momentul depunerii plangerii si ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.

 

Conform intelegerii mele a legii in acest moment, si conform articolului 118

(4)Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori înlocuitorul acestuia sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române ori adjunctul acestuia pe a carei raza de competenta a fost savârsita contraventia, din 30 în 30 de zile, în baza unui certificat eliberat de instanta de judecata care confirma ca dosarul este în curs de solutionare, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti.

Seful politiei rutiere sau subalternii acestuia , din 30 in 30 zile trebuie sa prelungeasca dreptul de circulatie, daca este cazul, iar cand nu mai este cazul, si anume "ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti"- care a respins plangerea, sa puna in aplicare perioada de suspendare ("fara alte formalitati" si evident a indeplinirii situatiei descrise in art.121(1)"expirarea valabilitatii dovezii înlocuitoare a permisului de conducere")

 

Revin cu rugaminte de a-mi oferi argumente legale pentru afirmatia "Cu hotararea judecatoreasca pe care este facuta mentuinea ,, definitiva" te prezinti la Politia Rutiera cu actul de identitate pentru a-ti fi stabilita perioada de suspendare a permisului.  Daca nu faci acest lucru in termenul legal suporti consecintele de la alin 5.", pastrandu-mi dreptul de a considera masura abuziva pana la primirea argumentelor Dvs.

 

Va multumesc si astept cu deosebit interes raspunsul Dvs.,

Publicat

Am inteles ca ati pierdut contestatia pentru ca va aflati singur in autoturism. Va sfatuiesc sa nu  mai mergeti singur in masina si sa va cumparati eventual un microbuz.  Argumentele o sa le primiti prin posta in plic recomandat de la Politia Rutiera. 

  • Apreciez 2
Publicat

Buna seara,

 

Am pierdut procesul deoarece, dupa cum am spus mai sus foarte pe scurt, nefiind obiectul acestei discutii :"nu am avut probe suficiente pentru a-mi argumenta cazul" neexistand martori care sa confirme afirmatiile mele (singur in masina), iar filmarea video care le confirma (implicit infirma afirmatiile domnilor politisti) nu reprezinta proba in instanta.

 

Multumesc pentru recomandare, sper doar ca aceasta sa fie atitudinea Dvs., in momentul cand nu aveti argumente pentru afirmatiile facute, doar pe forum, nu si in timpul programului cand trebuie sa aplicati legea si sa fiti in slujba cetateanului (lege care implicit trebuie stapanita  si sa fie reflectata in afirmatiile dvs.).

 

Va multumesc si va urez o seara placuta, asteptand intr-un mod naiv plicul Dvs. (mai am incredere in cuvantul politistului roman)

Va stau la dispozitie pe privat pentru a va transmite adresa,

  • Displace 2
  • Moderator
Publicat

A fi în slujba cetăţeanului înseamnă că trebuie să-şi facă treaba, care constă în curăţirea societăţii de infractori şi sancţionarea cetăţenilor care încalcă legea şi normele de convieţuire socială, în niciun caz nu înseamnă să-l pupe pe domnul cetăţean în partea dorsală. Ai priceput stimabile?

Mai scuteşte-ne cu aberaţiile tale, pentru că dacă nu ai realizat până acum, nu interesează pe nimeni inepţiile ce le tot postezi aici şi nu suntem obligaţi să-ţi răspundem.

Dacă vrei consultaţii juridice, plăteşte un avocat, nu trebuie să-ţi dai ifose aici.

  • Moderator
Publicat

Dacă nu are încredere în cuvândul poliţistului român, atunci acest topic nu-şi mai are rostul, ci doar trădează faptul că la români ipocrizia este ceva firesc. Topic închis.

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.