Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Vreau sa ma lamuriti si pe mine daca este legal sa montez pe masina faruri cu xenon aftermarket (asa am inteles ca se numesc), cele care se gasesc la diversi comercianti, in magazinele de piese auto sau targuri.

Am inteles ca ofera o vizibilitate mai buna noaptea si am intrebat mecanicul de la service. Asta a spus ca imi poate pune la masina, dar sa am grija cand ma intalnesc cu politia.

Am cautat pe internet discutii despre acest subiect, iar parerile sunt impartite, unii spun ca nu e legal iar altii sustin ca nu e nicio problema. Pentru ca nu am gasit nimic concludent, am zis ca e mai bine sa intreb direct aici.

In concluzie, exista vreo interdictie dpdv legal in privinta montarii la masina a farurilor cu xenon aftermarket? Merci.

Link to comment
  • Moderator

Da, aşa sunt denumite: "xenon aftermarket sau retrofit" şi în cele mai multe cazuri (99,9%) NU SUNT LEGALE.
Legislaţia rutieră interzice montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate, iar montajul instalaţiilor HID XENON aftermarket (retrofit) neomologate se încadrează în această prevedere.
Sancţiunea prevăzută de lege este amendă împreună cu reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor.

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

RAR acceptă modificarea ori înlocuirea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă NUMAI cu elemente care poartă marcaj de omologare specific şi dacă verificarea efectuată evidenţiază faptul că noile dispozitive îşi îndeplinesc rolul funcţional.

După aceste verificări, RAR-ul reomologhează vehiculul (oficial se numeşte "Omologare individuală"), iar în C.I.V. (cartea de identitate a vehiculului) aplică menţiunea "Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz".

Înlocuirea farurilor iniţiale cu altele cu surse de lumină cu descărcare în gaz (tip Xenon) este acceptată de RAR numai dacă vehiculul este echipat cu tot kit-ul necesar, aşa după cum producătorul acestuia a prevăzut în fabricaţia curentă pentru respectivul tip de vehicul:
- faruri,
- surse de lumină cu descărcare în gaz,
- dispozitivul care declanşează arcul electric (ignitor) şi cel care stabilizează curentul electric (ballast),
- sistemul automat de reglaj în funcţie de sarcină,
- spălător pentru faruri, etc.

Dacă aceste componente sunt cele originale, pe care producătorul le montează în fabricaţia curentă, acestea trebuie montate în ateliere autorizate ale reprezentanţei constructorului în România, fapt dovedit prin emiterea unei adrese în care se enumeră elementele montate şi se menţionează că acestea sunt originale ("de prim montaj").

În cazul în care componentele sunt destinate montajului ulterior fabricaţiei (retrofit), echiparea vehiculului trebuie realizată în cadrul atelierelor autorizate pentru modificări constructive.
În acest caz se va solicita declaraţia de conformitate în care se vor enumera elementele montate, specificându-se după caz, numărul de omologare CE/ECE ONU ale acestor produse.

În concluzie, dacă în CIV există menţiunea "Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz", xenonul montat este legal. Dacă nu există această menţiune, înseamnă au fost montate la autovehicul lumini de altă culoare sau intensitate, ori alte lumini, dispozitive etc. decât cele omologate.

  • Upvote 5
Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Moderator

Ca să fie legal, trebuie să obţii omologare individuală de la RAR, în urma căreia să existe în cartea de identitate menţiunea "Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz".

Link to comment
  • Marius unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.