Jump to content

Marius
 Share

Recommended Posts

 • Moderator

Ce trebuie să urmăriţi când cumpăraţi un iPhone second

În primul rând trebuie văzut dacă aveţi în faţă un iPhone original, iar cea mai sigură metodă de verificare este să aveţi la voi un laptop cu iTunes instalat, iar dacă e posibil o pereche de căşti şi un încărcător cu cablu de date compatibile cu iPhone.
Primul pas la cumpărarea unui iPhone folosit, este să-l conectaţi cu cablul de date la laptop-ul ce are instalat iTunes, iar dacă iTunes îl detectează corect, afişând modelul şi numele iPhone-ului, câţi GB are şi cât spatiu este liber/ocupat, înseamnă că telefonul este ok. În caz contrar, vânzătorul încearcă să vă vândă o clona.

post-1-0-43794000-1344341115_thumb.png

Verificaţi Butonul principal - Home button. Acesta trebuie să funcţioneze uşor şi prompt. Multe dintre iPhone-urile uzate excesiv prezintă probleme la acest buton, care funcţionează defectuos datorită prafului ce pătrunde în interior şi nu mai permite un contact perfect.

Verificaţi şi Butonul Pornire/Oprire - On/Off button. La fel, acesta trebuie să funcţioneze prompt şi să aibă o poziţie corectă. Mai exact, trebuie să fie ieşit din carcasa şi să nu fie la nivel cu ea sau mai jos.

Verificaţi Comutatorul Sonerie/Silenţios - Ring/Silent switch şi asiguraţi-vă că la schimbarea de pe modul Sonerie/Silenţios (Ring/Silent) pe ecran apare notificarea că s-a făcut permutarea.
Tot acum puteţi vedea dacă vibrează în modul silenţios. În caz contrar, încercaţi să activaţi funcţia din meniu: accesaţi Configurări - Sunete şi activaţi funcţia Vibraţie.

Verificaţi şi Butoanele de volum - Volume buttons. La apăsarea acestor butoane, pe ecran trebuie să apară notificarea privind nivelul volumului. Butoanele trebuie să funcţioneze uşor şi prompt, iar tot la fel ca şi în cazul butonului Pornire/Oprire, trebuie să aibă o poziţie corectă, să fie ieşite din carcasa şi să nu fie la nivel cu ea sau mai jos. Pentru a verifica funcţionarea acestora vă recomand să porniţi o melodie şi să urmăriţi modificarea volunului din butoane.
Tot la acest capitol e bine să verificaţi funcţionarea difuzorului şi a microfonului. Acestea sunt amplasate în partea inferioară a telefonului, mai exact în cele două grilaje situate de o parte şi de alta a mufei de conectare a cablului de date/alimentare. Grila din dreapta acoperă difuzorul iar cea din stânga ascunde microfonul.
Verificaţi când ascultaţi o melodie dacă difuzorul are un sonor adecvat, iar în cazul microfonului utilizaţi aplicaţia Reportofon - Voice Memos (aplicaţie nativă a iPhone-ului) care vă permite să utilizaţi iPhone-ul ca pe un dispozitiv portabil de înregistrare utilizând microfonul integrat.

post-1-0-37975500-1344345010.jpg

Verificaţi Conectorul caştilor - Headset jack (dacă aveţi la voi o pereche de căşti compatibile cu iPhone, preferabil unele originale). Trebuie să urmăriţi dacă telefonul recunoaşte imediat căştile şi comenzile de pe telecomanda inclusă pe căştile originale pentru iPhone.

 • Un click - porneşte/opreşte muzica sau răspunde/închide un apel.
 • Două click-uri - trece la următoarea melodie
 • Trei click-uri - trece la melodia precedentă

Verificaţi Receptorul - Receiver iPhone-ului. Acest lucru îl puteţi face iniţiând un apel şi urmărind dacă îl auziţi bine pe interlocutor. E bine să fiţi atenţi şi dacă receptorul are pe suprafaţa sa mizerie excesivă. Dacă grilajul are o culoare mai deschisă, înseamnă că telefonul a fost mai îngrijit.

În partea superioară a iPhone-ului se găseşte amplasat senzorul de proximitate - proximity sensor. În cazul iPhone-urilor negre, acest senzor se vede mult mai greu, iar dacă are aplicată folie de protecţie este aproape insesizabil, dar poziţia lui este similara cu cel de la iPhone-ul alb.

post-1-0-19246700-1344341163_thumb.jpg post-1-0-25175700-1344341155_thumb.jpg

Pentru a verifica funcţionarea acestuia, trebuie să iniţiaţi un apel şi să acoperiţi cu degetul sau palma locul unde se află senzorul. În acel moment, ecranul telefonului trebuie să se stingă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, senzorul de proximitate nu funcţionează.

Verificaţi Indicatorii de contact cu lichide - Liquid Contact Indicators. iPhone-urile (şi iPod-urile) sunt echipate cu indicatori de contact cu lichid amplasaţi în partea de jos (fundul) mufei de căşti şi al carcasei mufei de conectare a cablului de date/alimentare - Dock Connector. Aceşti indicatori se activează atunci când telefonul intră în contact direct cu apa sau cu orice lichid.
Pentru a verifica starea acestor senzori e bine să folosiţi o lupă luminata sau să căutaţi un unghi astfel încât lumina să pătrundă pâna jos, în mufa.

iPhone 4/4S
post-1-0-23298000-1344341314_thumb.png

iPhone 3G/3GS
post-1-0-31812600-1344341343_thumb.png
post-1-0-86834600-1344341365_thumb.png

În stare normală senzorul este un punct alb sau argintiu, iar dacă a intrat în contact cu apa sau cu un lichid, punctul respectiv devine roşu plin sau pe jumatate.
Dacă oricare dintre aceşti senzori a fost activat, implicit telefonul a intrat în contact cu un lichid şi trebuie să ştiţi că aparatul a pierdut garanţia.

Verificaţi cu mare atenţie touchscreen-ul, urmărind în special dacă răspunde prompt la comenzi şi să nu existe praf sub ecran.
În mod normal iPhone-ul este sigilat, iar praful nu are cum să ajungă sub ecran. Dacă sesizaţi orice fel de impurităţi sub ecran, este clar că telefonul respectiv a fost desfăcut.

Mai departe, verificaţi camera foto/video. În cazul achiziţionării unui iPhone 4/4S, verificaţi ambele camere.
Deschideţi aplicaţia şi testaţi funcţia de autofocus, atingând cu degetul în orice parte a ecranulu. Camera trebuie să se focalizeze în zona unde aţi atins ecranul.
Verificaţi dacă face poze şi dacă filmează, iar după analizaţi fotografiile şi redaţi filmarea.
În cazul achiziţionării unui iPhone 4/4S comutaţi de pe camera principală (din spate) pe camera secundară (cea din faţă pentru Facetime) şi reluaţi întreaga procedură.

Verificaţi funcţia Wi-Fi. Vă recomand să mergeţi intr-o locaţie unde este Wi-Fi gratuit (benzinariile OMW, restaurantele McDonalds etc.)
Pentru a verifica această funcţie, conectaţi-vă la Wi-Fi, accesaţi o pagină în Safari şi urmăriţi dacă se încarcă website-ul.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a vă conecta la o reţea Wi-Fi, încercaţi măcar să căutaţi reţele wireless din zonă şi asteptaţi pâna vor fi afişate pe ecran.
Tot acum, dacă aveţi această posibilitate, verificaţi funcţia bluetooth. Pentru acest test aveţi nevoie de o pereche de căşti ori sistemul audio al maşinii care să aibă tehnologia bluetooth-ul, la care să vă puteţi conecta.
Oricum, nu este aşa importantă testarea funcţiei bluetooth, pentru că dacă transmiţătorul Wi-Fi funcţionează, cel mai probabil va funcţiona şi bluetooth-ul, întrucât sunt în acelaşi integrat.

Verificaţi conectarea la internet prin reţeaua celulara (3G). Accesaţi -Configurări - General - Reţea şi activaţi 3G şi Date celulare, reluând procedura descrisă mai sus.
Tot acum verificaţi şi Serviciile de localizare - Location service (GPS). Puteţi testa GPS-ul cu aplicaţia Hărţi - Maps, dar aveţi nevoie de Wi-Fi sau trafic de date. În partea de sus a ecranului trebuie să apară o săgeată care indică faptul că telefonul caută semnalul GPS.

Verificaţi dacă iPhone-ul este neverlocked (decodat din fabrică). Acest lucru îl puteţi face prin introducerea în telefon a cartelelor microSIM aparţinând unor operatori de telefonie diferiţi (Orange, Vodafone, Cosmote, etc.) Dacă telefonul se conectează la reţeaua unui alt microSIM decât cel utilizat, înseamnă că iPhone-ul este neverlocked. Dacă funcţionează doar pe o reţea sau pe niciuna, telefonul este codat.

Detalii suplimentare precum şi alte metode de a verifica dacă iPhone-ul este sau nu codat găsiţi aici:

Verificaţi dacă iPhone-ul se încarcă. E bine să testaţi acest lucru cu un încărcător de iPhone original.

Verificaţi dacă telefonul porneşte dupa resetare - hard reset. Resetarea iPhone-ului o puteţi face ţinând apăsate simultan butonul Pornire/Oprire şi butonul principal timp de cel puţin zece secunde, până la afişarea logo-ului Apple.

În privinţa accesoriilor, puteţi verifica dacă cablul de date/încărcare este original prin examinarea mufei USB.

post-1-0-97834900-1344359861_thumb.jpg

Pinii mufei trebuie să fie de culoare galbenă/aurie. La aproape toate accesoriile care nu sunt originale acestea au o culoare argintie.
În plus, pe încarcător trebuie să existe inscripţia Designed by Apple in California Assembled in China.

 • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Moderator

Apple a îmbunătăţit începând de astăzi măsurile de securitate menite să împiedice reutilizarea unui terminal iPhone sau iPad furat, cu o aplicaţie de verificare online accesibilă oricui prin care potenţialii cumpărători pot verifica starea Activation Lock şi pot elimina problemele achiziţiei unui telefon cu origini dubioase. 

 

Începând cu iOS 7, Apple a implementat Activation Lock, care prin aplicaţia Find my iPhone nu doar că permite ştergerea sau blocarea de la distanţă a unui telefon furat, dar împiedică şi reutilizarea acestuia, activarea obligatorie din iOS 7 sau iOS 8 necesită autentificarea cu contul iCloud cu care acel terminal este asociat, în caz contrar terminalul neputând fi utilizat. 

 

Apple a anunţat astăzi că orice utilizator poate verifica starea activării unui iPhone sau iPad prin accesarea unei pagini Web.
Cumpărătorul poate introduce codul IMEI sau numărul serial al produsului şi poate verifica dacă Activation Lock este activ sau nu. În cazul unui telefon într-adevăr neutilizat, activarea nu ar trebui să fie activă.
În cazul în care utilizatorul intenţionează să cumpere un terminal la mână a doua, acesta poate verifica dacă fostul posesor a dezactivat asocierea cu contul iCloud şi îi poate cere să o facă în cazul în care aceasta este încă activă, un refuz însemnând că aveţi de-a face cu un telefon sau tabletă Apple ce are origini dubioase şi este inutilizabil.
 
post-2-0-24139900-1412242396_thumb.png
 
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
 • Moderator

Verificare privind numărul ciclurilor de încărcare ale bateriei unui iPhone şi iPad

 

Cei care deţin şi folosesc un sistem mac cu OS X (MacBook Air, MacBook Pro, iMac etc.) folosesc un progrămel utilitar numit coconutBattery ce oferă informaţii detaliate despre bateria sistemului Mac cât şi despre orice iOS device (iPhone, iPad, iPod touch) conectat prin USB.

 

În schimb dacă nu folosiţi un sistem cu OS X şi aveţi calculator ori laptop cu Windows XP, Vista, Windows 7 sau Windows 8, puteţi instala şi folosi un progrămel foarte util care poate afişa şi informaţii detaliate despre baterie atunci când conectaţi idevice-ul la computer/laptop. Acest progrămel se numeşte iBackupBot for iTunes (funcţionează numai împreună cu iTunes instalat pe acelaşi calculator/laptop) şi pe lângă multe alte funcţii utile afişează şi informaţii detaliate despre baterie.

 

post-1-0-78146100-1425632483_thumb.png

 

Informaţiile detaliate le găsiţi accesând opţiunea More Information.

 

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

coconutBattery ofera, intr-adevar, informatii despre starea bateriei, dar exclusiv al unui MacBook Air, MacBook, MacBook Pro. pentru un iMac nu poate arata nimic (nu functioneaza pe baza vreunei baterii). pentru a afla ciclurile unei baterii dintr-un iPhone, iPad ori un iPod, una dintre solutii ar fi aplicatia iBackupBot.

 

imi cer scuze! abia acum vad ca exista update pentru coconutBattery. folosesc coconutBattery de ani buni. niciodata nu am facut update-uri. multumesc pentru informatie.

 

Verificare privind numărul ciclurilor de încărcare ale bateriei unui iPhone şi iPad

 

Cei care deţin şi folosesc un sistem mac cu OS X (MacBook Air, MacBook Pro, iMac etc.) folosesc un progrămel utilitar numit coconutBattery ce oferă informaţii detaliate despre bateria sistemului Mac cât şi despre orice iOS device (iPhone, iPad, iPod touch) conectat prin USB.

 

Edited by cetatean
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.