Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Constantin
 Share

Question

Din punct de vedere legal, sunt obligatorii anvelopele de iarnă, pentru o remorca uşoară fără dispozitiv de frânare, cu Masa Maximă Autorizată de 750 Kg, tractată de un autoturism?

Am căutat în legislaţie şi pe internet, dar nu m-am lămurit referitor la acest aspect, dacă anvelopele de iarnă sunt obligatorii şi pentru remorcile tractate.

 

Mulţumesc pentru clarificări.

Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Legislaţia rutieră din România prevede obligativitatea anvelopelor de iarnă doar pentru autovehiculele care circulă pe drumurile publice acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei.

 

În privind circulaţia pe drumurile publice:

 

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

[...]

28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;

 

Iar la art.6 pct.6 din acelaşi act normativ este definit termenul de autovehicul:

 

Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

[...]

6. autovehicul - orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.