Jump to content
POLITISTI.ro

Verificarea echipării cu anvelope de iarnă de către Poliţia Rutieră


NewsBot

Recommended Posts

Filtre ale Poliţiei Rutiere pentru verificarea echipării cu anvelope de iarnă

Peste 230 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ieri, 6 decembrie, în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Poliţiştii rutieri, împreună cu cei de ordine publică, au acţionat şi ieri, 6 decembrie, în filtre constituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă sau echipamente antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 235 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 2 sancţiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă şi 232 pentru alte abateri la normele rutiere, iar o sancţiune a fost aplicată factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Din data de 3 decembrie, dată de la care au fost instituite filtre în zonele unde a început să ningă, poliţiştii au aplicat 27 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto pentru neechiparea corespunzatoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi 3 sancţiuni factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

151041_493630387337731_1136423364_n.jpg

Link to comment
 • 2 weeks later...

Acţiuni ale Poliţiei Rutiere pentru verificarea echipării cu anvelope de iarnă

Peste 5.600 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în perioada 5 – 12 decembrie a.c., în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece. De asemenea, poliţiştii au sancţionat 31 de administratori de drum responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, poliţiştii rutieri au acţionat, în perioada 5 – 12 decembrie a.c., în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă sau dispozitive antiderapante omologate.

În urma activităţilor specifice, au fost aplicate 5.684 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 5.653 conducătorilor auto (325 pentru lipsă anvelope de iarnă, 175 pentru lipsă dispozitive omologate şi 5.153 pentru alte abateri), precum şi 31 administratorilor de drum responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Poliţia Rutieră atenţionează cu privire la obligativitatea dotării autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante, montate pe roţi ori cu alte dispozitive antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Echipaţi maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără lanţuri şi material antiderapant! Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!

Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Folosiţi luminile de ceaţă când vizibilitatea este scăzută!

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

Se recomandă pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Acţiuni ale poliţiştilor pentru un trafic rutier în siguranţă

Aproape 350 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în cursul zilei de ieri, la nivel naţional, de către poliţiştii rutieri, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la transportul rutier în sezonul rece.

În vederea prevenirii evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, şi în cursul zilei de ieri, poliţiştii rutieri au acţionat în filtre constituite pentru verificarea în trafic autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

Astfel, poliţiştii au aplicat 348 de sancţiuni contravenţionale, toate conducătorilor de autovehicule.

În perioada amintită, conducătorilor de autovehicule le-au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale pentru faptul că au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă şi 338 de sancţiuni contravenţionale pentru alte abateri la normele rutiere.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule:

 • Circulaţi cu prudenţă, reduceţi viteza de deplasare şi evitaţi manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depăşirile pripite.
 • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.
 • Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!
 • De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
 • Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
 • Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.
 • Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
 • Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
 • Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.
 • Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
 • Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.
 • În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.
 • De asemenea, recomandăm pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

600 de amenzi aplicate conducătorilor auto, într-o zi

Aproape 600 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ieri, 19 decembrie, în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Poliţiştii rutieri au acţionat şi ieri, 19 decembrie, în filtre constituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă sau echipamente antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 599 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 15 sancţiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă şi 64

pentru lipsa dispozitivelor omologate. Poliţiştii rutieri au constatat alte 520 de abateri la normele rutiere.

***

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, poliţiştii rutieri acţionează, începând cu 5 decembrie a.c., în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă sau dispozitive antiderapante omologate. Până în prezent, poliţiştii au aplicat 6.965 sancţiuni contravenţionale, dintre care 361 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 369 pentru lipsa dispozitivelor omologate, precum şi 32 sancţiuni contravenţionale factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

În contextul avertizărilor meteorologilor, le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, POLIŢIA RUTIERĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Filtre rutiere pentru verificarea echipării de iarnă a autoturismelor

Filtrele rutiere pentru verificarea echipării de iarnă a autoturismelor au fost instituite şi ieri, 29 decembrie, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în condiţii de normalitate. Astfel, autoturismele oprite pentru control au fost verificate din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă sau echipamente antiderapante omologate.

La data de 30.12.2012, la ora 06.00, la nivel naţional nu erau drumuri naţionale sau judeţene blocate sau restricţionate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Traficul aerian şi feroviar se desfăşoară în condiţii de iarnă, nefiind semnalate situaţii deosebite.

La nivel naţional nu sunt localităţi izolate din cauza căderilor masive de zăpadă.

Poliţiştii au aplicat, ieri, în filtrele rutiere, 101 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto, pentru diferite abateri de la normele rutiere.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, în perioada 5-29 decembrie a.c. au acţionat zilnic, la nivel naţional, 3.000 de poliţişti (dintre care 1.700 poliţişti rutieri, iar diferenţa, din cadrul altor structuri operative).

Astfel, au fost aplicate 9.827 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 9.794 conducătorilor auto, respectiv 379 pentru lipsă anvelope de iarnă, 283 pentru lipsă dispozitive omologate şi 9.132 pentru alte abateri, iar în 33 cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relații Publice

Link to comment
 • 3 weeks later...

Peste 600 de conducători auto amendaţi în 24 de ore

Poliţiştii rutieri au fost angrenaţi şi ieri, 13 ianuarie, în filtrele instituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece. Astfel, au fost aplicate 636 de sancţiuni.

În cursul zilei de duminică, poliţiştii au aplicat 636 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto, dintre care 3 pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi 633 pentru alte abateri prevăzute de OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În perioada 5 decembrie 2012 – 13 ianuarie 2013, au fost aplicate 16.285 sancţiuni contravenţionale, dintre care 16.239 conducătorilor auto (445 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 284 pentru lipsa dispozitivelor omologate şi 15.510 pentru alte abateri), iar în 46 cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

La nivel naţional, până în prezent nu sunt localităţi afectate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece.

În contextul avertizărilor meteo, Poliţia Română le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Asiguraţi o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului şi să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire!

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece!

Respectaţi semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră!

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Peste 460 de amenzi aplicate conducătorilor auto, într-o zi

461 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ieri, 16 ianuarie, în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Poliţiştii rutieri au acţionat şi ieri, 16 ianuarie 2013, în filtre constituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă sau echipamente antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 461 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 3 sancţiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă. Poliţiştii rutieri au constatat alte 459 de abateri la normele rutiere.

La nivel naţional, până la această oră, nu sunt localităţi afectate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, poliţiştii rutieri acţionează, începând cu 5 decembrie a.c., în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă sau dispozitive antiderapante omologate. Până în prezent, poliţiştii au aplicat 17.408 sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto, dintre care 452 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 284 pentru lipsa dispozitivelor omologate. În 46 cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, POLIŢIA RUTIERĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment
 • 2 months later...

Filtre ale poliţiei, pentru un trafic rutier în siguranţă

În cursul zilei de ieri, poliţiştii rutieri angrenaţi în filtrele instituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece, au aplicat 311 sancţiuni.

Ieri, pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, 1.571 poliţişti (din care 583 poliţişti de la rutieră şi 977 poliţişti de ordine publică) au acţionat în filtre constituite în scopul verificării în trafic a autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

Poliţiştii au aplicat 311 sancţiuni contravenţionale, dintre care 87 conducătorilor auto care au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa corespunzător autovehicule, iar 224 pentru alte abateri la normele rutiere.

* * *

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Asiguraţi o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului şi să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire!

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece!

Respectaţi semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

* * *

Potrivit art. 101, alin. (3) din OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, “constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.