Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Buna ziua,as dori sa stiu daca am fost condamnat la un an cu suspendare si 3 ani de incercare pt ucidere din culpa in sedinta din 20 feb 2012 ca urmare a unui accident rutier,conf art 195/2002 mi-a fost anulat permisul auto.Conform legii si neexistand recurs hotararea definitiva a intrat in vigoare la 10 zile de la pronuntarea ei.Prin luna mai 2012 am mers la judecatoria unde a fost procesul dar nu se redactase hotararea judecatoreasca.Doresc sa stiu urmatoarele;

1.conf legii pot sustine examen pt redobandirea permisului la un an de la intrarea in vigoare a hotararii judecatoresti definitive,care este procedura standard?

2.stiu ca nu de mai repeta cursurile scolii de soferi,de unde pot obtine fisa de scolarizare avand in vedere faptul ca am facut scoala in anul 2000,iar respectiva scoala nu mai exista?

3.cat dureaza,ca timp,anularea permisului de conducere,din momentul in care ma prezint cu hotararea judecatoreasca?

Cu deosebit respect astept raspunsul d-voastra.

Link to comment

art 24 alin 6 - OUG 195 /02

(6)Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

art 116 -OUG 195/02

(1)Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a)au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

b)a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

c)a intervenit amnistia;

d)interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

(2)Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.

(3)Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că

:a)este aptă din punct de vedere medical;

b)nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

Edited by 25tess
Link to comment
  • 3 months later...

Buna seara, am si eu o nelamurire : In 28.05.2011 am fost depistat in trafic cu alcoolemie de 0.75 in aer expirat si 1.60 in sange. Sentina a ramas definitiva si irevocabila in data de 01.11.2012, moment in care s-a anulat si permisul auto, care a fost suspendat pe durata procesului.Permisul era dobandit din anul 2007, cat. B, si pana la momentul anularii nu a fost suspendat niciodata si nici nu am avut contraventii majore ( un radar si o linie continua). La sfarsitul sentintei scrie: In baza art. 71 al. 2 C. Pen. se vor interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prevazute de art 64 lit a) teza a II-a , b) si c) C. Pen. In baza art 71 al 5 c pen, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se va suspenda executarea pedepsei accesorii. Intrebarea mea este daca pot da de permis acum, fiindu-mi suspendata executarea pedepsei accesorii cf art 64 lit a, b, c incadrandu-ma la art 115, al. 1 lit d "d)interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.''   O alta intrebare ar fi daca pot daca pot da de categoria A. Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dvs. Toata stima !

Link to comment

care a fost pedeapsa? presupun ca au fost cativa ani de inchisoare cu suspendare.

 

art 116 alin 1 lit B

 

b)a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
 

dupa 01.11.2013 poti sa te prezinti la examen, aceasta este parearea mea, iar pentru categoria A trebuie sa faci scoala inainte.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Buna ziua, am si eu o intrebare... 

  Am avut permis de conducere cat a, b. de prin 1999 si in 2007 am ramas fara el (refuz de recoltare probe), sentinta un an si 3 luni cu suspendare parca... nu mai imi aduc aminte exact dar cam asa... s-a judecat in 2008 si atunci a fost data si sentinta. eu m-am apucat luna trecuta de scolarizare din nou pt cat B, mi-am luat cazierul (curat) s-a prescris, am facut 5 sedinte de conducere la o scoala, am urmat legislatia, am dat examenul si l-am si luat chiar ieri. acum eu doream de la inceput sa imi iau ambele categorii insa la momentul inscrierii la scoala nu se autoriza a-ul si mi-am facut tot dosarul ca pt ambele categorii dar pt examen m-am inscris numai cu B-ul. acum insa legea s-a aprobat dar datorita cerintelor si raspunderii care este, la mine in judet, in speta Vrancea, nici o scoala nu s-a autorizat pt cat A. Ce pot face sa imi redobandesc si categoria A.

  Am sunat la o scoala din Buc. care mi-s spus ca sa ma interesez la mine in oras la Politie ca dansii ar trebui sa-mi puna la dispozitie mijloacele necesare pt a-mi redobandi si categoria A. (eu am considerat ca este pe langa subiect). Ce trebuie sa fac?

Link to comment
  • Moderator

Nu trebuie să mergi ori să te interesezi la poliţie.

Încearcă la

S.P.C.R.P.C.I.V.
Adresă:  Mun.Focsani, judetul Vrancea, strada Cezar Boliac nr. 12
Număr telefon:  0237216819

Link to comment

Multumesc pt raspuns, vreau sa va zic, ca nici adresa si nici numarul de telefon nu mai sunt valabile, insa am inteles ce trebuie sa fac. trebuia sa fi intrebat de cand mi-am depus dosarul pt examen....

Link to comment
  • 2 months later...

Buna ziua, am fost condamnat la un an cu suspendare pt ucidere din culpa, in urma unui accident rutier.Procesul a fost in februarie 2013 si a avut o singura infatisare.In urma acestei infatisari s a dat hotararea,care in termen de 15 zile cred ca a devenit definiva si irevocabila,avand in vedere ca nu a existat recurs.Mi a fost trimisa prin posta o foaie in care scria ca trebuie sa platesc suma de 400 de lei ,respectiv cheltuielile de judecata , in timp de 30 de zile, si faptul ca sunt condamnata la un an cu suspendare, dar nu era precizat nimic despre cat timp nu am voie sa dau de permis din nou si pt cat timp mi a fost anulat.Am auzit multe pareri despre asta dar niciuna nu coincidea cu cealalta.As dori sa stiu ,daca se poate:

Cand pot sa urmez din nou cursurile unei  scoli de soferi pt a mi recupera permisul ,la un an de la intrarea in vigoare a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile ,avand in vedere ca pe foaia care am primit o nu era precizat nimic de permis ,sau este posibil sa dureze mai mult?Daca da,as dori sa stiu de unde as putea afla sigur aceasta informatie, sa merg la judecatoria unde s a tinul procesul sau la politie ?

Multumesc  anticipat

Link to comment

art 24 alin 6 - OUG 195 /02(6)Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).art 116 -OUG 195/02(1)Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:a)au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;b)a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;c)a intervenit amnistia;d)interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.(2)Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.(3)Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:a)este aptă din punct de vedere medical; b)nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

Nu vei face din nou scoala de soferi pentru obtinerea noului permis ci doar un dosar care va contine anumite documente. Citeste cu atentie hotararea judecatoreasca, daca ai primit ca pedeapsa complementara si niste ani de incercare nu vei putea obtine permisul decat dupa acel termen.

Edited by 25tess
  • Upvote 2
Link to comment

Complet: C4
Tip solutie: Condamnare

Solutia pe scurt: Condamnă pe inc. la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acesteia. Constată că părţile civilele X şi Y nu s-au constituit părţi civile în cauză. Constată achitat prejud. cauzat Sp. Judeţean Z. Obligă inc. să plătească statului suma de 400 lei chelt. jud. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru inc. şi de la comunicare pentru celelalte părţi. Pron. în şedinţă publică. 

Document: Hotarâre  58/2013  07.02.2013

 

 

Asta scrie in hotarare..nimici mai mult..nu scrie nimic de niste ani de incercare ..deci ramane un an de la ramanearea definitiva a hotararii judecatoresti?Precizez ca nu a facut nimeni recurs la aceasta hotarare .Multumesc

Edited by Darius10
Link to comment
  • 2 months later...

Buna ziua , 

Am o mare rugaminte la dvs daca ma puteti ajuta cu o informatie prezentandu-va cateva aspecte :1. pe data de 28.03.13 am fost condamnat la 1,4 ani cu suspendare si 4 ani de probatiune ptr ucidere din culpa (decesul victimei survenind in urma unui accident rutier eu fiind inculpat) . Procesul s-a finalizat insa nu specifica absolut nimic despre suspndarea permisului si pe ce perioada. Citind art 116 din oug nu imi este clar daca pot redobandii permisul anulat la un an dupa.pronuntarea judecatoreasca sau la un an dupa terminarea perioadei de probatiune ( in cazul meu 4 ani ). Va rog sa ma lamuriti privitor la acest aspect cand pot da examen din nou . Astept raspunsul dumneavoastra . O zi buna in continuare va doresc .Multumesc anticipat ,Florin L.

Link to comment

Salut Marius ,

Multumesc ptr promtitudine mai jos solutia completa . Astept un raspuns .

Complet: C2 - penal

Tip solutie: Condamnare

Solutia pe scurt: În baza art.178 alin.1 şi 2 cod penal raportat la art.3201 alin.7 cod proc.pen. condamnă pe inculpatul F.L., la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b cod penal, pe durata şi în condiţiile art.71 cod penal. În temeiul art. 861 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe o durată de 4 ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 862 C.pen. În temeiul art. 863 alin.1 C.pen., pune în vedere inculpatului să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Datele revăzute la literele b) – d) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 864 C.pen., referitoare la situaţiile care atrag revocarea suspendării executării pedepsei, respectiv săvârşirea unei noi infracţiuni înăuntrul termenului de încercare sau neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere impuse şi a obligaţiilor stabilite prin prezenta hotărâre. În baza art. 71 alin 5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. În temeiul art.14 Cod proc.pen. rap. la art.346 al.1 Cod proc.pen. şi la art.998-999 cod civil admite acţiunea părţii civile SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ BAGDASAR ARSENI, BUCUREŞTI şi dispune obligarea inculpatului F.L. la plata către aceasta a sumei de 29.027,60 lei cu titlu de daune materiale – cheltuieli de spitalizare. În temeiul art.14 Cod proc.pen. rap. la art. 346 al.1 Cod proc.pen., la art.998-999 admite în parte acţiunea părţilor civile C.V, C.G, C.M, H.A, V.A, T.I, P.F şi C.D.Obligă inculpatul la plata sumei de 18.000 euro, echivalent în lei la data plăţii către părţile civile .A, C.G, C.M, H.A, V.A, şi C.L, cu titlu de sumei de 40.000 euro echivalent în lei la daa plăţii către fiecare dintre părţile civile C. N, H.A, , T. I şi C.L şi a sumei de 50.000 euro echivalent în lei la data plăţii către partea civilă CV, cu titlu de daune morale. În temeiul art.193 alin.1 şi 2 Cod proc.pen. obligă inculpatul F

L. la plata sumei de 8.000 lei către părţile civile C V, C.A, T.I. P.F şi C.D cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând onorariu apărător ales. În baza art.14 cod proc.pen., art.346 al.1 cod proc.pen. şi art.49 şi 55 din Legea nr.136/1995, constată că despăgubirile materiale şi morale, precum şi cheltuielile judiciare efectuate de părţile civile, la care a fost obligat inculpatul F.L. prin prezenta hotărâre, vor fi achitate de către S.C. ASIGURARE REASIGURARE ASTRA ASIGURĂRI S.A. în calitate de asigurator de răspundere civilă obligatorie (RCA), în limitele stabilite prin Ordinul CSA 20/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. În temeiul art.191 al.1 Cod proc.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare faţă de stat. Onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului se avansează din fondurile fondurile Ministerului Justiţiei. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror, inculpat, asiguratorul S.C. ASIGURARE REASIGURARE ASTRA ASIGURĂRI S.A. şi părţile civile C.A, C.E, C.M, H.A, V. A, T.I, P.F. şi C.D. şi de la comunicare pentru partea civilă SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ BAGDASAR ARSENI, BUCUREŞTI. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.03.2013. Document: Hotarâre  986/2013  28.03.2013

A urmat un recurs in care s-au diminuat doar sumele cerute ptr daune celelalte dispozitii ramanad la fel.Data hotararii definitive 26.6.2013

Link to comment
  • Moderator

După un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoresti ai dreptul să începi formalităţile pentru obţinerea unui nou permis de conducere.

Link to comment

Buna, 

Am provocat un accident auto, am dat cu masina peste cineva pe trecerea de pietoni. Nu m'am putut intelege si am ajuns in tribunal. Tipa a primit 80-85 zile de ingrijiri medicale, eu am primit 4 luni cu suspendare. Accidentul a fost in 3 Decembrie 2012 si de atunci pana in Iulie am avut dovada. In luna iulie, judecatorul nu a vrut sa imi prelungeasca dovada. Procesul l'am avut in 19 Septembrie si acum am primit hotararea definitiva.  Eu din iulie pana acum nu am mai avut dovada. 

Pe cat timp voi ramane fara permis?

Ce va trebui sa fac sa imi recapat permisul?

Lunile in care am stat fara dreptul de a conduce, conteaza undeva? Se iau undeva in calcul?

 

Multumesc! 

 

Emanuel. 

Link to comment
  • Moderator

Chiar vrei aşa mură-n gură? Răspunsul la întrebarea ta se găseşte în primele postări ale acestui topic.

Te poţi prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după un an de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Salut.
Permisul mi-a fost retinut in aprilie 2009 pentru vatamare corporala survenit cu deces si de atunci si pana in septembrie 2013 am circulat cu dovada, din semptembrie Parchetul nu mi-a mai prelungit dreptul de circulatie pe drumurile publice pe motiv ca dosarul s-a dus la Tribunal. Am facut o cerere catre judecator la Judecatoria sectorului 3 si la cele 2 "infatisari" judecatorul a tot amanat decizia pana la pronuntarea sentintei finale. Sentinta finala a fost de culpa comuna si arata ceva de genul: 

Solutia pe scurt: În baza art. 178 alin. 1 şi 2 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C. proc. pen. şi art. 76 alin. 1 lit. d C. pen., raportat la art. 74 alin. 1 lit. a C. pen., condamnă pe inculpatul x la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) C. pen., interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei principale aplicate, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 81 C. pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani, stabilit potrivit prevederilor art. 82 alin. 1 C. pen. În baza art. 71 alin. 5 C. pen., dispune suspendarea executării pedepselor accesorii stabilite, prevăzute de art. 71 alin. 1 raportat la art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C. pen., pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. În baza art. 359 C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 şi art. 84, privitoare la cauzele de revocare a suspendării condiţionate.
În baza art. 111 alin. 6 din OUG nr. 195/2002, republicată, respinge ca neîntemeiată cererea inculpatului de prelungire a dreptului de circulaţie.

Astfel fiind spuse, cum pot sa imi redobandesc permisul de conducere si cand?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.