Jump to content
POLITISTI.ro

Constantin
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Din punct de vedere legal, sunt obligatorii anvelopele de iarnă, pentru o remorca uşoară fără dispozitiv de frânare, cu Masa Maximă Autorizată de 750 Kg, tractată de un autoturism?

Am căutat în legislaţie şi pe internet, dar nu m-am lămurit referitor la acest aspect, dacă anvelopele de iarnă sunt obligatorii şi pentru remorcile tractate.

 

Mulţumesc pentru clarificări.

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Legislaţia rutieră din România prevede obligativitatea anvelopelor de iarnă doar pentru autovehiculele care circulă pe drumurile publice acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei.

 

În privind circulaţia pe drumurile publice:

 

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

[...]

28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;

 

Iar la art.6 pct.6 din acelaşi act normativ este definit termenul de autovehicul:

 

Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

[...]

6. autovehicul - orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule;

  • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.