Jump to content
POLITISTI.ro

Este legală montarea de leduri?


Rcf

Recommended Posts

Salut vreau sa lmi pun si eu leduri la masina pe bara din fata exista leduri legale ? Sau daca exiata anumite zone ln care pot fi montate ? Sau ln ce conditii ? Help my 

 • Downvote 2
Link to comment

"Help my" ce?! :hmmmt:In alta ordine de idei, mergeti (cu masina fara leduri) pana la sediul R.A.R. din judetul dvs. si adresati aceleasi intrebari (fara a intreba si "Nu se poate rezolva si altfel?"). Daca veti dori, sa ne spuneti si noua ce raspunsuri ati primit.

O zi buna.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

In completarea celor spuse de Ionutz88:

Politia Romana nu se ocupa cu omologarea autovehiculelor, ci doar sanctioneaza atunci cand se incalca dispozitiile legale privind state tehnica a acestora!

Si daca foloseai optiunea de cautare pe forum, ai fi descoperit deja raspunsul! (au intrebat si altii!)

Edited by CITADELA
Link to comment
 • 2 years later...

Hello. Vin cu o nedumerire - intrebare catre voi. 

Detin un passat b6 si cu farurile actuale ( cu halogen ) nu vad absolut nimic pe timp de noapte / ploaie, tocmai de asta as dori sa imi instalez leduri pe faza scurta - lunga. ( ca o paranteza .. pe faza scurta am lupe )

M-am documentat putin pe internet si am gasit ca ar trebui sa ma uit pe carcasa farului sa vad acele coduri si pe baza acelor coduri vad exact daca practic am voie sau nu sa am leduri in faruri. 

( Voi atasa o poza cu codurile de pe far ) 

Boon .. am luat farurile am cautat acele coduri si am gasit un anume HCR scris pe ele. Am cautat pe net si am gasit ca HCR inseamna iluminare atat cu halogen cat si cu led. 

Avand acel HCR.. am voie sa pun leduri ?

Ma gandesc la urmatoarea varianta .. sa zicem ca am voie.. imi voi pune leduri si voi da peste un politist care nu stie asa bine legea pe partea de omologari si voi ramane fara talon din cauza ca el nu stie legea .. ce as putea sa fac atunci totusi ? 

Multumesc mult.

faruri.jpg

coduri.jpg

Edited by BogdanIc
adaugare detaliu
Link to comment
 • Marius changed the title to Este legală montarea de leduri?
 • Moderator

Legislaţia rutieră interzice montarea la autovehicul a altor lumini ori dispozitive altele decât cele omologate (exact asta spune textul de lege). Asta înseamnă că orice modificare a sistemelor cu care maşina a fost echipată de producător (din fabrică) necesită obţinerea unei omologări individuale de la RAR. Altfel spus, strict din punct de vedere legal, fapta de a monta alte sisteme/dispozitive de iluminare decât cele cu care a fost echipată maşina de producător şi pentru care nu există omologare individuală, este o faptă sancţionată de legislaţia rutieră.
Sancţiunea prevăzută de lege este amendă împreună cu reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor. În concluzie, nu te mai umfla în pene degeaba, pentru că cel care nu cunoaşte legislaţia esti char tu. Bine, nici nu putem avea pretenţii de la cei ce se informează de pe site-urile ălea din captura de ecran. 

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Cum dracului nu vedeti voi cu becuri halogen eu nu inteleg...Eu am halogene la masina si vad foarte bine atat noaptea, cat si pe ploaie, ceata, grindina, cutremure etc. Numai prostii aveti in cap, va montati toate porcariile de chinezarii de becuri pe la masini cu care, pe langa faptul ca deranjati pe altii in trafic, riscati sa va ia foc si masina. Greu cu maturizarea asta...

 • Upvote 1
Link to comment
On 12/31/2018 at 10:42 AM, BogdanIc said:

Ma gandesc la urmatoarea varianta .. sa zicem ca am voie.. imi voi pune leduri si voi da peste un politist care nu stie asa bine legea pe partea de omologari si voi ramane fara talon din cauza ca el nu stie legea .. ce as putea sa fac atunci totusi ? 

Atunci intreaba in alta parte daca politistii nu stiu asa bine legea.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.