Jump to content
POLITISTI.ro

Amortizoarele de zgomot pentru armele de foc


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Zilele trecute am citit pe net un articol interesant referitor la amortizoarul de zgomot pentru armele de foc. Și întrucât mi s-a părut interesant, iar marea majoritate a articolelor pe acest subiect pe care le-am găsit sunt în engleză, m-am gândit să postez aici o compilație cu cele mai relevante și interesante date despre amortizorul de zgomot. Sper să o găsiți interesantă.

Iar dacă aveți completări de făcut, cu atât mai bine, vă rog să nu ezitați să o faceți.

Datorită industriei americane de film, majoritatea celor ce nu au vreo legătură cu acest domeniu al armelor, percep aceste amortizoare de zgomot pentru armele de foc într-un context negativ, tocmai pentru că în filme acestea sunt folosite de personajele negative de cele mai multe ori.

În realitate, amortizoarele de zgomot prezintă și câteva avantaje, atât d.p.d.v. al siguranței și securității tragerii, cât și d.p.d.v. al unor avantaje de natură tactică, motiv pentru care sunt folosite de echipele tactice din forțele speciale.

229050331019977799_wmxy0U9y_c.jpg

În primul rând, trebuie să vedem cum funcționează aceste amortizoare de zgomot.

Un amortizor de zgomot nu elimină complet zgomotul produs de o armă de foc în urma unei trageri, ci doar îl reduce.

Pentru a înțelege de ce nu este posibilă reducerea completă a zgomotului produs de o armă în urma unei trageri, trebuie să vedem care sunt sursele de zgomot. Principalele surse de zgomot sunt trei la număr:

 • zgomotul mecanic - produs de piesele în mișcare ale armei (manșonul, percutorul, etc)
 • zgomotul produs de impactul gazelor de ardere cu un gaz rece (aerul)
 • zgomotul produs de boom-ul supersonic al glonțului/proiectilului. Glonțul pleacă cu o viteză mai mare decât cea a sunetului și prin urmare are loc acel zgomot puternic (supersonic boom) ce se manifestă și în cazul avioanelor supersonice.

Pentru a evita acest zgomot extrem de puternic („supersonic crack”), viteza glonțului trebuie redusă astfel încât să nu depășească viteza sunetului. Iar acest lucru se poate realiza prin două moduri, respectiv prin reducerea cantității de praf de pușcă pe care îl conține un cartuș sau prin existența unor orificii pe țeavă, ce au rolul de a mai elibera din cantitatea de gaze rezultate în urma arderii și astfel presiunea creată de acestea să fie mai mică, iar viteza imprimată glonțului automat mai redusă. Totuși prin aceste metode, armele vor pierde la capitolul precizie și acuratețe. Din acest motiv majoritatea lunetiștilor ce execută un foc asupra unei ținte aflate la o distanță mare și care necesită o mare precizie, nu folosesc amortizoare deși acestea le-ar oferi avantajul că nu și-ar desconspira poziția.

Revenind la amortizoarele de zgomot, ele în principiu sunt niște dispozitive ce se atașează în prelungirea țevii armei și acționează asupra zgomotului produs de impactul gazelor rezultate din arderea prafului de pușcă cu aerul, fenomen cunoscut ca „muzzle blast și muzzle flash” (explozia de la gura țevii).

Să vedem cum funcționează amortizoarele de sunet.

În primul rând, traducerea mea de mai sus atribuită fenomenului „muzzle blast și muzzle flash”, nu este tocmai corectă, întrucât acolo nu este vorba în adevăratul sens al cuvântului despre o explozie, ci despre o ardere foarte rapidă a pulberii care degajă niște gaze foarte fierbinți și astfel formează o presiune extrem de mare împingând astfel proiectilul/glonțul pe țeavă. După ce glonțul/proiectilul părăsește țeava armei, aceste gaze fierbinți sunt eliberate brusc în aer și la contactul cu acesta are loc aceel boom. Iar amorizorul exact aici intervine. El nu lasă ca gazele fierbinți să iese toate și brusc.

Pentru a înțelege principiul de funcționare și unde intervin aceste amortizoare, imaginați-vă un balon umflat cu aer și zgomotul pe care îl produce după ce aerul din interior este eliberat rapid printr-o înțepătură. Același balon va produce un zgomot mult mai redus dacă aerul din interior nu mai iese afară dintr-o dată și rapid, ci iese treptat prin eliberarea ușoară a orificiului balonului. Zgomotul este mai redus direct proporțional cu cantitatea de aer ce este lăsată să iasă.

Cam așa stau lucrurile și în cazul armelor de foc echipate cu amortizoare.

Sau dacă vreți, vă puteți imagina că aceste amortizoare de zgomot pentru arme, sunt similare tobelor de eșapament de la autovehicule. Pricipiul este același.

În concluzie, gazele rezulatate din ardere nu sunt eliberate direct în atmosferă datorită amortizorului și trec prin acesta unde sunt răcite și dispersate în niște mici camere, cantitatea celor ce ajung să iese direct în atmosferă fiind mult mai mică și astfel fenomenul „muzzle blast și muzzle flash” este mult mai redus.

componenteamortizordezg.jpg

De exemplu, în cazul revolverelor folosirea unui amortizor de zgomot nu este atât de eficientă ca în cazul pistoalelor semiautomate, deoarece o mare parte a gazelor rezultate în urma arderii sunt eliminate prin spațiul dintre cilindru și țeavă.

glockcuamortizor.jpg

 • Upvote 7
Link to comment
 • Moderator

Din punct de vedere legal, amortizoarele de zgomot/sunet sunt interzise la noi în țară pentru persoanele private, la fel ca și în multe țări din Europa.

De exemplu, nu sunt permise amortizoarele de sunet pentru deținerea de către persoanele private în Austria, Republica Cehă, Slovacia, Elveția, Spania, Polonia, Russia, Ungaria. Iar în Germania și Italia sunt permise dar numai cu o autorizație specială.

În America lucrurile stau puțin altfel, amortizoarele sunt permise în 39 de state. În unele sunt permise numai pentru vânătoare, iar în altele sunt permise și pentru uzul cu armele personale. Iar în câteva state sunt interzise complet.

Puteți vedea în această fotografie mult mai clar și ușor:

silencermapwebr4.jpg

 • Upvote 4
Link to comment

Da , foarte interesant subiectul. La Glock trebuie schimbata teava? Inlocuita cu una cu filet de care se ataseaza amortizorul?

Pe ce site ai gasit imaginea si articolul?

Stima

Link to comment
 • 1 month later...

Amortizarea se poate realiza extrem de usor fara a fi necesar un dispozitiv fabricat special pentru asa ceva.

Legea de interzicere a lor mi se pare corecta, dar nu are impact practic, din motivul mentionat mai sus.

Link to comment
 • 1 month later...
 • 3 weeks later...

Foarte interesante sunt prezentarea lui Cătălin şi cea din film. Bravo. Oare cât costă o ţeavă extinsă cu filet la capăt pentru un Glock? Probabil un Econo can se poate face de către un bun strungar dacă nu vrei să dai banii pe care îi cere producătorul.

Link to comment

Nu cred ca ar costa prea mult, cel mai in masura sa-ti dea raspunsul o sa fie judecatorul care stabileste cat o sa iei pentru modificare adusa armei si ce o sa se mai aduge pe acolo pe la dosar, ceva mizilicuri, daca citesti legea o sa verzi ca este ilegal sa ai amortizor si sa aduci modificari armei. :naughty:

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.