Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Acum niste ani, cand incepusem sa fac plangeri scrise la Politie, ca am facut si din astea de doua-trei ori, l-am rugat pe unul dintre politistii de acolo sa vina la mine in orice zi, la orice ora, sa dau o friptura si un pahar de vin si sa asculte si el ce aud eu zilnic, mai in gluma, mai in serios, dar a refuzat. Pe undeva e normal sa crezi ca nu e chiar atat de grav si nu ai cum sa intelegi ce se intampla, decat daca auzi cu urechile proprii. In momentul acesta, se arunca o bila pe parchet, de vreo doua minute, dupa ce vreo 20 de minute s-a tropait... Dupa aia vor tropai iar, sau vot tranti ceva, iar daca le bat in teava, sar de crezi ca se darama tavanul. Intrebarea mea, repet, este legata de modul legal in care as putea sa-i fac sa inteleaga. Mi-e jena sa ma mai duc la usa lor, pentru ca ca oricum nu deschid si n-ai cu cine sa discuti. Acum nu dorm, dar cateodata as vrea sa dorm, sau sa citesc o carte. Pe langa asta, am si eu nervii mei... si incerc sa rezist, dar e inuman.

Publicat

Legal este sa faceti o sesizare scrisa la politie, in care sa descrieti situatia de fapt si ce este foarte important sa puteti si proba faptele reclamate, prin declaratiile altor persoane: vecini sau alte pers.care va viziteaza si au cunostinta despre comportamentul vecinilor.Puteti solicita sprijinul organelor de politie si telefonic, insa masura sanctionarii poate fii luata numai daca politistul care se deplaseaza la fata locului constata in mod direct , prin propriile simturi fapta de tulburare a linistii publice, pentru ca nu este dotat cu aparat de masura a decibelilor. Articolele din codul penal invocate mai sus nu sunt din Codul Penal actual, care este in vigoare in acest moment si cei care posteaza asa ceva ar trebui sa fie mai atenti. Fapta de "tulburare a folosintei locuintei" este prevazuta in art.320 din codul penal, insa este greu deprobat daca dvs. sunteti singura persoana deranjata de pe scara respectiva si nu aveti sustinerea vecinilor. Analizati-va si atitudinea dvs., pentru ca si eu am intalnit multe persoane prea sensibile pentru a locui intr-un imobil cu mai multe apartamente.Daca nu este cazul dvs.cereti sprijinul politistului de proximitate si va gasi cu certitudine o solutie de rezolvare a problemei care va framanta.

• Apreciez 3
Publicat

Domnule drAGO5, toata viata am locuit la bloc si stiu ce este normal sa aud de deasupra, chiar si in cazul unor petreceri. Nu mai am foarte mult pana sa implinesc 50 de ani si nu sufar de nici o boala pe fond nervos. :) Sa presupunem ca aveti dreptate si ca eu sunt un tip prea sensibil, dar daca ati citit cu atentie postarile mele anterioare, ati fi vazut ca nu sunt singurul deranjat de pe scara, ci si vecina de dedesubt, deci nu cred ca sta in picioare varianta asta. "Atitudinea" mea... eu nu deranjez pe nimeni, pentru ca, in general nu stau acasa decat cand vreau sa ma odihnesc, fiind un om activ. Problema e ca nu pot s-o fac. As vrea sa adaug ca, acum 6-7 ani, cand am facut reclamatiile scrise la Politie, nu am fost singur, ci impreuna cu vecina de dedesubt. Pana la urma, daca nu voi avea incotro, ma voi duce sa reclam din nou, ca poate s-or mai fi schimbat politistii de la sectia de care apartin si vor face ceva. Voi incerca din nou sa-i invit, oricand vor dori, sa auda, iar daca sunt sensibil, sau nebun, sa-mi dea mie amenda si gata. :) Va multumesc pentru raspuns si sper sa-mi dati o solutie prin care sa-i determin pe politistii respectivi sa se convinga, ori ca sunt nebun, ori ca am dreptate. Toate cele bune!

• Membru
Publicat

Nu-i asa? Tot politistii sunt de vina, ca doar "nu au facut nimic". Si cum ma rog frumos ati stabilit dumneavoastra ca politistii respectivi nu au facut nimic? Nu ati primit raspuns la sesizari? Nu cumva doriti sa se mute vreun politist cu dumneavoastra in domiciliu, eventual sa va faca si cumparaturile? Pai daca ati tolerat sase-sapte ani situatia de care spuneti, fara a anunta Politia, cum va permiteti sa faceti aprecieri gratuite si rautacioase la adresa colegilor nostri? Tipic romanesc.

• Moderator
Publicat

Domnule Civilizat, dacă ați omis prima parte a mesajului lui drAGO5 îl puteți lectura cu atenție mai jos:

Legal este sa faceti o sesizare scrisa la politie, in care sa descrieti situatia de fapt si ce este foarte important sa puteti si proba faptele reclamate, prin declaratiile altor persoane: vecini sau alte pers.care va viziteaza si au cunostinta despre comportamentul vecinilor.Puteti solicita sprijinul organelor de politie si telefonic, insa masura sanctionarii poate fii luata numai daca politistul care se deplaseaza la fata locului constata in mod direct , prin propriile simturi fapta de tulburare a linistii publice, pentru ca nu este dotat cu aparat de masura a decibelilor.

Asta puteți face! Polițistul nu poate decât să aplice o sancțiune contravențională vecinilor care vă deranjează, iar asta numai în cazul în care cele reclamate de dvs. se confirmă.

Nu e vinovat polițistul și nici colegul meu drAGO5 că dvs. aveți niște vecini fără bun simț, ori că legea nu prevede alte măsuri coercitive.

Ce ați vrea dvs. să le facă poliția vecinilor gălăgioși?

Publicat

adevarul este ca politistul de proximitate ar putea aplica metoda patentata de SRI Timis, nu? in mod cert blocul are o gradina unde se pot ascunde probele :)

Publicat

Civilizat, pe langa primul comentariu care ti l-am lasat eu cu ceea ce e legal sa faci, ti-au mai scris acelasi lucru si alti colegi. Nu cred ca vreun coleg ar fi asa delasator cu dumneavoastra. Daca nu te-ai lamurit inca, o sa iti mai scriem o data ceea ce este legal sa faci. Daca nici asa nu o sa mearga, noi te sfatuim sa te muti la casa. Sau poate peste 6-7 ani sa ne mai scri inca o data ca sunt galagiosi vecinii...

Publicat

Eu n-am vrut sa va inflamati, ci doar sa aflu daca exista un tip de masuri coercitive care sa rezolve cumva situatia. In zilele urmatoare urmeaza sa facem sesizare la sectia de Politie, vecinii din 3 apartamente, care sunt deranjati de situatia care se repeta deasupra apartamentului meu. Subliniez ca semnatarii reclamatiei locuiesc in 3 apartamente diferite, iar familia nesimtita locuieste in unul singur. Eu nu am cerut politist personal, ci doar sa fie tratata infractiunea, sau contraventia, in conformitate cu modul in care au fost prezentate lucrurile, pentru ca atunci cand am facut reclamatie singur, am fost privit cu multa suspiciune. Faptul ca am rezistat atatia ani, tine doar de faptul ca sunt un om intelegator, dar s-au depasit toate limitele. Va voi tine la curent cu efectele reclamatiei. Cu stima!

Publicat

Buna ziua! Am si eu o nelamurire si as dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. De curand am lucrat la un bar ca barmanita, la locul meu de munca s-au prezentat organele de politie pe motiv ca este muzica prea tare, a doua zi am fost chemata la sectia de politie si am primit amenda maxima pentru tulburarea linistii publice.Acum intrebarea mea e : este legal sa imi dea mie amenda sau patronului pt care lucram?si daca mie are voie sa imi ea amenda fara avertisment si maxima din prima?Astept un raspuns. Va multumesc

Publicat

Nu se prevede nicaieri ca ar fi cineva obligat sa-ti dea avertisment, chiar daca ar fi prima abatere. Cuantumul amenzii il stabileste agentul constatator in functie de mai multi factori. De ce sa ii dea amenda patronului, cine a dat muzica la un volum ridicat? Patronul sau tu?

Publicat

muzica a fost lasata la un volum acceptabil, nici macar nu era atat de tare incat sa ii deranjeze pe vecini si cum vine asta pt unii care sunt la prima abatare li se da avertismen si la unii nu...pai daca e lege sa fie lege pt toti....nu?

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

Legea prevede că polițistul (agentul constatator) este cel care stabilește sancțiunea. Aceasta sancțiune poate fi amendă între limitele prevazute de actul normativ sau avertisment, în functie de mai mulți factori. Pe cale de consecință, decizia de aplicare a avertismentului rămâne la aprecierea agentului constatator conform prevederilor legale.

În raport de împrejurările în care s-a comis contravenţia, polițistul stabilește/decide dacă fapta are gravitate redusă şi dacă există garanţia că cel care a comis-o nu o va mai repeta în viitor (fapta a fost comisă sub imperiul unei emoţii, făptuitorul a manifestat regret faţă de cele întâmplate, are o atitudine sinceră cu ocazia constatării faptei, etc.), situație în care poate aplica avertismentul, dar asta nu înseamnă că legea îl obligă.

Se ia în considerare în primul rând atitudinea contravenientului faţă de fapta săvârşită, pentru că e normal ca cel care recunoaşte deschis greşeala şi o regretă, să primească o sancţiune mai uşoară. De altfel, o asemenea poziţie constituie şi o primă garanţie că făptuitorul a înţeles pericolul faptei săvârşite şi că în viitor nu o va mai repeta.

Însă cel care sfidează regulile şi obligaţiile ce-i revin potrivit dispoziţiilor legale, se comportă recalcitrant faţă de polițist, nu recunoaşte fapta etc., obligă la aplicarea unei sancţiuni mai aspre, care poate să ajungă la limita maximă a amenzii prevăzută de actul normativ pentru fapta săvârşită.

Publicat

Madalina, observ ca incepi sa ne tragi la raspundere pe noi. Datorita atitudinii tale ai primit amenda maxima. Imi dau seama cum ai reactionat fata de politistii care s-au deplasat la barul unde lucrezi tu, urmare apelului primit de la cetatenii care locuiesc in zona care au reclamat ca nu se pot odihni din cauza manelelor care le ascultau clientii tai. Cand este vorba de lege, aceasta nu poate fi negociata ca la piata si nu merge nici reclama aceea " scump, scump... dincolo era mai ieftin!" . Probabil ai nevoie de mai mult autocontrol. Mai ai la indemana posibilitatea contestarii sanctiunii primite la judecatorie si acolo vor veni si cei care au fost deranjati de muzica sa confirme si repetabilitatea faptei . Ceea ce pentru tine pare normal, pentru altii pare exagerat. Si in plus sa sti ca mai exista si o hotarare de consiliu local care stabileste un program de functionare al barurilor care trebuie respectat, precum si prevederi referitoare la faptul ca se interzice folosirea muzicii dupa orele 23,00 in unitatile economice care functioneaza la parterul imobilelor cu destinatia de locuinta. Si in plus, nu stiu de ce am impresia ca ai refuzat si sa prezinti actul de identitate politistilor, spunandu-le cu tu esti doar o angajata. :hmmmt: Este ceva tipic la cei care au comportament asemanator cu al tau.

Publicat

nu trag pe nimeni la raspundere,unu la mana... eu m-am adresat voua cu o intrebare la care va multumesc am primit un raspuns, doi.. nu mi se pare normal ca pt unii legea sa fie lege si pt unii nu iar trei daca chiar am intrat adanc in subiect nu am fost legitimata la locul de munca,nu s-au prezentat au intrat , au venit la bar si au zis da muzica mai incet ca iti dam amenda iar eu le-am zis ok am sa o dau mai incet s-au intors si au plecat!!!asta ce comportament este?faptul ca am facut referinta ca legea nu e respectata de toti asta nu inseamna ca v-am luat la raspundere!!!faptul ca iti spui punctul de vedere nu inseamna ca ai un comportament neadecvat sau recalcitrant!!!!parerea mea!

• Moderator
Publicat

Dragă Mădălina, chiar dacă am admite că acei poliţişti nu s-au prezentat, nu te-au legitimat şi nu au făcut orice altceva crezi tu că ar fi trebuit să facă, deşi sincer îţi spun că eu nu te cred absolut deloc, aceste amănunte sunt lipsite de vreo importanţă, deci sunt complet irelevante faţă de problema ta, care este contravenţia pe care ai săvârşit-o. Cu alte cuvinte, chiar dacă s-au prezentat ăia sau nu, acest aspect nu schimbă cu absolut nimic faptul că tu ai comis o contravenţie şi ai fost sancţionată.

• Membru
Publicat

Romanul ar face orice altceva in afara de a recunoaste ca a gresit si a-si asuma responsabilitatea faptelor sale. Intoteauna romanul este obsedat de capra vecinului, ar dori sa se aplice legea, dar incepand cu urmatorul, nu cu el, care e un caz special. Aceste comportamente au devenit truisme la nivel national, din pacate. Demnitatea este un termen strain pentru multi dintre romani, iar acest lucru se datoreaza in primul si in primul rand lipsei de educatie.

Publicat

cristi...nu a zis nimeni ca nu recunosc greseala nu incerc sa fug de raspundere,pe mine m-a interesat un lucru am aflat raspunsul restul sunt niste referinte care poate nu isi au locul ....aici, atata tot!ceea ce vreti voi sa intelegi e diferit de ceea ce am vrut eu sa zic..Oricum multumesc mult de ajutor!!!

Publicat (modificat)

Madalina tu esti o fata cu o mentalitate tipic romaneasca.

Ai gresit , recunosti, dar vrei ca domnul politist sa dea dovada de clementa si sa-ti dea un avertisment.

Daca maine domnul politist vine si iti spune cum sa prepari bauturile la bar ba iti spune ca nici nu le-ai preparat bine dupa, nu ti s-ar parea curios? Colegii mei ti-au dat niste raspunsuri desi nu erau obligati sa o faca.

De ce nu il rogi tu frumos pe domnul patron sa-ti plateasca amenda?

Noi toti dorim sa se aplice legea,,nu mi se pare normal ca pt unii legea sa fie lege si pt unii nu" dar nu incepand cu noi, cu urmatorul.

Sunt convins ca daca i-ai fi vorbit frumos ,l-ai fi rugat sa te ierte si i-ai fi promis ca nu se mai intampla nu te-ar fi sanctionat.

Poate din intamplarea asta vei invata ceva. Sper!

Modificat de Elvis
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Salut, Am o problema cu un vecin. Locuiesc la casa, iar el este printre putinii locuitori ai localitatii care inca nu are incalzire cu gaze. Fiind iarna, face focul la soba. Problema e ca are magazia lipita de dormitorul meu. El spune ca in timpul saptamanii lucreaza, asa ca nu poate sa taie lemnele decat dupa 11 seara (cand vine, zice el) sau dimineata pe la 7(inainte sa plece). Oricum, eu nu inteleg de ce nu le taie din weekend (in timpul zilei, ca orice om normal) pentru toata saptamana. Ideea e ca nu se poate dormi la mine in camera atunci cand el taie lemnele (nu e vorba numai de zgomot, dar trepideaza toata camera). I-am spus si imi repeta ca daca taie lemnele la 5 metri distanta de peretele camerei mele, legea spune ca e ok. Eu nu stiu legea (de aceea postez aici), dar imi imaginez ca legea se refera la nivelul de zgomot (dB), poate si la trepidatii, dar nu cred ca scrie nicaieri ca la mai mult de 5 m de casa mea are voie sa faca orice. Intrebarea la care sper sa imi puteti raspunde : i-as putea face reclamatie pentru tulburarea linistii publice? Legea mi-ar da dreptate in situatia prezentata? Daca da, unde ar trebui sa fac reclamatia? Ma gandesc ca ar fi cuvantul meu impotriva cuvantului lui (el ar putea sa nege ca face galagie). Am incercat sa ma inteleg amiabil cu el, dar se pare ca nu e om cu care sa te intelegi (acum cativa ani, isi dadea cainele pe strada si spunea ca daca ne musca e ok, pt ca e vaccinat). Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

• Membru
Publicat (modificat)

Faza cu, cainele care e ok daca te musca deoarece este vaccinat este deplasata si numai un bolnav mintal ar putea gandi asa.Pentru o astfel de fapta respectivul poate raspunde penal.

Pentru faptul ca voi aveti casele lipite una de alta,sau magazia lui de dormiorul tau ,politia nu poate face absolut nimic in acest sens.Nu poate sa-l oblige pe individ sa-si introduca incalzirea cu gaze, si nici sa nu-si taie lemnele pentru foc!

Acest lucru puteti sa-l solutionati in instanta de judecata unde sa-i cereti judecatorului sa il oblige sa isi demoleze magazia si sa si-o construiasca in alta parte a curtii!

Modificat de cipri83
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

nu mi se pare normal ca magazia lui sa fie lipita de dormitorul dvs. In acest caz va sfatuiesc sa consultati personalul specializat din cadrul inspectiei in constructii.

• Apreciez 2
  • Displace 2
Publicat

Acei inspectori ar trebui sa vada daca magazia este construita legal, faceti acest lucru scris si cereti nr de inregistrare, dupa care in functie de raspuns actionati amiabil sau in instanta.

Publicat

Va multumesc pentru raspunsuri! Eu nu am nimic impotriva faptului ca magazia lui este lipita de camera mea, nici nu am pretentia sa-si puna incalzire cu gaze. Ceea ce as dori sa stiu daca este legal este faptul ca face zgomot fie dupa ora 11 seara, fie dimineata pe la 6-7. Aceste ore intra intre orele in care actioneaza legea cu tulburarea linistii publice, nu? Are voie sa faca zgomot la orice ora? Banuiesc ca nu, fie si la el in curte. In situatia extrema, as putea face reclamatie pentru verificarea legalitatii magaziei, dar nu as fi vrut sa ajung pana acolo. O amenda pentru tulburarea linistii publice cred ca l-ar convinge sa taie lemnele in timpul zilei, dar nu stiu exact ce spune legea legat de acest subiect.

Publicat

Oricum te poti folosi si putin de acest lucru (ca are magazia lipita de a ta), poate ii vin mintile la cap !

Ce spune legea:

Legii nr. 61/1991 R, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

Art. 3. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

.....

25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

27) organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban;

...

Art. 4. - (1) Contraventiile prevazute la art. 3 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

...

b) cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevazute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) si 28);

c) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevazute la pct. 2), pct. 5)-7), pct. 8)-10), pct. 13), 15), 19), 20), 26), 27), 29) si pct. 32);

...

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Buna ziua!Am si eu o intrebare si as aprecia foarte mult daca mi-ati oferi un raspuns.Vecinul meu m-a disperat cu bormasina.Simt ca imi distruge creierii,nu mai suport.E un zgomot infernal,pur si simplu nu se mai poate sta in casa.Exista vreo cale legala prin care pot actiona pentru a impiedica acest lucru?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.